13 november 2021 kl 16:55
Halloj. Förstår att du kommer få många olika svar här och flera kommer köra varianter på det klassiska 1 distans, 1 lång och 1 intervall-pass i veckan med sakta progression och det är absolut inget fel på det.
Men precis som Hasse skriver ovan så (#14) så har du redan nu problem kommer dom inte försvinna av sig själv och antagligen beror dom på ensidig löpträning där kroppen inte hinner anpassa sig till mängden.
Om du har som mål att komma under 40 minuter OCH få en hållbarhet i träningen sam har tålamodet att komma under 40 mot slutet av sommaren så har jag några tips till dig (som du såklart får välja och vraka bland som du vill :-) )
Fram till april/maj (lite beroende på när "våren" kommer)
1) Skippa alla strukturerad kvalitetsträning under vintern, d.v.s. inga intervaller eller liknande (men se också punkt 5)
2) Lägg in annan typ av konditionsträning som skidor (rull och längd) eller simning är utmärkt då dom också bygger bålstyrka och balans. Behåll löpmängden på den nivå du nu har och välj annan träning för att öka tiden du tränar.
3) Styrka, lägg in styrka. Mage, rygg, höft, lår, vader etc. Det finns många pass du kan köra och det räcker faktiskt med ca 15 minuter 2 ggr i veckan för att få ordentlig effekt för löpningen
4) Ha ett långpass (löpning) per vecka som du bygger upp till 15-16 km (90 minuter). alla andra pass håller du kortare än 10k (i regel, undantag är såklart ok)
5) Även om du inte ska träna strukturerade intervaller så behöver du börja lära dig att springa snabbt så du bör lägga in enkel löpteknik 1-2 ggr i veckan. Du kan köra dom som uppvärmning till styrkepassen t ex eller under början av löppassen. 5-10 minuter 2 ggr i veckan gör skillnad.
Dessutom kan du med fördel lägga in en eller två kortare farthöjningar på dina vanliga pass. Dom kan vara allt från några hundra meter upp till 1 km och då springer du dom progressivt till den fart där du börjar tappa teknik. Det ska kännas snabbt och kontrollerat jobbigt. Du övar på att springa snabbt, inte att orka springa en hel mil snabbt (kan du börja springa bekvämt i 3:50-tempo så kommer det vara lättare att träna sig till att orka en mil i 4-tempo).
När våren kommer ska du behålla strukturen med träningen men börja växla in lite mer löpning istället för den alternativa konditionsträningen, här gäller det att känna av kroppen och inte stressa senor, ligament etc. Du borde också märka av att du kan springa de korta farthöjningarna klart snabbare än under vintern.
När det sedan börjar bli riktigt varmt och skön framåt sommaren då är det dags att lägga in kvalitet i passen och få den fartkapacitet och den grundkondition du tränat på under vintern att kombineras i fartuthållighet för milen. Men när du kommer dit så kan du säkert få många exempel på bra pass från alla möjliga håll :-)
Det var ju trots allt vinterträningen du frågade om och den är det som står först. Lycka till