Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 18473 visningar

Ont i hälsenefästet

1979 • Sandhult
#1
3 augusti 2010 - 09:36
Gilla 
Hej på er!

Har sedan mitt senaste löppass för 5 dagar sedan ont i en punkt i benet på hälen strax under där hälsenan fäster. Inte haft ont där tidigare utan kom "bara sådär" under torsdagens 6,5 km runda. Har problem att gå utan att halta och känner mig varken sämre eller bättre än när jag kom ur duschen i torsdags.

Ända som gör det bättre bortsätt från panodil är en lung promenad med hunden då smärtorna försvinner efter en km eller så, dock räcker det med 5 minuter stilla så är man tillbaka på ruta 1 med ont igen.

Någon som känner igen det eller har några ideer om vad man kan göra?
Sven Andersson
1966 • Kista
#2
3 augusti 2010 - 10:57
Gilla 
Läs upp dig på detta och se om du känner igen dig.
1979 • Sandhult
#3
3 augusti 2010 - 12:04
Gilla 
Känns ju inte helt omöjligt att det skulle kunna vara det men är lite konfundersam över det ändå. Har aldrig innan haft problem med detta och känns om Haglund´s Deformity är ju inget som bara kommer så där... men symtommässigt så stämmer det ju...

Var rekommenderar du för strestsövningar?
1971 • Lillehammer
#4
3 augusti 2010 - 20:47
Gilla 
Har haft /har samma eller liknande problem. GIck upp alldeles för mycket i träningsmängd ( från 50 till 100 k i veckan) och sprang samtidigt många höjdmeter. Fick lite ont på utsidan hälen efter ett intervallpass, men pressade mig ändå iigenom en långrunda m ca 800 höjdmeter stigning dagen efter, o sen var det gjort. Kunde knappt gå, allra minst i trappor. Smärtan koncentrerad till ett område stort som en lillfingernagel på fotens yttersida där achilles fäster. Tog en vecka vila med voltaren, tänkte det skulle räcka. Prövade igen - kom tillbaka, så lite vila, så igen - kom tillbaka (promenader gjorde ont). Gick till fysipterapeut som inte gav mig någon direkt diagnos (har hittat några på nätet som jag glömt - var ändå samma förslag till rehab) annat än en överansträning. Fick erbjudande om inlägg för hälen som jag tackade nej till - var för svampinga, kände redan innan att det gjorde ont med skor med hälsvikt. Fick också ett träningsprogram som byggde på ett snedbräde (25 graders lutning - byggde ett själv), med stretchövningar + tåhäv med fokus på eccentrisk fas. Alla övningar utförs på detta bräde. Verkar ha varit lösningen för mig. Är nu uppe i 50k igen, har av och till en aning ont men full kontroll över det. Vilar varannan dag, och kör ingen träning i högre fart. Så fort jag känner smärta när jag springer, går jag til dess det känns bra, o så springer jag vidare. Har haft 20+km runder med 400+ höjdmeter.
Min rekommendation hade varit att direkt gå till en bra fysioterapeut. Väl använda pengar.
Och är jag borde lärt mig nu (inte första skadan..), så är det att följa regeln om att max öka träningsvolum med 10% från en vecka till en annan, vad än andra säger. Alla skador jag har haft har kommit vid överdriven ökning av träningsvolym.
1979 • Sandhult
#5
19 augusti 2010 - 10:40
Gilla 
Liten rapport om vad som har hänt så här efter 2 veckor.

Var hos läkaren och där kunnde man utesluta inflammerad hälsena, flisad hälsena och hälsporre.

Käkar nu lite smärtstillande och inflamationshämande medecin och blir sucsesivt bättre. Ska nog springa midnattsloppet i GBG i helgen men inte satsa på några tider utan istället njuta av upplevelsen.

Märker dock en stor skillnad på hur jag går. Om jag låter smärtan bestämma så haltar jag, men blir då sämre istället. Om jag går riktigt och nästan rullar överdrivet på foten så känns det mycket bättre.

Så snart är jag nog på g igen. Har ju iaf sprungit två gånger denna månaden. =))
Jan
1964 • Skoghall
#6
19 augusti 2010 - 11:05
Gilla 
Har båda problemen! Ont längst ned under/på hälsenan och på yttersidan av foten. Slutade springa i april och har bara cyklat sedan dess och det har funkat. I förrgår sprang jag igen, 7,5 km i skogen och nu är allt tillbaka... Ska testa med snedbräda.
Gabor
1962 • Göteborg
#7
19 augusti 2010 - 12:16
Gilla 
Känner också igen detta! Förra året drabbades jag av något som jag först trodde var hälseneinflammaiton (det onda utgick från en punkt ung. fär hälsenan fäster i foten, men spred sig runt och under hälen). När det var som värst kunde jag inte alls sätta ner hälen i marken utan fick hoppa/linka fram.

