Löpning Övrigt 241 inlägg 11949 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Kinsei
1974 • Malmö
#2
13 augusti 2012 kl 13:05
Gilla
Tycker att den lite nedlåtande tonen är som den brukar vara när icke-tränande (vet inte om hon tränar något) ska ironisera över "hurtbullar". Däremot tycker jag att hon har en poäng i att löpning i viss mån har blivit en statusmarkör, särskilt när det gäller att ha "gjort en mara". Detta märktes inte minst här på jogg i våras, när det vimlade av trådar från folk som skulle ställa upp i Stockholm marathon med knapp eller ingen träning bakom sig. Så ja, jag håller delvis med, men inte att löpträningen i sig skulle vara statusfylld - det verkar mest vara deltagande i (långa) lopp som är det.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
13 augusti 2012 kl 13:19
Gilla
Hmm, intressant artikel.

Jag undrar lite vem hon attackerar och vad hon egentligen vill ha sagt? Är inte att springa för "hälsans" skull och att hålla kroppen "i trim" resultatet av att bränna kalorier, så att kalorierna inte ska lagras i kroppen utan brännas bort (i tillägg till andra bieffekter som mer energi, bättre sömn, etc)?

Sen undrar jag lite över vem hon anser att betraktaren är som (sista avsnittet) "frodar synen på överviktiga som lata och odisciplinerade"? Detta beaktat hennes påstående om att "individualismen är löparens själva kärna". Eftersom vi löpare är "individualister som tävlar mot oss själva", vill jag påstå att det inte är vi som ser ner på överviktiga som lata och odisciplinerade.

Undrar hur många löppass och hur många löpargrupper författaren har deltagit i? Kanske är det hennes syn som speglas i sista avsnittets första mening?
1974 • Upplands Väsby
#4
13 augusti 2012 kl 13:41
Gilla
Jag tycker artikeln har många poänger. På ett individuellt plan behöver man kanske inte ta åt sig, men visst finns det väldigt många OLIKA löpartrender och motiv i omlopp? Jag tror helt klart att individualismen spelar stor roll i sammanhanget. Men det finns ju så många dimensioner i det här...
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#5
13 augusti 2012 kl 13:58
Gilla
Om man nu ens orkar reda ut klassbegreppen, en helt egen diskussion, så undrar jag själv: Är jag borgare eftersom jag springer, och är mina grundläggande värderingar borta då jag inte brottas?
Borde jag byta jobb i syfte att bättre passa in i mallen som löpande borgare?
Skulle det hjälpa om jag i mitt nästa lopp behandlade mina medlöpare med en brottares fysiska kontakt?
_
_
#6
13 augusti 2012 kl 14:34
Gilla
Jag springer ENBART för att det är så inne just nu. :-o
Mikael C
1972 • Älvsjö
#7
13 augusti 2012 kl 14:46
Gilla
Allt går att knyta till socialgrupper, politisk ställning och över- resp underklass om man vill, det gäller bara att lägga sina argument på rätt sätt. När man skriver på tidningarnas (oberoende vilka) kultursidor måste man dock frångå "kan" och övergå till "måste", annars är man inte tillräckligt radikal och därmed inte trovärdig :)

Jag springer alltid iklädd högtidsdräkt för att visa min sociala ställning, dock utan ordnar ty dessa skramla på tok för mycket och tenderar att snedbelasta! :D
1960 • Skåne
#8
13 augusti 2012 kl 15:19
Gilla
Jag blev nyfiken på radioprogrammet som hon refererar till, och som är grunden till den något slarviga "artikeln". Det står bla "För bara fyrtio år sedan förbjöds kvinnor från att springa, man trodde att livmodern kunde glida ur kroppen." ..typ 1970... Det blir grovt skrivet det där eftersom vi vet att kvinnor tävlat och sprungit långt tillbaka i tiden (i OS sedan 1928). Men visst, det har varit en hel del begränsningar på sträckor i mästerskap och så har vi exemplet med Switzer i Boston Marathon från 1960talet.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#9
13 augusti 2012 kl 15:27
Gilla
"Men löptrenden är falsk. Den är omgiven av klyschor om att springa för ”hälsans” skull, möjligtvis för att hålla kroppen ”i trim”, men få nämner det uppenbara: att löpning är bland det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt."

Ok? Fattar inte.

Annars började hon nysta på något intressant. Synd att hon bara började ...
1970 • Sala
#10
13 augusti 2012 kl 15:45
Gilla
" Risken finns att fotsvetten från löpskorna börjar lukta hälsofascism. "

HAHA! Det är alltså fascism som luktar i min hall, inte konstigt att det är så svårt att stå ut med då!

Tramsig artikel, svårt att få grepp om tyckte jag, hon ironiserar mest som om hon hade dåligt samvete...
1983 • Halmstad
#11
13 augusti 2012 kl 16:25
Gilla
" Eftersom ”livspusslet” är den moderna människans största problem så är en tidskrävande aktivitet som långdistanslöpning en prestigesak."

Det handlar väl helt om prioriteringar. Är mitt intresse för löpning större än att följa en TV-serie/läsa/spela golf/äta på restaurang/skapa konst/etc så kommer jag att prioritera det.
Här finns dessutom många bra exempel på forumet där löpare tar med sina barn och gör en lek av det "pusslar" på så sätt in det.

