Löpning Träning 42 inlägg 1588 visningar

jogging innan frukost skadligt??

Per Bilén
1969 • Halmstad
#1
29 augusti 2008 - 14:50
Gilla
Läste i en annan tråd att någon ansåg det osunt att springa före frukost och att det inte skulle ge någon effekt på träningen. Lekman som jag är undrar jag förstås om det ligger något i detta? Själv springer jag gärna mina långpass innan frukost och kan, med rätt tempo, springa både långt och länge. Har som mest varit ute i dryga 2 timmar utan att sätta i mej något annat än vatten. Själv har jag inte märkt att det skulle påverka min träning negativt, snarare tvärtom. Men kunde jag fått bättre resultat om jag ätit innan?

/PB
< < < 1 2 3 > > >
1960 • Skåne
#21
1 september 2008 kl 19:23 Redigerad 1 september 2008 kl 19:27
Gilla
Intressant tråd.

Om nu naturen sett till att vi har lågt blodsocker efter en natts sömn så är det troligen inte någon nackdel. Om naturen av samma anledning sett till att vi till morgonen hämtar energin från fettsyrornas nedbrytning så kan det knappast vara för att det ska skada oss. Kanske är det tvärtom.

Varför skulle normalt lågt blodsocker efter en natt vara till nån nackdel?

Naturen har heller aldrig haft ett kolhydratrikt skafferi stående brevid oss genom urminnenas tider för att vi ska stoppa i oss kolhydrater/sockerkedjor. Det finns anledning att tänka sig att på det viset vi blir upplärda att äta idag, strider mot det mesta om hur vi utvecklats genom årsmiljonerna.

Att kroppen skulle gå in i någotslags nödläge, eller svältläge, och börjar bryta ner muskelmassa låter väldigt drastiskt eftersom kroppen faktiskt ställt om sig på ett normalt sätt. Man kan istället fråga sig hur onormalt det är att äta så stadigt som vi gör med några timmars mellanrum, och mat som vi genetiskt kanske inte är gjorda för att klara av. Det är inte utan anledning som vi har så mycket människor med diabetes, metabolt syndrom, födoämnesallergier osv.

Sedan beror det på vad man är ute efter. Den som är ute efter att träna på långlöpning så är det stor fördel att vänja kroppen att hämta energi från fettsyrornas nedbrytning. Och för den som vill bygga muskler så finns det studier som visar på att lägre glykogennivåer ger bättre effekt. Något som Harry Sirviö är inne på.

I övrigt håller jag med Janne W; Maffetone rular :) - Annars är det nog mest så att de flesta har tvärsäkra åsikter om något de själva inte provat med sig själva. Ha ett öppet sinne och kör hårt.
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#22
1 september 2008 kl 19:50
Gilla
Gabriella: Jag skulle vilja att du förtydligar två påståenden.
1. Vad bygger du ditt påstående om att träning innan frukost "bryter .... ner muskler på ett helt annat sätt än vad annan träning gör". Kan du hänvisa till någon studie, forskning....? Jag undrar eftersom stora delar av långlöpareliten tränar just så och massor av motionärer, däribland jag själv. Senast under OS-maran berättade kommentatorn om Kenyanernas träning som bl.a. innefattade långa morgon-pass innan frukost. Själv mår jag som allra bäst efter morgonträning och har aldrig ont eller träningsvärk vilket borde blivit resultatet om du har rätt i ditt påstående. Dessutom utvecklas jag trots mina morgonpass som löpare vilket också motsäger din(?) teori.
2. Varför är Anna Skipper "avskyvärd" och varför skulle jag må bättre om hon inte fanns? Jag har sett en handfull av hennes program (Du är vad du äter, TV3) och inte lagt märke till något extremt eller direkt felaktigt. De träningsmetoder jag sett i programmen är stavgång, gym, dans, jogging. Att justera sina kostvanor till det bättre och hitta en motionsform som passar en själv är väl bara bra....? "Det är viktigt att skilja på att vilja gå ner i vikt och annan träning" Vad menar du???
Oavsett ditt eventuella svar tycker jag personligen att kalla någon för avskyvärd och att svenska folket skulle må bättre om hon inte fanns (dö?) är att gå lite väl långt, särskilt helt utan sakargument.
Jag kanske överreagerade på ditt inlägg men nu fick jag skriva av mig i alla fall. ;-)
(Allt skrivet i vänlig ton)
1970 • Johanneshov
#23
1 september 2008 kl 20:47
Gilla
Varför inte ta vassleprotein blandat med vatten innan joggingturen?
John Dahlstrand
1992 • Stockholm
#24
2 september 2008 kl 08:56
Gilla
Körde också nyss ett pass intervaller, och sitter nu och äter frukost framför denna tråd. Tyckte inte att intervallerna påverkades nämnvärt, däremot gjorde uppvärmningsjoggen det, den blev segare och så.
peter nolinge
1962 • Malmslätt
#25
2 september 2008 kl 10:28
Gilla
När jag inte har tid att träna på dagen eller på kvällen kan det hända att jag joggar på morgonen innan frukost. Största problemet för mig är att jag är så fruktansvärt morgontrött. Så jag vaknar inte förrän några kilometer....Om jag äter på morgonen har jag som regel att vänta i två timmar innan jogging. Så att jag känner mig lätt och hinner gå på toa...
#26
2 september 2008 kl 17:09 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:21
Detta inlägg har raderats
2006 • Alingsås
#27
2 september 2008 kl 20:21
Gilla
Per: Är lite intresserad av att höra hur din prestation var när du började med Kostomläggningen? Äter du inte frukt heller?
1966 • Eskilstuna
#28
2 september 2008 kl 20:25
Gilla
Japp!
Morgonpassen fyller ett för familjen värdefull tidsbesparnade åtgärd ! Även om det för mig fortfarande känns något tungt att springa på morgonen. Men det kanske är en vanesak ?
Kommer med all säkerhet att forsätta kombinera dem passen med andra.
Intressant att så många använder sig av morgonpass !
harry
1969 • Upplands Väsby
#29
4 september 2008 kl 15:52
Gilla
Jo, apropå... Morgonpass på tom mage är som bekant bra träning av fettförbränningen. Kroppen går gärna loss på fettreserverna då. Gäller förstås alla pass där man inte ätit kolhydrater ett bra tag innan.

