Löpning Träning 184 inlägg 21104 visningar

Alkohol och löpning

A R
1967 • stockholm
#1
9 januari 2014 - 10:51 (Redigerad 9 januari 2014 - 10:56)
Gilla
Vill inte förespråka alkoholkonsumtion men tänkte göra ett inlägg och berätta om hur det fungerar för mig som tränar mycket och även dricker mycket.
Jag springer kanske 6 mil i veckan och dricker kanske 4 flaskor rödvin i veckan och en halv flaska whisky, och har inga problem med det. Detta har jag gjort senaste tio åren. innan dess så tränade jag styrketräning.
Jag är noga med att dricka mycket vatten och äta nyttig mat.
Skulle vilja ha kommentarer på detta eftersom jag läst här och där genom åren om hur farligt det är med alkohol och att träna löpning osv.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1965 • Kungsholmen
#61
11 januari 2014 kl 18:26
1 Gilla
Någon borde tala om för denna person: http://www.lopningforalla.se/index.php/bloggar/varabloggare/vagen-till-arhundradet/3667-olbosonsant

att det "Finns ingen upplyst människa som på allvar tror att alkohol och idrott är något som passar ihop, det har vetenskapen bevisat för länge sen" #57

Åsa
1978 • Tyresö
#62
11 januari 2014 kl 19:07 Redigerad 11 januari 2014 kl 19:07
13 Gilla
Låter som att FS mest vill få bekräftelse på att han kan fortsätta dricka så mycket alkohol som han gör, och därmed avvisar allt som kan visa på motsatsen. Brukar vara så när man söker bekräftelse på att fortsätta med ett riskbeteende. Samtidigt som något sorts tvivel måste finnas hos FS, annars skulle tråden aldrig startats.

Lite i stil med andra svårsvarade riskbeteendefrågor, typ "jag är väl inte så tjock eller?", "Är det okej att äta endast en dl keso om dagen och springa 40 mil i veckan om man mår jättebra av det?", osv osv.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#63
11 januari 2014 kl 19:36
Gilla
Åsa är helt rätt på bollen.
A R
1967 • stockholm
#64
12 januari 2014 kl 14:33
Gilla
Tack för alla kloka och tankvärda svar :)
Åsa efter trettio år med mitt leverne och med bra värden osv så är det inget riskbeteende ;)
Verkar som att det är du som har problem, med att jag ändå mår bra haha...
Annars vill jag tillägga
Folk som är nykterister är ofta inskränkta, trångsinta, fanatiska, humorbefriade, rädda, tråkiga individer som inte lever längre eller är friskare än dom som dricker alkohol...Så ha kul så länge du lever...det gör du inte för evigt ;)
1963 • hunnebostrand
#65
12 januari 2014 kl 15:09
3 Gilla
Själv tycker jag verkligen om att ta några drinkar då och då, men att kalla dom som vill vara utan inskrängta,rädda,tråkiga.Är tyvärr lite LÅGT .Det skall verkligen vara upp till var och en, om dom som vill vara utan verkligen skall få vara det utan att bli påhoppade.Men jag kan faktiskt lova att för oss motionärer som avstår lite då och då faktiskt höjer sig en liten aning.Då jag förra gången tog ett vitt kvartal dvs 3mån utan en droppe hösten 2011, gick jag ner utan bantning lchf eller 5.2 diet, 3kg i vikt samt gick under 40min/milen igen efter en del år på fel sida 40 strecket . Kan bara upprepa tycker man som jag om att några öl eller glas är det inte fel att hoppa över då och då sen gör ju naturligtvis var och en som dom vill
T Springsson
1970 • Skotrampa
#66
12 januari 2014 kl 15:50
Gilla
A R, Du får inte tycka att vi kommer med pekpinnar p.g.a några mossiga moraliska skäl, utan det är för dit eget bästa en god idé att dra ned på drickandet. Även om du har bra värden så ökar risken för bland annat cancer i tjocktarmen och på andra ställen i magen. Säger inte att du måste bli nykterist, du kan gärna ta någon öl till helgen och en whisky, men långt ifrån dessa mängder i tid och otid.
1965 • Kungsholmen
#67
12 januari 2014 kl 16:06
Gilla
T Springsson: Är du lika mån om att konvertera köttätare också? Eller finns det belägg för att alkoholintag ger mycket större risker än rött kött.
Jag tror man skall låta folk göra sin egna riskbedömningar men vetenskapliga referenser som backar upp era råd är aldrig fel.
Informera men låt folk ta sina egna beslut.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#68
12 januari 2014 kl 16:52
Gilla
Peter P, japp dra med på grillat rött kött också. :)
Åsa
1978 • Tyresö
#69
12 januari 2014 kl 16:57 Redigerad 12 januari 2014 kl 17:00
8 Gilla
A R: För vissa funkar det att ha ett riskbeteende hela livet, för andra inte. Det är skillnad på riskbruk och missbruk.
Jag vet inte om det är mig du upplever som inskränkt, osv. Det tar jag inte åt mig av. Jag upplever iaf inte dig som varken inskränkt, rädd eller tråkig. Du bara ställt en fråga i ett forum och får olika typer av svar, så som det brukar vara om man vill ha ärliga svar. Det är väl bra om du hittills mått bra av det. Jag menar det, är inte sarkastisk. Men du har ändå ställt frågan här och uttryckligen bett om kommentarer ang ditt beteende, och då får du det. Du behöver inte gilla dem, men att inleda pajkastning är väl lite hårt så här en söndag? ;)

