Foruminlägg av David Lundvall

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
3 september 2013 kl 22:34
Gilla
Apropå träning nu de sista dagarna inför:
Själv brukar jag inte springa mer än en mil och har aldrig sprungit mer än 13 km. Men ska springa sthlm halvmarathon nu som något slags eldprov. Startar i grupp F och grundmålet är att fullfölja hela loppet och det tror jag ska gå bra. Mål nr 2 är att springa under 2 timmar och för att jag lättare ska kunna klara det tror jag det skulle vara bra om jag sprang närmare två mil en gång nu före loppet, så att jag kan känna ungefär vilket tempo jag orkar ligga i i ett så långt lopp och hur jag bör lägga upp loppet. Men om jag skulle gå ut och springa så långt i morgon onsdag, skulle det vara för tätt inpå tror ni? Och så skulle jag egentligen vilja springa ett lopp nu på lördag, järnaloppet, som är en mil i ganska mycket terräng. Tror ni det skulle vara för mycket för tätt inpå för mig?
#2
4 september 2013 kl 02:26
Gilla
Tack för ditt svar, Kristin! Det låter bra det där! Nej som småbarnsförälder brukar det inte bli mer än ett-två pass i veckan, så jag kan behöva mer löpträning före halvmaran. Sen hade jag nog tänkt vila mestadels efter loppet på lördag.
Tack och lycka till du med och lycka till ni andra!
#3
4 september 2013 kl 15:39
Gilla
Ok, tack Magnus! Nej jag är ny medlem här så jag har inte lagt ut ngt. Men nu under våren och sommaren har jag sprungit 1-2 ggr/v, 5-10 km/gång och i vintras blev det som mest ett pass i veckan plus att jag kör andra pass, som cirkelträning och liknande 1-2ggr/v eftersom jag bl.a arbetar med att hålla i såna pass.

Magnus, du menar att jag borde kunna hålla samma tempo på halvmaran, som på 14-16km? Jag vill nämligen i första hand se vilket tempo jag skulle orka ligga på halvmaran utan att gå i väggen och utan att gå ut alltför löst i början. Sen läste jag någon här i tråden som tipsade om att köra första halvan långsammare än andra, så jag tänkte kanske ligga en bit bakom farthållarna i början, eller vad tror du om det? Sen får jag ju känna efter under tiden hur formen är, men jag är som sagt lite orolig för att jag ska gå ut för hårt, eftersom jag aldrig sprungit så långt tidigare och eftersom jag brukar tycka att det är tråkigt att springa för långsamt :-)

#4
4 september 2013 kl 18:43
Gilla
Magnus och Per: Ja jag kom på det sen att jag brukar orka mkt mer i lopp så jag håller med om att jag borde klara samma tempo ungefär på halvmaran som på 15km träning. Plus att jag bara kör med pulsklocka och runkeeper som oftast verkar bruka underskatta distansen jag sprungit. Just nu ligger jag just över 5min/km på milen och borde klara under det på tävling på flack bana. Klarade 4,45/km på 5km-lopp förrförra helgen.
Tack för alla råd, allihopa!
Och Per: jag tror också att du kan klara ditt mål om du vilar dig igenom sjukan. Jag var själv förkyld flera veckor före Trosa stadslopp tidigare i år och vilade då helt. Var fortfarande snorig fast utan halsont på loppet och trodde det skulle gå långsamt men gick bättre än nånsin dittills då. Så det kanske tom är extra bra att du vilar nu fram till loppet. Ibland verkar saker vara olyckor fast det sen visar sig vara till det bästa :-)
#5
5 september 2013 kl 12:10
Gilla
16,17km på 1:30:32 blev det igår kväll. 5:36/km vilket motsvarar 1,58 på halvmaran.. Kände mig inte alls särskilt trött nån gång. Ökade lite mot slutet men hade mer att ge. Kändes riktigt bra alltså . Sprang på väldigt flack asfalt men det är väl ungefär som sthlm halvmaran . sSå en bra bit under 2 Tim borde det kunna bli om jag är i hyfsad form den dagen, även fast jag tror 1,52 är lite väl optimistiskt. Det motsvarar ju 53 min på milen vilket jag sprang midnattsloppet i sthlm i år på. Nu ska jag nog ta det mestadels väldigt lugnt fram tills halvmaran för att inte slita mer på kroppen. Hade och har lite känningar i benen så här dagen efter :-)
#6
6 september 2013 kl 23:26
Gilla
Hallå!

