Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 11053 visningar

Bristning i hälsenan/hälsenefästet

Nekram
1983 • Malmö
#1
9 november 2011 - 21:42
Gilla 
Fick efter ett läkarbesök idag reda på att jag åkt på en bristning i hälsenan, närmare bestämt väldigt nära fästet. Hälen/nedre delen av senan ömmar och det är svårt att ta sig fram på ett värdigt sätt. Däremot kändes det inte som om läkaren stött på alltför många skador av detta slag eftersom hon menade att skadan bör gå över snabbt. Har haft en del muskelbristningar och erfarenheten säger mig att det sällan går snabbt, dessutom får jag för mig att senor tar ännu längre tid att läka.
Någon som råkat ut för något liknande? I sånt fall, hur löd rekommendationen? Andra värdefulla tips?
Hur är det med cykling? Borde va skonsamt?
Tack på förhand!
Kattiz Jakobsson
1955 • Linköping
#2
9 november 2011 - 22:33
Gilla 
Jag skulle ta det lugnt några dagar (beroende på hur du länge du gått med det innan du gick till läkaren) men iaf 1 vecka sedan börja röra mig normalt, dvs gå inte med längre steg eller snabbare än att du kan gå utan att halta. Börja också men FÖRSIKTIGA töjningar av vaden då det annars skapas ett ärr som gör att hälsenan blir ännu kortare och därmed har ännu lättare att gå av eller få en en inflammation igen. Jag skulle testa att cykla men det viktigaste är att man håller sig inom smärtgränserna! Och senar tar en evinnerlig tid på sig att läka, så ha tålamod. Lycka till
1952 • Varberg
#3
10 november 2011 - 09:22
Gilla 
Om det är en partiell bristning i hälsenan känns det för mig som att det är försiktighet som gäller under längre tid så att det inte blir en total. Kanske ska du söka någon specialist för att få lite mer precisa förhållningsorder.
Björn Lindros
1975 • Linköping
#4
10 november 2011 - 10:05
Gilla 
oj, sök hjälp, sällan den brister vid fästet, oftast högre upp. Cykla med trampan under hålfoten/hälen för att avlasta hälsenan.
Kan vara många saker som ger smärta i hälsena, slemsäck, benpålagring som rispar senan, partiell bristning, inflammation, allt ger liknade symtom... Som sagt, sök 2nd opinion av någon erfaren medicinare om det inte går över på några veckor. Och tro inte på sneda bäcken, korta muskler eller annat hokus pokus ;)
Nekram
1983 • Malmö
#5
11 november 2011 - 17:02
Gilla 
Tack för era hjälpsamma kommentarer.

Verkar som om det råder viss konsensus här – sök rätt hjälp. Eftersom allmänläkare mer än gärna vill reda ut saker på egen hand och allt som oftast är ovilliga att remittera skador vidare får man ta saken i egna händer om något ska hända.

Efter många om och men lyckades jag nässla mig in hos en ortoped som har lång erfarenhet av idrottsrelaterade skador och ska dit onsdag nästa vecka. Sköterskan var väldigt överraskad att varken ultraljud eller magnetröntgen genomfördes vid läkarbesöket och menade det ska göras för att reda ut omfattningen. Har även ordnat tider till två olika sjukgymnaster med inriktning på idrottsskador. Hoppas på samstämmiga råd från både läkare och sjukgymnaster om hur skadan ska hanteras.

Återkommer med mer nästa vecka, kan vara vettigt att samla information i en tråd för andra drabbade. Finns relativt lite om ämnet.
1952 • Varberg
#6
12 november 2011 - 11:50
Gilla 
Låter bra. Lycka till.
Gollum
1975 • Storuman
#7
12 november 2011 - 21:39
Gilla 
MAn måste göra iaf ultraljud för att konstatera bristning/ruptur.
Sen är det bara att ta det lugnt. Total ruptur leder itlloperation och gips i flera veckor....
Så ta det lugnt tills du träffat läkaren.
Nekram
1983 • Malmö
#8
22 november 2011 - 16:33
Gilla 
Har nu besökt dels ortopeden dels två sjukgymnaster. Som väntat konstaterade ortopeden en bristning vid hälsenefästet och ordinerade antiinflammatoriska tabletter samt salva. Har artigt valt av avstå denna kur eftersom jag tror det är betydligt viktigare att känna hur olika rörelser ter sig och inte försöka lura sig själv. Skadan måste helt oavsett läka. Sjukgymnasterna visade upp en enad front; man ska försöka röra sig normalt och så snart smärtan lagt sig komma igång med excentriska tåhävningar där belastningen ökas gradvids. Ingen töjning(!) – bara sammandragningar.

Två veckor efter skadan är jag bättre. Avlastade med kryckor första veckan och började sedan långsamt röra mig mer och mer med små steg. Gå ner för trappor är fortfarande ingen lätt uppgift, men i övrigt går det bra att ta sig kortare sträckor. Har de senaste dagarna kört försiktiga och korta tåhävningar med båda fötterna i marken samtidigt. Det känns både under övningarna och efter, men ingen skärande smärta – utan snarare obehag.

Har även testat cykla och det fungerar bra, och kan således substituera all form av motionsträning mot cykling en tid framöver. Gissningarna för läketiden låg mellan 2-3 månader. Så vi får se hur det hela utvecklas!
1952 • Varberg
#9
22 november 2011 - 16:51
Gilla 
Hur uppstod skadan? Jag köpte själv en träningscykel akut när jag skadade mig förra vintern. Funkade bra, men tråkigt. Krya på dig.
Nekram
1983 • Malmö
#10
23 november 2011 - 11:26
Gilla 
Skadan uppkom, som för många med samma åkomma, i samband med badminton. Rushade fram till nät med alltför hög hastighet och hamnade med all vikt på ena benet där hälsenan befann sig i ett utsträckt läge. Hade normalt klarat den belastningen, men efter några månaders ofrivilligt träningsuppehåll var kroppen helt enkelt inte stark nog.

Har valt samma melodi som dig, nämligen köpt en motionscykel. Avskyr helt enkelt att vara passiv och vinterns inträde gör att cykling utomhus av naturliga faller bort.

Vi får hoppas på ett snabbt tillfrisknande, än om hoppfullheten överröstas av det sunda förnuftet just i detta fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.