Löpning Träning 184 inlägg 22191 visningar

Alkohol och löpning

A R
1967 • stockholm
#1
9 januari 2014 - 10:51 (Redigerad 9 januari 2014 - 10:56)
Gilla
Vill inte förespråka alkoholkonsumtion men tänkte göra ett inlägg och berätta om hur det fungerar för mig som tränar mycket och även dricker mycket.
Jag springer kanske 6 mil i veckan och dricker kanske 4 flaskor rödvin i veckan och en halv flaska whisky, och har inga problem med det. Detta har jag gjort senaste tio åren. innan dess så tränade jag styrketräning.
Jag är noga med att dricka mycket vatten och äta nyttig mat.
Skulle vilja ha kommentarer på detta eftersom jag läst här och där genom åren om hur farligt det är med alkohol och att träna löpning osv.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1965 • Kungsholmen
4 februari 2014 kl 23:00 Redigerad 4 februari 2014 kl 23:12
Gilla
Jovisst, men forskaren ville ändå inte medge att det gav någon fördel alls inom någon idrott även om han mumlade en hel del där :-)
Det var mest ett komiskt moraliserande försök att inte acceptera att något så uselt som alkohol kunde leda till något positivt, vilket är jättebra då man pratar subjektiva åsikter men inte för en trovärdig forskare som skall hålla sig objektiv till fakta.

Detta är bara en viktig iakttagelse för att förstå att de var gravt subjektiva och hade troligtvis en stark uppfattning om alkoholens negativa effekter redan innan.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
5 februari 2014 kl 16:51
Gilla
Tack för din kommentar Mikael S, jag vill också gratulera till din amatörpsykologiska slutsats och som talesperson för alla andra här på forumet, det blir säkert uppskattat, även om jag kan tycka att ordet borde vara fritt och att alla ska få ha sin egen åsikt, förstår jag att du nu känner dig kränkt Mikael S, men fortsätt med det, du har din fulla rätt att känna dig kränkt, det är dessutom alla människors rättighet att känna sig kränkta.. Ett förslag från mig bara! Prova en vit vecka, kanske känslolivet stabiliserar sig.
Mvh
1963 • hunnebostrand
5 februari 2014 kl 17:29
1 Gilla
Sa att jag inte skulle göra fler inlägg.Men snälla ta ner samtalsnivån ingen av oss blir värdsmästare i löpning vare sig vi är nykterister eller dras med nån form av alkoholberoende eller är medelkonsumenter .Ett sakfel har dock smugit in sig Ivan Uhskov dras med alkoholproblem helt riktigt.Men ryska friidrottsförbundet såg hans talang och satte han på(torken) gav han proffstränare ,och såg till att han höll sig nykter sista året innan han tog os-guld ,återfall fick han men under hans mest framgånsrika period var han faktiskt helnykter.Skall också nämna en av löpningens stora talanger. Henry Rono 3000 m hinder fick en förkärlek till öl vilket ledde till en riktig kalaskula och faktiskt först miste landslagsplatsen och sedemera alldeles för tidigt avslutade sin karriär ,så alla problem med alkohol är inte av beroende utan kan vara så att har man lätt att lägga på vikt så är det en riktig bov
MVH Ove
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
5 februari 2014 kl 17:58
Gilla
Ove, Ukhov tog OS-guldet efter han blivit nykter. Men han hoppade lika högt (2:40) under perioden han var alkoholiserad.
1963 • hunnebostrand
5 februari 2014 kl 20:38
Gilla
Som sagt var han en enastående talang men också människa.Problemen han har (hade)delar han med många människor både elitidrottare o oss vanliga. Man räknar att ca 10% av befolkningen i i-värden dras med alkoholproblematik det kanske inte är så farligt när en vanlig motionär dras med dom men det finns skräckex med kirurger, flygkaptener ,busschaufförer som kolleger faktiskt fått stoppat precis innan dom skall börja jobba .Men debatten gällde löpare(idrottare) och listan kan göras lång med talanger som även supit ihjäl sig Nacka, Best Krutov ,Myllele etc men även en lista som är längre med missbrukare som förhoppningsvis brutit trenden Edström,Nykännen etc . Jag tror inte (personlig åsikt)Ivan hade nått dom stora framgångar han fick om inte ryska friidrottsförbundet sett till att få honom nykter för dom största framgångarna fick han efter det att dom tog tag i han och höll han nykter som han faktiskt var före och under dom stora mästerskapen
Jag skall även poängtera att jag gillar att ta några öl eller lite vin och jag mår bra av det och hoppas att dom flesta här inte har problem ,men statiskt sett är säkert löpare inget undantag från dom 10 procenten
Mvh Ove
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
5 februari 2014 kl 20:52
Gilla
Ove, det handlar om ifall alkohol påverkar idrottsliga prestationer på ett kraftigt negativt sätt rent fysiologiskt. Kan man vara alkoholist och hoppa 2:40 så är det tveksamt enligt mig om alkoholen är så extremt negativ för prestationen som det påstås av vissa.

