Löpning Träning 18 inlägg 7330 visningar

Back to Basic - Barfotalöpning

1956 • Lund
#1
21 juni 2011 - 22:46
Gilla
1983 • >
#2
21 juni 2011 kl 23:00
Gilla
Det där låter positivt. Så det är tillbaka till 70-talet som gäller, då både musiken och skorna var bättre :)

- Tack för länken.
1964 • Stockholm
#3
22 juni 2011 kl 21:15 Redigerad 22 juni 2011 kl 21:21
Gilla
Om jag inte minns helt fel hade något sport- eller nyhetsprogram ett inslag för ungefär 35 år sedan, där en läkare uttalade sig om löpning på asfalt. Det var totalt förkastligt. Nu ett annat inslag om att man skall löpa barfota på nämnda asfalt. Jag tror faktiskt att sanningen ligger någonstans däremellan.

Det finns en annan tråd här. 'Born to run' eller något sådant heter den. Läs den.

Har ni förresten tänkt på att de kenyaner, som har skor på fötterna för första gången i tonåren, ändå väljer att både träna och tävla med skor på fötterna?

Att springa barfota är inget nytt. Titta här t.ex. Löparen i vitt ( ej ledaren ) löper barfota för att spara vikt. Skulle inte förvåna mig om han tränat en hel del i extra tunga skor för att känna skillnaden. Han syns första gången ungefär 40 sekunder in i klippet. Jag tror att han ligger trea. http://www.youtube.com/watch?v=z46GX5og9oo

Tillägg:
Jag borde ha länkat till del 1 istället. Där syns barfotalöparen mer. http://www.youtube.com/watch?v=_CG8XD8BgRY&feature=related
mangan
1980 • Oslo
#4
22 juni 2011 kl 21:28
Gilla
Tänkte lite grand på det här som läkaren siger här att man aktiverar muskeln på framsidan mer. Det kan ju inte vara hela sanningen, för efter ett pass med mina FF så är det ju inte på framsidan jag får träningsverk för att siga det så. Blir ju helt fuckad på baksidan!!. Har jag fel teknik eller är det läkaren som är ute på lite djupt vatten?
1969 • Stockholm
#5
22 juni 2011 kl 21:50
Gilla
Sven: jag tror "mitt emellan" är för tråkigt. Varje generation vill förkasta allt gammalt och komma på "sanningen" själva. Jag har lekt med tanken på hur det skulle vara om vi hade en vältränad motionär på 70-80-talet som lagt av sig, inte hängt med i utvecklingen och nu ville komma tillbaka, få upp flåset och gå ner i vikt lite etc. Gissa vad han skulle tycka om råden han skulle få: du ska absolut inte ha löparskor, helst springa barfota, men ok med gummitåstrumpor. Du ska absolut inte äta frukt och minimalt med grönsaker, men ös på med fett, gärna mättat. Tror den som lever får se fler pendlingar...
1956 • Lund
#6
22 juni 2011 kl 22:00
Gilla
mangan: Pratar du baksida vad eller lår?

En annan barfotalöpare. Se och njut:
http://www.youtube.com/watch?v=FGSjpUIGbZs
1970 • Sala
#7
22 juni 2011 kl 22:11
Gilla
Jag tycker att det syns på killen i slutet på filmen att hans löpsteg är försiktigt och mjukt. Det är lätt att ta till sig då att det är bättre för kroppen att springa så. Det flyter fram på ett naturligt sätt.

Sen älskar jag ordet barfotasko nästan lika mycket som ordet nakenbyxa.
1984 • Göteborg
#8
22 juni 2011 kl 22:20
Gilla
Mangan, jag uppmärksammade också läkarens förklaring med framsidan.
Jag har aldrig ens känt av den muskeln aktiverats mer när jag springer barfota än den gjorde när jag hade större skor.

Vinklar jag foten 90 grader och sätter i hälen i marken framför kroppen är det faktiskt tibialis anterior som spänns. Vinklar jag ner foten och trycker ner framfoten istället så är det precis vadmuskeln som spänns istället.
Verkar som om även jag gör något fel här.
mangan
1980 • Oslo
#9
22 juni 2011 kl 22:23
Gilla
mikael: jag snackar om baksida vad
1956 • Lund
#10
22 juni 2011 kl 22:30 Redigerad 22 juni 2011 kl 22:33
Gilla
Det finns en hel del trådar om om POSE-löpning, om man vill läsa mer på temat. Läs gärna Klas Orsvärns inlägg. Vid en "aktiv landning" så spänner man vaden och får ömma vader. En rimligare träningsvärk med en bättre teknik bör vara att man känner det i baksida lår, eftersom man mer använder ett "uppdrag" av foten (häl i riktning mot rumpan) än en aktiv landning/fotisättning.
mangan
1980 • Oslo
#11
22 juni 2011 kl 22:31
Gilla
Linus: jag tror inte läkaren har provat skorna för att siga så:) Ligger säkert nån sanning i den där studien, men det jag känner är ju i alla fall att man sprider belastningen på underbenen bättre. Jag springer ju en hel del som sagt och får ju normalt sätt inte träningsverk i vaderna, men får dunderverk efter 5 km i mina FF. I min skola så betyder det att du har aktiverat en muskelgrupp som annars inte är van vid den typen påfrästing.
1972 • bromma
#12
23 juni 2011 kl 06:48
Gilla
När "vetenskapen" är motstridigt, som om kost och barfota träning, finns ingen annan råd att prova själv och välja det som känns rätt. I det egna fallet så är trenden klar - mot barfota och/eller odämpade skor och bort från kolhydrater och mot mer protein och (bra) fetter.
1959 • Saltsjö-Boo
#13
23 juni 2011 kl 10:23
Gilla
Håller med Mangan. Förstår inte varför muskeln på underbenets framsida skulle aktiveras mer vid barfota (framfota isättning)
Hällöparen använder ju muskeln för att lyfta foten så att det blir en ren hälisättning. Vid hälisättningen rätas ju också vristen ut hastigt, "fotlyftarmuskeln" sträcks snabbt, vilket ger en reflexmässig motreaktion i muskeln. Detta kan överbelasta muskeln och orsaka behinneinflammation/smärta på underbenets framsida.

