Löpning Tävlingar & Motionslopp / DN Stockholm Halvmarathon 2013 365 inlägg 20868 visningar

DN Stockholm Halvmarathon 2013

Rickard Andersson
1972 • Sollentuna
#1
9 augusti 2013 - 15:51
1 Gilla
Snart bara 1 månad kvar, börjar bli riktigt laddad!
Såg att startnummer var tilldelat. Hittar dock ingen info om vilka startnummer som startar i vilka grupper. Någon som vet? Kommer väl info så småningom men jag kan inte hålla mig... :-)
< < < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > > >
1964 • Stockholm
15 september 2013 kl 00:12
Gilla
Kristoffer H #278.
Nu hänger jag med kanske, men min första reaktion var att det knappast kunde finnas löpare långsammare än 1:45 i första startgrupp.

Att majoriteten av löparna i första startgrupp hade göra mellan 1:25 och 1:45 kändes mera rimligt. Men det var väl det du menade fast du uttryckte dig en aning konstigt.
Mikael Forsström
1961 • Vega
15 september 2013 kl 00:17 Redigerad 15 september 2013 kl 00:19
Gilla
Återigen bommade jag mitt farthålleriuppdrag med en sekund. Kom in på 2:00:01 brutto. Tror dock att alla som hängde på mig fick en tid en bit under 2:00 eftersom jag hade 1 minut mellan brutto och nettotid.

Vad gäller svårigheten att hitta farthållarna så hade vi lite ballongstrul före start. Det gjorde att en del farthållare fick invänta sin grupp uppe vid startlinjen. De hann helt enkelt inte gå ned till sina fållor.

Tackar er som hängde på mig i startgrupp D (flera här från Jogg) för trevligt sällskap utmed banan, och grattis till er andra som också nådde era mål!
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
15 september 2013 kl 00:32
Gilla
@Sven W
Kanske borde valt >1.40 som bättre jämförelse. Vid en lite nogrannare koll mot resultatlistan tycks dock i storleksordningen ett hundratal som startat i grupp A kommit i mål på en högre tid än 1.45 (både kvinnor pch män inkluderat). Säkerligen är dock en del av dessa personer som pga skada inte kunnat hålla sin kapacitet, eller folk som sålt/givit bort sitt startnummer. Dessa borde givetvis plockas bort ur en analys över hur startfördelningen framgent borde omfördelas. Jag är säker på att någon it-kunnig kan göra en körning mot databasen för att få fram en exakt fördelning för sluttider för respektive startgrupp.

Jag vill givetvis poängtera att jag inte har den minsta kritik mot löpare som startar längst fram men som kanske i en ideal seedningsvärld mer rimligt borde starta längre bak. Alla vill givetvis starta från en förselaktig position! Det är det som är själva huvudanledningen till att man bör ha en väl fungerande seedningsprocedur. Personligen tycker jag att det borde finnas en nationell databas över tider på individnivå, där man frivilligt kan finnas med om man är intresserad av att få en korrekt seedning, men det är klart att det finns problem med en sådan rutin också (integritet, datainspektionen etc).

Men nog pratat om seedning. Mer om loppet och erfarenheter och roliga anekdoter istället :)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
15 september 2013 kl 00:49
Gilla
"Personligen tycker jag att det borde finnas en nationell databas över tider på individnivå"
Oj, här skulle jag kunna raljera om att den även borde innehålla vikt, skonummer, tröjstorlek och kanske hemadress och årsinkomst också, men det gör jag inte, utan betraktar ditt förslag som ett skämt, för det var det väl, va? Ett skämt, eller hur?
1964 • Stockholm
15 september 2013 kl 01:05 Redigerad 15 september 2013 kl 01:05
Gilla
@Mikael S.
För inte 100 år sedan, men länge sedan, så gjorde bl.a. Lidingöloppet på så sätt att startnummer = föregående års placering. Nytillkommna blev inplacerade i hålen.

Om det förenklar seedningsförfarandet har jag inte en susning om, men många skulle nog uppleva det som mer rättvist.

Första startgruppen borde för övrigt delas i två. Ungefär 4000 kom inte till start och man behöver nog inte vara någon statistiker för att förmoda att majoriteten av dessa var inseedade i de senare startgrupperna.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
15 september 2013 kl 01:10
Gilla
@ Mikael S.

Detta är ju off topic och borde tas i en annan tråd. En kort kommentar: Listorna finns ju redan idag. Hässelby if och de stora arrangörerna eller den/de som sköter tidtagningen har listor över alla officiella tider för alla som sprungit deras motionslopp. De ligger dessutom ute på nätet för allmän beskådning. Vem som helst kan ganska enkelt aggregera denna data. Utan att ha mer vetskap om detta antar jag att det presumeras från klubbarna som arrangerar att enskilda resultat efter målgång får läggas ut på nätet. Jag personligen skulle det tycka det var olyckligt om jag inte fick möjlighet att inspireras av andras fina resultat, eller att se vilken plats jag fick i ett visst lopp. Det tycker jag hör till ett tävlingslopp? Eller vad tycker du?

Jag skrev inget om att en databas för förenklad seedning skulle vara sökbar för gemene man. Snarare att ex lidingöloppet per automatik kunde hämta info från ex hässelby if och vice versa. Om du läste in annat i mitt föregående inlägg ber jag om ursäkt för den otydligheten.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
15 september 2013 kl 01:23
Gilla
Att alla lopp håller rätt på sina resultat, och de kan användas för seedning i andra lopp är ju inget nytt, men det är en helt annan sak än en 'nationelll databas över tider på individnivå'.
Vem skulle ha denna nationella databas? Och hur skulle den göra den seedning som redan idag sker på resultat i andra lopp bättre?
Det är seedningen, inte resultatinformationen, som är probemet. Jag kan ine se hur en nationell databas över alla resultat i alla lopp skulle lösa problemet med felaktiga seedningar.
Jana P
1979 • Stockholm
15 september 2013 kl 01:56 Redigerad 15 september 2013 kl 01:56
Gilla
"Så jämnt som jag sprang idag ska jag banne mig tillverka en egen 1:25-vimpel till nästa år :-) "

Hahaha :)

Nu sprang jag ju "något" långsammare än alla ni, men jag är lite stolt över det jämna tempot. Första milen blev endast 8 sekunder långsammare än andra milen. Till och med det där önskade negativ split fick jag alltså till :)
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
15 september 2013 kl 02:16
Gilla
@ Mikael S.
Svar på fråga 1: Löparrangörerna.
Svar på fråga 1: Arrangörsöverskridande resultatinformation kan på flera sätt underlätta seedningen, detta till förmån för alla som väljer att betala dyra pengar för ett motionslopp med förhoppning om att få en fin och minnesvärd upplevelse av loppet.

Ett personligt exempel är LL30. Jag springer halvmaran för en viss organisatör #1 på en viss tid och går ut med ett visst tempo första fem, ett tempo jag även gått ut med på andra tävlingar nyligen. Allt detta loggas hos dem. Men på LL30 seedar den organisatören #2 in mig på en sju år gammal tid (misstänker jag efter det matchar tid/seedning) som placerar mig i de bakre leden, vilket knappast gagnar någon. Hade de automatiskt kunna se att den där killen sprang nyligen lopp x på tid y och går alltid ut med fart z skulle de kunna anpassa inseedningen i deras lopp så att jag hamnar i en startgrupp där jag statistiskt sett förväntas minimera trängseln vid den förväntat trånga passagen/passagerna. Exempelvis sluttiden för en visst lopp kan alltså vara sämre information för inseedning än startat tempo, under förutsättning att arrangören väljer att prioritera flyt i inledning av loppet där den trånga sektorn kanske finns. Detta fungerar givetvis enbart för historik gällande deltagna lopp men det skulle teoretiskt kunna utökas till andra källor såsom runkeeper etc (inget som jag förespråkar dock). Poängen är att du som deltagare inte behöver hålla på och ange massa själrapporterade tider (tar tid, ineffektivt flöde, risk för felskrivningar, falska uppgifter mm) som organisatören sedan manuellt ska lägga in, samt därutöver hålla på att ta emot mängder av spörsmål kring omseedning och hantering kring detta. I slutändan kostar detta massa pengar, en kostnad som deltagarna i slutändan betalar för, men trots detta inte tycks vara helt nöjda med slutresultatet.

