7 juli 2014 kl 09:16
Löparskador verkar vara en fråga om när, snarare än om de kommer.
Det forskas en del på det här och det har visat sig vara svårt att hitta något som har verkliga belägg för att det fungerar.
Den gyllene 10% regeln t ex har man misslyckats att bekräfta. Min personliga gissning är dock att man ska öka långsamt och att den siffran gör att man går för snabbt framåt. Minns såklart inte vilken bok det var jag läste det i, men där nämnde man en siffra om att unga elitsatsande kunde sikta på en ökning av 50 timmar/år.
Styrketräning verkar det finnas vissa belägg för, gärna tung sådan som även ger effekt för prestationen.
Stretching har inte kunnat visa sig förebygga skador. Men om man uppskattar det eller har någon uttalad begränsning i rörlighet kan det vara bra.
Löparskor, verkar inte påverka som vi har trott tidigare, du har lika stor risk att bli skadad oavsett vilka skor du väljer. Viktigast verkar vara att de är sköna. Ev kan det vara bra att ha flera skor för att variera mellan. Plus att det är roligt med flera löparskor :-)
Underlag är nog också smart att variera, även rundor. Men även detta faller mer under något som borde vara bra än att det finns bevis.
Kompressionsplagg har en liten positiv trend i forskningen när det gäller återhämtning, men det är för tidigt att säga något säkert.
Isvattenbad verkar vara skönt men inte kunna ge något jämfört med placebo.
Som avslutning ska jag också säga att även om många metoder inte har vetenskapliga belägg bakom sig ska man inte förkasta dom. Vi är alla olika och reagerar olika, samt att det som känns bra för dig bör man fortsätta med. Och placebo ska man inte underskatta om man hittar en rutin som man gillar och tror på.