27 juni 2019 kl 00:09
Redigerad 27 juni 2019 kl 00:11
Det handlar om vana och psykologi. Det är inte så att blodsockret faller och faller under natten och är jättelågt på morgonen, utan hos en frisk människa hålls blodsockret på en ok nivå hela tiden.
Det stiger lite direkt efter måltid och återgår sedan mot basnivån, där det fortsätter ligga tills nästa gång du äter, även om det går många timmar tills dess.
Jag sprang långpass både igår och idag på fastande mage. Igår 37,6 km kl 11:20 utan att ha ätit före. Hade med mig ca 300 kcal i form av tailwind på passet, som jag drack. Sedan åt jag kl 15. Då hade jag alltså fått i mig ca 300 kcal på dygnets första 15 timmar. Inga problem med orken, kunde springa sista kilometern på ca 4:15.
Idag sprang jag lite tidigare, ca 10:10, även idag utan frukost. Hade dock förutom tailwind med mig en kexchoklad som jag satte i mig. Sprang idag 42,4 km, och det på då ca 600 kcal, varav 300 från tailwind och 300 från kexchoklad. Inga problem.
Så, nej, det är inte absolut nödvändigt, det är bara en vanesak, du har alltid energireserver i form av fett på kroppen. Har du dessutom ätit bra dagen innan har du också massa glykogen inlagrat.