Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 7409 visningar

Långvariga problem med hälsenefästet

1977 • Stockholm
#1
4 april 2018 - 20:29
Gilla
Jag har sedan mars 2017 haft problem med mina hälsenor, har alltid sprungit mycket och inte ökat något nämnvärt i antal löptimmar. Har gått på stötvågsbehandling, sjukgymnastik och även gått till en specialistläkare. Han sa till mig att jag skulle köra på så hårt jag kan?!? kan det verkligen stämma. Han vill att jag ska springa både morgon och kväll även fast det gör ont, i ett par månader och då ska det försvinna. Någon som kan något om dessa problem?Jag vågar fan inte köra på så nu.
< < < 1 2 > > >
Johan Mörck
1970 • Västerås
#2
5 april 2018 kl 05:58
Gilla
Jag har samma problem men aldrig for just detta recept. Har dragits med problemen, till och från, i snart två år och det har ofta varit just hälarna som sätter stopp för mer volym och ännu tuffare träning.
1977 • Stockholm
#3
5 april 2018 kl 07:15
Gilla
Det jag är mest fundersam över är om det verkligen är aktuellt att "köra" på så mycket trots att det gör ont både under och efter löpningen. Är det någon som har erfarenhet?
1971 • Rasbo Uppsala
#4
5 april 2018 kl 11:08
1 Gilla
Har lite samma problem. Så fort jag lägger på mer tid eller högre tempo så blir det värre.
Tveksam till om det är ett bra råd att öka. Var faktiskt tvungen att kolla så det inte var postat 1a april :D

Men jag har inte en anning om vad som är bäst skader ska ofta tränas bort så vad vet jag.
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#5
5 april 2018 kl 11:14
5 Gilla
Johan Mörck
1970 • Västerås
#6
5 april 2018 kl 12:21
Gilla
Kan väl tillägga att det inte blivit sämre direkt av att träna. Låg väl som mest på 100k i veckan förra året och runt 80k långa perioder utan att det blev värre. Å andra sidan har det inte blivit bättre, trots en miljard tåhävninhar och ständigt rullande av vadmuskler.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
5 april 2018 kl 14:09
Gilla
#5 - Jag har ungefär följt ett liknande program enligt den länk du lämnat. för mig har det fungerat bra att köra och vara envis med att fortsätta även nu. Mina besvär höll på från Maj 2016 till ca februari 2017. En något snabbare rehabtid än det som programmet uppger men det kan ju bero på graden av skada. Under tiden tränade jag på rätt vanligt men fick springa varannan dag, lugnt tempo, långa pass var okej, ingen fart och undvek asfalt. Körde rätt mycket X-Trainer och som mest snittade jag 200 tåhäv av olika slag per dag.

Den artikel du hänvisar till borde fler läsa alternativt söka sig till ytterligare läkare för att få en andra åsikt. Framförallt när man kommit in en bit i rehabprocessen så ska man med alla till buds stående medel INTE fuska med den tunga "styrketräningen". Hoppas det löser sig för Daniel.
1977 • Stockholm
#8
5 april 2018 kl 14:44
Gilla
Tack, det är väl bara köra på med rehab. Jag trodde också att läkaren skämtade med mig.
Vill verkligen inte behöva operera.
Tack för alla svar och tankar.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#9
7 april 2018 kl 14:45
1 Gilla
Jag har haft stora problem med mitt högra hälsenefäste sedan början av september 2017. Detta är sega saker att bli av med. Att plåga bort det med idiothård löpning tror jag då inte fungerar. Vila fungerar inte heller. Jag har åkt enormt mycket skidor under vintern - vårvintern, men även det smärtar. Snöpulsningsintervaller har varit det som gjort minst ont. Löpning med dubbade skor och i hög fart har varit sämst. Tåhävningar i alla varianter är ett måste, liksom skor med mjuk, eller ingen hälkappa. Denna typ av skada är lurig, då det ibland blir bättre och då tror man att nu klingar det av. Men plötsligt är det ondare igen, utan att man har gjort något annorlunda. Troligen är det enda att bita ihop och träna med balans och samtidigt fortsätta med olika slags tåhävningar. Öka belastningen vid excentriska (27 kg jag nu) och enbart på plant underlag. Snabba fjädrande brukar jag köra c:a 100 st * 3 set ibland. Foppatofflor på dagarna är bra at gå omkring i så ofta det går.
#10
7 april 2018 kl 16:06
Detta inlägg har raderats
1973 • Åkersberga
#11
7 april 2018 kl 17:20
Gilla
En ljusning kan kanske vara att skaffa ett par av de rejält dämpade Hoka skorna för då kan man landa lite "vårdslöst", utan att det gör något, och skona senan lite emellanåt.
#12
7 april 2018 kl 18:05
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
7 april 2018 kl 22:13 Redigerad 7 april 2018 kl 22:15
Gilla
Excentriska tåhävningar är den viktigaste rehabövningen. Med belastning som man ökar efterhand, jag har kört i Smithmaskin på gymmet och ökat tills vaderna inte orkar mer vilket för mig är 60-65 kg (3x15). Upp på båda benen, ner på det ena.

