17 oktober 2016 kl 22:50
Redigerad 17 oktober 2016 kl 22:54
Helt rätt att vänta med intervaller - småningom kan det vara bra att anstränga sig mera ibland men då är kuperad löpning eller fartlek ett skonsammare sätt att börja.
Något som tappats bort är att stanna upp ibland, ta en lugn vecka med mindre löpning. Det är under vilan som kroppen byggs upp, träningen ger signaler till kroppen att den behöver bli starkare. Men den måste ges tillfälle.
En annan god sak är att variera löpningen. Ibland lite längre, ibland lite kortare - då kanske man kan öka farten lite en bit i mitten eller på slutet. Kuperade skogsspår är skonsamt men tänker man springa halvmaror eller på sikt maror på asfalt kan man gott springa lite på asfalt och grusvägar redan i början men begränsa särskilt asfalt eller betong till korta sträckor. Att springa barfota är jättebra, en liten bit i taget. Nu är ju säsongen i stort sett över för det här (man kan slita ut ett par kasserade strumpor på en gräsplan) men passa på på badsemestern. Fuktig sand och gräs är bra underlag för det mesta.
Att hålla igång löpningen under vintern är viktigt, ta till löpband när det blir alltför grisigt väder. Byt ut en del pass mot skidåkning om du vill men fortsätt den regelbundna träningen. "Säsongsvila" är 1-2 veckor för den som springer mycket, inte november till mars....
Det där med kondition: olika personer lägger in olika saker i det. Lugn löpning i mängd ger dig uthållighet. "Bra flås", att orka ta i, är det som ofta menas med kondition (VO2max t ex) och det är en färskvara, förbättras snabbt när man tar i då och då och faller snabbt tillbaka när man låter bli. Det skadar inte att sprinta uppför en backe nån gång eller dra iväg snabbt på nåt kort pass men gör det på känsla så här i början.