Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 10494 visningar

Smärtor i knäets insida. Ej löparknä.

1978 • Listerby
#1
3 april 2011 - 09:42
Gilla
Förra torsdagen sprang jag 21km som ett första test inför Gtbrg. PB och inga känningar. Har för övrigt varit skadefri under de ett och ett halvt åren jag hållt på med löpning. Jag har dessutom legat på distanser mellan 12-18km ett par gånger i veckan hela detta året så 21km borde ju inte vara någon överbelastning. Se min dagbok.

Vilade sedan fram till måndagen då jag endast kom 1km innan en jobbig smärta på insidan av knäet växte sig starkare och jag tvingades gå hem. Känner ingenting när jag går på jobbet hela dagarna. Provade även crosstrainer i över en timme utan att känna någonting. Testade återigen att jogga i fredags men med samma resultat.

Smärtan går över direkt när jag slutar springa. Sitter på insidan något nedåt på höger knä. Kan det vara en inflammation så att det hjälper om jag tar t.ex ipren i några dagar för att se om smärtan försvinner?

Tacksam för hjälp. Har svårt i det närmaste att finna tid att mecka med besök hos sjukgymnast.
Tomas Sjöström
1967 • Ingarö
#2
3 april 2011 kl 09:55
Gilla
Din beskrivna smärta kansäkert bero på fler saker än jag har svar på. Jag känner dock igen besvären. Ungefär så började mina besvär med mensiken vilket jag nu fått åtgärdat i båda knäna genom enkla ingrepp. Jag är nästan helt besvärsfri och kan numera köra kvalitetsträning i alla fall en gång/vecka. Smärtan blev alltid värre när jag ökade tempot. Hoppas att dina besvär är av lindrig art som ej kräver ingrepp. Jag är bara en glad motionär utan medicinsk kunskap. Du bör kolla upp detta, lycka till!
1975 • Billdal
#3
3 april 2011 kl 09:59
Gilla
Hej,
Jag hade problem tidigare till och från med insidan av knä. Det visade sig efter just ett besök hos en sjukgymnast att jag var svag som en riktigt svag pensionär i musklerna runt knät. Hon tipsade mig kort och gått att jag måste träna upp musklerna i detta område. Benspark i gym kan rekommenderas. Lätt hopp fram barfota där du landar det på det svaga benet och försöker hålla balansen. Vidare knäböj stärkte mig bra. Efter bara något/några pass så försvann besvären helt. Nu kör jag detta då och då i förebyggande syfte. Lycka till! Niklas
1952 • Varberg
#4
3 april 2011 kl 10:01 Redigerad 3 april 2011 kl 10:02
Gilla
Ja, det kan ha många orsaker där mediala menisken är en. Vill bara berätta om när jag för drygt 10 år sedan fick ökande besvär på liknande sätt. Trodde jag skulle tvingas sluta med löpning. Besvären försvann helt när jag bytte från skor med pronationsskydd till neutrala väldämpade skor och började sätta i steget längre fram på foten. På köpet gick det fortare också :-)

...och som Niklas skriver. Styrketräning är allmänt bra för knäleden.
1956 • Tygelsjö
#5
3 april 2011 kl 10:08
Gilla
Halloj
Har liknande besvär. Varit på ultraljud, och då visade det sig att det var en spricka i menisken. Ifrån denna spricka, kom där vätska ut som la sig i mellan huden och menisken. Normalt sätt så går vätskan tillbaka, men ibland så blir det ett större tryck när vätskan stannade kvar. Ingen stor, men tillräckligt för att det skulle vålla besvär. Fick en spruta in menisken, vila en vecka sen e det bara till att kuta igen för min del.
1975 • Billdal
#6
3 april 2011 kl 10:16
Gilla
Kan ju även tillägga att även jag hade problem med en menisk för ett tio tal år sedan som jag åtgärdade med titthålsoperation. Efter det bra, men sen fick jag bakslag pga får dålig styrketräning runt knätrakten.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
3 april 2011 kl 13:04
Gilla
Känner igen det som miniskerproblem jag med. sjukgymnastik i form av styrka för knäna är en otrolig hjälp!
För en dryg månad sedan hade jag så ont i ena miniskern att jag inte kunde gå utan att vilja skrika av smärta. någon vecka utan promenader och löpning men en hel del spinning och sjukgymnastik gjorde susen.
Upplevde när jag började springa igen att det var okej så länge jag höll ett såpass högt tempo att jag inte hade några tendenser till hälisättning. Lägre tempo sliter i alla fall mer på mina knän än vad högt tempo gör (högt tempo sliter dock på mycket annat, men om inte det gör ont kan det vara ett alternativ i övergången). prova dig fram försiktigt och undvik sådant som gör direkt ont.

Mitt sjukgymnastikprogram jag fick vid ont i miniskern innehöll bla knäböj, balansövningar, viss höftstyrka osv.
1978 • Listerby
#8
7 april 2011 kl 16:06
Gilla
Tack för alla svar. Har knaprat maxdosen ipren i en vecka nu samtidigt hållt uppe från löpning i två veckor snart. Funderar på att testa en kort runda till helgen.

Mats: Du menar att du fortsätter springa med smärtan? Visst det går ju, men jag är rädd att "skadan" förvärras.
Eric Z
1970 • Jönköping
#9
7 april 2011 kl 18:31
Gilla
Det kan vara inflammation i den s.k gåsfoten. Det är hamstrings ena muskelbuk som fäster in på underbenet strax nedom knäleden. Haft det själv och symtomen var likt dina ungefär. Googla på pes anserinus, inflammation etc.I mitt fall försvann det när jag la om löpsteg och slutade landa på hälen.
1942 • Piteå
#10
7 april 2011 kl 21:31
Gilla
Jag känner igen ditt besvär..det är ledbandet som fått stryk. Om 8 månader är du okej.
1979 • Svedala
#11
8 april 2011 kl 11:13
Gilla
Jag känner igen mig väldigt mycket i ditt problem. 2010 är det året jag sprungit mest framgångsrikt i min löpning. Jag låg på ca 40-50 km i veckan fram till september då jag sprang Lidingöloppet, vilket kändes bra hela vägen. Däremot när jag skulle ut o springa veckan därpå kom smärtan, som du skriver, redan efter ca 1 km. Ingen smärta när jag inte sprang. Problemet blev bara värre och värre och till sist kunde jag inte ens springa till bussen. Nu 6 månader senare har jag kommit igång så sakta med intervaller som jag kan tipsa dig om; Jag springer 9 minuter och går 1 minut, springer 9, går 1 osv. På det viset hinner knäet återhämta sig en aning. Från att ha klarat 3 km är jag nu uppe i milen och njuter åter igen av löpningen. Det står med om denna typen av återhämtningslöpning i senare numret av Runners.
1978 • Listerby
#12
10 april 2011 kl 21:28
Gilla
Provade en kort runda idag efter nästan två veckors löparuppehåll. Smärtan kom lite senare, efter ca 1,5km. Jag stannade och gick ca 20 meter, smärtan försvann och sedan kunde jag jogga 2km utan smärta men viss känning.

Nu är ni flera som har skrivit om olika saker som skulle kunna vara orsaken, Det visar ju hur komplext det är just vid knäområdet. Ska jag kunna springa Gtbrgsvarvet i år måste jag nog ta mig i kragen och boka tid hos någon som kan kolla upp det ordentligt så jag vet om det är vila eller knästyrka som gäller. Eller om jag ska tvinga knäet att springa, smärtan försvinner ju när jag vilar en halv minut.

Ska jag kontakta läkare eller sjukgymnast?
1978 • Listerby
#13
14 april 2011 kl 14:53
Gilla
Var på en idrottsskademottagning idag.
Det visade sig att jag springer med för mycket pronation på min högra fot. Måste byta skor genast mot styvare, blev rekommenderad Asics Kayano. Dessutom är tydligen mitt högra ben 1cm kortare än det vänstra så jag behöver även ilägg. Helt nytt för mig.

Skadan i knäet är en inflammation i muskelfästet. Han gjorde en djupvärmebehandling som ska repeteras på måndag. Och så är det tre veckors vila från löpning som gäller. Däremot ska jag träna cykling under tiden.

Mitt mål just nu är att kunna fullfölja Göteborgsvarvet med hyffsad heder kvar. Kan ju bli tufft med 6 veckors löparuppehåll så här i viktigaste träningstid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.