26 maj 2017 kl 12:09
Redigerad 26 maj 2017 kl 12:17
Kollade som hastigast på rapporten. Det första som dyker upp är författarnamnet O'Keefe. Mitt minne kan svika mig men det ringer en klocka om en för mig ökänd forskare som alltid driver tesen att mycket löpning eller hård löpträning är skadligt. Har läst originalrapporten baserad på "Köpenhamnsstudien" som dök upp för några år sen, riktigt usel behandling av data, medveten hårdvinkling. Rapporten spreds i korta, ännu mer missvisande referat i en hel massa tidskrifter. Är själv forskarutbildad så jag kan skilja god forskning från dålig men det finns alltid gråzoner.
Det finns studier som visar att man får större hälsofördelar med mer träning och att just löpning ger starkare skelett osv. Och andra studier som visar att man måste få upp pulsen under träningen för att nå vissa av hälsoeffekterna.
Å andra sidan är det välbelagt att många års träning i uthållighetsidrott som långdistanslöpning och längdskidåkning ger en markant ökad risk för förmaksflimmer (FF). FF blir ganska vanligt vid hög ålder, mekanismerna är inte klarlagda men det är ju inte så att de kanske 10-30% som har hunnit få det vid 80 års ålder är gamla idrottare i uthållighetsgrenar. Och inte heller får de flesta uthållighetsidrottare det men många nog för att man gör rätt i att försöka reda ut sambandet.
Om man har andra fel på hjärtat (klaff-fel t ex) eller diabetes och/eller olämpliga halter av blodfetter och en rad andra hälsobrister så kan FF öka risken för stroke men notera att just en massa träning motverkar typ2-diabetes (den vanliga), höga blodfetter m fl hälsobrister så nettoeffekten är lite svår att sia om än så länge.
Väl skött träning, även långdistanslöpning på elitnivå, torde ha mycket större fördelar hälsomässigt än nackdelar. Den optimala träningen ligger dock troligen på en lite lägre nivå men inte vid "lufsa en halvtimme två gånger i veckan" som O'Keefe vill få oss att tro. Gissar att han antingen är lat eller har någon sig närstående som "sprungit ihjäl sig" eftersom han har en tes som han driver hårt oavsett vad resultaten säger. En riktig forskare är nyfiken, öppen, söker hela tiden nya möjliga orsaker till de resultat hen finner.
Edit: Mitt minne svek mig inte. Den usla studie jag nämnde återfanns i en av länkarna. Det är nog min flitiga löpning som fått mig att inte bli dement än;-)