Sen får man ju då naturligtvis tillägga att all form av missbruk av alkohol är djupt tragisk. Precis som missbruk av andra droger, mediciner, spel om pengar i olika former, dataspel, löpning eller vad som helst är skadligt.

Men den här mentaliteten som råder i Sverige är inte heller bra, då man försöker skrämma vanligt folk som gillar att dricka ett par glas vin till lördagsmiddagen. Det måste gå att handskas på ett rimligt sätt med de här frågorna, utan att bli extremist. Fråga den gamla italienska skidåkaren Maurillio de Zolt som tog OS-guld i Lillehammer när han var 44 år gammal. Han drack vin till ALLA sina måltider:

"Maurilio de Zolt, is an Italian cross-country skier who at 43 trains on wine and cheese, bread and wine, everything accompanied by wine. "It is difficult to say how many glasses of wine I had, and if I knew I'd rather not say it here," he says, an eyebrow raised, "because I'd probably get in trouble with my associations."

Om alkohol var ett sådant stort problem för prestation, skulle den här typen av händelser inte vara möjliga. Men det finns en uppsjö av dem. Alltså är det något som inte stämmer.
1969 • Stockholm
5 februari 2014 kl 21:04
1 Gilla
Karl-Erik: ordet är väldigt fritt på detta forum, men vem som nu sa det så gäller som i alla civiliserade sammanhang att "Your liberty to swing your fists ends just where my nose begins". Din argumentation i detta ämne kan väldigt lätt liknas vid nåt frireligiöst; du "vet" att du har rätt och det minsta lilla önskemål om nyanser eller eftertanke dödas lätt med att svaranden anklagas för att försvara sitt missbruk (och i samma andetag så har han ju 'godkänt' allt ont som alkohol för med sig i alla sammanhang). Det finns bara svart och vitt uppenbarligen.
1963 • hunnebostrand
5 februari 2014 kl 21:05
Gilla
I detta har du helt rätt det finns massor av exempel på högpresterande atleter med grava missbruksproblem.Men då jag sett vänner och enstaka släktingar dragits med problem skall jag bara säga att var försiktiga ,så kanhända jag eller någon av alla ni som debatterat inte blir någon av dessa 10 %. Skall nu sluta göra inlägg på tråden men tror dock att idrottande missbrukare kan klara karriären bättre utan alkohol.
Martin Johnsson
1965 • Mölndal
5 februari 2014 kl 22:16
Gilla
AR, du verkar vara skicklig på att ligga på gränsen med tanke på att du blåser 4 ggr per dag, men förr eller senare tippar du över och gör en felberäkning och då är du inte yrkeschaufför längre utan helt plötsligt fyllechaufför. Du kanske till och med blåser hemma innan du blåser för att hämta ut bilen men jag lovar dig att det spricker förr eller senare.Och dina vinprovarvänner som du dricker med, springer dom också?
1964 • Stockholm
5 februari 2014 kl 22:18
1 Gilla
Ett stort antal inlägg senare anser jag nu att mitt påstående i inlägg #30 är bevisat, med råge dessutom.