Kan ju vara intressant med siffror. Hur hög blir fettförbränningen egentligen på tom mage, jämfört med om vi fått i oss kolhydrater en stund innan? I den här studien kunde man konstatera: 75g kolhydrater 45 minuter före passet minskade Fatmax med 14% (dvs den puls där du bränner mest fett). Maximala fettförbränningen åkte ned med hela 28%...
The effect of pre-exercise carbohydrate feedings
2006 • Alingsås
#30
4 september 2008 kl 17:24
Gilla
Jag tror, men är inte säker att jag ibland tycker att det ät lättare att springa på morgonen innan frukost, än om jag äter något litet innan. Är ofta så hungrig på morgonen, oavsett hur mycket jag äter kvällen innan, och dessa dagar brukar jag äta något litet innan.
Frida E
1975 • dalby
#31
4 september 2008 kl 17:50 Redigerad 4 september 2008 kl 18:00
Gilla
Men: "Maximal power output was higher in the carbohydrate than in the placebo trial "
Så vad är det egentligen som spelar roll? Lite samma diskussion som den vanliga begreppsförvirringen i vad som är mest effektivt ur fettförbränningssynpunkt, promenera eller springa. Relativt sett promenad, visst, men totalt sett tveklöst att springa (om samma tid).
Jag tycker helt enkelt att man ska göra det som känns bäst i kroppen, där man känner att man har bäst ork och slipper må illa. Känner man sig orkeslös om man springer på tom mage är det ju rent trams att fortsätta med det i nån sorts avsikt att uppnå ökad fettförbränning. Om man däremot känner att man mår bra är det ju bara att köra, har svårt att se att det skulle vara så himla skadligt. Själv har jag sprungit på fastande mage varje morgon i sisådär 6 år (innan dess cyklade jag på fastande mage varje morgon i sisådär 6 år) och känner inte att jag tagit nån direkt skada av det. Men det är såklart en helt ovetenskaplig notering...
1969 • Upplands Väsby
#32
4 september 2008 kl 23:03
Gilla
Frida E: japp, håller med. Självklart är det bäst att springa på ett sätt som känns bäst, oavsett hur andra gör. Mitt inlägg ovan var varken för eller emot nånting, bara ren info. Tycker sånt är skoj.

Om man nu råkar vara inne i en period där man verkligen är ute efter att träna upp fettförbränningsförmågan och uthålligheten (till framtida mara eller ultralopp kanske), och inte har problem med jogg på tom mage, så kan ju såna studier vara intressanta att känna till.
Lennart Nilsson
1960 • Grästorp
#33
5 september 2008 kl 03:44
Gilla
Kom att tänka på att jag själv gjorde min bästa tid (21,1km) start en härlig sommarmorgon kl.5,00 i år. Svalt och skönt, runt 10 grader i luften.(Hade bra flyt den dan). Och innan frukost förståss.
Frida E
1975 • dalby
#34
5 september 2008 kl 09:04
Gilla
Janne: jag menade inte heller att argumentera mot dig, tyckte bara att du utelämnat lite relevant fakta :-) Artikeln verkar dessvärre inte ligga ute i fulltext på nätet, annars hade det ju varit intressant att läsa deras diskussion. Å andra sidan tror jag att de har lite annan infallsvinkel än den här diskussionen, så de lämnar nog ändå inga konkreta tips på huruvida man ska springa innan frukost eller ej...
Samuel H
1979 • Järfälla
#35
5 september 2008 kl 09:20
Gilla
Jag har tillgång till ganska mycket vetenskapliga artiklar i fulltext på jobbet, dock inte den artikel som Janne länkar till. Men en artikel som refererar till den har jag tillgång till. Det är en reviewartikel från 2004 med den intressanta och i sammanhanget passande titeln "Optimizing Fat Oxidation Through Exercise and Diet". Någon som läst den?

