Foruminlägg av Peter Karlsson

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
25 februari 2008 kl 13:53
Gilla
Utöver de vanliga stretchningarna har jag en variant. Stå framför ett bord, lyft benet, böj på knät och lägg ner smalbenet mot bordsytan så nära du kan. Stå så i en minut och försök trycka ner knät närmare bordsytan eftersom. Jobbigt men bra!
Var försiktig med värme och liniment om du har något som kan vara på väg mot inflammatoriskt. Tänk tvärtom, undvik yttre värmning, kyl istället och låt blodet rusa till och värma upp med medföljande positiva adrenalintillströmning osv. Kyl med vatten i två minuter och upprepar efter en timme eller så. Kör ett par tre vändor och gå omkring lite lungt mellan "behandlingarna". Det låter lite hemskt med kallvatten men efter den första chocken är det bara lite jobbigt, kan man sen springa nästa dag är väl det värt en del? Känn dock efter noga innan du springer nästa gång, det kan ju vara en skada som bara blir bra av vila!
#2
16 mars 2008 kl 14:53
Gilla
Ännu en ickeexpert som har funderingar!
Kärnfrågan är väl återhämtning. Åt det extrema hållet är tung styrketräning så krävande att musklerna kan behöva en vecka på sig inför nästa träningspass. Om man springer på hög intensitet varje gång blir det eventuellt lite långt mellan löppassen för att klara återhämtning. Effekten om man struntar i återhämtning kan ju bli att muskler bryts ner av träning och då hamnar man på tydlig platå eller till och med blir sämre. En del på elitnivå jobbar cykliskt med tung träning som varvas med lågintensiv återhämtningsträning.
Bland de bättre fotbollslagen har man lagt in tung träning dagen efter match som även det räknas som högintensivt. Man lägger alltså ihop tung träning dagarna efter varandra och jobbar mer med teknik och lågintensivt resten av veckan för att få tillräckligt lång återhämtningsperiod. På det viset går det att ligga på många pass i veckan och även återhämtningstid.
Har man två pass på 80 - 85 % i veckan plus något intervall/backe behövs det återhämtning mellan, antingen lågintensiv träning 65 - 70 % eller promenadpass.
Jag tror det ger mer att träna på koordination och löpstil än hård intervall/backe när man har tränat ett tag och stangerar. Tänk även på att backe inte behöver vara brant och tung och att intervallerna skall gå fort men inte på mjölksyrenivå. Man skall ju orka träna kontinuerligt och vilja träna igen.
Sen har jag ju hört talas om en och annan som kör med kylbehandling efter träning för att snabba upp återhämtning. Kall dusch eller kallbad i ett par minuter, en pina som ger utdelning! Min familj har undrat över mitt tillstånd när jag kliver med benen i en tunna med iskallt vatten kväll efter träning.
Tjaaa, frågan är om man inte är lite knäpp! ;)
#3
23 mars 2008 kl 21:59
Gilla
Jag tänkte komma om jag inte blir tvungen att jobba. Det ser ljust ut nu!
#4
30 mars 2008 kl 11:38
Gilla
Lite långsam morgon och ... det är ju sommartid! Vi hinner inte i tid, tyvärr. Laddade men inte med i tiden. Jag säger vi, alltså Bodil och jag. Hoppas ni får en lika trivsam träningsdag som senast!
#5
30 mars 2008 kl 11:54
Gilla
Behandla bara inte en inflammationsskada med värme, även om det känns bra i stunden. Gör tvärtom, kyl ner benen/foten ordentligt, två minuter i iskallt vatten. Promenera lugnt omkring hemma en stund och kyl igen. Låt kroppen värma upp det skadade stället och minska inflammationens utveckling med kylan.
Glöm bara inte besök hos naprapat/läkare.
#6
30 mars 2008 kl 22:41
Gilla
På marathon.se finns information om styrketräning, på vilket sätt man skall träna för att inte få stora tunga muskler osv. Det påstås även att det finns dokumentation på att styrketräning har positiv effekt på löpares förmåga att hålla högre tempo på samma pulsnivå. Det finns rätt många olika teorier på området, så man kan säkert hitta belägg för sin egen teori:)
Tung styrketräning kräver lång återhämtning. Tung benträning ska kräva en veckas återhämtning, så det bör man inte göra mer än en gång i veckan. Mycket av den styrketräning som förespråkas för löpare handlar om att stärka småmuskler som ger bättre balans, stabilitet och ett bättre löpsteg. Kolla Szalkais lista på styrkeövningar. Träna styrka som nybörjare kan ju ge en del av stabilitet i löpningen som minskar risken för skada. Träna förståndigt, varierat och tänk på att återhämtningen är viktig del. En rejäl promenad på en timme på vilodag kan ge både en positiv återhämtning och bra lågintensiv träning. Låt det ta lite tid att bli bättre och lyssna på kroppen. Kontinuitet är en viktig del och då är det ju bra om träningsdosen inte gör att man lägger av efter några veckor/månader.
Må bra och må bättre!
#7
2 april 2008 kl 15:24 Redigerad 2 april 2008 kl 15:25
Gilla
Jag tillhör gänget utan svensk manual och skulle uppskatta att få en pdf av dig Janne. Tackar på förhand!
Vill du maila mig på
peter@goteborgdesign.se
#8
11 april 2008 kl 15:26
Gilla
Det finns flera aspekter på hur man disponerar träningsveckan. Lägger man två relativt tunga pass dagarna efter varandra och sedan mer lågintensivt, teknik och vila följande dagar ger man kroppen en längre återhämtningsperiod. Vila/återhämtning kan ju även vara lågintensiv jogg där musklerna får en genomblödning som snabbar upp återhämtning.