Enda sättet jag kan tänka mig att "fotlyftarmuskeln" aktiveras vid framfota isättning är att vadmuskeln förspänns för att förbereda dämpning, och att dess antagonist "fotlyftarmuskeln" därför också spänns...
mangan
1980 • Oslo
#14
23 juni 2011 kl 11:15
Gilla
Olof: Exakt, bra beskrivit!
Irina
1981 • Uppsala
#15
26 juni 2011 kl 08:39
Gilla
Tack för länken o alla inlägg. Jätte intressant! Men jag säger "Ja" till bra skor!!!
#16
26 juni 2011 kl 12:32
Detta inlägg har raderats
1960 • Södermalm
#17
26 juni 2011 kl 13:37
Gilla
Jag tycker det var väldigt intressant att de tog upp tibialis anterior i intervjun. Det verkade ju entydigt att kenyanska elitlöpare använder den mer än vad svenska elitlöpare gör, och barn använder den mer när de springer barfota än med skor.

Jag har själv märkt att en välmående tibialis anterior verkar få vadmusklerna att arbeta bättre, men jag har inte sett någon förklaring. Om man tränar upp tibialis anterior så verkar vadmusklerna slappna av bättre i landningen. Enklast är att bara lyfta fotbladen och gå runt på hälarna. Det tipset fick jag av Romanov och det funkar. Det hjälper också att massera muskeln genom att klämma på den och vicka foten upp och ned. Om muskeln mår dåligt så känns det ömt. Men det försvinner med regelbunden massage.

Tibialis anterior används väldigt mycket när man sitter på huk. Jag misstänker att den blir passiviserad av vårt moderna liv och att den spelar en subtil roll i löpning.

Nu har jag googlat lite och hittat en artikel som säger att tibialis anterior aktiveras tidigare under markkontakten vid barfotalöpning. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12831743
Den artikeln kommenteras så här i Running Research News: ”the tibialis-anterior muscle, which helps to stabilize the foot during stance, becomes active during a later phase of stance during shod running, compared with the barefoot condition”.

Även om vadmusklerna gör det stora jobbet, så används nog alla de andra musklerna runt ankeln samtidigt för att stabilisera, och de kanske behöver varandra för att fungera som de ska. (Tibialis posterior är en annan eftersatt muskel, men den är svårare att komma åt.)

Det är förstås helt naturligt att man får träningsvärk i vaderna om man ändrar sin teknik till att landa närmare kroppen. Men om det blir överdrivet mycket så beror det oftast på att man omedvetet spänner vadmusklerna mer än nödvändigt, i en strävan efter att landa på framfoten eller än värre hålla hälen från marken.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#18
26 juni 2011 kl 14:57
Gilla
Peter: Jag har upplevt samma sak när jag springer i VFF. I början fick jag i princip bara träningsvärk i vaderna och i fötterna. Nu när jag sprungit mer i VFF (1 år+) så får jag mer "normal" träningsvärk dvs träningsvärk i rumpa, lår och baksida lår. Vet inte om det beror på bättre teknik eller om det helt enkelt är så att vaden blivit starkare och nu blir andra muskler begränsande.

När jag springer helt barfota så får jag lite annan träningsvärk än med VFF. Det blir lite mer träningsvärk i foten och runt vristen. Förmodligen för att andra muskler används för att stabilisera foten.

Jag kan även köpa Klas resonemang om Tibialis Anterior. Den muskeln har för mig blivit mycket mer definierad sen jag började springa med mindre dämpade skor. Nu när jag spänner den går den "framför" benen på framsidan av vaden.

Hur som helst är det kul att riktig barfotalöpning syns i vanlig media. Som alternativ träningsform tror jag det är jättebra för de flesta men det är en stor omställning att gå över helt. För de flesta är det nog bättre att börja med lite lättare racingskor och köra med dessa på fartpassen för att förbättra tekniken. Sen om man sprungit hela livet med "vanliga" skor och klarat sig utan skador så finns det nog inget större anledning att ändra på det bara för att.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.