Löpning Övrigt 241 inlägg 11888 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 09:35
Gilla
Jens Thyrup. Dina uttalanden skulle vara alldeles riktiga om vi förutsätter att alla människor har precis samma förutsättningar. Nu ser ju inte verkligheten ut på det sättet. Klasser är en realitet även i dagens Sverige.
Således är val av utbildning, kost och motion ofta beroende på klass eller om man så vill socialgrupp. De finns rätt mycket forskning att tillgå på området. Att förneka klasskillnader tycker jag är att stoppa huvudet rätt långt ner i sanden:)
1969 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 10:54
Gilla
Pär N. Innehållet i ett flertal inlägg tyder på att skribenten ifråga är irriterad till en eller annan grad. Däremot är det knappast någon som blivit kränkt. Låt oss använda språket på rätt sätt så att dess valörer finns kvar när orden väl behövs. Eller, gör som du vill.

Att Sverige eller vilket land som helst är ett klass-samhälle är tämligen självklart. Det räcker ju att någon hittar på en lämplig definition och delar in människorna efter det så var den saken klar. Som Anders N är inne på: alla människor växer upp under olika förutsättningar. Hur mycket arv respektive miljö betyder är en fråga av atombombskaraktär.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 11:17
Gilla
Till Nyman!

Visa vetenskapliga fakta på att det finns olika klasser tack istället för att orera om antagande och hörsägen. Det blir lätt tramsigt annars.

Men, ett exempel till dig!

Tänk så såhär, om en städerska vinner 10 miljarder på lotto! Vilken "klass" tillhör hon isåfall enligt dig?
1969 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 11:28
Gilla
Jens T: Det räcker ju att göra en definition. En månadsinkomst lägre än 19000 placerar dig i facket låginkomsttagare/arbetarklass t.ex. Och visst blir definitionen per definition trubbig. Därför är din lottvinnande städerska i det stora sammanhanget tämligen oviktig.
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 12:25
Gilla
Jens Thyrup. Jag vågar påstå att ditt exempel på en lottovinnande städerska är oerhört tramsig.
Klass och socialgrupp handlar i mångt och mycket om ekonomi. Att medvetet bortse från att människor från födseln och framåt har helt olika förutsättningar beroende vilka föräldrar man har är faktiskt så rätt upprörande. Det finns så mycket forskning angående detta att det känns lika onödigt att diskutera som cigaretters farlighet. Punkt!
Erik
1963 • Landskrona
19 augusti 2012 kl 12:38 Redigerad 19 augusti 2012 kl 12:41
Gilla
@ Dana: Grattis till att du har formulerat ett tydligt mål och lycka till! Naturligtvis har du helt rätt, att löpträna behöver inte vara komplicerat. Som jag läser Mona Masri (BTW har för mig att hon själv är löpare) retar hon sig på dem som gör det komplicerat, bara för att visa omvärlden hur disciplinerade och lyckade de är.

@Mårten: Visst, 7 timmar per vecka är nog ungefär vad jag själv lägger ner på träning. I den tiden ingår även uppvärming, stretching, core-träning, handtvätta sportkläder, dvs den effektiva träningstiden är ungefär 3,5 tim. Om jag skulle vara fit för maraton skulle jag behöva öka det 2-3 ggr (till saken hör att jag tyvärr får skadekänningar så fort jag ens tänker på intervallträning, så det är lågintensiv träning som gäller). Då skulle det def uppstå krockar både på jobbet och hemma: -Nej, inte både morgon- och kvällsmöte på tisdag, eftersom jag skall till Frankfurt ons-tors och inte hinner träna då; -Nej, kan vi inte vänta till kl 21 med att äta så att jag hinner träna först? osv
Visst, om man bara fokuserar på sig själv - som tex elitidrottare måste göra - är det inget som inte går att lösa, men det är svårt att fungera i äktenskap eller som en seriös kollega att räkna med om man skall få in elitträning i det s.k. livspusslet.
Menar jag då att t.ex. Barack Obama, Bill Clinton och GW Bush som alla sprungit maraton inte har krävande jobb? Inte, däremot har de en på många sätt mycket gynnad livssituation med en stab av medarbetare som tar hand om tidsödande, men mindre krävande, uppgifter på jobbet och i det privata livet. Det vore tex en mycket större prestation om den egenföretagande bagarinnan, som jag köper morgonbröd av alla veckans dagar, skulle lyckas träna för att regelbundet springa maraton.
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 13:50
Gilla
Jens: Städerskan skulle antagligen börja genomgå det som VEDERTAGET brukar kallas en "klassresa". Knappast nåt kontroversiellt oavsett politisk färg. Självklart betyder klass idag inte samma som t ex vid tiden för franska revolutionen typ. Men det är ju därför man har börjat tala om sociala grupper istället.

