Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 8137 visningar

Hur förebygger jag skador

Frida Nilsson
1978 • Göteborg
#1
6 juli 2014 - 21:06
Gilla
Jag har motionssprungit flera år, mest på sträckor 7-14 km. För några år sedan skulle jag spring Göteborgsvarvet vilket resulterade i inflammation i mjukdelarna i foten veckan innan start.
I år har jag anmält mig till 2 längre lopp, ett swimrun och ett marathon! Något jag aldrig sprungit tidigare! Min stora rädsla är såklart att bli skadad igen. Vad har ni för tips på förebyggande för skador? Jag stretchar så klart, springer på olika underlag, duschar benen i kallvatten efter löpning men skulle behöva alla tips jag kan få!
Det mesta jag hittar när jag söker är rehabövningar när man redan blivit skadad men där vill jag ju undvika att hamna! :)
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#2
6 juli 2014 kl 22:15
Gilla
Jag använder två pass i veckan på crosstrainer som prehabpass. Står 04:45 måndagar och onsdagar. Då kan jag även klämma in tre löppass i veckan var av ett distans på helgen utan att min familj blir lidande. Känner hur crosstrainer har stärkt hela bålpartiet samt benen. Tränar nu för Sälen fjällmaraton i slutet av augusti.
1954 • Högsjö
#3
6 juli 2014 kl 22:33
Gilla
Det vanligaste tror jag är att man springer för snabbt på träning.Träning för längre lopp fodrar långa lugna pass.För marathon skall du nog upp i pass över 20km.Mycket mängd ger starka ben om man håller tempot nere.Ett bra löpsteg hjälper också till att förebygga.Finns mycket att hitta på nätet om det.Tat lugnt är mitt råd.
1969 • Bara
#4
7 juli 2014 kl 07:38
Gilla
Frågar jag mig med. Hur förebygger man skador? Under alla åren jag sprungit har jag sällan haft större problem. Men så efter ett långpass, flera timmar senare, så får jag plötsligt ont i ovansidan av foten. Först en irriterande känsla som övergår i molande smärta. Kanske berodde på stenen jag snubblade över. Konstigt bara att det kommer senare. Klarade ju att springa hem. Nu kan jag nästan inte gå. Måste trampa försiktigt.

Tyvärr tror jag det är svårt att undvika skador som löpare hur man än bär sig åt.
1981 • Örebro
#5
7 juli 2014 kl 09:16
1 Gilla
Löparskador verkar vara en fråga om när, snarare än om de kommer.
Det forskas en del på det här och det har visat sig vara svårt att hitta något som har verkliga belägg för att det fungerar.

Den gyllene 10% regeln t ex har man misslyckats att bekräfta. Min personliga gissning är dock att man ska öka långsamt och att den siffran gör att man går för snabbt framåt. Minns såklart inte vilken bok det var jag läste det i, men där nämnde man en siffra om att unga elitsatsande kunde sikta på en ökning av 50 timmar/år.

Styrketräning verkar det finnas vissa belägg för, gärna tung sådan som även ger effekt för prestationen.

Stretching har inte kunnat visa sig förebygga skador. Men om man uppskattar det eller har någon uttalad begränsning i rörlighet kan det vara bra.

Löparskor, verkar inte påverka som vi har trott tidigare, du har lika stor risk att bli skadad oavsett vilka skor du väljer. Viktigast verkar vara att de är sköna. Ev kan det vara bra att ha flera skor för att variera mellan. Plus att det är roligt med flera löparskor :-)

Underlag är nog också smart att variera, även rundor. Men även detta faller mer under något som borde vara bra än att det finns bevis.

Kompressionsplagg har en liten positiv trend i forskningen när det gäller återhämtning, men det är för tidigt att säga något säkert.

Isvattenbad verkar vara skönt men inte kunna ge något jämfört med placebo.

Som avslutning ska jag också säga att även om många metoder inte har vetenskapliga belägg bakom sig ska man inte förkasta dom. Vi är alla olika och reagerar olika, samt att det som känns bra för dig bör man fortsätta med. Och placebo ska man inte underskatta om man hittar en rutin som man gillar och tror på.
Frida Nilsson
1978 • Göteborg
#6
7 juli 2014 kl 17:43
Gilla
Hm, tack för råd och tips. Verkar vara en djungel det här, ju mer jag söker desto fler olika svar får jag... Men varierad löpning, mycket mängd och att inte gå för fort fram samt styrketräning och stretching verkar många förespråka så nu får jag bara hålla tummarna och fortsätta framåt! :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
7 juli 2014 kl 18:14
Gilla
Re Jerry: På långpass sväller i alla fall mina fötter. Därför knyter jag så löst att skorna glappar litet från start. Då brukar det bli lagom hårt efter första milen. Om man knyter för hårt kan man få "top of foot pain", vilket tydligen ska vara klämda nerver på ovansida fot. Hade jag jätteproblem med inför min premiärmara nu i slutet av maj.

Ett annat tips är att om man hittat rätt "hårdhet" - knyt inte upp skorna hemma sen! Tävlingsseglare brukar märka upp sina trimpunkter, detsamma kan man göra med sina skor. Varför testa sig fram varje gång? :-)
1969 • Bara
#8
7 juli 2014 kl 18:33
Gilla
#7 Tack för tipset. Ska testa det också. Men tror det var grejen jag snubblade över. Aldrig upplevt liknande. Man springer avslappnat så helt plötsligt träffar foten något hårt och vrider sig i en otäck vinkel. Det första man tänker på är smärtan som snart infinner sig och ifall man stukat något. Men kändes inget så jag sprang vidare. Först tre timmar senare kom värken. Smärtan började i tårna och spred sig längs lederna. Var tvungen att hoppa på ett ben. Satte jag ner foten gjorde det ont. Men gjorde ont också utan att jag rörde den.

Det hände igår. Haltar fortfarande men det värsta är över. Tänkte ta en vecka ledigt från löpningen minst. Tror jag ratar skogsstigarna i fortsättningen. Kan vara ett svar på rubriken hur man förebygger skador. Undvik knöliga skogsstigar.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#9
7 juli 2014 kl 23:11
Gilla
Johnnys inlägg är utmärkt.

Som ett litet litet tillägg vill jag nämna vardagsmotion. Även om man tränar flera pass per vecka tror jag det kan vara fördelaktigt att smyga in lite extra rörelse i vardagen. Exempelvis ta trapporna istället för hissen, med ordentliga frånskjut vid varje trappsteg. Gör tåhävningar när du väntar på bussen. Stå upp på jobbet istället för att sitta om man har möjlighet. Etc. Finns hur mycket som helst man kan hitta på.

Precis som Johnny nämner är det ett svårt ämne. Men personligen tror jag inte att dagens alltför vanliga tillvägagångssätt där allting skall göras nu, utan tålamod, är särskilt lyckat. Att tänka långsiktigt istället för i termer av quick fixes. Rent intuitivt kan jag tycka att det låter vettigt att skynda långsamt. Och att det borde finnas stöd i forskningen för detta (men praktiskt omöjligt att få en tillräckligt stor kontrollgrupp under tillräckligt lång tid). Alltså, sätter man ett mycket långsiktigt mål där tillräckligt utrymme ges till långsam progression borde mycket vara vunnet i sammanhanget.

#10
8 juli 2014 kl 08:18
Detta inlägg har raderats
1968 • Perstorp
#11
8 juli 2014 kl 08:18
Gilla
Duschar benen i kallvatten efter löpning? Jag brukar ta ett varmt/ljummet bad efter stretch och eftersvettning, det tycker mina ben om.
1971 • Nykvarn
#12
8 juli 2014 kl 08:42
1 Gilla
Tycker Johnnys och Kristoffers inlägg är utmärkta och kompletterar med följande.

kontinuitet är A och O för att förebygga skador, inga långa uppehåll men för att kunna skapa kontinuitet gäller struktur och disciplin och att lyssna väl på vad kroppen säger. Jag springer enbart ca 4-5 mil i veckan, kör minimalt med styrka och är aldrig skadad eller har några uppehåll.

Känner jag mig lite sliten har jag inga problem med att ta en extra vilodag, jag grovplanerar min träning på 2-4 veckors sikt och ser till att få in en bra mix av lugnare pass och tuffare kvalitétsträning. Jag varvar också skor och underlag friskt. Springer på asfalt, grusvägar, skogsstigar, motionsspår i olika skor som belastar fot och ben lite olika.

Jag hade i början av min "löparkarriär" 2007-2008 besvär av både benhinnor och löparknä, jobbade med bålstyrka och löpteknik fokuserat under 2009 där jag nötte in en klart högre stegfrekvens vilket gör att jag idag springer mycket mjukare med ett kortare steg vilket inte alls belastar lika mycket.

Alltså, kontinuitet, lyssna på kroppen, variera underlag, skor och träningsintensitet (gör också löpningen roligare!!!), jobba med bålstyrka och löpteknik, rör på dig i vardagen.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#13
8 juli 2014 kl 10:01
Gilla
Har man ambitioner så kan det vara svårt att helt komma undan någon skada. Men att stärka upp benen lite extra är nog det viktigaste. Detta för att tåla mer löpning, för mer löpning gör dig ännu starkare - och snabbare.
Excentriska och traditionella tåhävningar varje dag. Vristhopp och löpning i backar, kompletterat med lätta studshopp i samma backpass. Löpning i myrar och lös sand är också mycket bra träning.

Lycka till!
1971 • Nykvarn
#14
8 juli 2014 kl 12:13
Gilla
Håller med er Tore och Stefan och lite känningar kan jag självklart ha, främst i mitt högra knä som strular lite av och till. Jag antar att era inlägg syftar på att jag skrev att jag aldrig skadar mig vilket är sant men det är inte samma sak som att aldrig ha några känningar.

Sedan hittar jag inget i trådskaparens inlägg som tyder på att hon siktar på en elitsatsning.
1978 • Stockholm
#15
8 juli 2014 kl 14:08
Gilla
#5

Finns det forskning som har kunnat kontrollera för ev. placeboeffekt av isvattenbad?



1981 • Örebro
#16
8 juli 2014 kl 14:56
Gilla
Dom har försökt och det var en rolig studie. Kan inte hitta länken till abstraktet nu, ska leta vidare, men jag länkar tills vidare till min blogg där jag sammanfattade det på hobbynivå.
http://johnnysellven.com/aterhamtningsolja-lika-effektiv-som-isbad/
HF Löfgren
1968 • Malmö
#17
8 juli 2014 kl 15:11 Redigerad 8 juli 2014 kl 15:12
Gilla
Som Staffan skriver så tror jag mycket på att se över tekniken. Har löpt själv sedan maj 13 och har sedan feb 14 haft problem med diverse skador (hamstring, löparknä mm). Är just nu inne i en period där jag jobbar hårt med tekniken och förrutom att skaderisken minskar så tror jag att jag kommer att bli betydligt snabbare.

I övrigt så är det lätt att bli girig. I mitt fall så hade jag en idé om att jobba mycket med snabbheten och det blev för många pass i överfart som förstörde min vår. HA TÅLAMOD!

Till sist skulle jag vilja slå ett slag för att lägga in alternativ träning ibland. T ex släng in ett spinningpass istället för ett löppass när du känner dig sliten. Spinningpass känns tuffa under tiden du kör, du jobbar på höga pulsnivåer men du återhämtar dig förbluffande fort. Igår körde jag ett 60 min pass och kände mig helt fräsch 10 minuter efter passet. Hade jag kört ett löppass på samma pulsnivåer hade jag känt mig sliten i 2 dygn.
1978 • Stockholm
#18
8 juli 2014 kl 21:37
Gilla
Okej Johnny, fair enough. Det var mer av metodologisk intresse jag undrade hur studien var gjord.

Själv använder jag is på vader och benhinner ibland under hårdare träningsperioder. Tror att rekommendationen är is direkt efter avslutat pass men jag lägger is på några timmer senare. Oftast 20-30min på kvällen någon timme innan läggdags. Placebo eller inte, Jag tycker det hjälper. Och som sagt "placebo ska man inte underskatta".

Annars skulle jag framför allt rekommendera återhämtningsveckor för att undvika skador. Jag lägger in en återhämtningsvecka var fjärde eller femte vecka. Springer 4x8,5k (mån, tis, tor, fre) i mycket lugnt tempo under en sådan vecka. Måste stålsätta mig för att hålla nere tempo och distans under dessa veckor. Framför allt i slutet av veckorna då springet i benen börjar komma tillbaka. Men om man håller sig till planen och bara genomför fyra korta och lugna pass tycker jag att jag klarar för mig relativt hård träning resterande veckor utan att bli skadad.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#19
9 juli 2014 kl 06:37
Gilla
Träna mer varierat genom att byta ut löppass mot annan träning. Speciellt i samband med ökning av träningsmängd/träningstimmar.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.