Jag tycker det t ex är trevligt att gå på bio, men senaste året har det bara blivit ett besök då jag prioriterat träning som jag tycker är roligare. Är det prestige i att titta på film också eftersom det tar tid?
Björn
1975 • Stockholm
#12
13 augusti 2012 kl 16:40
Gilla
Artikeln får mig att tänka på när Mona Masri var (är?) med i P3s Tankesmedjan. Jag uppfattade henne som precis lika rörig och oklar där. De andra var betydligt mkt vassare. Den där artikeln fick man inte ut mycket av.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#13
13 augusti 2012 kl 16:47
Gilla
"Jag tycker det t ex är trevligt att gå på bio, men senaste året har det bara blivit ett besök då jag prioriterat träning som jag tycker är roligare. Är det prestige i att titta på film också eftersom det tar tid?"

Haha!

Själv älskar jag att sova, så det prioriterar jag. 9 timmar per dygn! Det måste vara prestige grand de luxe!
#14
13 augusti 2012 kl 16:50 Redigerad 13 augusti 2012 kl 16:54
Detta inlägg har raderats
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
13 augusti 2012 kl 16:53
Gilla
"Men löptrenden är falsk. Den är omgiven av klyschor om att springa för ”hälsans” skull, möjligtvis för att hålla kroppen ”i trim”, men få nämner det uppenbara: att löpning är bland det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt."

Ja detta är ju ett fantastiskt stycke text. Som att det skulle finnas en motsättning mellan att bränna kalorier och hälsa!? Och vad är det falska i det i så fall?
1983 • Halmstad
#16
13 augusti 2012 kl 17:13
Gilla
Hmm, undrar om jag kan få min 3-cylindriga lilla Toyota till att bli prestige? Den går ju trots allt inte att få över Hallandsåsen i mer än 80km/h om man är två i den. Den tiden har jag uppenbarligen att lägga på att vara ute och åka långsamt =)
1970 • Sala
#17
13 augusti 2012 kl 17:18
Gilla
Kan man inte hetsa Mona och Jonas Colting mot varandra? Det skulle vara skoj.
Micke Larsson
1971 • Norge
#18
13 augusti 2012 kl 18:30
Gilla
Om nu Mona Masri hävdar att "löpartrenden är falsk" kan man ju kontra med att påpeka att det är Mona Masri också: http://hagwall.wordpress.com/2012/05/03/fattiga-frida-formogen/

För övrigt fattar jag inte riktigt vad hon vill ha sagt den här gången. Några exempel:

"få nämner det uppenbara: att löpning är bland det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt."

Joråsörru... Om Masri gjort mer research för texten än att snabbspola ett enda radioprogram hade hon märkt att kaloriförbränningen inte precis är någon hemlis. Bara här på Jogg har vi väl sett en eller annan tråd om kalorier?

"Men vem är löparen 2012? Det enda man behöver är ett par skor, brukar fantasterna säga, vilket borde betyda att löpning passar människor i arbetarklassen. Men det är inte främst de som sätter på sig fotsensorer för att kuta i skogen."

Så definitionen på löpare är "den som sätter på sig fotsensorer för att kuta"? Säger Mona Masri som samtidigt passar på att beskylla andra för att vara elitister :-).

"Individualismen är löpningens själva kärna: man springer själv och tävlar oftast inte mot någon annan än sig själv. De gånger man springer med andra, till exempel vid lopp, håller man fysiskt avstånd – klassiskt borgerligt manér – till skillnad från arbetarklassporter, som brottning, med mycket kroppskontakt."

Så bara för att vi inte kramas i löparspåret är vi mer individualister än brottare och boxare? Jag hade för övrigt ingen aning om att min löpning var ett politiskt ställningstagande. Jag trodde i min enfald att det hade med hälsa att göra. Tack Mona Masri för att du upplyst mig. Nu väntar jag spänt på nästa revolutionerande debattinlägg från detta Pulitzeraspirerande geni.
Johan
1978 • Stockholm
#19
13 augusti 2012 kl 18:35
Gilla
Löpare är tydligen inte bara individualister utan också ett ganska lättkränkt släkte.
Robin
2008 • Götet
#20
13 augusti 2012 kl 18:50
Gilla
Mycket av det som står är ju sant och sunt förnuft. Men det som är det äckliga med att läsa blaskmedia är att de nästan alltid försöker se saker som de inte själva gillar som något negativt och sedan vinklar reportagen efter det. Inte konstigt då majoriteten av dem är kommunister, de vill påverka och bestämma över andra människors liv, därför de söker sig till media.

"Förutom att ge fastare lår kan trenden ses som ett tecken på en ökad individualism. Individualismen är löpningens själva kärna: man springer själv och tävlar oftast inte mot någon annan än sig själv. De gånger man springer med andra, till exempel vid lopp, håller man fysiskt avstånd – klassiskt borgerligt manér – till skillnad från arbetarklassporter, som brottning, med mycket kroppskontakt."

Man kan nästan tro att man läser proletären...
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.