Title: Optimizing fat oxidation through exercise and diet
Author(s): Achten J, Jeukendrup AE
Source: NUTRITION Volume: 20 Issue: 7-8 Pages: 716-727 Published: JUL-AUG 2004
Times Cited: 19
1969 • Upplands Väsby
#36
5 september 2008 kl 10:50
Gilla
Frida E: hehe, tyckte väl inte att jag utelämnade nåt direkt. Lämnade bara mycket av tankearbetet till läsaren. :-)

Men visst har du rätt, kan nog bli lätt förvirrande det hela. Särskilt om man inte grävt lite mer i ämnet innan - om sambandet mellan fettförbränning och träning i olika intensiteter, hur det hänger ihop med vad man stoppar i sig, och förstås, hur man kan använda sig av det i egna träningen (och då menar jag inte för att tappa i vikt, utan för att utvecklas i långdistans). Studien kan nog verka ganska flummig då. :-)

Samuel H: har inte läst den. Men annars låter det ju som att du sitter på en guldgruva. Tipsa gärna ifall du skulle få syn på nån ny intressant text...
Frida E
1975 • dalby
#37
5 september 2008 kl 11:38
Gilla
Janne: fast där förutsätter du ju att läsaren läser abstractet och inte bara nöjer sig med din summering... :-) jag tror fö inte alls att studien är flummig, tvärtom. och inte särskiltt förvirrande heller. allt handlar ju bara om att försöka behålla en totalbild -vad är man ute efter, vad är relevant för mig som motionär, osv.

Samuel: Ja, skummat igenom iallafall ("fikapaus"..). Som väntat gavs inga konkreta råd om frukost eller ej i den heller :) . Men visst kan man ur strikt fysiologisk synvinkel hävda att det onekligen verkar vara så att fettförbränningen minskar något om man äter (kolhydrater) innan träningen. Samtidigt hävdar jag fortfarande att det som verkligen spelar roll måste den totala effekten/förbrukningen. Alltså, orkar man bara springa 4 km på darriga ben i lusigt tempo utan frukost, så har man verkligen ALLT att vinna på att äta lite först, och sedan orka mer/längre/snabbare/få en behagligare upplevelse så man gärna gör om det. Som sagt, allt beroende på hur man mår. Själv har jag jättelätt för att må illa om jag äter precis innan löpning, häromkvällen hade jag en riktig nära-kräkupplevelse hela passet för att jag hade ätit för mycket för tätt inpå innan jag sprang ut. Och då snackar vi inte ens middag, jag skulle aldrig komma på tanken att springa efter en middag, aldrig i livet att det hade funkat för mig. Men det finns ju massor som det funkar alldeles utmärkt för!
och så kan jag ju avsluta med artikelns slutkläm: ”lean body mass, estimated physical activity level, V 2max, sex, and fat mass together could only account for 34% of the variance in peak fat oxidation rates. This means that 66% of the variance could not be accounted for. Dietary factors are likely to explain some of the remaining variances, but there is still a large part of the variance unexplained and this is likely to be genetically determined”
Å andra sedan, genetiken är ju svår att påverka, så visst kan det vara intressant att fundera över de faktorer man faktiskt HAR möjlighet att själv påverka…..

Men nej, vilket sjuuuuukt långt inlägg det här blev. sorry.
1974 • Halmstad
#38
5 september 2008 kl 14:44
Gilla
Hej!

Sägs att lite kaffe före morgon passet ökar förbränningen. Någon som vet?
#39
5 september 2008 kl 17:56 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:22
Detta inlägg har raderats
1969 • Upplands Väsby
#40
5 september 2008 kl 23:32 Redigerad 5 september 2008 kl 23:43
Gilla
Visst hjälper det att vakna till. Koffein är ju uppiggande och finns i både kaffe och te.

Koffeinet påverkar även förbränningen, men det kan nog behövas ett par, tre koppar kaffe/te för att få bra effekt. Beror förstås på hur starkt det är, hehe. I kliniska tester (de tester jag sett) där man uppmätt tydlig effekt på förbränningen så är det oftast doser på över 200 mg koffein som använts, eller till exempel 5 mg per kg kroppsvikt. Jämför med en typisk kopp filterbryggt kaffe, koffeindosen där brukar väl ligga på runt 95 mg per kopp (125 ml).

Särskilt grönt te verkar ha extra egenskaper - förutom koffeinet - som ökar förbränningen ytterligare.

Gräver man vidare i det här med koffein (och grönt te) så finns det nog så det räcker och blir över för en helt egen tråd... :-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.