Löpning Tävlingar & Motionslopp / adidas Stockholm Marathon 307 inlägg 24044 visningar

Stockholm Marathon 2024

1976 • Linköping
#1
15 oktober 2023 - 17:47
1 Gilla
(Hittar ingen befintlig tråd om nästa års lopp, så jag skapar en.)

Är jag den enda som har problem med att hemsidan www.stockholmmarathon.se hänger sig?
Problemet verkar bara gälla huvudsidan, undersidor verkar fungera.

Jag försöker komma in till anmälningssidan, men hittar ingen länk (priset höjs ju i morgon).
Någon som har en direktlänk?
< < < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > > >
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
2 juni 2024 kl 19:54
2 Gilla
Alla till Frankfurt!!
2 juni 2024 kl 19:55
1 Gilla
Haha, instämmer💪🏼💪🏼🥳
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
2 juni 2024 kl 20:04
4 Gilla
Dumt av mig att sabba en Stockholms-tråd med Frankfurt-grejer, men i denna artikel från 2020 kan man få lite tips om förberedelser för loppet:
https://runtheskyline.de/grundlagenausdauer/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2dcgJRAD81VD1_IY0jAbbQXR4L7snrF2n4vXckYUrWgLA4zHvL8FuQtnk_aem_AWoYWzmEeX1c9uAWsRWDvXRnn3etmles6AhqmzT12-0TRJXe2jJUYKaAP6Dlj05qtMytN6Hkcvtx5YMia9Yi_jES

Lite skojigt att de illustrerar artikeln med en bild från 2019-års lopp där lilla jag har fastnat på bild! :o)
1967 • Torslanda
2 juni 2024 kl 20:25
6 Gilla
Om man nu inte vill åka så långt som till Tyskland så går det ett par riktigt bra maror i Sverige i Oktober med. Vi har t.ex Okt 12 Göteborg marathon,Okt 19 Växjö marathon. Båda är platta och snabba, ingen trängsel men fina arrangemang. 16:e november när det äntligen börjar bli bra väder i Sverige igen så har vi tex vintermathon i Halmstad. Alla tre väldigt billiga arrangemang med så lika bra att springa dem allihop😋. Rörande Stockholm måste jag hålla med om att publiken i Stockholm är klart aktivare än i Göteborg. Riktigt kul att gå i mål på stadion med med all publik och ståhej. Ett bra arrangemang med en hel del logistikmissar men det är jag säker på att de fixat till nästa år så Nu kör Vi igång träningen för SM 2025.
2 juni 2024 kl 20:38
3 Gilla
”16 November när det äntligen börjar bli bra väder i Sverige igen…” - här kan vi vara eniga om att vi är oeniga i alla fall…😂😂
1961 • Oskarshamn
2 juni 2024 kl 21:00
26 Gilla
Rapport från en farthållare "mitt i smeten":
Fantastiskt med starten på Lidingövägen. Vilken stämning och förväntan hos alla. Vi fick massor av frågor om loppet och farthålleriet och annat.
Från startskottet i grupp G tog det ca 2.30 att passera startlinjen och det var vad vi hade att ta in jämfört med vår måltid 4h30. Låter inte så mycket kanske, men förutom att det var varmt var det rejält trångt. Inte lätt att hålla tempo överhuvudtaget. Sakta men osäkert började vi beta av vår tidsskuld, men vi tog det lugnt vid vätskekontrollerna så där förlorade vi alltid ett gäng sekunder.
Jag drog min vana trogen igång "maratonkören", ibland med riktigt fint resultat😅 (tack John för en god vokal insats!) En gång fick vi t o m applåder av publiken!
Redan innan halvmaran hade jag tappat mina farthållarkolleger, någon låg före och några halkade efter. Det var bara att fortsätta kämpa på egen hand. Trevligt i alla fall med det fåtal löpare som hängde med mig i stort sett hela vägen. Från Gröna Lund ungefär började jag verkligen känna av värmen. Och tidsskulden hade så förtvivlat svårt att minska i trängseln.
Uppför Guldbron och Söder tog jag i från tårna och peppade både medlöpare och publik, inte minst för att peppa mig själv. Samma sak på Lundagatan och Västerbron - fast där rev vinden i min flagga så jag höll på att blåsa av vägen! Underbart att höra alla som efteråt tackade för peppen❤
Utan att jag tog i särskilt mycket bjöd utförsbackarna här på några snabbare km så jag kunde ta in på min måltid och efter 35 km var jag äntligen ifatt. Utmaningen var nu snarare att ta sig förbi alla som gick. Jag önskade att jag hade spelat Monopol och fått 4000 varje gång jag passerade Gå 😜 Förresten, nybrovikspubliken var helt suverän vid alla passeringarna.
Grym känsla att vara på rätt sida om 40 km-skylten med en liten marginal och kunna lägga än mer energi på peppen. Vad folk kämpade här och vad underbar publiken var, jag blev nästan tårögd. Väl inne på Stadion kunde jag vinka åt läktarna, försöka få löparna att spurta och avstannande gå i mål på 4.30.00, mycket nöjd med dagen. Vilken (varm) fest det blev det här. Tack alla!
1960 • Hillared
3 juni 2024 kl 08:10
1 Gilla
Tycker du ska vara supernöjd! Lagom att bryta efter halva i ditt höga tempo i värmen om du inte kände dig 100%. Medalj och finisher tröja är mindre värt än att ha hälsan i behåll. Jag bröt efter runt 30K men skulle nog också brutit vid Djurgården. Var det enda jag ångrade på loppet men det gick bra ändå fast alltid dumt att chansa, man vet ju aldrig hur det slutar. Sedan fick man skadeglatt meddelandet av särbon att IFK Göteborg piskat till Elfsborg men det tog inte ifrån glädjen över att sprungit en del av loppet fast man brutit. Kul i alla fall att Jens och särbon blev nöjd över resultatet.
3 juni 2024 kl 09:54
3 Gilla
Då var första marna avklarad. Får ses som ett totalt misslyckande. Hade ambitioner på sub 4. Klarade knappt sub 5.

