Löpning Övrigt 241 inlägg 11903 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 16:00
Gilla
"Löntagare och arbetsgivare har motsatta intressen som kommer av att de tillhör olika klasser. Inte av att de har olika mycket pengar. Det är du ju själv inne på i ditt svar."

MEN HERREGUD?!

Läs din mening igen, hur står det till egentligen? Givetvis handla det om pengar, du får gärna utveckla vad som inte har med pengar att göra?

Facklig verksamhet är såklart bra, det gynnar företagen på både kort och lång sikt. Detta underlättar att nå ekonomiska mål på kort och lång sikt. Men nu väntar jag med spänning på vad sk klasskillnader har med fack att göra.

Bra att den andra skribenten har kommit in på andra plan, tex utbildning och sociologiska kontakter. Då antar jag att det inte går att göra en klassresa som andra klassindelare säger?

Berätta gärna hur denna klassindelning graderas, var gränserna går, hur man hanterar tveksamma fall. Dvs om man kuggas på en utbildning så kan man hamna ner en klass asså?

Herregud! Tänk att vi 2012 har människor som öppet förespråkar en klassindelning av människor. Detta hända i jugoslavien, i tyskland och många andra hemska ställen.
1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 16:12
Gilla
Tokförenklat: Löntagaren vill ha hög lön. Arbetsgivaren vill ge låg lön. Det beror inte på att de har olika mycket pengar utan på att de har olika klassintressen. Därför organiserar de sig efter klass och inte efter hur rika de är.

Att kategorisera och etikettera enskilda personer är i regel ointressant. Vem har föreslagit något sådant? Däremot är klasser viktiga analytiska kategorier för att förstå samhälleliga och politiska tendenser. Då spelar det inte så stor roll exakt var man drar sina gränser eller om det finns enstaka personer som faller utanför ramarna.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
19 augusti 2012 kl 16:21
Gilla
@Anders,

Ja, det förstås. På tävlingar är ju startklasser i allra högsta grad en realitet. Men jag hade väl snarare i åtanke det psyko-socio-ekonomiska klassbegreppt, med rötter tillbaka till en skäggig farbror från 1800-talet (lite märkligt att ingen ännu har nämnt honom vid namn).
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 16:29
Gilla
Citat Pär Nyman. "Tokförenklat: Löntagaren vill ha hög lön. Arbetsgivaren vill ge låg lön. Det beror inte på att de har olika mycket pengar utan på att de har olika klassintressen. Därför organiserar de sig efter klass och inte efter hur rika de är."

Din förklaring berättar bara om ekonomiska intresse och ekonomiska gruppers intäkter. Du får utveckla hur, varför och när de organiserar dig efter klass och inte efter ekonomin. Snälla! Upplys mig!

Berätta hur man gör en klassresa? Vem bestämmer om det är en klassresa, berätta skillanden mellan klasserna? Är en avdelningschef i en annan klass? Är avdelningschefens chef en annan? Vad händer om avdelnignschefen blir degraderad med bibehållen lön?

Konstaterar ännu en gång att människorföraktet lyser igenom ni som tror och propagerar för att klassindela människor, det är inte utan avsmak jag argumenterar med er.

Ni vet om att gradering av människor har en annan ideologi som är väldigt hemsk?

1970 • Sala
19 augusti 2012 kl 16:36
Gilla
Jag startade eget och blev arbetsgivare för drygt två år sen, har jag alltså bytt klass? Det känns inte så.

Den enda klass jag bekänner mig till är M40, än så länge.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 16:39
Gilla
Till Tobias!

Jag blundar inte för att det finns skillnader ekonomiskt, har du läst något om vad jag har skrivit? Det första jag öppnar med är att säga - det ni kallar klasskillnad kallar jag ekonomiska skillnader.

Orättvisor är fel och jag vill ha ett transparent samhälle så långt det är möjligt utan att man riskerar individens skyddsnät.

Jag arbetar hårt, tränar hårt, tänker på kosten, allt för att ge mig, mina vänner, mina barn, min fru, och samhälle ett bra och givande liv. Glädjen i att vara strävsam ger jag tillbaka genom att vara aktiv i frivilliga organisationer, skänker pengar, betalar skatt till samhället som därigenom fördelar pengar till de som har det sämre ställt.

Men tänk på att alla människor värderar inte sina liv i pengar, vissa trivs bra med att ha ett enkelt jobb med mindre pengar för att tex utöva ett fritidsintresse, anar en ilska i tråden av ekonomiska skillnader, jag tycker det är en nödvändighet för att samhället skall vidareutvecklas framåt. Om vi inte belönar de som kämpar så blir det mindre till de sämst ställda.

1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 16:46
Gilla
Jens, jag är rätt trött på dina anklagelser om människoförakt och paralleller till nazityskland. Om det är med avsmak du skriver tycker jag det är bättre att du lånar en bok och slår upp svaren på dina frågor. Annars tycker jag att jag svarade på det mesta i mitt förra inlägg.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 16:57
Gilla
Till Pär!

1. Konstaterar att du graderar in människor i klasser. Svar ja eller nej?
2. Inte svarar på vilka gränser man har i din sk klassindelning, hur man byter klass samt faktorer förutom ekonomiska intressen.

Det är viktigt att ta debatten om människans lika värde, det får aldrig ske igen!
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 16:57 Redigerad 19 augusti 2012 kl 16:58
Gilla
Jens: jag tycker du har en för enögd tro på meritokrati, dvs att din prestation och strävsamhet exakt skulle korrelera med slutresultatet och dina möjligheter. Jättebra det där du säter du gör och så, fortsätt med det. Min och andras poäng är mer att det finns strukturer i samhället som gör att t ex en Wallenberg antagligen kommer ha dörrar öppna som gör att han inte skulle behöva anstränga sig lika mycket som en Svenson, och att i sin tur en Hussein tyvärr ofta måste jobba dubbelt så hårt för att bli tagen på allvar i Sverige.