Besökte utan framgång både läkare (som ordinerade en kraftig antibiotikakur) och Ortoped- som konstaterade att hälsenan INTE var inflammerad men i övrigt inte kunde säga mycket mer...

Nåja, tiden läkte alla sår (i mitt fall tog det närmare 5 månader innan jag vågade/kunde börja löpträna igen- i början med hälkuddar och tejpad fot) Min egen högst lekmannamässiga diagnos är att det nog rörde sig om sk Plantar Fasciitis som det står mera om här: http://www.foothealthfacts.org/footankleinfo/heel-pain.htm
Martin Syk
1983 • Göteborg
#8
19 augusti 2010 - 16:33
Gilla 
Det kan vara så att dina vadmuskler är stela och sammandragna. Prova att fylla en 500ml pet och lägga i frysen. När den har frusit lägg flaskan på golvet eller en matta. Sätt dig ner på rumpan, sträck ut vänster (el. höger) ben och lägg på flaskan. Rulla sedan flaskan under vaden med din egen tyngd som trycker, lyft dig själv med händerna som du har på var sida om höfterna. Lägg upp det andra benet ovanpå om du inte tycker övningen känns tillräckligt. "Massera" vaden på detta sätt och spendera extra tid vid områden som smärtar.

Lycka till.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
19 augusti 2010 - 17:04
Gilla 
Jan, om du hållit upp flera månader med löpning var det inte läge att direkt köra en 7,5 km runda. Generellt med löpskador så behöve vilan för läkningen men för att man inte ska få tillbaka skadan behöver man styrketräna och sedan långsamt och tålmodigt öka träningen från mycket låga nivåer, långsammare ju längre man hållit uppe. Alternativträningen är bra för konditionen och en del av musklerna, men för resten av musklerna behövs den långsamma tillvänjningen.
Men prova snedbrädan, det är styrketräning. Annars finns det fler sätt att göra excentriska tåhävningar på (trappsteg), sök i forumet exv.
Jan
1964 • Skoghall
#10
19 augusti 2010 - 17:39
Gilla 
Nej, det var lite dumt men det brukar bli så... Jag ska börja bygga upp sakta och köra cykel och rullskidor vid sidan om.
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#11
20 augusti 2010 - 01:25
Gilla 
Känner igen symptomen, och för mig visade sig vara slemsäcken som ligger precis under hälsenefästet som var inflammerat. Jag hade lite ont vid gång (vid frånskjutet), gå uppför, och gå nedför trappor. Såklart gjorde det väldgit ont att springa också, och till sist var det helt omöjligt (låt det inte gå så långt). FÖr mig var inflammationen så pass uttalad att jag var tvungen att helt vila i 3-4 v, åt anti-inflammatoriskt under den tiden. Cyklade, stryrketränade, ja i princip allt där inte hälven belastades. Efter första halvan av min viloperiod satte jag igång med excetriska tåhävningar, mest för att bygga upp styrkan i hälsenorna igen. Sen när jag väl började om så tog jag det väldigt försiktigt i upptrappningen, efter att ha hittat ett program på nätet. Körde varannan dag enligt: Första passet körde jag typ jogg 1 min, gå 2 min, och så upprepade jag kanske 6 ggr. That´s was it. Nästa pass: jogg 1,5 min, gå 1,5 min, upprepa 6 ggr. Sen byggde jag på så i 2 veckor, lite mer springa, lite mindre gå, lite fler upprepningar, tills jag körde springa 6-7min, gå 1 min. Och sen började jag gå över till att springa ihållande i 4 km. Nästa pass 5 km, osv. Funkade väldigt bra även om det var frustrerande att öka så sakta. Men jag blev bra och kunde efter en månads lugn träning köra på rätt hårt igen. Lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
20 augusti 2010 - 01:45
Gilla 
Jag har också haft det här problemet med hälsenefästet, lite av och till senaste åren, senast förra hösten. Jag tyckte att träningen var så viktig, att jag inte ville göra uppehåll, utan byggde upp under hälarna, så träningen blev smärtfri, och körde även exentriska tåhävningar, sedan växlade jag mellan olika skor, med och utan hälinlägg, det onda försvann, och jag har tränat nästan dubbelt så mycket i år utan att känna av något, ännu är väl bäst att tillägga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.