175 i puls efter 5k. Fick sänka farten drastiskt efter 10k för att överleva. Var jag otränad, ej acklimatiserad?

"Experterna" säger +10-15 sec per km i värme, Jo tjena. Vad hände? Hade siktet på 3:30 i bra förhållanden. Kan jag skylla misslyckandet på värmen eller har jag missbedömt min förmåga?
Stockholm
3 juni 2024 kl 10:03
7 Gilla
Du missbedömde både värmen och din egen förmåga. I det tempot du hade tänkt att springa, säg 3:45h, så hade du behövt lägga på 30s för att justera för den här värmen och att du är en amatörer.

” The results can be summarized as follows:

The optimum temperature is about 5°C (in world class runners 4°C,in ordinary runners 7°C)

In the heat (25°C) the speed of elite runners is 6% lower and of ordinary runners 12-18%

In women, the optimal temperature is a bit higher (9°C) and the speed loss is somewhat smaller (13% at 27°C). Women therefore suffer less from the heat.”


https://hetgeheimvanhardlopen.nl/en/how-big-is-the-influence-of-the-temperature/
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
3 juni 2024 kl 10:09
13 Gilla
Det jag lärt mig efter mina nu 14 genomförda maraton, är att jag brukar inte alls trivas i över 20 graders värme. Tycker det varit för varmt både förra året och året innan. 2022 var ju Maj så pass kall att ingen vant sig vid värmen som blev på loppet. Själv var jag då en av många som gick in i väggen efter 30 km.
Med detta i minne startade jag medvetet lugnt för att se hur kroppen skulle kännas i värmen. Höll koll på så att pulsen låg i ett intervall jag vet fungerar för mig. Passerade halva sträckan på 1:48, vilket då pekade på en tangering av förra årets tid på 3:36.
Dock kände jag att jag hade krafter kvar att öka takten med. Väntade dock till ca 15 km kvar innan jag tryckte på lite mera resten av loppet.
Gick oförskämt bra ända fram till sista 3-4 km då jag verkligen fick slita för att hålla tempot in i mål, men det gick.
Grymt nöjd med de 3:31 jag gjorde i lördags. Är nog en av få som hade 5 min negativ split på mitt lopp. 😀
1984 • Stockholm
3 juni 2024 kl 10:13 Redigerad 3 juni 2024 kl 10:20
5 Gilla
När det väl faller ihop på marathon faller det ju gärna ihop ganska mycket. Svårt sia om vad som var anledningen. Min första mara kände jag mig förberedd och gick för 3:50 vilket var rimligt enligt tabellerna men jag stapplade in på 4:25 eller något utan att det var särskilt varmt. Vätskebrist kanske, hybris absolut.

Nu har jag tränat 10 år till och tittar jag tillbaka på träningen jag gjorde då är jag inte alls lika imponerad av mina förberedelser. Visst jag sprang hyggligt med långpass men totalmängden halvåret innan var ganska låg.

Det troliga är väl att du inte är genomtränad för distansen. Eller så blev du för varm, eller hade en dålig dag, eller fick i dig för lite salt, eller för lite vätska eller för lite kolhydrater, eller gick ut för hårt. Eller en kombination av flera. En miss eller obalans och det faller gärna ihop även mentalt när det blir tungt alldeles för tidigt och målen rinner iväg.