Jag står fast vid att det du gör är ett riskbeteende. Det innebär inte att du behöver må dåligt av det i dagsläget, eller någonsin i livet. Men det innebär att beteende är en risk för att få negativa konsekvenser, även om man inte fått dem än. Googla lite på det så blir det kanske tydligare vad det innebär.

För övrigt är det lite synd att diskussionen blir så svart-vit, men så blir det ofta när man pratar om alkohol. Finns det vara två alternativ här, dricka 4 flarror + en halva whisky i veckan eller vara nykterist? Är alla de som är skeptiska till 4 flarror + whisky per definition nykteriskter? Och om det är så, är man per definition tråkig då? Precis som någon kan välja att dricka på risknivå och vara en rolig jävel, kan väl en nykterist vara en rolig jävel.

Så som jag uppfattat den här diskussionen handlar den inte om alkohol eller ingen alkohol alls. De flesta svenskar dricker alkohol ibland och har inte dött av det, så det trodde jag vi var på det klara med. Frågan handlar om just den angivna mängden i kombination med träning, det är en helt annan sak.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#70
12 januari 2014 kl 17:01
1 Gilla
Kroppen mår klart bättre av mindre kött, socker är också skit...
1965 • Kungsholmen
#71
12 januari 2014 kl 17:09
3 Gilla
Bo i storstäder är också livsfarligt. Alla borde flytta ut på landet, bli vegetarianer, nykterister och lägga sig kl 22 senast. Då skulle vi alla bli ett lyckligt folk.
Åsa
1978 • Tyresö
#72
12 januari 2014 kl 17:15 Redigerad 12 januari 2014 kl 17:17
8 Gilla
Men frågan handlade ju inte om kött, socker, bo i storstäder, bli vegetarian och lägga sig sent. Den handlade om den angivna mängde alkohol och frågeställaren bad uttryckligen om kommentarer just på detta.

Om alla här i tråden som är kritiska bara hoppat på den här mannen och börjat predika om att han gör fel, hade jag också reagerat. Men här är en person som uttryckligen ber om kommentarer just gällande sitt specificerade alkoholbruk. Ska alla då bara svara att "det låter jättesunt"? Varför öht be om kommentarer i så fall?

För övrigt innebär ju ett högt alkoholbruk inte en minre risk bara för att t ex biltrafik också är en risk. Jag förstår inte riktigt logiken i resonemanget, men kör på. Det är ju trots allt tjugondagknut!
1965 • Kungsholmen
#73
12 januari 2014 kl 17:59
Gilla
Tycker bara att "folk" har en tendens att ge goda råd just då det gäller "moraliskt tvivelaktiga" aktiviteter medan andra lika riskfulla ting inte är lika kul att fördöma.
Sen tycker jag faktiskt inte TS bad om råd, han ville nog mest bara belysa en alternativ bild av alkohol än den som man normalt ser i samhällsdebatten.

Just dessa pekpinnar är väl den största anledningen till att folk håller tyst om saker som inte är PK att tala om och så får man den här felaktiga bilden i stället.


Åsa
1978 • Tyresö
#74
12 januari 2014 kl 18:18 Redigerad 12 januari 2014 kl 18:20
6 Gilla
Citerar avslutningen på FS inledande inlägg:
"Skulle vilja ha kommentarer på detta eftersom jag läst här och där genom åren om hur farligt det är med alkohol och att träna löpning osv".

Svårt att inte se det som en önskan att få kommentarer just på det här med alkoholintaget och träning.

Jag håller helt med om att alkoholprat ofta blir moraliserande. Men det går åt båda hållen. Pekpinnarna är lika många mot den som inte dricker, ta bara rätt många inlägg i den här tråden.

