9 augusti 2012 kl 22:59
Om jag får återknyta till trådstarten nu då så verkar det som att ni rett ut att det går (även om det går lite olika lätt), men är det nu så att det är eftersträvansvärt? Ni som aktivt tränat för att få upp frekvensen: blev ni nöjda? Går det lättare/bättre/fortare? Hans, du var ju skeptisk före din omställning; funkar det nu och kommer du fortsätta? (Noterar att det känns onaturligt, sämre flyt, högre puls fortfarande, men det kanske är på rätt väg?)
Jag har själv kollat frekvensen vid lite olika farter sista passen och noterar att jag låg väl över 190 då jag körde intervaller, så jag kan också springa med hög frekvens, men jag var neråt 160 i långpasstempo idag. (17 km med en puls på 133 och knappt ökad andning, kan det vara så att jag "slösar energi"?? Skulle förbrukningen gå ner om jag ökar till 180 steg/min?, fan trot...).
En anledning till att jag är skeptisk till hög frekvens i låga farter (annat än att argumentet att eliten har hög rekvens i < 3 min/km-tempo inte säger så mycket mer än att man bör ha hög frekvens i det tempot) är att det måste ju finnas en gräns någonstans; en som går snabbt håller inte i närheten av 180 steg/min och det är det nog ingen som tycker han bör sträva efter heller, men en som springer långsamt (kanske obetydligt snabbare än gångaren) ska göra det?? Jag tycker det låter betydligt mer logiskt att frekvensen ökar med farten och likaväl som det säkert finns en undre gräns, som det är negativt att underskrida, finns det såklart en övre i ett givet fartspann.
Det här inlägget med efterföljande diskussion tycker jag var intressant:
http://sweatscience.com/the-problem-with-180-strides-per-minute-some-personal-data/Det länkas även till ett par ytterligare sidor som diskuterar samma sak.
Och här plottade jag mina egna mätdata:
http://www.flickr.com/photos/52187916@N07/7748779532/in/photostreamOch jag inser att de är få och varken mina eller de andras (1:a länken) säger nåt annat än att just vi springer så, sen om det borde tränas bort eller om det är helt naturligt och energifördelaktigt är ju frågan...