Löpning Övrigt 11 inlägg 13590 visningar

MTB vs löpspår/vandringsleder

1975 • Göteborg
#1
6 november 2011 - 02:22 (Redigerad 6 november 2011 - 02:23)
Gilla
Rör mig ofta i markerna kring Skatås i Göteborg, och en sak jag reagerat på oftare de senaste två-tre åren är att MTB-folket dels verkar bli fler, och dels visar allt mindre respekt för löpspåren och vandringslederna. Att springa 18-slingan brukade vara en fantastisk upplevelse förr, men nu är flera sträckor bara spårig lergegga. Skall tilläggas att löpspåren inte ens är tillåtna att cykla i till att börja med.

Har mött leriga MTB-åkare i full fart på så gott som varenda stig och spår som finns i området, och förutom att dom i majoriteten av fallen verkar förvänta sig att jag ska kasta mig ur spår för att slippa på påkörd (även där det är cykelförbud), så har slitaget på naturen och småstigarna ökat markant. Har varit i kontakt med Skatås om saken som i sin tur säger sig ha pratat med MTB-klubben, men inget händer. Måste även säga att jag absolut inte är emot MTB som sport, tvärt om.

Är det bara jag som är gnällig nu, eller finns det andra med liknande erfarenheter runtom i landet. Står MTB-folkets interessen mot löparnas, och hur påverkar våra sporter naturen vi rör oss i när vi blir allt fler utövare?
1966 • Trångsund
#2
6 november 2011 kl 07:57
Gilla
Dumheter. Senaste 2-3 åren? Det har cyklats mtb i skatås i 25 år och det var betydligt fler för 15-20 år sedan än vad det var nu.
Hur ofta möter du egentligen en cykel när du springer på svartvita? Om du inte klarar att samsas med andra människor så förstår jag inte varför du bor i en storstad överhuvudtaget.
Norrlands inland passar nog bättre för männsikor som dig.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#3
6 november 2011 kl 07:59
Gilla
Kul, jag skrev precis i en annan tråd om detta. Egentligen är det inte så svårt att resonera om. Man kan tycka att skogen tillhör alla, men eftersom Mtb förstör lederna faller det första påståendet. Jag flyttar inte mig när det kommer cyklister på skåneleden. Deras problem vad de ska göra då. Och jag kan ta diskussionen vilken dag som helst i veckan!
1965 • Eksjö
#4
6 november 2011 kl 08:31
Gilla
Jag hann också posta i den där andra tråden innan jag såg detta, men jag återanvänder samma här:

MTB-boomen har ju ändå bidragit till att det också skapas nya singletrack-stigar runt om i landet, så det uppvägs av att man kan nyttja deras banor för löpning och "ge tillbaka med samma mynt". Här i stan har cykelklubben två officiella träningsbanor på 5 respektive 6,5 km som används flitigt och en tredje, äldre på också ungefär en halvmil som visserligen håller på att växa igen men som tydligen används av tillräckligt många för att hålla sig någorlunda öppen (jag har aldrig mött någon cyklist där, men ser spår efter dem hela tiden).

Jag kan rekommendera löpning på MTB-träningsbana, de utnyttjar verkligen terrängen när de bygger sådana, småkurvor och backar och upp och ned och variation hela tiden, noll chans att bara ligga och rulla kilometer efter kilometer, aktiv löpning hela tiden, hittar man en raksträcka på över hundra meter så har man förmodligen sprungit fel.

Nu har jag dessutom hittat en halvmil lång singeltrack motocrossbana i skogarna utanför stan, den har ännu mer av samma sak, och motorcyklar hörs bättre än vanliga cyklar när de kommer... :-)
1978 • Handen
#5
7 november 2011 kl 06:13
Gilla
Jag cyklar en del mtb själv och jag försöker undvika de mest trafikerade motions- och vandringsstigarna. Inte för att det sliter på naturen (för det tycker jag inte att det gör om man inte kör med dubbdäck) utan mer för att ta hänsyn till joggarna/vandrarna. Man kommer med rätt hög fart ibland och det kan bli en del överraskande möten.
Nu bor jag i ett område med relativt gott om mtb-stigar och sparsamt använda skogsstigar så jag kan för det mesta hålla mig undan. Problemen kanske uppstår när de blir "trängsel" på ett begränsat urval av stigar?
Jonas Larsson
1984 • Floda
#6
7 november 2011 kl 10:34
Gilla
Stephan:
Vilka leder/spår i Skatås och Delsjöterrängen är förbjudna för cyklister?

Jag rör mig ofta i området; på rullskidor, cykel och i löparskor och ffa är det mängden av människor totalt som sliter på stigar och natur.
1975 • Göteborg
#7
7 november 2011 kl 18:31
Gilla
Jonas - Det är välskyltat i hela området att cykling är förbjudet på alla märkta spår och leder. Det inkluderar milenspåret, 18-slingan, femman, 2,5an, och Vildmarksleden. Har mött MTB-folk på samtliga. Åttan är ett undantag eftersom den inte är ett dedikerat löp-/vandringsspår.

