Löpning Kläder, Skor & Prylar 30 inlägg 5398 visningar

Miljövänliga, klimatsmarta och etiska kläder

1967 • Stugun
#1
11 september 2013 - 12:44
Gilla
Hej
Har på senaste tiden försökt bli mer medveten om vad jag köper för kläder. Var de är tillverkade mm.

Undrar om någon här har tips på vart jag kan hitta tränings- och fritidskläder som är miljövänliga, klimatsmarta och med "etiskt tänk"?

Vänliga hälsningar
Maria
< < < 1 2 > > >
1968 • Kållered
#21
15 september 2013 kl 10:46
Gilla
Mikael S>> Det finns fler som tänker som du. T ex är det ju märkligt att människoarten ha fördubblats sedan Rachel Carson skrev "Silent spring" - om det nu är så att vi omges av så mycket gifter.
Det förklaras givetvis av miljöentusiasten med att människan utarmar jorden och att vi är nära en tipping point, där nästan alla Homo Sapiens Sapiens kommer att stryka med.
Då torde vi vara åter till ett läge som Gaia gillar dock - nästan inga människor kvar som tär på naturen.
Eller nåt. :)
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#22
15 september 2013 kl 11:10
1 Gilla
Trist att denna tråd som började så bra och med ett så gott syfte slutar i något som mest liknar konspirationsteoretikernas paradis på nyhetssidornas kommentatorsfält när det är artiklar om människans påverkan på natur och klimat.

Håll k*ften om ni inte ska hålla er till ämnet är mitt förslag. Tråden handlar om tips på märken som arbetar aktivt med hållbarhet och säljer hållbara produkter.
1968 • Kållered
#23
15 september 2013 kl 12:35
Gilla
Det var ofint att byta ämne. Ber om ursäkt för det.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#24
16 september 2013 kl 09:35
Gilla
Ett annat tips är att titta in på hemsidan för ett märke du funderar att handla från. Många har nu mera lagt upp hur de jobbar med hållbarhet (hur ekonomi, socialt och miljö ska gå hand i hand). Om de har en noggrann beskrivning i hur de väljer att arbeta med detta (diffusa mål har de flesta, mer konkreta handlingsplaner och att de redovisar siffror runt produktionen är det färre, ofta mer hållbarhetstänkande företag som redovisar). Ofta förstår man därifrån vad de har för värderingar. Förslag på märken du kan börja kolla upp har getts i denna tråd. Tycker du de ger en bra beskrivning kan det vara ett relativt bra alternativ för dig.

Och när det är svårt att förstå vad som är bäst kan en tumregel vara att man alltid ska göra medvetna val. Att visa att man som konsument bryr sig, även om man ibland råkar göra "felaktiga" val.

Mikael; kan tipsa om att kolla upp begreppet "hållbar utveckling" (substainable development på engelska), så kanske du förstår bättre vad jag menade.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#25
20 september 2013 kl 23:56
Gilla
@Henrik: 'Håll k*ften om ni inte ska hålla er till ämnet är mitt förslag.'
Tror du har en vinnande attityd där, hur kan det gå fel, jag är nästan övertygad av 'argumenten' redan ;)

@Kajsa: jag vet vad 'sustainable development' är. där kommer ju livscykeltankar in, t ex det jag nämnde om få kläder och mycket tvätt kontra många kläder och tvätt mer sällan med mer fyllda maskiner.

@Henrik:' konspirationsteoretikernas paradis på nyhetssidornas kommentatorsfält', är det vad du kallar de som inte tycker som du? http://www.project-syndicate.org/commentary/realism-in-the-latest-ipcc-climate-report-by-bj-rn-lomborg

Så, OK, I'm off, have fun, lämnar er med ord från Ghandi: 'first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win'
Vi tycks ha gått från laugh till fight när det gäller klimatalarmisternas syn på meningsmotståndare, så vi får väl se vad som händer sen...

Johanna
1978 • malmö
#26
21 september 2013 kl 07:48
Gilla
Vissa invändningar känns lite konstruerade, det finns inte på något sätt en motsättning mellan att handla kvalitet och ta hand om sina kläder och att ha flera uppsättningar så länge man använder dem tills de är utslitna.

Mitt val när jag handlar påverkar ju inte enbart med att den produkt jag köper är mer miljövänlig utan även att det kan ske en utveckling av de företag och produkter som jag tror gynnar världen bättre, sedan kan det alltid vara en diskussionsfråga vad man prioriterar och vilka effekter det får.

1977 • Järna
#27
21 september 2013 kl 11:49
3 Gilla
Mikael S: Men ingen i denna tråd har påstått att man bara ska ha någon enstaka uppsättning kläder och tvätta halvtomma maskiner. Den konsumtion som jag tror menats här att man kan dra ner på är att köpa grejer med dålig kvalitet och impulsköpa saker man inte kommer att använda. Men självklart ska man kunna nöta flera plagg samtidigt, ingen här har påstått motsatsen. Så det kanske är därför som du blir bemött med "håll käften" istället för motargument, plus att du drar upp saker som inte har med tråden att göra och som inte på något sätt utesluter att man kan välja kläder med mindre gifter från företag som tar större miljöansvar, det som tråden egentligen handlar om.