Jag har haft tre mål för i år. 5km under 25min har jag klarat med god marginal, halvmara under 2 timmar tror jag att jag klarar nästa helg på sthlm halvmarathon. Mitt sista mål är milen under 50 min och har varit mindre än minuten ifrån vid åtminstone två tillfällen. Den 7:e oktober åker vi till Indien en månad så jag tror det är bäst att klara målet före det. Tror att jag har störst chans att klara målet på tävling och det lopp jag hittat under denna period som verkar kunna gå fortast i Stockholms- eller Sörmlandstrakten tror jag är Sicklaloppet. Men tror ni att det är någon ide att ens försöka persa 8 dagar före min första halvmara? Och tror ni att Sicklaloppet överhuvudtaget är ett bra lopp att persa på eller har någon något annat lopp att tipsa om för detta ändamål senast den 6:e oktober?
#7
13 september 2013 kl 09:43
Gilla
Nina: Men om man har startbeviset i original, behöver man väl inte kopia på legitimation om man ska hämta ut åt någon annan eller?
#8
14 september 2013 kl 07:27
Gilla
Var och hämtade ut nummerlappen och det igår. Hade med vår dotter och allt var lite kaotiskt där och la allt i vagnen. Kuvertet med nummerlapp och sånt verkar ha försvunnit eller blivit taget någonstans på vägen, för har inte kunnat hitta det. Så det verkar inte bli någon start för mig av en sån dum anledning. Så himla klantigt bara.
#9
15 september 2013 kl 10:47
Gilla
Själv hade jag långt ifrån en perfekt uppladdning. Vår dotter höll mig vaken en stor del av natten. Nummerlappen och chippet var borta och det mesta var bara väldigt kaotiskt och stressigt. Men springa skulle jag bara och allt löste sig till slut. Sen hamnade jag också i lång toakö och fick min uppvärmning genom att springa till startfållan för att hinna.

Men det kändes bra när jag kom igång att springa och hamnade så att jag slapp all trängsel. Min pulsklocka hade jag glömt ta med mig i stressen och farthållare struntade jag i. Så jag körde bara helt mitt tempo så som det kändes i kroppen och tänkte på att ta det försiktigt och inte rusa iväg av hybris fast det kändes bättre och bättre. Hade ett leende på läpparna under i stort sett hela loppet och mitt mål att springa under två timmar i min första halvmara klarade jag. 1:58:28 blev tiden och trots att jag spurtade på bra i slutet så var jag inte särskilt trött eller andfådd. Hade alltså mer att ge, men det känns bara skönt att veta det.

Jag var också imponerad av arrangemanget och stämningen var helt okej. Riktigt skön känsla överhuvudtaget. Får se om det blir riktig Marathon till nästa år. Sthlm Marathon känns så dyrt bara, så kanske ngt mindre Marathon någonstans.

Bra jobbat allihopa!
#10
15 september 2013 kl 11:22
Gilla
Det jag vet om coopers test är att man får en siffra som motsvarar den syreupptagningsförmåga som även kan få ut genom att göra konditionstest genom att mäta pulsen. Jag utför själv sådana konditionstest när jag i mitt jobb ofta gör hälsoprofilbedömningar. Siffran som man får i dessa test och i coopers test är ml syre/kg. Som t.ex 50 ml/kg. Sen har man listat vad som räknas som lågt, godkänt eller medel, önskvärt eller högt, mycket högt eller elit utifrån sin ålder. Vem som listat detta och vad man baserat detta på vet jag dock inte. Och självklart finns det en viss felmarginal i coopers test och andra konditionstest, det är inte säkert att siffran man får stämmer överens till 100% med verkligheten.
#11
15 september 2013 kl 15:30
Gilla
Haha, härligt att höra Allie K att du är en så rättskaffens medborgare att du när du är skadad inte ställer din plats till förfogande för någon som kan och verkligen skulle vilja springa istället, för att inte riskera att någons ego skulle känna sig stött av att någon skulle springa snabbare och vara av annat kön och annan åldersgrupp än dig. Och intressant att höra att det bara är de ekonomiska skälen du tar fram och inte det att du skulle kunna göra någon annan en tjänst genom att låta den få springa i ditt ställe. Och intressant att du måste påpeka att du minsann springer snabbare än så :-)

Om alla skulle vara såna rättskaffens medborgare som du och en del andra här så skulle arrangörerna aldrig få chansen att inse att det blir ett problem när de inte tillåter namnbyte och de får hålla på.som de vill i all evighet och tjäna pengar på folk som inte springer. Genom att på egen hand överlåta sin startplats till någon annan blir problemet mer påtagligt för arrangörerna och chansen ökar att de ändrar så.att namnbyte blir möjligt. Många lagar och regler har ändrats till det bättre genom inslag av lite civil olydnad. Och i nazityskland följde de också bara lagar och regler, även fast det är ett väldigt drastiskt exempel i detta mer banala fall. Och jag menar inte på något sätt att ni gör fel ni som aldrig skulle överlåta er plats till någon annan. Jag vill bara påvisa att det finns andra sätt att tänka och se på det hela.
#12
15 september 2013 kl 15:44
Gilla
Då ber jag om ursäkt Allie K, om du upplever det så. Det var inte min avsikt att vara otrevlig och jag är ledsen om det blev så. Jag kanske skulle nöjt mig med det andra stycket i mitt inlägg och hoppas att du då kan bortse från första stycket.
#13
15 september 2013 kl 16:01
Gilla
Ja Henrik W, det är jag med på :-) Jag drar mig med det snabbt ur denna diskussion eftersom jag tydligen upplevs som otrevlig och mitt sätt att skriva på ger upphov till analyser om vem jag skulle vara ;-)
#14
21 september 2013 kl 11:49
3 Gilla
Mikael S: Men ingen i denna tråd har påstått att man bara ska ha någon enstaka uppsättning kläder och tvätta halvtomma maskiner. Den konsumtion som jag tror menats här att man kan dra ner på är att köpa grejer med dålig kvalitet och impulsköpa saker man inte kommer att använda. Men självklart ska man kunna nöta flera plagg samtidigt, ingen här har påstått motsatsen. Så det kanske är därför som du blir bemött med "håll käften" istället för motargument, plus att du drar upp saker som inte har med tråden att göra och som inte på något sätt utesluter att man kan välja kläder med mindre gifter från företag som tar större miljöansvar, det som tråden egentligen handlar om.

Men okej, av mig ska du få lite argumentation. Visst har mycket blivit bättre om man jämför med vissa andra tider i vår utveckling. Men att människor mår bättre nu än tidigare beror ju helt på när man jämför med, vad man menar med att må bättre och vilka människor som man menar mår bättre. Visst lever vi längre nu än för några hundra år sen, men samtidigt har många sjukdomar som åtminstone till viss del beror på livsstil ökat enormt under de senaste 10-tals åren, som allergier, diabetes, övervikt och cancer. Och därtill all psykisk ohälsa mm. Plus att svält och många sjukdomar som vi anser ha utrotat här härjar fortfarande i 3:e världen. Det finns mkt som tyder på att vår livsstil här är beroende av att andra far illa. Och i vilket fall som helst, även om mycket blivit bättre, så betyder inte det att mångas livsstil som den sett ut under de senaste 10-tals åren är hållbar ur ett längre perspektiv.

