26 juni 2011 kl 13:37
Jag tycker det var väldigt intressant att de tog upp tibialis anterior i intervjun. Det verkade ju entydigt att kenyanska elitlöpare använder den mer än vad svenska elitlöpare gör, och barn använder den mer när de springer barfota än med skor.
Jag har själv märkt att en välmående tibialis anterior verkar få vadmusklerna att arbeta bättre, men jag har inte sett någon förklaring. Om man tränar upp tibialis anterior så verkar vadmusklerna slappna av bättre i landningen. Enklast är att bara lyfta fotbladen och gå runt på hälarna. Det tipset fick jag av Romanov och det funkar. Det hjälper också att massera muskeln genom att klämma på den och vicka foten upp och ned. Om muskeln mår dåligt så känns det ömt. Men det försvinner med regelbunden massage.
Tibialis anterior används väldigt mycket när man sitter på huk. Jag misstänker att den blir passiviserad av vårt moderna liv och att den spelar en subtil roll i löpning.
Nu har jag googlat lite och hittat en artikel som säger att tibialis anterior aktiveras tidigare under markkontakten vid barfotalöpning.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12831743Den artikeln kommenteras så här i Running Research News: ”the tibialis-anterior muscle, which helps to stabilize the foot during stance, becomes active during a later phase of stance during shod running, compared with the barefoot condition”.
Även om vadmusklerna gör det stora jobbet, så används nog alla de andra musklerna runt ankeln samtidigt för att stabilisera, och de kanske behöver varandra för att fungera som de ska. (Tibialis posterior är en annan eftersatt muskel, men den är svårare att komma åt.)
Det är förstås helt naturligt att man får träningsvärk i vaderna om man ändrar sin teknik till att landa närmare kroppen. Men om det blir överdrivet mycket så beror det oftast på att man omedvetet spänner vadmusklerna mer än nödvändigt, i en strävan efter att landa på framfoten eller än värre hålla hälen från marken.