25 juni 2011 kl 16:36
Tack för alla intressanta svar! Kortfattat kan man alltså säga, vill man vara skadefri så är det skynda långsamt som gäller och inte gå ut för hårt!
Då kommer ju nästa fråga också, finns det någon bra regel på hur mycket man ska springa per vecka beroende på vilken kondition man har?
Som exempel, 10K har jag sprungit på 43 min på tävling, känns i kroppen att den tiden går att kapa med minst 1 minut idag. (om man tittar på hastighet), Coopers test slutade på 3160 meter, är tex 40 km i veckan för mycket? Bör jag halvera detta till 20 km och sedan succesivt öka upp det till en vettig nivå 40-50 km/veckan på en tidsrymd om säg ett år?
Stretchar gör jag efter varje pass, känner jag mig lite "halvdålig" så har jag inga problem med att köra 5:30-6:00 min tempo under ett pass, men vill gärna ha med mitt intervallpass varje vecka då det är denna som jag känner ger bra effekt på flåset och hastigheten.
Jag har som mål att ha minst ett intervallpass i veckan, ett långpass, och ett tempopass nära tävlings fart i veckan,då intervallpassen brukar sluta på ca 6-8km total distans, långpassen mellan 14-22 km, tempopassen mellan 8 och 12 km. Därefter någon dag vila och ev. bara ut å småjogga i spåret några km om jag känner mig pigg och fräsch.
Försöker även att kombinera med cykel, men ibland känns löpningen så mycket enklare att utföra, tycker att det inte finns några bra cykelvägar för att ligga å pumpa med racern där jag bor, är även lite rädd för övriga trafikanter då vissa inte riktigt anser att en cykel har något att göra på en landsväg! :/