Och visst finns det en del som överdriver klimatproblemet och det finns många andra miljöbroblem som nog är minst lika alarmerande, men just klimatgrejen verkar sälja i media. Men lik förbannat är fortfarande klimatförändringarna ändå ett faktum och det framgår ju också i din länk. Så bara för att det även finns andra problem och att det inte är fullt liKa allvarligt som vissa hävdar så betyder inte det att man kam strunta i det helt. Det är annars två vanliga försvarsmekanismer och bortrationaliserande argument som vissa använder sig av för att de ska kunna fortsätta ha huvudet i sanden och gå på som vanligt. Jag ser många som både köper en massa grejer som.de aldrig använder och sen slänger och samtidigt tvättar halvtomma maskiner mm som bidrar till uttorkning. Hellre bry sig om en del problem än inga alls och de flesta jag vet som försöker begränsa onödig konsumtion tänker även på att spara på vatten och annat. Inklusive jag själv. Det ena utesluter inte det andra. Sen om du försöker smita undan ditt miljöansvar eller vad du vill egentligen vet jag inte. Men jag tror att du försökt föra denna diskussion med fel personer som sagt. Det är både klimatopportunisterna och förnekarna som det kanske skulle behövas diskuteras med istället. Så jag tycker att du gör rätt i att lämna denna diskussion. Men även fast inte jag kan tala för Ghandi så är mim gissning att han om det var möjligt skulle vända sig i sin grav när du använder dig av ett av hans citat i detta fall i något som verkar vara ett försök att framställa dig och likasinnade som något slags "sanningens martyrer" som blir så bekämpade av de hemska människor som talar om klimatförändringar.
#15
1 oktober 2013 kl 23:09
1 Gilla
Jag instämmer i Trosa Stadslopp av de 7 olika lopp jag sprungit hittills. Fantastisk stämning i en fantastisk stad! Och så gillar jag kvällslopp, när de inte är så överdrivet stora och opersonliga som midnattsloppet.
#16
5 oktober 2013 kl 19:00
Gilla
Jag undrar om det finns någon här som har koll på hur det är med utbudet av sportaffärer och löpardojor i Indien och i första hand Mumbai. Och om det är lika billigt med skor som det mesta annat där? Vi ska nämligen till Indien nu på måndag och vara där i ca en månad. Tänkte ju givetvis springa en del där också och funderar på om jag vågar chansa på att jag med säkerhet kommer att hitta bra skor och därför kan resa lätt och strunta med att plocka med mig ett par. Vi kommer att landa i Mumbai och sen åka ner till Goa och efter det till Kochin i södra Indien. Jag har varit i Indien en gång förut men kollade inte hur löparskoutbudet var den gången.
#17
6 oktober 2013 kl 08:10
Gilla
Tack för tipsen, Petter! Då tar jag med mig ett par skor alltså. Men kanske bäst att ta med dem jag är minst rädd om, eller?

Ja jag har också tänkt att jag får springa tidiga morgnar eller sena kvällar. Tänkte också plocka med mig en pannlampa för att springa efter mörkrets inbrott, men är det inget att rekommendera eller? Vi kommer antagligen att vara den mesta tiden i Palolem, som ska vara ett lite lugnare ställe i Goa. Förra gången jag var i Indien var jag några dagar i Gokarna i Karnataka, mkt fint!
#18
7 oktober 2013 kl 08:21
Gilla
Tack för tipset med att springa på stranden! Jag hade inte tänkt på det nu. Jag springer gärna barfota och framförallt på stränder. Det ska jag ju förstås göra, att jag inte hade tänkt på det den här gången. Nära till lite svalka i värmen också :-) Och springer jag någon annan stans än på stranden tar jag med mig pinne :-) Tack alla!
#19
26 oktober 2013 kl 07:20
Gilla
595 kr istället för 1190 på nätet tom 27/10. Lyckades inte länka men gå in och kolla! Funderar på att slå till. De få recensioner jag hittat har varit positiva. Någon mer här som har något att säga om klockan eller som vet hur det egentligen är med överföring till exempelvis hit på jogg.se? Det verkar lite tveksamt hur det är med det av vad jag läst i tidigare trådar här och på annat håll.
#20
27 oktober 2013 kl 20:58
Gilla
Jag beställde också en till slut. Har ingen gps-klocka sen tidigare, bara en enklare pulsklocka. Stod och vägde mellan runtasticen och just en Garmin fr10, men priset och att det även är pulsmätare avgjorde. Hittade några recensioner på nätet som var positiva. Men det skulle vara intressant att höra vad du tycker om den som kan jämföra med just fr10:an.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >