Löpning Tävlingar & Motionslopp / Winter Bay Backyard 2024 17 inlägg 796 visningar

Nybörjare på Backyard önskar tips!

1978 • Åkersberga
#1
19 februari 2024 - 08:44
2 Gilla
Hej,

detta blir mitt första Backyard!
Jag är supertaggad att testa konceptet.
Här kan vi väl diskutera planering, upplägg, tips och råd. Jag vet att det finns många vana Backyard-löpare här på Jogg. Kanske ni vill dela med er av era bästa tips kring upplägget!
1966 • Bräcke
#2
19 februari 2024 kl 09:56
3 Gilla
Jag tror det är svårt att ge några goda råd inför Backyard, eftersom det är så individuellt vad som passar. Men jag kan dela med mig av hur jag gjort på mina försök. Jag har gjort ca 10 starter och gemensamt för alla tillfällen att jag haft väldigt lågt tempo. Brukar ligga runt 7,45-8 tempo på varven. Är ju tvungen att springa fortare i samband med att det serveras mat.
Just det låga tempot redan från varv 1 har gjort att jag kunna hålla på relativt länge på de flesta Backyards.
Konceptet är ju väldigt socialt och trevligt. Och ett ypperligt tillfälle att ta distansrekord oavsett hur långt man sprungit innan. Jag testade Backyard första gången inför min debut ultralopp.

Så mina "råd" får bli... ta det lugnt och njut, jämför dig inte med övriga deltagare, fyll på med energi (något jag själv inte lyckas med).

Lycka till !

1978 • Åkersberga
#3
19 februari 2024 kl 10:06
2 Gilla
Tack för det rådet. Det är lite så jag tänker också att det är ju egentligen ingen ide att springa snabbare när man har hela timmen på sig. kanske lite snabbare de varv man behöver gå på toa eller äta, så man behöver lite extra vila mellan. Men annars är det ju ingen ide att pressa tänker jag. Så jogga runt och satsa på många varv istället för att springa snabbt och kanske inte orka fler starter.
Nån sa till mig att det är bättre att springa snabbt och på så sätt få mer vila mellan varven men frågan är om det ändå inte sliter mer att springa snabbare.

Jag tror nog jag kommer följa ditt råd Hans.

Distansrekord vore roligt så minst 8 varv isåfall.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#4
19 februari 2024 kl 14:03
4 Gilla
Lärdom från mitt första Backyard: Ta med en campingstol! Så mycket bättre att slå sig ner där, än att sitta på marken mellan varven!
1978 • Åkersberga
#5
19 februari 2024 kl 14:08
Gilla
Stort tack för tipset, det ska jag absolut göra!
1967 • Torslanda
#6
19 februari 2024 kl 14:42
5 Gilla
Biltemas campingstol är både billig och skön att sitta i samt lätt att transportera. Utöver det föreslår jag en IKEA stor plastlåda för ombyteskläder, energi, plåster och annat. Lite snuttegodis är alltid gott att ha. Ofta blir man sugen på olika saker vid olika stadier så brukar ha med lite Cola, frukt (hallon och melon för mig), lite godis av olika sorter och det för mig så viktiga saltet. Brukar bli en salttablett i timmen. Hans råd är riktigt bra och det viktigaste, njut och var social. Det blir så mycket roligare om man bjuder på sig själv och har kul tillsammans. Bryt aldrig under en paus, påbörja alltid ett varv till. Det är allt för lätt att känna efter under pausen och den tanken måste man lära sig att släppa. Starta ett varv, hinner du inte i tid på det varvet så har du gjort vad du kunde den dagen och skall vara stolt över det. Man ångrar alltid att man bryter innan man blir tvungen så ställ dig på startlinjen varje varv.
1978 • Åkersberga
#7
19 februari 2024 kl 14:52
Gilla
Underbart, tack för goda råd, jag suger åt mig av alla tips!
Att inte bryta under paus är ju ett jättebra tips. Det måste ju kännas lättare att bryta när man sitter still liksom. Är man väl igång o springer så vill man ju gärna köra färdigt varvet :)
Plastlåda för grejor, perfekt, bra om det regnar också att kunna hålla torrt.