Jag tycker nog bäst om att ha sprungit dagen innan långpass, kroppen känns piggast då. Jag springer gärna dagen efter också och har successivt ökat kvaliteten dagen efter. Följande dagar blir mer att känna vad kroppen orkar, men mer återhämtning på lågintensiv nivå. Det kan ju bli att jag löper relativt långt även dagen efter men med låg intensitet och utan fartsträckor under löpningen.
Det kan ju i sig vara ganska jobbigt att inte springa ”fort”. Det sitter ju ofta en liten otäck tävlingsjävel på axeln och viskar – Kan du inte lite fortare? Ska verkligen han springa ifrån dig? Osv. Då är det ju rätt skönt att ge sig ut på enslig landsväg och lunka för sig själv. Skatås är ju en katastrof i det läget, eller;)
#9
28 april 2008 kl 14:56 Redigerad 28 april 2008 kl 14:57
Gilla
Hej Carin
Känn efter och anpassa ambition därefter! Din kropp kommer att ge signaler. Givetvis kommer du ha det tufft när du kommer igång och det du kan hinna är att komma tillbaka till där du var innan du blev sjuk. Risken finns att du tar i för hårt så träna, vila, ät, ät kolhydrater, sov och vårda dig i största allmänhet. Det kan gå. Lycka till!
#10
28 april 2008 kl 15:51
Gilla
Vad skall du göra? Anpassa din träning till dina mål.
Backträningen behövs om du skall springa kuperade lopp som Lidingöloppet osv. Intervallträningen vässar din förmåga på flera plan där får snabbhet, syreupptagningsförmåga och en mobilisering av olika muskelfibrers samverkan. Backträning kan du även använda omvänt, för att öka din förmåga att hålla rätt löpstil när du springer fort kan du springa fort utför. Backlöpning kan göras i en mycket flackare backe än väntat.
Intervallernas längd, antal repetitioner, vila osv kan du läsa mer om på: http://www.marathon.se/news/division.cfm?divserid=5
som Martin ovan hänvisade till. Det finns ju både träningsprogram, beskrivning av vad som menas med olika intervall osv samt massvis med olika träningstips. Läs och motivera dig till nya framsteg!
#11
28 april 2008 kl 16:03
Gilla
Gå exempelvis in på: http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=21&Ph_ID=13&Rac_ID=129
klicka på ordlista. Där har du deras ordförklaring.
Du verkar ju nå rätt bra resultat Jim, utan att ha ordlista om man ser i din löpardagbok. Imponerad:)
#12
28 april 2008 kl 16:17
Gilla
I intervallträningen springer du fort och ökar förmågan att springa fort. En del i det hela är ju att hålla tekniken uppe i högt tempo. När du löper i backe använder du backteknik som ökar din kompetens att springa i backe. Blanda riktad träning med löpteknik, koordination och löpstyrka.
Du hittar även löpstyrkeövningar på matathon.se.
#13
13 maj 2008 kl 14:56
Gilla
Startgrupp 3. Sprang på 1.43.35 förra året och siktar på en klar tidsförbättring. Får väl se vad formen räcker till:)
#14
12 januari 2009 kl 22:41
Gilla
Tänkte mig haka på direkt i Lindome och till Göteborg. Går det bra att haka på vi Lindome station med tåget som kommer in 9.32?
Är det någon av er som vill duscha och ha en enkel lunch ett stenkast från Avenyn (kan man säga så idag?) så har jag möjlighet att ordna det. Hör av er om någon vill detta.
#15
13 januari 2009 kl 19:16
Gilla
Vi som åker tåg kan ju springa själva Gamla Riksvägen - Östra Lindomevägen från Lindome Station och kommer då att möta er på Östra Lindomevägen. Kommer vi med 9.32-tåget hinner vi nog ändå en bit på Östra L. innan vi möter er. Vår våg till platsen där våra vägar sammanstrålar är ca 3,2 km och er är 5,2 km så vi borde ha viss marginal. Låter detta bra?
#16
13 januari 2009 kl 19:26
Gilla
Fråga 2: Jag frågade tidigare om någon vill ha dusch och lätt lunch i Göteborg. Jag har ett av mina jobb på Kristinelundsgatan 3 som ligger 130 meter från Avenyn och har där dusch och plats för eftersnack, dryck och tilltugg.
Är det någon som vill lämna in en väska innan går det bra. Något intresse?
#17
13 januari 2009 kl 19:27
Gilla
Jag har väl inte nån superkoll Joel men på kartan ser det väldigt enkelt ut. Jag skriver ut en karta så ska vi nog kunna klara det.
#18
14 januari 2009 kl 15:31
Gilla
Vi ses 9.32 vid Lindome station.
#19
24 januari 2009 kl 21:32
Gilla
Bättre väder än väntat, bara lite småregn. Bra arr av Jonas & Dennis med en glad överraskning, blåbärssoppa och nybakade kanelbullar vid paus, Stort tack!!!
Allt fungerade bra, även på de isiga partierna, dom syntes ju och ingen snö på:)
Tack alla för ett trevligt långpass!
#20
16 mars 2009 kl 22:06 Redigerad 16 mars 2009 kl 22:07
Gilla
Träningen den 9:e handlade i första hand om koordination. vi gick igenom kroppshållning och fotisättning.
På dagens träning 16:e fortsatte vi med koordination och körde kortintervall med 15-15.
Nästa vecka, 23 mars, kommer temat att vara löpstyrka. Vi springer och bryter av med en och annan övning. Dessutom tänkte jag ta med min golfbag, men inte med golfklubbor i! Ni som kommer får se hur vi använder innehållet.
Utförligare innehåll kommer på IK Jogg-sidan.
Vi ses, ni som vill.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >