Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 4878 visningar

Hjälp med Benhinnor

1965 • Sundbyberg
#1
13 mars 2011 - 11:08
Gilla
Hej Alla

Jag behöver lite Hjälp/Råd jag har under en lång tid nu haft ganska ont med mina benhinnor, jag har fått avbryta flera pass sista tiden pga att det gjort för ont. Jag pronerar och har därför skor anpassade för det utprovade på Löplabbet och har haft sådana skor under många år. Jag har också skaffat stödstrumpor efter inrådan från Löplabbet i hopp om att bli av med det onda och kört med det nu under en period. Inget utav detta har gjort att mina benhinnor blir bättre.

Så nu till min fråga finns det någon som har eller har haft liknande problem, och gått över till att köra med helt neutrala skor och tvingat sig att ändra löp steg. Jag springer med idag väldigt mycket häl isättning i min löpstil, och kan märka att om jag kortar ned mitt steg och försöker löpa mer på framfoten så kan det kännas lite bättre.

I dom skor jag har så känns det inte alls bra att springa på framfoten då dom är gjorda för att häva proneringen så man springer mer på tårna än framfoten märker jag, men när man får till steget så känns det ganska bra i benhinnorna, så vad tror ni om mina tankar om att försöka byta löpsteg, dela gärna med er utav era egna erfarenheter, det skulle hjälpa mig mycket med tips och råd då jag känner just nu att löp glädjen börjar ta slut när jag inte blir bättre hur jag än testar och försöker.
#2
13 mars 2011 kl 11:28
Detta inlägg har raderats
1965 • Sundbyberg
#3
13 mars 2011 kl 14:00
Gilla
Absolut jag har läst igenom trådar både här och på webben, och provat lite olika metoder såsom strecthing, kortat ner streckorna m.m men inget tycks funka. Det var där tanken kom att kasnke byta till neutrala skor då jag läst om folk som provat detta och blivit av med sina problem.
1963 • Linköping
#4
13 mars 2011 kl 14:37
Gilla
Enligt din träningsdagbok så har du kört 3 ggr/vecka den senaste tiden. Det skulle antagligen hjälpa om du drar ner till 2 ggr/vecka eller 1 gång/vecka tills besvären är borta innan du försöker trappa upp igen.
1965 • Sundbyberg
#5
13 mars 2011 kl 14:57
Gilla
Hej Hans

Har provat det också då detta har kommit och gått under en ganska lång tid, det är bara under en kortare tid som jag varit med på jogg sidan och reggat mina rundor. En annan sak som jag märkt är att det inte e någon skillnad direkt om jag springer asfalt eller i skogen, naturligtvis är det lite bättre i skogen då underlaget är mjukare.
1963 • Linköping
#6
13 mars 2011 kl 15:45
Gilla
Angående skillnad vid olika underlag så kanske det mer har med tillvänjning att göra än underlaget i sig.

Jag har vant mig med att kunna köra halvmara på asfalt utan känningar men rätt som det är får jag känningar av benhinnorna i andra sammanhang, exempelvis på steppass vid vissa typer av övningar som syftar till att vara pulshöjande med snabba hopp upp och ner på stepbrädan.

Det kanske yttrar sig olika men för mig är det ganska enkelt, vila från löpning tills besvären är borta och anpassa antalet pass i veckan efter detta. Det finns så mycket annat man kan köra som komplement typ simning, jympa, spinning osv.
Maria Eng
1967 • Hägersten
#7
13 mars 2011 kl 16:21 Redigerad 13 mars 2011 kl 16:50
Gilla
Hej
Jag har också problem med benhinnor. Så fort jag känner av det fortsätter jag men kortar steget rätt rejält tills det inte spänner el värker. Efter en stunds löpning el promenad med kortare steg blir det bättre. Skobyten el omläggningar har inte haft effekt. Steglängden gör hela skillnaden. Lycka till!
Isabelle Gustafsson
1984 • Uppsala
#8
13 mars 2011 kl 16:39 Redigerad 13 mars 2011 kl 16:38
Gilla
Hej!

Jag har samma problem men fick rådet av en kompis som är sjukgymnast att alltid stretcha innan all träning vilket hjälpte jättemycket.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#9
13 mars 2011 kl 16:52
Gilla
Jag har också problem och just nu har jag börjat springa igen, men om det inte fungerar denna gången ska jag gå till sjukgymnast med specielisering på just löpskador.

Det jag lärt mig är att om man ska byta löpsteg är att ta hjälp av ett proffs. Någon som du träffar mer än en gång. Lyssna dock och lita på din egen känsla och bli inte sugen på allt nytt som de vill att du ska göra - skynda långsamt! Kanske inte byta till framfota löpning direkt utan mer till mitt på foten. Och ska du byta ditt löpsteg gör det sakta. Inte helt direkt utan t ex 5 min / pass.

Vila tills det onda är borta. Strecha (både före, under och eter ett pass + mitt i veckan) + hälgång + exentriska/konsentrisk tåhävningar hjälper mig just nu jättemycket. Att tvinga sig själv att verkligen springa sällan, sakta och kortare sträckor. Just nu springer jag var 5e dag, 3 km joggning och 7 min/km (innan sprang jag snabbare). Det är inte så kul men än håller det och målet är ju att kunna fortsätta springa.

Var benhinnorna exakt sitter börjar jag dock bli osäker på (mitt onda flyttar sig liksom) men någon har skrivit att då det är hinnor finns det i hela underbenet - vilket jag tycker verkar kunna stämma.

Snart får jogg.se ha en egen rubrik till benhinnorna ;) Vi är många som behöver extra support för detta! :)

Tar gärna emot mer tips från alla andra - man kan aldrig veta för mycket om det här känns det som.
1965 • Sundbyberg
#10
13 mars 2011 kl 17:21
Gilla
Hej Alla

Tack för alla bra tankar, streatcha har jag prövat nu ganska länge både före efter och ibland under passet. Men det verkar göra väldigt lite skillnad för mig, och precis som nämns i ett inlägg så tänker jag ta korta pass ibörjan och försöka att landa mitt under foten istället för tårna. Ett stort problem som jag ser är just att man pratar med en Kiropraktor så säger han det ena pratar med en annan nä jag tror inte just det kommer hjälpa dig prova detta istället??????.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#11
13 mars 2011 kl 18:08
Gilla
Ta en sjukgymnast med specialisering på idrotts skador istället.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
14 mars 2011 kl 14:20
Gilla
Som för Isabelle var stretching det som hjälpte mig.

1971 • Skarpnäck
#13
15 mars 2011 kl 10:19
Gilla
Hej Göran.
Jag hade precis samma problem för ett år sedan. Idag är jag mestadels helt symptomfri, och får jag minsta känning så vilar jag direkt någon extra dag från löpningen. Eftersom du också bor i Stockholms området kan jag inte bara tipsa dig om vad jag gjort utan även till vem/vilka jag vänt mig.
1. Jag har skaffat gjutna fotbäddar/fotinlägg. Jag vände mig till Anatomic som håller till på Sophiahemmet. De är mycket kompetenta.
2. Jag gick till agiliokliniken (på Söder) och fick tryckvågsbehandlig.
JätteDYRT, det gör jätteONT men var i a f för mig jätteEFFEKTIVT.
3. Jag springer nu mera endast i lätta, neutrala skor med mina fotinlägg. Alla pass, alla lopp oavsett längd.
4. Jag har gått kurs för Marcus Ståhlbom för att försöka ändra mitt löpsteg till mer POSE (framfotalöpning)
Jag tror man måste försöka angripa felet (löpsteg, skor, underlag) som gjort att problemen uppstått annars kommer du antagligen få tillbaka smärtorna igen direkt efter att du t.ex. vilat och känner dig frisk. Lycka till!
1984 • Gubbängen
#14
15 mars 2011 kl 10:41 Redigerad 15 mars 2011 kl 10:42
Gilla
Jag hade lite problem med mina benhinnor när jag spelade fotboll för några år sedan.

Det som gjorde att mig frisk var:

1, 2-3ggr om dagen spola kallt vatten på benhinnorna i ett par minuter och sedan vrida över till varmt vatten och fortsätta spola, och repetera denna procedur 6-7ggr. Detta ska tydligen göra att blodet/blodkärlen får jobba lite extra och hjälper läkningen.

2, Smörja/massera benhinnorna 2-3 ggr dagligen med en antiinflamatorisk gel, typ ipren.

3, Träna jämfotahopp samt utfall.

Detta hjälpte mig i alla fall, ska tillägga att jag fick dessa metoder av en väldigt duktig sjukgymnast.

Lycka till!!



Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#15
19 mars 2011 kl 10:42
Gilla
Framfota löping enl Pose gjorde mina problem ÄNNU värre!

Jag kämpar med strech, värme, vila, långsam och kort jogg och tåhävningar/hälgång.
1966 • Eskilstuna
#16
25 mars 2011 kl 13:41
Gilla
har alltid haft problem med benhinnorna, läste om kompresions strumpor. funkar jätte bra för mig nästan all smärta försvinner.
finns på lölabbet för ca 200 sek
Sanna
1990 • Lund
#17
25 mars 2011 kl 15:05
Gilla
Hur stretchar man benhinnorna?? Har alltid undrat det!
1969 • Göteborg
#18
25 mars 2011 kl 17:42 Redigerad 25 mars 2011 kl 22:48
Gilla
En stretch som är nyttig är en variant av den som stretchar lårens framsidor:

Ha på löparskor (för att få fäste för händerna). Stå på ett ben, böj bak det lyfta benet mot baken. Ta nu tag om tårna och dra in mot baken. Det ska nu strama på framsidan av vaderna.

Den annars vanligen rekommenderade metoden för att stretcha denna muskel -- i princip att sitta på huk -- tar enligt min mening för dåligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.