Återkommer till att det är skillnad på om man ber om kommentarer eller inte. Samt om kommentarerna är moraliserande.
Jag har så vitt jag vet inte sagt något om FS som person, eller om han borde dricka mer eller mindre. Det enda jag skrivit är en kontemplation över varför han över huvud taget postat inlägget när han avvisar alla svar som inte är odelat positiva till hans betende, samt att ett alkoholintag på den nivån är ett riskbeteende. Att något är ett riskbeteende är inget moraliserande. Man kan vara en fantastisk person och ändå ha ett riskbeteende. Man kan ha mått jättebra hela livet trots ett riskbeteende, och ändå råka illa ut. Jag vet inte vad det är att bli upprörd över, om man nu inte tolkar in massa andra saker som faktiskt inte sagts.

Kan lägga till att jag inte heller tycker det är korkat att ställa den typen av frågor om riskbeteenden. Jag skulle absolut kunna posta en tråd som hette "jag har ont i knät, men springer 10 mil i vekcna på det ändå för det har jag alltid gjort. Är det riskfritt? VIll gärna ha synpunkter på detta då jag ofta hört att det är farligt" med ett lika omöjligt svarsläge. Det är vanligt, och mänskligt, men likväl en lite skev frågeställning. I synnerhet om jag sedan avfärdar alla som säger att "jo det låter som en risk" som moraliserande och tråkiga.
Erik Edston
1948 • Linköping
#75
12 januari 2014 kl 18:52
1 Gilla
Det är väl helt i sin ordning. Missbrukarbeteende som missbrukarbeteende. Springa 6 mil + i veckan är också missbruk. Jag antar att du röker en holk då och då också. Kör hårt! Ars longa, vita brevis!
1965 • Kungsholmen
#76
12 januari 2014 kl 19:55
Gilla
Åsa: Kommentarer är en annan sak än råd baserade på löst tyckande baserat på egna fördomar och skrämselpropaganda från skolor och systembolaget.
Jag tror ingen har något mot vetenskapliga referenser på att man tex i genomsnitt höjer risken för x med y % med z cl intag i veckan.

Men de råd TS fått som han förkastat är mer i form av
* tror det är skadligt
* ditt immunförsvar tar skada
* du riskerar leverskada
* du är i riskzonen

Lite mer konkreta fakta kanske hade värt att begrunda.

Om någon säger åt mig att mitt immunförsvar tar skada och jag aldrig är sjuk, eller någon säger att sömnen skadas och jag sover som en stock, eller att min lever tar skada då jag har utmärkta levervärden så har man ju svårt att göra annat än ignorera detta lösa tyckande. Eller?

Visar du oss relevanta data så skall jag och troligen TS också gladeligen ta del av dessa.
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#77
12 januari 2014 kl 20:13
1 Gilla
Peter P; Jeg synes Åsa har holdt et høyt saklighetsnivå i denne debatten. Det vil være rimelig lett å finne gode kilder for alle de påstandene du nevner i #76, men det er jo ikke noe stort poeng at dette skal være som en diskusjonstråd i et medisinsk tidskrift heller.
Jeg vil anta at vi alle kan vil være enige i at på et eller annet nivå på alkoholforbruk så vil det gå ut over både treningseffekt og løpspretasjoner, og det er interessant å høre hva forskjellige folk både mener om det, og hvilke personlige erfaringer de har. Jeg vurderer selv å ta en test i løpet av 2014: Drikke en flaske vin kvelden før en maraton, og se om/i hvilken grad det vil gå ut over prestasjonen. Hva tror dere - vil det ha noen (vesentlig) betydning?
Kristina Blanking
1973 • Färlöv
#78
12 januari 2014 kl 20:19
1 Gilla
Alla är vi olika.... Man kan aldrig jämföra individer. Vi har alla olika gränser.
Får lite känslan av en typiskt "svensk" diskussion...Ät, drick, löp och var glad!
1965 • Kungsholmen
#79
12 januari 2014 kl 20:22
Gilla
Stein: Visst får man komma med löst tyckande på ett forum men då skall man nog inte bli förvånad om TS väljer att ignorera och gå på egen erfarenhet. Det var det jag vände mig emot, att TS skulle vara helt ovillig att begrunda råden då råden hittills inte varit baserade på något sakligt.

En flaska innan maran tror jag nog du klarar men är du ovan så kanske du mår lite dåligt. Jag brukar nöja mig med en halv flaska innan maran :-)
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#80
12 januari 2014 kl 20:22
Gilla
Tror nok du finner samme diskusjon i Norge :-) Men det er jo i utgangspunktet en bra oppskrift for livet - "Ät, drick, löp och var glad!". Og diskusjonen her går jo nettopp på hvordan man skal prøve å unngå at disse begynner å trekke i hver sin retning.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.