Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 11927 visningar

Asfalt vs löpspår?

Joakim
1977 • Malmö
#1
24 mars 2014 - 15:24
Gilla
Vad är egentligen mest slitsamt. Att springa i löpspår eller på asfalt.

Jag är nybörjare (började springa för ett år sedan) och det går fortfarande ganska långsamt.
När jag började resonerade jag att jag skulle försöka undvika skador, för att kunna springa regelbundet.
Därför har jag valt att springa i löpspår. Jag har haft återkommande problem med smärtor i underbenets yttre framsida (alltså inte typiskt benhinneinflammation som sitter på oftast sitter på insidan). Framförallt har jag haft problem med vänster underben.

När jag var på väg att ge upp en runda för några veckor sedan på grund av smärtan bestämde jag mig för att vika av ut på asfalt. Det tar 500 meter och sedan börjar smärtan avta. Sedan dess har jag sprungit på asfalt utan problem i underbenen.
Min egen teori är att det handlar om att asfalten är jämnare och att jag därför springer mer avslappnat.

Är det en myt att mjukare underlag är mer skonsamt för kroppen?
< < < 1 2 > > >
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#2
24 mars 2014 kl 16:13
Gilla
Jag tycker att löpa skogen är bättre.
1952 • Varberg
#3
24 mars 2014 kl 16:45
Gilla
Jag föredrar bra asfalt då man kan renodla tekniken och springa utan att vara rädd för vrickningar och snedbelastningar. Hårdheten kan kompenseras av sulan och bra asfalt är ju faktiskt lite mjuk. Framförallt så ska du förstås lita på det du känner så tydligt.
1973 • Åkersberga
#4
24 mars 2014 kl 17:01
Gilla
Asfalt är helt ok tycker jag om man har bra väldämpade skor (speciellt i början) och vänjer kroppen försiktigt. Löpspåren är mjukare men det kan bli plötsliga snedblastningar när man trampar på rötter och stenar och man måste vara mer uppmärksam pga det. Många lopp går på asfalt så det är viktigt att vara tränad för det om man vill tävla. Löpband är också bra att alternera med, plant som asfalt men lite mer dämpande.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#5
24 mars 2014 kl 17:31
Gilla
Som sagt så tycker jag löpare spår är mjukare och skönare för kroppen. Men Amir har rätt i att de flesta loppen går på asfalt. Helt rätt men de jag är med på så går 2 st i skog och de andra 2 på asfalt.
Jag märkte efter mitt lokala lopp att mina vader höll på ta död på mig. men inte efter Yddingeloppet på 12 km.

Känn dig fram. Ska inte göra ont någonstans.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
24 mars 2014 kl 19:28
Gilla
Jag har två tankar.

1) Rätt utrustning till rätt underlag. Om spåret är fint preppat så funkar det med vanliga asfaltskor. Är det mer slitet och i princip bara består av stig springer iaf jag mer avslappnat med ett par snälla terrängskor.

2) Jag försöker variera terräng, elljus och asfalt. Jag tror på att det är bra att utsätta kroppen för olika underlag. Variera belastningen. Många i "trailsvängen" hävdar ju att terräng/obanat är lösningen på alla problem men verkligheten inkluderar ju en hel del stukningar etc.

Just nu lever jag inte som jag lär men det beror mest på en kortsiktig "satsning" på 10km asfalt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
24 mars 2014 kl 19:55
Gilla
Min åsikt är att asfalt dödar. Den största delen av ens löpning bör ske på mjukare underlag, kör man bara asfalt så kommer skadorna för eller senare. Men det beror också på hur mycket mängd man tränar. Springer man 2-3 ggr i veckan kanske man kommer undan med enbart asfalt.

Kenyanerna skyr asfalt som pesten på träning. Vintern 2011/2012 var extremt regnig i Kenya och hela Iten var som en stor lerpöl. Men löparna vägrade ändå att träna på asfalt. Dom halkade omkring i leran istället. Enligt Canova så var det en av huvudorsakerna till att marathonresultaten 2012 inte nådde upp till samma nivå som 2011.

Alberto Salazar har vid flera tillfällen sagt att det värsta som finns för en löpare är att springa mycket på asfalt, det förstör all speed i benen, menar han. Mo Farah och Galen Rupp springer tydligen över 90% på mjukt underlag.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#8
24 mars 2014 kl 20:09
Gilla
Plockat från Alberto Salazar's 10 Golden Running Rules

"4. STAY ON THE TRAIL Pavement damages joints, tendons, ligaments, and muscles. The more you can run on grass, woodchips, or dirt, the better off you are. My athletes run 90 percent of their workouts on soft surfaces."

Har för mig att även Aregawi gärna undviker asfalt eller var det Isabella!? pga benhinneproblem eller nge snarlikt, var ett inslag om det på sporten vill jag minnas för ngr månader sen, dock titta jag bara med ett öga då.

När jag sj började springa i vuxen ålder blev det mycket grus,spår i början men precis som trådskaparen fick jag ont i underben gick över till asfalt och problemen försvann men skapade andra problem på sikt... Kör återigen mycket grus, spår och stig. Framförallt är det ju annan kupering mot asfalt och därför blir det väl en annan belastning på ben/underben när det går upp och ner (ibland ganska brant dessutom) mot att nöta i jämnt tempo på relativt flackt och hårt underlag.. Men som sagt det är väl högst individuellt och sen kanske mängden mil per vecka och vanan spelar in en hel del.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#9
24 mars 2014 kl 20:11 Redigerad 24 mars 2014 kl 20:13
1 Gilla
@Gabriel han före medans jag natta ungar =)
1963 • Örebro
#10
24 mars 2014 kl 20:25
Gilla
Asfalt är underbart! Förutsägbart platt, ger bra rytm eftersom man slipper knixar och korta backar som stör, snabbt med bra fäste. Jag springer även rundor med grus under sommarhalvåret men det är alltid lik skönt att komma ut på asfalten igen.

Gissar att jag springer mindre distans än de flesta kenyanska maratonlöparna och troligen en aning långsammare än Mo Farah men 4 ggr i veckan upp till drygt 65 km i veckan går bra för mig i alla fall :)
1982 • Åkarp
#11
25 mars 2014 kl 08:37
1 Gilla
Har nog sprungit 90% asfalt genom hela livet. Och har aldrig upplevt att det varit asfalten som gjort att jag fått problem. Snarare att man inte bytt skor i tid alternativt att man gått upp i vikt som jag gjort i vissa perioder och därför fått en högre belastning som gjort att problem uppstått. Tror det är personligt vilka som klarar resp inte klarar asfalt löpningen.
Kinsei
1974 • Malmö
#12
25 mars 2014 kl 09:36
2 Gilla
Haken med alla motionsspår jag har besökt är att de som anlagt dem verkar varit besatta av att få in så mycket backar och svängar som möjligt. Det kan väl vara roligt i bland, men jag tycker att de där korta, superbranta backarna gör att man aldrig får något flyt i löpningen. Kämpa sig upp, sedan stupar det rakt ner liksom.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#13
25 mars 2014 kl 09:41
Gilla
Haha, du har en poäng @Kinsei! En annan är väl relativt bortskämd med att ha mycket bra grusväg runt hörnet att springa på.
1978 • Västra Frölunda
#14
25 mars 2014 kl 10:43
Gilla
Har legat på 200-250 mil per år i fyra års tid med övervägande asfalt, liten eller ingen dämpning och är aldrig skadad. Man lär sig att springa mjukt om man inte har tjocka skor som förstör känslan.

Fast jag tror att det är väldigt nyttigt med terräng egentligen så jag försöker få in mer av det. Det är bara så mycket mer asfalt än skog i stan.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
25 mars 2014 kl 11:01
Gilla
Självklart är det individuellt och jag är personligen väldigt klen. Får lätt problem med underbenen. Men håller jag mig borta från asfalten så kan jag springa riktigt många mil i veckan. Springer jag på asfalt så blir jag öm i benen på endast 4-5 pass/vecka, speciellt om kvalitetspassen körs på asfalten också.

När jag var i Reims i Frankrike för några veckor sedan så hade dom en kanal som gick genom staden och sedan fortsatte långt, långt utanför stadens gränser. På sidorna av kanalen fanns både asfaltsbana och en bana med packad sand/grus. Helt underbart att springa på platt/mjukt underlag rakt fram, kilometer efter kilometer (man kunde springa flera mil rakt fram om man ville). Sånt skulle vi ha här på Lidingö. Här finns mest backar och mera backar, som ni ju känner till. Men det är inte fel det heller.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#16
25 mars 2014 kl 11:19
Gilla
Troligtvis mycket individuellt. Själv föredrar jag asfalt om det ska vara snabbt och effektivt. Men ska man verkligen ta en lugn njutarrunda är skogen det ultimata. Jag springer snitt 12 mil/ vecka huvudsakligen asfalt men är aldrig skadad. Skador beror oftare på fel skor och fel träningsupplägg än på själva underlaget.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#17
25 mars 2014 kl 12:15
Gilla
Stolpskott, nej inte om doping men andra saker som kanske är i gråzonen, som att t ex Galen Rupp har fixat läkarintyg på låg sköldkörtelfunktion och tar medicin för det, och sådana saker. Salazar använder sig av precis allt som är tillåtet, och vissa av dessa saker är nästan på gränsen.

Men det gör ju inte att hans idéer om träning är dåliga :-) Han har nog en hel del poänger när han säger att för mycket träning på hårt underlag dödar farten i benen. Dom har ju världens mest avancerade löparanläggning där i Oregon så dom har naturligtvis testat sig fram till sådana konklusioner på ett vetenskapligt vis.

Men sedan vad vi motionärer gör är ju upp till oss själva. För min egen del har jag märkt att det Salazar säger stämmer rätt väl (och jag har inte en totalkass löpteknik eller skor med 20 mm drop, eller liknande). Så jag försöker hålla mig i Lidingöloppsspåret för det mesta, och ibland springer jag på hårt underlag.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
25 mars 2014 kl 13:17
1 Gilla
Nej det är nog så att vi som är riktigt klena (jag, kenyanerna och Salazars löpare) får hålla oss på det mjuka. Medan riktiga hårdingar som Gärderud kan köra 25 mil asfalt i veckan. Det var hårdare virke förr :-)

(Obs, jag skojar lite bara :-)
1982 • Åkarp
#19
25 mars 2014 kl 13:45
1 Gilla
25 mil i veckan............ dra åt helvete!!!!!!!!!! är min spontana reaktion på den mängden mil! :D
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#20
25 mars 2014 kl 13:51
Gilla
Kristian, den norska löparen Jan Fjaerstad (13,37 på 5000 och 28:25 på 10.000) sprang ofta 40 mil i veckan. Ett år sprang han över 1600 mil. Det är nästan 31 mil i veckan i snitt det.

Som sagt, det var hårdare virke på 70-talet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.