I kontakten med Skatås var dom tydligen redan medvetna om problemet och skulle snart ut och underhållsinventera 18-slingan. Vildmarksleden är tyvärr också rätt sönderkörd på vissa sträckor.

Det är en viss skillnad på slitagetyp mellan fötter som trampar och cykeldäck som spårar upp.
1966 • Trångsund
#8
11 november 2011 kl 13:32
Gilla
Det finns inga förbud mot cykling i reservatsföreskrifterna för delsöns naturreservat, därmed regleras frågan om cyling är tillåten av allemansrätten.
Skyltarna som någon (troligtvis park och natur som underhåller löpspåren) satt upp i anslutning till svartvita och bohus/vildmarksleden saknar därmed lagligt stöd och kan ignoreras. Olyckligt att dom finns kvar eftersom somliga tycks tro att dom gäller vilket skapar onödig irritation.

Däremot får man givetvis inte cykla på anlagda löpspår tex 5:an och 2,5:an.
1975 • Göteborg
#9
11 november 2011 kl 22:55
Gilla
Ben - En sak som gärna glöms när allemansrätten åberopas är att den inte tillåter ohämmat slitage på naturen. Den gamla devisen "inte störa, inte förstöra" funkar fint, men ser man då att spåret man MTBar på är helt gyttjigt och uppkört så kan man inte längre luta sig på allemansrätten för rätten att köra där.
Gillar MTB även om jag inte håller på med det själv, men sönderkörda spår och stigar ökar inte precis allmänhetens acceptans för mångfalden av friluftsaktiviteter. Inte blir det bättre av att man som löpare förväntas kasta sig ur spår när det kommer MTB i full fart.

Sedan är det naturligtvis olyckligt om man satt upp skyltar som saknar laglig grund i Delsjön.
Jonas Larsson
1984 • Floda
#10
13 november 2011 kl 13:47
Gilla
Stephan:
Inte på någon av de informationstavlor för Delsjöområdet och Vildmarksleden som jag lusläste häromdagen står det något om cykelförbud på vandringslederna. Att det är cykelförbud på de anlagda löpspåren håller jag dock med om. (Sen är som Ben skriver det lite oklar om förbudet är hållbart.

Att devisen "Inte störa, inte förstöra" går dåligt ihop med stora mängder människor i skogen är jag helt med på. Det är ju inte direkt så att vandringslederna/spåren som fotburna besökare använder sig av är naturliga heller....
Vi som cyklar måste (som vanligt) använda sunt förnuft och cykla på ett sånt sätt som stör natur och människor vi möter så lite som möjligt.
GöranH
1975 • Gävle
#11
13 november 2011 kl 19:57
Gilla
Det finns bland löpare och promenerare ofta en okunskap om var cyklister har rätt att vara och inte. Det som reglerar detta är Sveriges lag och där finns inget som anger om man får cykla i terrängspår eller inte. Varje kommun har antagit lokal ordningsstadga för att reglera vad som gäller i just den kommunen.

Jag har i motsats till de flesta andra som uttalar sig om jag får cykla i Gävles terrängspår eller inte, läst igenom Gävle kommuns allmänna ordningsföreskrifter lite mer ordentligt. Det finns ingenstans något angivet om cyklande. Den del man närmast kan tänka sig är följande:

3 § Vid tillämpningen av 3 kap. ordningslagen och dessa föreskrifter skall, med stöd av 1 kap. 2 § andra stycket ordningslagen, följande områden jämställas med offentlig plats:

Följande motionsspår:
• anlagda motionsspår i Bomhus, Forsbacka, Hagaström, Hedesunda, Hemlingby, Kungsbäck, Valbo sportcentrum och Sätra.

Vid tillämpningen av 15, 16, 17, 19 och 22 § § i dessa föreskrifter skall följande idrottsanläggningar jämställas med offentlig plats, nämligen Gunder Hägg Arena, Hagaströms IP, Hedesunda IP, Kastvallen, Läkerol Arena, Mariehovs IP, Måsbergets IP, Nynäs IP, Strömvallen, Sätravallen, Sörby IP, Testebovallen, Träffens sporthall och IP, Valbo sportcentrum och Åbyvallen.

Ingenstans i ordningslagen anges något om begränsningar av möjligheterna att cykla på allmän plats. Ordningslagen (främst 3 kapitlet, eftersom det är vad som åsyftas i kommunens ordningsstadga): http://www.notisum.se

Paragraferna 15-19 och 22 rör hundägares hantering av hund, förbud att rida i spåren, förbud att promenera i anlagda skidspår, samt begränsningar i rätten att nyttja fyrverkerier.

Vad jag kunnat utläsa finns alltså inget förbud att cykla någonstans i Gävle kommuns områden.

Även om det inte är olagligt kan det så klart ändå vara olämpligt i vissa lägen. Att cykla tokfort på på ett högnyttjnat terrängspår en måndag eftermiddag är nog inte speciellt bra. Men det finns ingen lag eller förordning som förhindrar att man har rätt att göra det. Cyklar man med förstånd kan jag inte se något egentligt hinder mot att göra det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.