Antagligen blir det dock städerskans barn som tar hela steget in i att identifiera sig med den "nya" situationen.
1970 • Sala
19 augusti 2012 kl 13:57
Gilla
@Thomas, bra där, mer kramar och mer löpning så blir det bara bättre med allting!
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
19 augusti 2012 kl 13:58
Gilla
Vid franska revolutionen pratade man även om "stånd"; präster, bönder, frälse etc som är en helt annan sak än det klass-begrepp som används i ex sociologi. Jens har tidigare i tråden skrivit att klasserna avskaffades när allmän rösträtt infördes i Sverige (vilket snarare kan ses som den sista dödsstöten mot ståndssamhället) vilket får mig att tro att hans definition av klass skiljer sig en aning mot den gängse definitionen.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 14:34
Gilla
När ni pratar om en klassresa så menar ni egentlingen ekonomisk förändiring/intäkt Detta är exakt min poäng, dvs att det inte finns klasser utan ekonomiska skillnader.

Till dess säger jag att alla ni som säger att det finns klasstillhörigheter - Upp till bevis! Bevisa att det finns klasstillhörigheter, bevisa var isåfall gränserna går, berätta hur man gör en klassresa om det inte har med pengar att göra?

En annan begrundning är att folk som far med begrepp kring klasser och dess tillhörigheter inom socionoma grupper avsiktligt eller ej avsiktligt delar in eller graderar människor i olika grupper beroende på vad man tillhör för ursprung, den definitionen vet ni nog själva vilken ideologi det tillhör.......den vill jag inte vara en del av.

Till dess, väntar jag med spänning hur ni skall förklara en klassresa utan att använda pengar.......: )

Städerskan var inte alls tramsigt, det var huvut på spiken. Tramsigt hade det varit om det aldrig hade hänt eller skulle hända, jag skulle nästan säga att det händer var som i hela världen, dvs att låginkomsttagare vinner på lotto, inte miljardbelopp med i flera fall många miljoner och uppåt!
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 14:37
Gilla
Till Hans!

Citat "Jens T: Det räcker ju att göra en definition. En månadsinkomst lägre än 19000 placerar dig i facket låginkomsttagare/arbetarklass "

Exakt, det handlar om pengar, inte om klass. All annan bevisning ser jag fram emot snarast till dess hävdar jag att ni avsiktligt eller oavsiktligt far med otydlig indelning av människor.

Skäms på er att gradera människor!
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 14:51
Gilla
Peter: precis, jag tycker Jens klassförståelse drar mot begreppet stånd snarare. Poängen är väl hur som helst elasticiteten i begreppen samt att det finns mer på listan än bara inkomst. Precis som det kunde finnas fattiga adelsmän och rika borgare.

Jens: Självklart är inkomst en del av grejen, men bara EN DEL av grejen...
1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 14:54 Redigerad 19 augusti 2012 kl 15:03
Gilla
Vem har sagt att klass inte har med pengar att göra? Att pengar inte är allt är ju en helt annan sak.

Jens, varför tror du att människor över hela världen är organiserade i fackföreningar och arbetsgivarorganisationer istället för klubbar för rika och fattiga?
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
19 augusti 2012 kl 15:08
Gilla
Detta är ju helt fantastiskt! Jogg.se och klassbegreppet diskuteras. Nästan som på 70-talet.
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 15:32
Gilla
Men vänta nu här! Nu får ni ge er.

Jag hävdar att klasser inte finns, ni gör det. Kan ni vara snälla att bevisa det och isåfall var avgränserna går mellan klasserna? Vilka klasser det finns, hur många, hur man gör en klassresa etc om vi bortser ifrån ekonomi?