Jag kastade ut ett förslag som jag såg skulle vara en win-win situation för alla parter, och jag nämnde redan i första posten att det fanns en integritetsaspekt att ta hänsyn till. Gällande de övriga attributen du nämner har google samt dess samarbetspartners synnerligen god koll på redan idag. :)

För vidare seedningsdiskussion föreslår jag en ny tråd, eller om mod kan flytta allt som rör detta i denna tråd till ny/gammal tråd i ämnet. Jag vill inte kapa tråden så ingen mer diskusion från min sida om seedning här.

God natt kära medlöpare, dagens ansträngning tog ut sin rätt :)
Jenny Sundqvist
1973 • Stockholm
15 september 2013 kl 08:42
Gilla
2.04.47, 10 min. bättre än förra året, då jag förvisso haltade igenom halva loppet med löparknä. Knät gjorde sig påmint även denna men när smärtan satte in var jag så nära så jag kunde inte bryta ;-)

Försökte vara taktisk och tog det lugnare i uppförsbackar, spurtade sista km och var på tok för fräsch när jag kom i mål.

För övrigt var det en sån där bra dag, med "lätt" känsla.

Toppenordnat av arrangörer och funktionärer som vanligt!

Nästa lopp blir Göteborgsvarvet och då under 2 h :))
Petra Väversund
1969 • Stockholm
15 september 2013 kl 08:55
Gilla
Hej hopp! Personbästa med med minst 3 min. Dock inte under 2 timmar. Det blev, 2:45 minuter extra, jag tyckte det var trångt, dels vid lilla västerbron och en del på söder, det var många som gick blandat, till höger, till vänster och i mitten. Bra arrangemang tycker jag. Nu blir det hässelbyloppet och sedan vässa för Berlin halvmarathon då, då ska jag komma under 2 timmar!!!!
Alla ni duktiga snabba grattis!!!!!
Petra Väversund
1969 • Stockholm
15 september 2013 kl 09:00
Gilla
En sak till, det här med farthållare, jag såg några vid start utanför fållorna, sedan var alla borta redan innan tunneln, såg sedan efter det inte en enda. Jag fattar inte riktigt hur det funkar. Likadant på maran... Måste man ligga skuldra vid skuldra med dom för att det ska funka?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
15 september 2013 kl 09:04
Gilla
1.35.39 för min del, vilket är drygt en och en halv minut långsammare än förra året. Kanske aningen sämre än väntat, men det var varmt och jag hade förkylningstendenser under veckan. Dessutom har på grund av deltagande i lopp inte tränat lika strukturerat som i fjol så jag är ganska nöjd ändå.

Angående seedningen så ställde jag mig långt bak i grupp A eftersom jag räknade med att tillhöra de långsammaste i den gruppen. Dock var det många som jag upplevde som klart långsammare än mig när loppet kom igång och det kändes som om jag sprang om flämtande och sackande löpare under nästan hela banan.

Nu väntar Berlin marathon om två veckor, sedan är det dags att runda av säsongen och börja fundera på nästa års utmaningar. Är redan anmäld till Göteborgsvarvet och sedan blir det nog någon vårmara ute i Europa också. Till hösten får vi se. Stockholm halvmarathon lär det dock bli igen då loppet är lite av en favorit.

Staffan: Det var jag som hälsade på dig bakom scenen i Kungsträdgården någon timme innan start - och lovade att jag skulle påminna dig nästa gång vi skrev i samma tråd. :)
1984 • Solna
15 september 2013 kl 09:54 Redigerad 15 september 2013 kl 10:03
Gilla
Nöjd med loppet och arrangemanget!

Jag startade längst fram i startgrupp B och det blev helt rätt. Ingen trängsel att tala om. Efter ett tag började jag springa om väldigt många från startgrupp A men de var då så utspridda att det inte var några problem.

Målet var sub 1:30 men kom i mål på 1:30:52. När 1:30-farthållarna kom ifatt mig vid 14 km hängde jag på de fram till ca 19km men där var jag tyvärr tvungen att släppa. Sedan väntade en mycket tung sista km...

Trots det mkt nöjd med nytt PB! :)
1974 • Avesta
15 september 2013 kl 10:28
1 Gilla
Grattis alla ni som gjorde strålande tider,nya pers och hade en kanondag helt enkelt.
Min verklighet var en annan,vaknade med halsont och en förkylning i antågande men försökte äta och dricka bra ändå för att minimera alla sorters krämpor som kan komma smygande på en under loppen.
Hade som mål att gå under 1,45 då jag varit extremt mycket sjuk under 2013 så redan där var mina utsikter för ett skönt lopp minimala.
Första 7 km gick hyfsat och jag kom in i ett jämt och bra tempo men efter rundan vid rålis och upp mot stadshuset så kom den berömda väggen,mage och lår bara sa upp sitt jobb med omedelbar verkan.....jag som aldrig ger mig fick snopet kliva av efter 12,5 km och känna mig besegrad :(
Nu är jag anmäld till Hässelbyloppet och Stockholm halvmara till nästa år :) så får vi se om det blir några fler lopp innan dess(kungsholmen runt tex.)
Ha det gött och ta hand om lår,knän och ljumskar idag.
1977 • Järna
15 september 2013 kl 10:47
Gilla
Själv hade jag långt ifrån en perfekt uppladdning. Vår dotter höll mig vaken en stor del av natten. Nummerlappen och chippet var borta och det mesta var bara väldigt kaotiskt och stressigt. Men springa skulle jag bara och allt löste sig till slut. Sen hamnade jag också i lång toakö och fick min uppvärmning genom att springa till startfållan för att hinna.

Men det kändes bra när jag kom igång att springa och hamnade så att jag slapp all trängsel. Min pulsklocka hade jag glömt ta med mig i stressen och farthållare struntade jag i. Så jag körde bara helt mitt tempo så som det kändes i kroppen och tänkte på att ta det försiktigt och inte rusa iväg av hybris fast det kändes bättre och bättre. Hade ett leende på läpparna under i stort sett hela loppet och mitt mål att springa under två timmar i min första halvmara klarade jag. 1:58:28 blev tiden och trots att jag spurtade på bra i slutet så var jag inte särskilt trött eller andfådd. Hade alltså mer att ge, men det känns bara skönt att veta det.

Jag var också imponerad av arrangemanget och stämningen var helt okej. Riktigt skön känsla överhuvudtaget. Får se om det blir riktig Marathon till nästa år. Sthlm Marathon känns så dyrt bara, så kanske ngt mindre Marathon någonstans.

Bra jobbat allihopa!
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
15 september 2013 kl 10:49
Gilla
Ett fantastiskt kul lopp. Lagom mycket löpare, härlig publik och fint väder. Dessutom klarade jag mitt huvudsakliga mål att springa snabbare än på Göteborgsvarvet 2012. Kapade den tiden med 6 minuter!!!
1987 • Råcksta
15 september 2013 kl 10:49
1 Gilla
Har varit krasslig/förkyld i nästan 1 månad. Försökte träna ungefär som jag hade tänkt under den här tiden.

Igår slog jag nytt PB med nästan 2 minuter, nya tiden lyder 1:22:06. Helt jävla magiskt!
1978 • Strängnäs
15 september 2013 kl 11:13
1 Gilla
Startade längst fram i startgrupp H, tyckte arrangemanget på tävlingen var SUPER!
Detta var min första halvmara, hade som mål att komma under 1:40, och det gjorde jag.
Sluttid 1:38:42 är jag SUPERNÖJD med.

Hoppas man avancerar lite i grupperna till nästa år, för det kändes som jag sprang om ett par tusen löpare.

Syns nästa år, både stora Maran & Halvmaran...
Mikael S
1960 • Sundbyberg
15 september 2013 kl 11:23
Gilla
@Kristoffer: på LL30, liksom de flesta andra lopp, kan man lämna seedningsgrundande information (dvs resultat från andra lopp) vid anmälan, om man gör det brukar man placeras i rätt grupp.
Om jag förstår dig rätt vill du att LL skall göra detta åt dig genom det nationella resultatregistret, det tror jag inte kommer att hända...
< < < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.