Löpning Träning 54 inlägg 13572 visningar

Träning med lätta förkylningssymptom i Coronatider?

1983 • Bandhagen
#1
16 mars 2020 - 14:00 (Redigerad 16 mars 2020 - 14:17)
Gilla
Hej,

Är intresserad att höra hur ni andra tänker kring löpträning med vaga förkylningssymptom nu i Coronatider?

Rent specifikt i mitt fall har jag haft lite rinnig näsa och jättelite extra slemmig i halsen i 1,5 veckor, hade lite småtungt huvud i helgen. Känner mig mycket bättre idag, men den rinnande näsan och lite halsslem är kvar.

Sprang en hel del i slutet av förra veckan utan att symptomen försämrades märkbart ... så man är ju sugen att hålla igång träningen för att hålla igång allmäntillståndet för ett starkt immunförsvar.

Men samtidigt vet man ju aldrig vad det är man går och bär på i dessa tider med Corona, som visst kan ge väldigt vaga symptom för vissa.

Hur tänker ni?
< < < 1 2 3 > > >
1984 • Göteborg
#21
11 april 2020 kl 22:29 Redigerad 11 april 2020 kl 22:32
1 Gilla
Hans P:

Återigen med risk för att låta som en surtant, men det är inte upp till var och en att bedöma om man tänkt följa klara direktiv från myndigheterna som i sin tur följt råd från de som är kvalificerade att göra dessa bedömningar. Vilket knappast du eller jag är (gör det antagandet utifrån ord som "lär vara", klart det skulle kunna finnas någon sann expert på forumet).

Även rekommendationerna ska anses som regler i nivå av lagar, vilket regeringen har gått ut med info om, bara inte med något utsatt straff utan tillit till att vi är goda medborgare som tar vårt ansvar. Men där vissa *rekommendationer (läs: order) har tolkningsutrymme och utrymme att anpassa utifrån sunt förnuft och egenbedömningar, andra inte.

T ex att man ska undvika kollektivtrafiken är inget förbud, då skulle den ställts in helt, men har man förkylningssymtom är det en icke-fråga, då *direktiven (fortfarande - läs: ordern) är klara med att man ska hålla sig isolerad hemma om man uppvisar (egentligen t o m sjukdoms-/) förkylningssymtom. Wiggle-marginalen är isåfall vad man tror är "symtom inom normalvariation" för vissa har ju t ex kronisk huvudvärk, eller om man tror sig veta att ens symtom beror på något annat, så visst, finns någon form av gråzon, men - tror man t o m SJÄLV att man har förkylningssymtom så är det ju inget snack om saken. Hemma isolerad, samt två dagar symtomfri efteråt innan isoleringen upphör.

Ingen tolkningsmarginal, inget var och en väljer själva utifrån om man tror att smittorisken är låg eller ej, för det handlar också om att ta hänsyn till andra, och respektera myndigheterna som värnar om folkhälsan och samhället.

De du beskriver i affärer har brustit i ovanstående, vilket ju är ännu ett argument till att inte strunta i de direktiv som finns, eller så kan det ju i undantagsfall vara folk som hostar/nyser precis där och då och inte kunnat förutse det, men som ändå självfallet ska göra det i armvecket istället för rakt ut så långt det bara är fysiskt möjligt.
Att peka på att andra gör fel om man själv gör det (säger iofs inte att du gjort det, men du skriver att du skulle göra det) är liksom inte en nivå man kan argumentera på.


#22
12 april 2020 kl 06:59
Detta inlägg har raderats
1963 • Linköping
#23
12 april 2020 kl 10:07 Redigerad 12 april 2020 kl 10:19
4 Gilla
Irre,

Vilka klara direktiv pekar du på? Direktiven är inte så klara som du hävdar.

Från Folkhälsomyndighetens information:

"Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra."

Inget om att man måste vara inspärrad hemma. Man ska låta bli att träffa andra människor, inte gå till jobbet etc. OBS att man t.o.m. är så vag att man säger "försöka låta bli att".

Vidare:

"Utomhusaktiviteter
Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk."

Min slutsats av detta är att det inte finns förbud mot att träna utomhus även om han har lättare coronaliknande symptom, det viktiga är ju att man ser till att inte komma så nära andra att man riskerar att smitta dessa, eller att de smittar dig själv (om symptomen inte berodde på corona).

Myndigheterna har inte varit tydligare än så här och då måste man faktiskt dra egna slutsatser. Det allra viktigast är ju att hindra att smittan sprids. Om jag är ute och löptränar, hur tänker du att jag skulle utsätta andra för risker om jag ser till att springa omvägar runt de jag möter utomhus? Du drar det alldeles för långt.

Ovanpå det anser även myndigheterna att träning och att vistas utomhus är viktigt för folkhälsan. Om jag har lite snuva så kan det bero på förkylning eller pollenallergi. Kanske också på min astma. Jag tänker att det för mig är mycket viktigt att hålla igång träningen om jag är så pass frisk att det fungerar. Om jag har oturen att få Covid-19 med allvarliga symptom och hamnar i intensivvård lär inte läget bli bättre av att jag stannat inomhus i flera veckor/månader innan, tvärtom!

1984 • Göteborg
#24
12 april 2020 kl 11:06
Gilla
#23

Håller med om att det kan uppfattas som luddigt, men det har ju å andra sidan regeringen också förvarnat om och att det kan ändras från ena dagen till nästa så det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

En sak angående text, särskilt från en myndighet, är att det tyvärr kräver en del tolkning av mottagaren och rätt tolkning utifrån vad de menar med vad de skriver, annars skulle man ju kunna vrida och vända på alla lagar och direktiv som man känner för själv med lite fantasi.
T ex att de med "sjuk" inkluderar minsta lilla förkylningssymtom vilket de då även menar i stycket "Om du är sjuk". Och att "undvik" och "avstå" betyder - ge fan i, inte -försök låta bli.

På regeringens hemsida hittade jag följande info-länk om aktuell uppdaterad information om Corona: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

*Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Se listan över symtom längre ned på sidan.
*Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
*Avstå från fester och andra sociala evenemang.
*Håll avstånd till andra människor på offentliga platser.
*Undvik att resa i rusningstrafik.
*Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.
*Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noga och ofta. Fler hygienråd hittar du här.

Om du är sjuk

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner sig sjuk och så länge du är sjuk, för att inte riskera att smitta andra. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

(gå gärna in på länken och läs hela för det finns mer)
Finns även lättlästa versioner med bilder för den som bara vill ha de absolut viktigaste budskapen på sätt som inte går att missförstå! ;) https://www.pictogram.se/pdf/Lättläst%20information%20om%20Corona.pdf
Där står t ex illustrerat med bilder- "...Om du hostar, är snuvig eller har feber ska du också stanna hemma."

Sen tror jag absolut att du utövar sunt förnuft, vilket är nog så viktigt! Brist på det är mycket värre än att i sig missa att följa enstaka direktiv. Men man ska väl inte förmedla till andra på ett forum att det är helt ok att inte följa regeringsbeslut.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#25
12 april 2020 kl 11:31
1 Gilla
Vill man vara litet elak skulle man kunna påstå att media och kvinnor skapat Coronakrisen. Den ena sprider panik, den andea får panik.
1984 • Göteborg
#26
12 april 2020 kl 11:38
Gilla
#22
Ja vet man att man med 99,99% säkerhet inte kommer stöta på en själ på hela vägen så känns det såklart fånigt att följa en regel där grunden inte är applicerbar. Lyxigt med den möjligheten, särskilt i motionssammanhang då!

Det är väl det som gör det hela luddigt, för att det kan bli fånigt åt andra hållet att följa allt bokstavligt till punkt och pricka oavsett situation. Någonstans kräver det en bedömning där inte alla kommer göra rätt bedömning i andras ögon, och det förutsatt att man ens gjort rätt tolkningar av råden utifrån vad Regeringen menar. Vill inte vara sån som klankar på och petar i varenda litet beslut folk tar, men vissa grejer verkar folk ta väldigt löst på trots att direktiven är väldigt tydliga. T ex den om att isolera sig (stanna hemma, i de allra flestas fall) om man har Corona-symtom.
1984 • Göteborg
#27
12 april 2020 kl 11:40
2 Gilla
#25
Vill man vara elak finns det många fler stereotypa generaliseringar man kan göra, men varför skulle man vilja vara det? Kan man ju lämna till facebook-memes med glimten i ögat.
1963 • Linköping
#28
12 april 2020 kl 13:22
1 Gilla
Irre,

Baserat på all information från Folkhälsomyndigheten så är min tolkning att "stanna hemma" inte ska tas bokstavligt. Det betyder att man inte ska gå till jobbet, skolan etc. så att man undviker att träffa andra människor. Det betyder inte att man inte kan gå ut med hunden, gå en promenad, eller ta en löptur. Men vad man än gör utomhus (eller i hemmet) ska förstås handla om att minska risken för spridning till andra.
Björn L
1982 • Lund
#29
12 april 2020 kl 14:15
Gilla
Kanadensarna, som bekant är hockeytokiga, har som måttstock att du ska hålla en hockeyklubbas avstånd till dina medmänniskor. Om du är ute och springer ska alltså ingen du möter kunna nå dig om de haft en hockeyklubba i händerna. Det tycker jag ger bra perspektiv. Många är för dåliga på att hålla avstånd. Om någon i dagsläget rör sig ute med snuva, halsont eller liknande utan att följa denna regel vore det mycket oansvarigt.
1977 • Falköping
#30
12 april 2020 kl 21:01
Gilla
Utan att läst alla andra inlägg så kan det vara helt vanlig allergi. Sen för andras skull hade väl jag hållit lite distans.
1984 • Göteborg
#31
12 april 2020 kl 21:08
Gilla
#28
Och jag anser att du har fel. Hur man kan misstolka orden "stanna hemma" av alla dessa föreskrifter är för mig obegripligt.

Det både du och #29 skriver om är råd för människor som är friska utan Corona-symtom.
1984 • Göteborg
#32
12 april 2020 kl 21:31
Gilla
Vi lär ju inte komma längre i tolkning mot tolkning, så jag ger mig i att det åtminstone har uppstått en diskussion så man kanske tänker till ett antal steg om andra också när det gäller att dra ut och motionera om man känner sig förkyld, inte enbart om det kan vara skadligt för en själv.
Vi har ju även i annan tråd fått konstateras att smitta sprids längre och annorlunda vid löpning än vid en promenad, vilket man bör ta med i beräkningen, och för vissa kanske det betyder att det är gambling om man kan hålla distansen eller ej.


Susse
1968 • Löddeköpinge
#33
12 april 2020 kl 22:56
Gilla
Hans Palm, jag håller med dig i alla dina inlägg.

Irre, du verkar va överdrivet hysterisk. Man kan visst va utomhus med förkylning, bara man håller avstånd till andra människor.
1984 • Göteborg
#34
12 april 2020 kl 23:15 Redigerad 12 april 2020 kl 23:16
Gilla
#33
Om du tolkar det som hysteriskt så får det stå för dig, snarare ser mina tolkningar av direktiven striktare ut än övriga som svarat, snarare isf av oro att vi ska bli ytterligare ett sånt land där det krävs ifyllda formulär för att ens som frisk få promenera med hunden utan att riskera böter, än att jag alls är direkt orolig själv för viruset. Och att jag tycker det är viktigt att respektera direktiv från myndigheter och andras oro så långt man kan utan att det blir löjligt. Den senare delen är dock väldigt subjektiv. Ni som svarat tycker min karantän-tolkning av att vistas ute med sjukdomssymtom är löjlig, nästa person skulle halvt svimma om dom hör hur min vardag brukar se ut i dessa tider (inte något som säger emot regeringsbeslut).
#35
13 april 2020 kl 07:05
Detta inlägg har raderats
1963 • Linköping
#36
13 april 2020 kl 08:08 Redigerad 13 april 2020 kl 08:26
Gilla
Irre,

Läser man allt från Folkhälsomyndigheten så framgår det att "stanna hemma" är mer ett samlingsbegrepp än något bokstavligt. Det skrivs så för att de flesta då förstår vad som menas. Ibland formulerar man det som "stanna hemma från jobb och skola och undvik att gå handla". Varför vill man att folk ska "stanna hemma"? Jo för att undvika att smitta sprids genom att man träffar andra människor. Det är uppenbart att risken är extra stor just på jobbet, i skolan och i affären.

Ett av flera exempel på att det inte är bokstavligt är följande som jag saxat från Folkhälsomyndighetens frågor och svar om Corona:

"Vem ska stanna hemma?

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte smitta andra."

Samtidigt brukar man uppmuntra att man är ute och rör på sig, stillasittande är ett av våra värsta folkhälsoproblem. Det är alltså helt OK att vara ute om man ser till att undvika kontakt med andra människor så att smittan inte sprids. Man kan välja att ge sig ut tidigt på morgonen, sent på kvällen, ta omvägar runt folk etc. Mitt på dagen kan man kanske välja en promenad i skogen. Eller en löptur för den delen om man är noga med att hålla avståndet. Sen beror det mycket på var man bor. Bor man i centrum av en större stad så kanske det blir väldigt svårt att undvika andra människor annat än just tidigt på morgonen eller sent på kvällen, men då är det förstås OK att ge sig ut på promenad eller löptur, gå ut med hunden etc.

Tänk efter vad det handlar om så inser du vad "stanna hemma" betyder. Utgå från vad syftet är och tänk lite själv.

Vissa länder som Italien och Frankrike har hårda karantänsregler för alla, symtom eller inte, men det har vi inte i Sverige än. I de allra flesta av dessa länder är det OK att åtminstone gång per dag gå ut med hunden, motionera, gå och handla mat eller medicin. Alltså att man "stannar hemma" för det mesta men ändå får ge sig ut att göra det som är viktigt. Motionera brukar ingå i vad som är viktigt. Men det är OK att du stannar helt hemma om du känner så.
1984 • Göteborg
#37
13 april 2020 kl 11:51 Redigerad 13 april 2020 kl 11:52
Gilla
Jan:
Det kan förklara varför denna tråden i sig upplevdes väldigt liberal i sin inställning om communityt som helhet redan enats om att det är ett OK förfarande. Att jag skrev mitt första inlägg var mer för att agera som motvikt för att diskussionen inte ens kom upp i tråden (mer för nya som läser alltså, som jag, som inte varit delaktig i alla samtida diskussioner).

Jag tycker också att regeringen överlag har skött sig mycket bra och litar på att de kommer göra sitt allra bästa för att fortsätta så. Oron är som sagt mer över de som verkar ta lätt på de ändå liberala direktiv som är satta, att man åker runt i landet i onödan på påsklovet och träffar folk eller äldre släktingar också som exempel, för att det inte är förbjudet, och att man till slut måste ta mycket strängare beslut med straffpåföljder som begränsar oss mycket mer. Förhoppningsvis blir det inte en issue.

Du har ju som sagt lyxen att kunna hålla dig i princip garanterat isolerad bara genom att hålla dig runtomkring hemmet. Själv skulle jag riskera att stöta på folk i en relativt trång trappuppgång, ta i handtag och kanske trycka på knappar som många andra kommer ta i/på, redan innan man kommit ut, för att sen riskera att stöta på folk på smala stigar/gångvägar/trottoarer som är svårt att hålla en riktigt säker distans till, särskilt om man springer jämfört med om man promenerar. Därför ser jag motivering till en sån regel, (för folk med symtom, inte till synes friska,) även om jag själv också funderar om åtgärderna kommer visa sig vara befogade eller inte.

Hans Palm:
Vi använder ungefär samma resonemang men drar olika slutsatser, och som sagt så ger jag mig där, kan inte säga säkert att min tolkning är rätt även om det i mina öron låter som en självklar slutsats. Lite sent nu kanske, men jag ber om ursäkt om inläggen låtit påhoppiga eller nedvärderande! Vilket jag inser att de säkert gjort.

Det som är den genomgående detaljen som i mina öron inte stämmer är att de generella råden skiljer sig mellan om man har förkylningssymtom mot om man är frisk, men i ditt/ert resonemang låter det som att det är samma vare sig man tror man skulle eventuellt kunna bära på smitta eller inte alls har någon anledning att tro det.
En flåsande löpare i tätbebyggt område med symtom och dito utan symtom är för mig två helt olika saker. Mest för att stilla andras oro (inte egentligen min egen) eftersom en utbredd orolig befolkning som märker att folk överlag missköter sig i olika situationer kan få en regering att skärpa till sina regler (vilket jag inte vill och inte ser fog för).
Kim Ahola
1970 • Västerås
#38
14 april 2020 kl 10:47
Gilla
Känns lite tveksamt att gå ut bland folk om man har symtom. Kan man göra det och undvika människor, må det väl vara hänt. En del bor ju på landet, andra har skog på tomten.

När det gäller den egna hälsan skulle jag kanske inte uppmuntra till fysisk aktivitet med symtom. Viruset är nytt och behöver inte bete sig ungefär som förkylning vid fysisk aktivitet. Även om man bestämmer själv riskerar man att belasta vården om man råkar bidra till att förvärra sjukdomen.
#39
14 april 2020 kl 15:03
Detta inlägg har raderats
1961 • Göteborg
Administratör
#40
14 april 2020 kl 15:45
Gilla
Jan, det var länge sen de flesta bodde på landet. Över 8,9 miljoner personer eller 87 procent av den svenska befolkningen bor i en tätort. Källa: SCB
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.