Jag hävdade även att riktigt starka grejer, helst 96%, skulle vara bra för
utvärtes bruk. Nu i influensatider kanske en del av er har alkogel hemma.
Prova att massera ben och fötter med den. Ni kommer nog tycka att det är skönt
och kommer i fortsättningen använda det istället för diverse konstiga
massagesalvor med påstådda magiska egenskaper.

Några har påstått att alkohol i slutet av ultralopp och liknande skulle kanske
vara gynnsamt. Om ni hade promenerat långsamt är jag böjd att hålla med, men nu var det väl löpning vi diskuterade? Vänta med att korka upp tills ni gått i
mål.

Flera olika undersökningar har försökt och lyckats bevisa att låg konsumtion av
i första hand öl och vin skulle vara hälsosamt.

Nykterister kommer då genast invända att dessa undersökningar varit sponsrade av öl- och vinlobbyn.

Icke nykterister kommer då att säga att eftersom sponsorerna inte ville riskera
ett negativt resultat, lät man det hela stanna vid låg konsumtion. Ett eventuellt negativt resultat ville man inte riskera.

Avslutningsvis vill jag avråda från att konsumera whisky, olika stavningar
beroende på varifrån det kommer, och andra starkvaror. Ni som gillar öl eller
vin, håll er till detta och välj helst kvalitetsprodukter. Hög kvalitet är inte
det samma som varumärken. Ju dyrare desto mindre mängder lär ni konsumera.

Sveriges så kallade alkoholpolitik är för övrigt ett enda stort skämt. Att få
in så mycket i skatt som möjligt är vad det verkar handla om. När Sverige
exporterade JAS-plan till Sydafrika dök det snabbt som attan upp diverse lågpris bag-in-box viner på Gröna Skylten från Sydafrika. Motköp...
Martin Johnsson
1965 • Mölndal
5 februari 2014 kl 22:20
Gilla
..och ett tips till. Eftersom du inte verkar vara så flitig med att fylla i din träningsdagbok, så kan du väl börja med att istället skriva i den hur mycket, vad och när du dricker.
1983 • Stockholm
6 februari 2014 kl 11:35
1 Gilla
Det är egentligen ointressant vad nån enstaka person lyckats med trots högt alkoholintag. Det finns säkert många som skulle kunna köra bil bra trots kraftig berusning. Vissa kanske tillochmed kör bättre, ska vi ändra lagen?

Alkohol är ett stort problem för många i vårt samhälle, så är det bara. Det drabbar många. Samtidigt är det för många människor en krydda i livet som man kan hantera utmärkt.

När det gäller träning och alkohol tror jag alla egentligen är överens. Dricker man sig berusad och blir bakfull är väl de flesta överens om att det påverkar träning negativt. Dricker man måttligt och varken blir berusad eller bakfull är effekten liten. Kanske kan vissa känna sig avslappnade kvällen innan och sova bättre och därmed också prestera bättre. Vissa kanske sover sämre eller mår dåligt av alkohol.

Vad som funkar och vilka mängder som gäller är förstås individuellt. Som alla annan kosthållning. Men att supa sig full och träna kan väl ändå ingen rekommendera. Och att alkohol är ett stort problem i samhället är det väldigt osympatiskt att förneka.
Heimo
1960 • Swe
6 februari 2014 kl 12:20
Gilla
Det brukar sluta likadant varje gång rabiata nykterister ger sig in i alkoholdebatten;), svart , vitt eller som i Martin Johanssons inlägg, rena personangrepp.
Att missbruk är ett stort problem är naturligtvis alla eniga om, men får man då inte tala om dom positiva effekter exempelvis vin kan ge?
1-2 glas rödvin om dagen påstås från forskarhåll vara rent av nyttigt, speciellt för äldre människor.
Att missbruk i alla former ger motsatt effekt gäller ju likaväl annat också, som andra droger, mat ja och rent av träning.
Hur många anorektiker göms inte inom "joggarboomen" ?

