Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2411 visningar

Aj aj, höftböjare/ljumske

Kajsa Elmsäter
1984 • Stockholm
#1
25 februari 2008 - 09:00
Gilla
Nu är det dags igen att be om råd från er kloka människor här på jogg.

Körde ett lätt löpstyrkepass (Anders 4-timmarsprogram, v12, från marathon.se)i fredags vilket kändes jättebra, men efteråt kände jag att höftböjaren/ljumsken på höger sida gjorde lite ont. Det var lite kämpigt att gå i trappor under lördag förmiddag, men det gick över sen. Tog sen mitt första 2-mils pass igår, vilket kändes jättebra under hela vägen - men sen när jag stannade kände jag att det var allmänt ömt i benen/höfterna vilket jag tyckte var att vänta. Men nu vill det inte släppa. Jag har jättesvårt att ens lyfta högerbenet i trappor till exempel.

Så, någon som känner igen detta? Vad göra? Försöker röra på mig lugnt för att inte stelna till, smörjer lite med linement. Alvedon, kan det hjälpa? Någon som har några tips? Vill ju gärna bli av med det till imorgon så jag kan springa igen...
1960 • MALMÖ
#2
25 februari 2008 kl 09:08
Gilla
Mina besvär med löparknä började med diffusa smärtor i höftböjare och lårets framsida under någon vecka innan det blev renodlade smärtor på utsidan av låret. Jag hoppas inte du drabbats av samma, men var lite vaken på hur det känns, stretcha och vila och jogga försiktigt om det inte gör ont.
Kajsa Elmsäter
1984 • Stockholm
#3
25 februari 2008 kl 09:34
Gilla
Oj, nej det vill jag ju verkligen inte att det ska bli något sånt! Fast det behöver väl inte vara det som är på gång bara för att höftböjaren gör ont?

Oavsett vad ska jag ju definitivt vara lite vaksam. Men jag är alltid väldigt noga med att stretcha och sådär, så jag hoppas att det inte är något sånt det handlar om...
1955 • Lycke
#4
25 februari 2008 kl 13:53
Gilla
Utöver de vanliga stretchningarna har jag en variant. Stå framför ett bord, lyft benet, böj på knät och lägg ner smalbenet mot bordsytan så nära du kan. Stå så i en minut och försök trycka ner knät närmare bordsytan eftersom. Jobbigt men bra!
Var försiktig med värme och liniment om du har något som kan vara på väg mot inflammatoriskt. Tänk tvärtom, undvik yttre värmning, kyl istället och låt blodet rusa till och värma upp med medföljande positiva adrenalintillströmning osv. Kyl med vatten i två minuter och upprepar efter en timme eller så. Kör ett par tre vändor och gå omkring lite lungt mellan "behandlingarna". Det låter lite hemskt med kallvatten men efter den första chocken är det bara lite jobbigt, kan man sen springa nästa dag är väl det värt en del? Känn dock efter noga innan du springer nästa gång, det kan ju vara en skada som bara blir bra av vila!
Jan Selander
1956 • Matfors
#5
25 februari 2008 kl 15:19
Gilla
Har själv haft det problemet gå in på.Ryggmuskel akuten där finner du bra stretch övningar. Janne-S
Fredrik N
1964 • Enskede
#6
26 februari 2008 kl 07:46
Gilla
Jan,
Jag hittar inte. Har du en länk?
Jan Selander
1956 • Matfors
#7
26 februari 2008 kl 08:53
Gilla
Nej. men sök via google sök även på stretch övningar så finns flera sidor
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.