Men okej, av mig ska du få lite argumentation. Visst har mycket blivit bättre om man jämför med vissa andra tider i vår utveckling. Men att människor mår bättre nu än tidigare beror ju helt på när man jämför med, vad man menar med att må bättre och vilka människor som man menar mår bättre. Visst lever vi längre nu än för några hundra år sen, men samtidigt har många sjukdomar som åtminstone till viss del beror på livsstil ökat enormt under de senaste 10-tals åren, som allergier, diabetes, övervikt och cancer. Och därtill all psykisk ohälsa mm. Plus att svält och många sjukdomar som vi anser ha utrotat här härjar fortfarande i 3:e världen. Det finns mkt som tyder på att vår livsstil här är beroende av att andra far illa. Och i vilket fall som helst, även om mycket blivit bättre, så betyder inte det att mångas livsstil som den sett ut under de senaste 10-tals åren är hållbar ur ett längre perspektiv.

Och visst finns det en del som överdriver klimatproblemet och det finns många andra miljöbroblem som nog är minst lika alarmerande, men just klimatgrejen verkar sälja i media. Men lik förbannat är fortfarande klimatförändringarna ändå ett faktum och det framgår ju också i din länk. Så bara för att det även finns andra problem och att det inte är fullt liKa allvarligt som vissa hävdar så betyder inte det att man kam strunta i det helt. Det är annars två vanliga försvarsmekanismer och bortrationaliserande argument som vissa använder sig av för att de ska kunna fortsätta ha huvudet i sanden och gå på som vanligt. Jag ser många som både köper en massa grejer som.de aldrig använder och sen slänger och samtidigt tvättar halvtomma maskiner mm som bidrar till uttorkning. Hellre bry sig om en del problem än inga alls och de flesta jag vet som försöker begränsa onödig konsumtion tänker även på att spara på vatten och annat. Inklusive jag själv. Det ena utesluter inte det andra. Sen om du försöker smita undan ditt miljöansvar eller vad du vill egentligen vet jag inte. Men jag tror att du försökt föra denna diskussion med fel personer som sagt. Det är både klimatopportunisterna och förnekarna som det kanske skulle behövas diskuteras med istället. Så jag tycker att du gör rätt i att lämna denna diskussion. Men även fast inte jag kan tala för Ghandi så är mim gissning att han om det var möjligt skulle vända sig i sin grav när du använder dig av ett av hans citat i detta fall i något som verkar vara ett försök att framställa dig och likasinnade som något slags "sanningens martyrer" som blir så bekämpade av de hemska människor som talar om klimatförändringar.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#28
23 september 2013 kl 20:42 Redigerad 23 september 2013 kl 20:44
Gilla
Som sagt, detta är inte en forumtråd för konspirationsteoretiker och martyrer, och definitivt inte en tråd om klimatförändringar, vi diskuterar hållbara kläder. Givetvis onödigt av mig att vara oförskämd men annars tenderar dessa trådar att spinna iväg ad infinitum när konspirationsteoretikerna får hållas.

För övrigt stavas namnet Gandhi.

Åter till ämnet?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#29
26 september 2013 kl 02:18
Gilla
"För övrigt stavas namnet Gandhi."

Mitt fel, jag ber om ursäkt för felstavning, och inser att inget jag säger har någon bäring pga detta, Vad kan man svara mot en språkfascist (får man ens säga ordet?)
Jag undrar dock, om jag inte hade slunitit med fingrarna, hade mina argument då varit lika ogiltilga i dina ögon, eller ogillar du motargumet rent generellt? Eller nöjer du dig med att avfärda dem som 'konspirationsteorienr för martyrer'?

"Givetvis onödigt av mig att vara oförskämd men annars tenderar dessa trådar att spinna iväg ad infinitum när konsp'irationsteoretikerna får hållas."
Wow,' konspirationsteoretikerna', det var inte oförskämt alls, tur att du finns att hålla reda på trådarna så de inte spinner iväg...men vi är ändå överens om att det var onödigt att du var oförskämd, det är ju ett första steg-

Så bortsett från dina förolämpningar och nedlåtande uttalanden, vad har du att säga i själva ämnet fört råden, utöver personliga angrepp mot mig?
Tips: Davids inlägg är bra; läsvart och tänkvärt, inte så mycket 'håll käften' där som i dina inlägg, så kanske lite lam i dina ögont, men kanske ändå tänkvärt tom för dig...
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#30
26 september 2013 kl 19:22 Redigerad 26 september 2013 kl 19:26
Gilla
Om du läser mina första inlägg som var on topic så ser du att jag tipsar om några märken som arbetar hållbart, alltså konstruktivt bidrag till tråden på dess ursprungliga ämne.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.