Hobbylöparn
Östermalms IP
6 februari 2014 kl 13:34
Gilla
En elitidrottare värmer upp:
http://www.youtube.com/watch?v=O02L1PnA7Do
LCHF Margot
1959 • Svartvik
6 februari 2014 kl 16:04
Gilla
Häftigt inlägg Thomas S, även fast jag tror du missat något, förstår jag att du är en frän kille, när jag läser ditt "Your liberty to swing your fists ends just where my nose begins" riktigt coolt alltså, och för att inte såra dig mer har jag bestämt att jag bara ska skriva positiva saker om alkohol fortsättningsvis, tex hur alkoholen hjälpt människor uppnå sina mål, framför allt idrottsmän då...
1969 • Stockholm
6 februari 2014 kl 20:10
1 Gilla
Snälla Kalle, kan du inte ta dig tid att skriva i alla andra trådar här också? Vi behöver upplysning och du som kan skilja på rätt och fel behövs här! Skulle någon säga emot dig, så angrip person och inte sak, överdriv och dra allt in absurdum (se där jag kan latin också). Om du behöver hjälp med översättning, av detta eller t.ex. citatet som du drygade dig över (men återgav i sin helhet!) så säg till! Ställer upp helhjärtat på alla som bidrar till en gemytlig stämning...
Martin Johnsson
1965 • Mölndal
6 februari 2014 kl 21:28
Gilla
Heimo, detta var nog första gången jag gjorde ett inlägg i ett sånt här forum. Det var också sista gången. Att kalla mitt inlägg ett personangrepp när det i själva verket är ett gott råd bevisar nivån på din läsförmåga. Och jag heter Johnsson. God natt.
6 februari 2014 kl 21:29
Detta inlägg har raderats
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
6 februari 2014 kl 21:55
Gilla
Ett glas öl eller vin då och då torde inte vara någon fara. När jag satsade på löpningen så "festade" jag kanske 2-3 ggr per år. i övrigt så låg konsumtionen på ytterst låg nivå, jag unnade mig helt enkelt en kall öl när jag kände för det. Om man tar sin löpning mindre seriöst så spelar det knappast någon roll hur konsumtionen ser ut, troligen viktigare att se helheten, dvs har man problem med alkohol eller ej.
Håkan Sjögren
1975 • Ydre
7 februari 2014 kl 14:32
Gilla
Jag tillhör också kategorin som dricker ganska mycket och konditionstränar relativt mycket. Började löpträna för ca. 2 år sedan. Springer eller cyklar mountainbike ca 4 dagar i veckan.
Jag dricker bara på fredagar och lördagar men tränar också mest på lördagar och söndagar. Med andra ord så är jag ofta lite bakis när jag tränar.
När jag ska ut och springa dagen efter att jag varit berusad, så är ambitionen alltid att jag ska ta det lugnt och mest komma ut och få frisk luft och få röra lite på mig.
Men förvånansvärt nog springer jag då ändå lika snabbt som vanligt och har ofta persat på mina normala löprundor under dessa betingelser.

Många verkar tro att det finns något ämne i alkohol som fräter sönder musklerna eller sänker ens syreupptagningsförmåga på något mystiskt vis och på så sätt spolierar effekterna av tidigare träning.
Det gör det ju naturligtvis inte.

Jag dricker i stort sett bara öl, men ganska mycket och inte har jag blivit fet av det heller och kul är det. Jag känner mig trött och sliten dagen efter men jag blir inte svagare eller långsammare, det verkar mer vara en psykisk känsla av hängighet.
Det är i alla fall min erfarenhet.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.