Kommer gå bättre framöver - behöver inte vara så långt mellan att fallera halvvägs och att hålla hela vägen.
1991 • Norrköping
3 juni 2024 kl 10:29
7 Gilla
Mina egna reflektioner:

1) Imodium eller dylikt innan start är inget man får glömma. Hade helt förträngt att det är ett måste på längre lopp.
2) Jag var vid Stadion 10:30, 1,5 h innan start och tyckte att det var stressigt (min kompis sa att påsen skulle vara inlämnad senast 11:00). Nästa gång är jag vid Stadion senast två timmar innan start.
3) Byta startgrupp var noll bekymmer.
4) Med bytt startgrupp var trängseln inget större bekymmer.
5) Jag hade själv inga jättebekymmer med invånare som korsade gatan men såg då och då folk som chansade lite och blev irriterad. Hade jag sett att jag skulle kollidera med någon hade jag snarare försökt spänna axeln för att sänka personen än att undvika den, kan inte förstå hur man kan ha så lite respekt för något som inträffar en (!) gång per år.
6) Mot slutet ville jag att vätskestationerna skulle dyka upp varje km. Efter att ha läst ikapp tråden så lider jag något oerhört med dom som möttes av tomma stationer, vilket helvete!
7) Jag ångrar inte hur jag startade loppet men visst hade värmen rent personligen en betydligt större inverkan än +10 sek/km. Den dagen hade jag nog inte mer än 3:15 i mig (med Imodium och en mer värmeanpassad öppning). Inte ens med en bättre dagsform var nog 3:05 aktuellt.
8) Smidig logistik för att ta sig dit/hem samma dag. Från att jag satte mig på tunnelbanan tills jag var tillbaka i Norrköping dröjde det nog inte mer än två timmar.
9) Jag förstår varför loppet är populärt. Det var en härlig känsla att susa fram på de breda bilvägarna genom stan.
10) Detta är ett lopp man bör springa för upplevelsen snarare än tiden. Det tyckte jag framgick rätt tydligt. Erik Olofsson gjorde t.ex. ett kanonlopp och var 5-10 min över pers. Min bedömning är att jag som tidigare nämnt i inget scenario hade kunnat uppnå mitt värmeanpassade mål. Hade jag vetat det hade jag fått ett roligare lopp.
3 juni 2024 kl 10:29 Redigerad 3 juni 2024 kl 10:48
1 Gilla
Tack för bra synpunkter. Tror jag har sub 3:45 i mig om mina tider på halvor är nått att gå på. Men som sagt får omvärdera.

Kände mig ändå "fräsch" dagen efter men det är klart jag hade ingen anledning till att pressa ut det sista när målen var körda sedan länge.

Ändå nöjd över att jag insåg att pulsen var alldeles för hög och slog stopp innan jag väggade totalt och tvingades bryta.
3 juni 2024 kl 11:27
4 Gilla
Jag tycker man, märkligt nog, lär sig något efter varje Marathon (sedan är ju olika lopp olika också med flack/kuperat, vädret, vilken näring de serverar o när etc). Allt kräver planering och ska man toppa form o tider måste man vara noga med alla detaljer både före och under loppet (hur man tränat inför, hur man undviker skador, skavsår etc etc, dagsform o näring dagarna innan och under loppet etc. Sprang första maran 2002, hade 3.30 på träning innan och var sjukt besviken när jag kom i mål på 4.08 i ca 28-29 graders värme...
men det är väl det som jag också tycker är roligt som "projekt" dvs utmaningen, planeringen inför etc etc:-)
1971 • Nykvarn
3 juni 2024 kl 11:45
10 Gilla
Lopprapport skriven, finns här på jogg för den som följer min träning eller här:
https://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/

Ja varje maraton lär man sig något nytt på, och till er som tyckte att ni underpresterade grovt i lördags, det gjorde ni inte, det var sommarvädret som överpresterade och er tid/prestation speglar inte er riktiga kapacitet under mera normala förhållanden (vilket Stockholm tyvärr sällan bjuder oss löpare på).
1991 • Norrköping
3 juni 2024 kl 11:54
5 Gilla
Snyggt, länkar min lopprapport också. Jag stötte på dig igen sent in i loppet men du höll uppenbarligen ihop bättre än mig för du försvann iväg ganska så kvickt.

En kul grej var hur illa min matematik var under loppet. Någonstans efter att medeltempot var +4:30 så räknade jag helt fel. Sprang ifatt min kompis och minns att jag sa till honom att 3:15-farthållaren låg före i tidsschemat. När jag kom in på Stadion förväntade jag mig att se någonting strax under 3:15 och blev förvånad när jag såg +3:20 på skärmen. Så sannolikt låg den där farthållaren ganska så rätt i schemat och jag var trög i skallen :)
https://marcusringstrand.blogg.se/
1967 • Torslanda
3 juni 2024 kl 12:01
4 Gilla
Härlig race rapport Staffan! Tack för den, du skriver väldigt bra och det är mycket uppskattat av i vart fall mig🙏
1971 • Nykvarn
3 juni 2024 kl 13:18 Redigerad 3 juni 2024 kl 13:27
5 Gilla
Stort stort tack Mathias, det är uppskattat av mig att du läser och kommenterar!

@Marcus, haha, jag kan relatera, ett IQ-test på de sista fem km av en mara skulle nog bli signifikant sämre än före loppet :-) Jag blev passerade av första 3:15-flaggan redan på Strandvägen vid 38-39 km och tänkte vad fan nu då??
Corben Dallas
1978 • Göteborg
3 juni 2024 kl 13:25
6 Gilla
Jag kan inte tänka ens efter 5km :D
1971 • Nykvarn
3 juni 2024 kl 14:56
2 Gilla
Härlig lopprapport Marcus!
< < < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.