Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 474 visningar

Fortsatta problem med benhinnor, pronation eller ej?

1987 • Halmstad
#1
9 augusti 2018 - 21:29
Gilla  
Hallå! Efter två diskbråck har jag äntligen kommit tillbaka i löpningen och det känns bra förutom mitt vanliga fortsatta problem, benhinnorna. Jag har tidigare haft problem med benhinnorna och har då bytat skor, minskat löpningsmängd, tränat löpteknik osv men fick alltid ont i benhinnorna.

Nu när jag tog mig tillbaka och skulle börja springa igen så har jag börjat extremt långsamt och lugnt. Föll sig ganska naturligt med tanke på dom skador jag haft. Dröjde dock inte länge innan jag fick känningar i benhinnorna igen och nu när min mängd börjat öka (fortfarande bara 2-3 gånger i veckan) så blir det verkligen ett problem. Det är dock så att jag har alltid blivit rekommenderad efter en fotanalys hos team sportia att använda skor med pronation. Förra gången jag köpte skor (dom jag använt nu efter rehab) så fick jag t.om specialgjorda sulor + skorna. Det får mig att undra om jag inte får lite väl mycket stöd då? Dubbelt upp så att säga.

Jag har läst mycket där det finns artiklar om att det är en myt med skor att det ska behövas så mycket extra stöd och att om man har rätt löpteknik så överpronerar man inte osv. Stämmer detta? Vore kanske det kanske smartare för mig att välja ett par neutrala skor och sen isåfall lägga in en sula om jag får fortsatta problem? Vad har ni för erfarenhet av detta? Vill verkligen få bukt med benhinne problemen, testat allt nu. Tränar för övrigt vader och gör övningar osv så tror inte styrkan är problemet.
1966 • Västra Frölunda
#2
10 augusti 2018 - 01:29
Gilla  
När jag började springa på senare delen av 90-talet fick jag också rekommenderat "stabila" skor eftersom man ansåg på Löplabbet att jag överpronerade.

Efter ett tag fick jag hyfsade problem med benhinnorna, eller i alla fall ömhet på skenbenens utsida. Ungefär så att det räckte att en fluga satte sig där så visste jag knappt vad jag hette.

Jag bytte skor; ingen effekt.

Jag gick till sjukgymnast, som sa "du har benhinneinflammation". Jo tack.

Jag provade formgjutna inlägg från Löplabbets ortopedtekniker och det blev till min förvåning etter värre.

Då tog jag paus under vintern. Sedan tänkte jag att det kanske är läge att göra tvärt om, så när det töat sprang jag en stump på asfalt i mina vanliga kontorsskor. Inga problem. Därpå skaffade jag New Balance 82x-vaddenuhettepådentiden för neutralt löpsteg och har sedan varit helt fri från alla benhinneproblem.

En deltagare på dåvarande marathon.se-forumet förmodade att jag genom träning hade förändrat löpsteget och nu borde använda neutrala skor. Tydligen ett helt riktigt råd för mig (tack Bo E!)

Vi är alla individer men byte till neutrala skor hjälpte alltså för mig.
1972 • Umeå
#3
10 augusti 2018 - 08:55
Gilla  
...och jo, stabila skor plus gjutna sulor blir kaka på kaka både i sidostabilitet och i drop
1982 • Stockholm
#4
10 augusti 2018 - 13:21
Gilla  
Jag hade kraftiga problem med benhinneinflammation när jag återupptog löpningen för ca 7 år sedan. Jag kunde knappt springa 100 meter innan jag var tvungen att avbryta, allt kändes hopplöst. Då använde jag Asics GT 2000.

Lösningen för mig var inte gjutna inlägg eller annat, löpsteget ska vara naturlig så jag googlade runt och kom in på något som heter ”poserunning”. Enkelt förklarat är det att man har en högre stegfrekvens (ca 180-220), och det medför att du landar med på framfoten eller hela foten, snarare än hälen. Det i kombination med att jag bytte upp mig till Kayano har tagit bort allt vad benhinneinflammation heter för mig.

Det känns lite ovant till en början med en betydligt högre stegfrekvens än vad jag var van vid, men efter någon månad så slutade jag tänka på det.
Lycka till, hoppas du blir av med det.
1987 • Halmstad
#5
10 augusti 2018 - 20:45
Gilla  
Läste igenom era svar och åkte iväg till löplabbet och köpte mig ett par neutrala skor som jag ska testa efter jag sprungit lopp imorgon. Låter som att det iallafall kan vara värt att testa så jag har slut på idéer och löpning är något jag vill kunna fortsätta med!

Jag kör redan 180 stegfrekvens då det var tips jag fick från systern som även kollade igenom min löpteknink som var bra. Så tyvärr hjälper inte det heller! (hon är föredetta elite löpare med många SM guld och medaljer så får lita på att hon har rätt!).

Ska bli spännande att se hur det går med neutrala skor iaf :) tack för svar!
1982 • Tomelilla
#6
11 augusti 2018 - 20:46
Gilla  
Hej!
Berätta gärna hur det gick då jag har liknande problem.

Mvh J
1987 • Halmstad
#7
12 augusti 2018 - 20:01
Gilla  
Körde lopp igår, prinsens minne så nu ska jag vila en vecka och bara köra spinning tills jag testar dom nya skorna. Ska uppdatera sen hur det gått :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.