Bara för att det är svårt att dra exakta gränser innebär inte att strukturerna och klass som ett analysredskap är värdelösa. Precis som etnicitet, genus, etc också är det. Har du tänkt på att allt detta faktiskt kan användas för att verka för ett mer jämlikt samhället, inte att man VILL att indelningarna ska finnas?
1983 • Umeå
19 augusti 2012 kl 16:59
Gilla
Det här börjar ju likna lyteskomik.

Jens verkar tro att ett erkännande av olika ekonomiska/sociala grupperingar i samhället är halva steget till ett nytt Treblinka.
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 17:07
Gilla
Anfall är ibland bästa försvar Kent. Jag håller med Tobias. Visst kan det vara svårt att dra gränser. Att beskylla människor för att ligga nära nazismen visar ju bara på ett lågt sätt att argumentera eller kanske en desperation när man kört in i en återvändsgränd..
Människor föds med olika förutsättningar. Det gäller såväl ekonomiskt som inom andra områden i samhället. Tradition att studera. Tradition vad gäller resor och kulturellt utövande. Det gäller också traditionen att motionera.
Således är inte bara ekonomin en faktor även om den förstås spelar in.
Att definiera hur vårt samhälle ser ut innebär ingalunda att man ser ner på människor. Den retoriken tycker jag att du kan lämna därhän.
Du får gärna leva i tron att allt handlar om ekonomi. Var och en blir salig på sin tro. Vi andra förstår förstås att samhället är lite mer komplicerat än så
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 17:08
Gilla
Jens ska det stå. Pratade nyss med min svåger vid namn Kent:)
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 17:09
Gilla
Pär! Nu har jag googlat lite!

Klasstillhörigheten enligt Marx var hur nära produktionen man var. Fabriksägare en viss klass och arbetstagare en annan. Får inte fram vad som finns emellan.

"Den tyske filosofen Karl Marx menade att klasstillhörigheten inte bestäms av levnadsstandarden, utan av vilken roll den enskilde har i det ekonomiska systemet, det vill säga om man i egenskap av arbetsgivare (kapitalist) äger produktionsmedel eller om man som arbetstagare (arbetare) saknar desamma."

Det visar faktiskt enliten tolkning att det inte bara är ekonomiska medel som styr ert sk klasstänk men tydligast visar det att det inte är tillämpbart på dagens samhället då personer som äger produktionen kan vara ett enmansföretag, deltidsföretagare, olika bolag med olika ägareandelar, gemensamma fonder (AP-fonder) etc, idrottsföreningar i ab etc.

1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 17:11
Gilla
Men vänner, det är ju fortfarande inte jag som klassindelar människor.......

Att klassindela människor som ni gör tror jag inte är halva steget till ett nytt treblinka, jag tror det är första steget till ett nytt treblinka.
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 17:13
Gilla
Du är för skön Jens, du googlar Marx och vet genast hur det ligger till...
Leif Höglund
1978 • Stockholm
19 augusti 2012 kl 17:14
Gilla
Jens, du börjar balla ur nu. Ta det lugnt med nazireferenserna, ett klassamhälle är inte alls samma sak som utrotning av människor. Titta på England, där är samhällsklasser väletablerat sedan urminnes tider, men inte avrättas folk på löpande band för det.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 17:36
Gilla
Men snälla ni! Det är ni som envisas med att klassindela människor. Jag vill kämpa för allas lika värde utan att dela in dem i olika klasser.

Tobias, jag googlade klassindelning för att någon här uppmanade mig göra detta då den personen inte ville svara på mina frågor.

Jag vet ingenting om klassindelning då jag hävdar att den inte finns, det är jag som undrar, jag tror på allas lika värde.

Till Leif! Som jag skrev - jag tror inte er klassindelning är halva steget till treblinka utan första steget till treblinka. Ett klassamhällle är inte samma sak som nazityskland men som jag skrev, skall man gradera människor som skribenter här gör så tycker jag det är nog otäckt.

Till er här som klassindelar? Vilken klass är bäst? Vilken är sämst? Vilken är mittemellan? Om alla klasser är lika bra, varför behöver ni då klassindela?

Jag står för lika värde och jag är förvånad att jag måste kämpa för detta år 2012.



1969 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 17:40
Gilla
Man kan indela mänskligheten i två kategorier: Å ena sidan Jens Thystrup och å andra sidan alla andra. Inte tillräckligt mycket väsen för att sätta igång ugnarna i Treblinka för den sakens skull.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
19 augusti 2012 kl 17:42
Gilla
Jens, det är bra att du hoppas på ett klasslöst samhälle och tror på allas lika värde, men så ser inte världen ut tyvärr, så du kan inte fortsätta leva i din bubbla, det blir lätt att du uppfattas som världsfrånvänd och smått galen då. Och sluta skriva folk på näsan hela tiden!
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 17:42
Gilla
Å andra sidan kan man ju Jens med ditt sätt att se på din omvärld anse att människor får skylla sig själva. Det är bara att jobba hårdare och studera mera. De ska dessutom äta bättre och motionera mer. Alla har ju samma förutsättningar i Dagens Sverige där klasser inte finns.
Personligen tycker jag att ett sådant sätt att resonera är mer otäckt även om jag inte tar det så allvarligt.
Finns ingen klass som är sämre eller bättre. Däremot har de helt olika förutsättningar.
Bra att du står för alla människors lika värde. Fortsätt gärna att googla!
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.