Jag brukar ha lätt böjt knä eftersom jag haft bristningar i inre vadmuskeln och gärna stärker den på köpet. Genom att "niga" en aning tränar jag quadriceps samtidigt. Bra, eftersom jag haft quadricepstendinos.

Man ska inte gå ner mer än några få cm under horisontalläget, har man ont i hälsenefästet sägs det vara bäst att stå på plant underlag.
Vissa studier tyder på att det är ännu något effektivare att köra både excentriska och koncentriska tåhävningar - tyvärr minns jag inte om det gällde vadmuskelbristningar eller hälsenebesvär.

Ibland kan det vara bra att vinkla tårna lite inåt eller utåt, det beror på var det onda sitter när det gäller hälsenefästet.

Det brukar vara bra att stretcha de tränade musklerna efteråt så att man inte går hela dagen med spända muskler efter sin rehab. Enligt vissa bör man stretcha före och mellan set:en också men det är dåligt belagt.

Att bara kötta på med mera löpning skulle jag säga är felaktigt helt enkelt. Allmänt gäller att tung belastning, få repetitioner är stärkande medan många repetitioner sliter.
#14
8 april 2018 kl 08:07
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
8 april 2018 kl 10:24
Gilla
Intressant! Då kanske man ska ge sina vader lite massage i stället efter tåhävningarna om man har problem vid fästet. Nyttan med stretchen är ju att få vadmusklerna att slappna av.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#16
8 april 2018 kl 15:28
Gilla
http://www.elitrehab.com/?s=rehab+h%C3%A4lsena&submit=S%C3%B6k

Här finns det mesta beskrivet tror jag.
1963 • Lund
#17
8 april 2018 kl 23:37
Gilla
Jag har också haft de problemen som du. Efter att ha slitit ut 4 sjukgymnaste med både stötvåg, tejpning och 2 kortisonsprutor av en läkare och sedan varit hos en idrottsläkare som rekommenderade operation, så gav jag en PT på mitt gym en chans. Han stärkte upp min fot på 9 månader, de de andra sjukgymnasterna inte hade klarat på 2 år.
Nu i maj har jag sprungit i ett år och mitt mål är ett mil-lopp i mitten av maj. PT- tränaren ökade rörligheten i min fot, så att mina besvär försvann. Så mitt tips: gå till en PT.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
9 april 2018 kl 13:34
Gilla
Min inflammerade häl läkte ut medans jag väntade på operation pga en Haglunds häl som plågat mig i ett par år. Jag körde egen rehabilitering bestående av;

1. Styrketräning på gymmet i fivefingers skor för ökad styrka i fötterna.
2. Spinning för konditionen, samt cykelpass för uthållighet.
3. Konsekvent användande av Skechers skor utan hård hälkappa.
4. Superfeet inlägg för att få ökad stabilitet i hälpartiet.

De löppass jag kört har varit med fokus på ökad frekvens för att få ett steg med mindre belastning. Jag kan numera löpa helt utan bekymmer.
#19
9 april 2018 kl 22:55
Detta inlägg har raderats
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#20
9 juni 2019 kl 11:45
2 Gilla
Vill bara berätta att mina problem med hälsenefästet verkar klinga av nu!
Två år av plåga och usel träningsnivå vad det gäller löpning är sannolikt över. Jag skriver sannolikt, för jag vet hur det är med senor och att det kan blossa upp igen. Men vad har jag då gjort? Skadan uppstod i samband med en terrängtävling i början av september 2017. Åtgärderna som jag beskrivit tidigare hjälpte inte, lindringen uteblev. Det var bara temporärt och uppskov av problemet. Hälsenans fäste mot hälbenet och slemsäckarna uppsvällda och ömma som ögat. Hälen gick inte att vila mot det mjukaste bolster. Hösten 2018 gjordes röntgen av hälen. Besök hos ortoped. Ingen benutväxt på hälbenet, men ortopeden ville mejsla av hälbenet, då han inte trodde på läkning över sikt utan det. Jag ville inte hoppa omkring med kryckor i månadsvis mera, utan tänkte att jag kör ett konservativt upplägg.

Vila under någon månad från all träning. Jag går dock och - eller åker skidor i mitt jobb flera timmar vissa dagar. Stötvåg åtta gånger, vilket var rena tortyren - på gränsen till outhärdligt. Skor utan hälkappa användes alltid - utom i skogen förstås. " Statisk tåhävning". Började med trettio sek och är nu uppe i flera minuter åt gången. Flera pass per dag. Och efter någon månad så började smärtorna och svullnaden klinga av. Nästan som ett mirakel!
Skejtskidåkning och snöpulsning var min träning. Under våren har jag börjat med löpning och konsekvent använt Skechers skor. Statiska tåhävningar fortsatt och smärtorna har nu nästan klingat av. Otroligt nog!
Nu skall jag försöka mig på att träna mer och se om det går att komma tillbaka i gammal god gubbform igen. Men egentligen är smärtfriheten det primära - tänk att kunna hämta morgontidningen utan att halta!

Hoppas att jag kunnat ge andra några tips med detta inlägg.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.