Till Pär! Blandar in fack i detta? Vilket trams. Jag tycker facket är ett utmärkt sätt att balansera företags ekonomiska intentionen med arbetstagarens ekonomiska intention. Men låt mig säg såhär : )

Utveckla själv vad du menar med - Jens, varför tror du att människor över hela världen är organiserade i fackföreningar och arbetsgivarorganisationer istället för klubbar för rika och fattiga?

Svar för att balansera de ekonomiska intentionerna på lång sikt. Vad är ditt svar?

Jag hävdar att det ni menar med sk klasskillnad bara är ekonomisk skillnad.

Väntar fortfarande på att ni skall berätta för mig vad som är en del av era sk klasskillnaderförutom ekonomi.

Sedan när ni säger att det finns klasskillnader så graderar ni människor, den människosynen vill jag inte veta av då jag anser att den är förlegad och farlig (minns Oslo).
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 15:34
Gilla
Till Tobias!

Du säger att ekonomi är en del av grejen men bara en del av grejen.

Då vill jag gärna veta vad de andra grejorna är som gör att ni vill klassindela människor.

Tänk att det är 2012 och ni vill klassindela människor, detta är avsmak...
1959 • Saltsjö-Boo
19 augusti 2012 kl 15:42 Redigerad 19 augusti 2012 kl 15:42
Gilla
Begreppet klass är oftast alldeles för endimensionellt...
För att råda bot på detta har den franske sociologen Bordieu hittat på begrepp som ekonomiskt kapital (ekonomiska och materiella tillgångar), kulturellt kapital (bildning), socialt kapital (kontakter). Inte heller detta räcker för att analysera löpning och löpare. Föreslår därför ytterligare ett begrepp, fysiskt kapital (lust, ork och förmåga att utföra fysisk aktivitet).
Det enda betydelsefulla för löpningen är det fysiska kapitalet. Visst kan man se inslag av ekonomiskt kapital (prylar och kläder) och kulturellt kapital (kunskap om fysilogi, kost och träningsmetoder) men de kommer knappast att göra dig till en bättre löpare.
Beträffande Mona Masri så är min gissning att hon har en del kulturellt kapital men hyser agg mot de som har ekonomiskt och fysiskt kapital, och försöker på ett misslyckat sätt koppla ihop dessa begrepp...
1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 15:46
Gilla
"Väntar fortfarande på att ni skall berätta för mig vad som är en del av era sk klasskillnaderförutom ekonomi."

Finns ju massor av olika klassbegrepp, men om vi blandar friskt och även tar med skillnader som snarare är resultat av klass så: roll i produktionen, makt över sin arbetssituation, utbildning, kulturellt kapital, socialt kapital, värderingar, självbild, hälsa, politiskt deltagande, osv. Som jag skrev tidigare så kommer inte städerskan börja springa bara för att hon vinner på lotto.

Löntagare och arbetsgivare har motsatta intressen som kommer av att de tillhör olika klasser. Inte av att de har olika mycket pengar. Det är du ju själv inne på i ditt svar.
Anders E
1968 • Sollentuna
19 augusti 2012 kl 15:47
Gilla
@Kenneth,

ja, detta är en av de mer underhållande trådarna på länge. Har vissa likheter med den episka LCHF-tråden från förra sommaren som kom upp i drygt 900 inlägg innan den somnade in.

Förresten är det väl inte så långsökt att diskutera klassbegreppet på jogg.se. I löpartävlingar är klassbegreppet centralt (och dessutom lätt att definiera) - de som lyckats prestera under en kvaltid platsar i tävlingsklassen, övriga är hänvisade till motionsklassen. Vissa lyckas dock göra klassresan upp till tävlingsklassen. Säkert en kombination av arv och miljö.
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 15:58
Gilla
Jens: Jag hänvisar till Olofs och Pärs inlägg. Det räcker för att belysa komplexiteten i begreppet. Sen kan man givetvis värdera detta olika samt lägga tonvikten på olika saker, och då blir det en ideologisk grej. Men att blunda för skillnader är mer avsmak än att belysa dem, enligt min mening.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.