Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1974 visningar

Hur förebygger man snuva efter simpass,

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
10 juli 2023 - 18:20 (Redigerad 10 juli 2023 - 18:21)
Gilla
När jag kört simträning, särskilt efter längre pass, blir jag alltid snorig, nyser en del, men framför allt blir jag antingen täppt eller rinnig, ibland omväxlande det ena eller andra. Simmar jag framåt kvällen blir hela natten förstörd.
Jag crawlar mest och har alltså huvudet under vattnet. Har provat att vara noga med att blåsa ut genom näsan varje andetag, men snuvan kom ändå ett tag efter passet.

En gång tog jag en allergitablett (Certricin) lite efter, på chans, för vi skulle bort på middag.Tror att det hjälpte lite i alla fall, men det känns ju inte naturligt.
Någon annan som har samma problem? Vad gör man åt det? Simma med "näsproppar"?
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#2
10 juli 2023 kl 20:32
Gilla
Hmm simma mer kanske? Borde vara dina slemmhinnor som inte är vana, eller åtminstone reagerar på något sätt. Samma upplevelse i bassäng som i sjö? I saltvatten?
1960 • Göteborg
#3
10 juli 2023 kl 22:33
1 Gilla
Följer detta med intresse:
Jag har precis samma problem som du beskriver och det började vid simning i öppet vatten för ca 1 månad sedan. Jag hade inte detta problem förra öppet-vatten säsongen och inte heller i simbassäng denna vinter.

Problemet håller i sig ca 2 två dagar. Jag hade inte detta problem i saltvatten under en semester i april vid simning i medelhavet.
(Jag crawlar också, pass på mellan 1-3 km.)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
10 juli 2023 kl 22:46
1 Gilla
Jag märkte ju av det vid längre pass i höstas och vintras i bassäng, men det höll inte i sig tills jag skulle sova. Kan bero på tidigare simvanor i bassängen. Kommer att prova morgonsim i stället för sim sent på dagen, med hopp om att det hinner gå över.
1966 • Västra Frölunda
#5
10 juli 2023 kl 23:19
1 Gilla
Jag råkade ut för något liknande när jag tog en crawlkurs för många år sedan. Bassäng (Åbybadet Mölndal) en gång i veckan och jag blev nästäppt efteråt, men inte så besvärande. Sedan gick jag fortsättningskursen och blev totalt däppt i däsan i 1-2 dagar efter varje tillfälle. Så den kursen avbröt jag och har väl inte badat sedan dess...

Jag tror jag blev överkänslig mot kloret. Hade jag fortsatt hade jag provat näsklämma som första åtgärd.
1965 • Kungsholmen
#6
11 juli 2023 kl 14:52
1 Gilla
Jag körde alltid med näsklämma, speciellt då jag körde voltvändningar.
Walker67
1947 • Växjö
#7
13 juli 2023 kl 13:04
1 Gilla
Så om problemen uppkommer även vid utomhussim, så borde det vara andra orsaker än bara kloret. Om det är samma för dig att det inte blir problem i havsvatten borde orsaken ligga i insjövatten. Har själv astma/allergiproblem, men inte av vatten utan luftburna ämnen, har heller inte läst om problem vid simning i vår tidning Allergia. Men en kunnig läkare på området kunde kanske ge dig besked.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
15 juli 2023 kl 09:36
Gilla
Tog en simtur mitt på eftermiddagen, sköljde ur näsan med saltvatten efteråt, var som tidigare lite snorig i några timmar, mot kvällen blev jag täppt, tog en allergitablett (Certizin), sköljde näsan en gång till med saltvatten före sänggående, men hade täppt näsa hela natten ändå och i viss mån även nu sent på morgonen. Har just beställt en näsklämma.

Det kan ju vara så att mina gamla slemhinnor inte klara av den urlakning som sker med sötvatten som passerar i stort sett en gång per sekund (om än i lten mängd) under, säg 30 minuter som igår.
Nu ligger sjön spegelblank, men det får vara med simning tills jag fått näsklämman och kan prova.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
25 juli 2023 kl 18:18
Gilla
Har nu provat att simma med näsklämma. Inte så obekvämt som jag föreställde mig, men slipper gärna. Med näsklämma försvann i stort sett alla besvär med snorighet, nysningar och täppt näsa .

Igår tog jag min simtur mitt på förmiddagen, utan näsklämma. Snorade och nös ibland hela resten av dagen, men hade inga problem på natten, lite täppt i ena näsborren ett tag, men det avtog under natten, besvärsfri på morgonen, så 12 timmar ungefär höll besvären i sig.

Kommer att fortsätta med näsklämma när jag simmar efter lunch, utan om det blir före, så får vi se om nåt ändrar sig med tiden.
1962 • Smäcken
#10
28 augusti 2023 kl 16:31
Gilla
Samma här!
Jag täppt i näsan ju mer jag simmar i öppet vatten. Får förkylningssymtom i biålorna två till fyra dagar. Då jag simmar som mest.

Innomhus i bassängbad är det inte alls lika påtagligt. Funderar på om det kan vara allt pollen som ligger i sjöarna, men känner av problemet under hela utomhussäsongen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.