salttabletter ska inhandlas, bra tips. jag brukar köra saltlakrits på maran men det kanske är bättre med rena salttabletter.
1967 • Torslanda
#8
19 februari 2024 kl 15:42
4 Gilla
Umaras Usalty är riktigt bra. Jag svettas på tok för mycket så ett absolut måste för mig. Är det varmt på loppdagen så är det skönt att ha en våt handduk att slänga över axlarna, man kyler av sig mycket snabbare om man kyler ner huvud och axlar då många svettkörtlar sitter där. Är det kallare så är det skönt att ha en filt/tröja eller liknande att dra på. Givetvis ett par ombyten. Jag brukar inte byta men bra att ha med sig torra strumpor, torra tröjor etc. Men även kläder efter väder. Ett mindre apotek med compeed, sportslick, salva mot röda stjärtar med mera. Tänk på dina medlöpare med, att kunna vara snäll och låna ut eller ge bort sådant som kanske Alvedon, compeed eller annat brukar skapa riktigt glada medlöpare som sedan stöttar under kommande varv. Backyard är inte en "one man show". De flesta är väldigt små efter ett par timmar och kan man då muntra upp dem eller hjälpa dem så brukar man få mångdubbelt tillbaka senare eller på andra lopp. Ta med hörlurar, ibland kommer man känna att man vill få gå in i sin egen värld och kanske lyssna på en pod eller annat. Jag har en spellista jag gjorde i Japan för sådär en 15 år sedan som alltid är med. Ofta vill jag sjunka in i den där meditativa musiken på natten och bara njuta och tänka på alla goda minnen från andra lopp där jag spelat den. Glöm inte sådant som powerbank, telefon, laddkablar och eventuellt pannlampa. jag älskar just nattlöpning så bästa tiden är när man får ta fram pannlampan och köra på. Bra skor och på alla ultror så är tåstrumpor ett måste för mig. Extremt sällan jag har blåsor tack vare sportslick och injinji tåstrumpor. Jag brukar även ta och fila till naglar och under fötterna kvällen innan. Även små nagelbitar kan skapa stora problem efter ett par timmar så ta hand om dina fötter. Fixa alltid minsta problem innan det blir ett stort problem. Får du in grus i skon, stanna och ta ut det. Börjar du känna av något skav, fixa det direkt etc. Det blir alltid värre med tiden så tar man inte hand om det när det är ett litet problem så kommer det garanterat bli ett stort problem senare. I slutändan är det den som hanterar energi, problem och den mentala biten som kommer längst. Börjar magen strula, fundera över om det beror på värmen, för mycket energi eller något annat. Det är nästan alltid magen som blir mitt fall på längre ultror eller back yards.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#9
19 februari 2024 kl 16:00
4 Gilla
Backyards är rätt kul även om jag mest springer kortare distanser.
Har dock sprungit här i Växjö 2 ggr, supertrevligt!
Jag brukar satsa på typ 50-51 minuter/varv, då har man 9-10 min på sig att vila, stretcha och dricka/äta. Jag går i alla uppförsbackar, som de flesta, och om det är någon stig tex. Jag var ganska otränad vid båda mina tillfällen, ändå sprang jag 5 resp 7 varv, supernöjd med det!
Trevligt och socialt!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#10
19 februari 2024 kl 22:26
3 Gilla
Jag har kört två Backyard Ultra. DNF:ade båda gångerna så jag är dessvärre kass på att ge råd, men några korta tips ändå utifrån mina erfaremheter:

- Spring i ditt distanstempo och gå i backarna. Ska man springa länge är det bättre att få lite längre vila mellan varven.
- Ät medan du springer. Så slipper du stressa när du vilar mellan varven.
- Beroende på hur banan ser ut: s.k. pessepauser går smidigare under varvet än att eventuellt behöva köa till toalett mellan varven.
-Snacka, var social, ha kul. Tiden och varven går snabbare om man har roligt.
-Spring så länge det är kul. När det inte är skoj längre, så tar du en DNF och fortsätter heja på de andra. Eller åker hem.
-Vill du vinna? Träna på att inte behöva sömn.
1978 • Åkersberga
#11
20 februari 2024 kl 08:00
1 Gilla
Det trillar in massor med bra tips nu!
jag har ju ett par månader att förbereda mig. 4:e maj är det dags.

En sån praktiskt fråga från en klock-nörd. Hur gör ni med klockan, låter ni tiden gå även under pauser så tiden blir konstant. Eller kör ni laps och bara tar tid när ni springer och har klockan på paus mellan varven?
1978 • Åkersberga
#12
20 februari 2024 kl 08:33
1 Gilla
Massa bra tips! stort tack!
jag har ju alltid min lilla "nödväska" för eget bruk men kanske läge att utöka den med lite reservmaterial!
Det gäller att ha mycket energi med sig alltså. Ska man utgå från att det inte finns så mycket i varvningsområdet utan man tar med sitt eget ?
lite bortskämd med de 6-timmarslopp jag sprungit och de stora smörgåsbord av energi de brukar duka upp.
Jag brukar bara ha med mig lite gels för eget bruk. Men i det här fallet kanske jag ska tänka om och packa med extra energi. Kan ju bli många timmar!!

Fotvård dagen innan lopp är obligatorisk!

Tåstrumpor har jag aldrig testat men brukar kunna få blåsor på både ut och insida av stortåna så kanske ska testa det innan och se om det hjälper.

Magen har jag sällan problem med däremot kan värmen ta hårt. Men i början av maj borde det inte steka på för mycket.

Haha nu sitter jag här och är supertaggad fast det är 3 månader kvar :)
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#13
20 februari 2024 kl 09:04
1 Gilla
Tåstrumpor (Injinji) har räddat mig denna vinter, då det blivit massor av löpband. Fick alltid blåsor på tårna efter ca 8 km på löpband. Nu är 23 km inga problem. Återigen tack Mathias för rådet 😀.
1978 • Åkersberga
#14
20 februari 2024 kl 09:10
Gilla
Ska genast beställa så jag hinner testa ordentligt!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#15
20 februari 2024 kl 09:12
2 Gilla
Skippa gel och andra kemiska produkter. Lägg krut på att äta/dricka "vanliga" grejer som du gillar. Man blir snarare hungrig än energitom under en sådan här aktivitet.
1965 • Kungsholmen
#16
20 februari 2024 kl 10:04
3 Gilla
Som flera nämnt är det svårt att ge råd då alla svarar olika på farter och vila. Jag har bara sprungit två backyards. Den första gick alldeles för lätt och jag hade inte mentalt förberett mig för att springa så länge, eller var jag skulle sova efteråt och hade bara hyrt min bil till dagen efter, så jag klev helt enkelt av efter 16 varv ganska pigg än i kroppen men rejält uttråkad.

Min kropp tyckte bäst om att springa på lite, saktade jag in kändes det jobbigare. Jag sprang första 6 varven med kompis som vill ta det lugnare, då han klev av ökade jag och det kändes mycket bättre.

Ibörjan satt jag och vilade 10-15 minuter men insåg senare att jag mådde bättre av att knata runt i depån och slutade sitta. Benen blev piggare av att vara i ständig rörelse.

Så om alla vore som jag skulle jag ge rådet: spring på i ett tempo som känns komfortabelt, sitt inte i vilan utan håll dig i rörelse. Och ha en mental plan för att det går riktigt jävla bra.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#17
20 februari 2024 kl 14:27
1 Gilla
Jag brukar pausa vid varje målgång, och start igen vid nästa varv. Så får jag totalsträcka, och löptid. Paustid är ju lätt räkna ut sen...
Däremot har jag haft autolap på (1 km) och det blir ju lite tokigt på senare varv, dvs man vill ju snarare se hur långt man hunnit på just det varvet. Kanske skulle testa att ta bort autolap, bara trycka Lap just vid målgång och direkt därefter paus...?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.