Löpning Träning 11 inlägg 6918 visningar

backträning vs intervallträning?

Anders
1974 • Knivsta
#1
28 april 2008 - 13:16
Gilla
Vad är bäst backträning eller platt intervallträning?
Hur ofta ska jag backträna jämfört med andelen intervallträning?
Hur länge är det lämpligt att köra ett back- resp. Intervallpass?
Kan jag springa en lite längre sträcka som uppvärming 30min innan själva back- eller intervallträningen? (jämfört med en normal uppvärming på 5-10min)


1965 • Västra Frölunda
#2
28 april 2008 kl 13:47
Gilla
Intervall träning är till för att på ett skonsamt sätt få fartträning.
Backträning är något jag tills nu inte brytt mej om. Har dock omvärderat det och kommit fram till att det ger mej ett bättre löpsteg, lite högre knälyft och driv hellt enkelt. Genom att behålla en upprätt löpstil i backarna med höga knälyft hittar du snabbt tillbaks till dit vanliga löpsteg när backen är besegrad. Försöker få till ett backpass och ett intervallpass/vecka
Det finns en hel del info på marathon.se om de olika passen.
1969 • Eskilstuna
#3
28 april 2008 kl 13:49
Gilla
Jag brukar ha en längre uppvärmning om jag ska träna intervaller (5 x 1000 / 4.00-4.30) än om jag ska köra långpass (för mig 15 km). Intervallpass bör inte vara för långa (skador) och de bör förläggas på plant underlag (asfalt, grusväg, etc för att undvika vrickningar etc) och i flack terräng (för att tempohållningen ska bli enklare).

Ett intervallområde på 4.00-4.30/km gör att jag i dagsläget klarar att springa DEN SISTA LIKA SNABBT SOM DEN FÖRSTA. Kan du inte det så har du kört för hårt och får dra ned intervallområdet lite, t ex till 4.15-4.45...

Vet inget om backpass, då jag aldrig kör det.

Pär
Anton
1978 • Sundsvall
#4
28 april 2008 kl 14:47
Gilla
Själv har jag inget emot att kombinera de tu. Intervaller i backe är alltså min melodi. Låter då pulsen och inte farten styra (vid längre intervaller slltså).
1955 • Lycke
#5
28 april 2008 kl 15:51
Gilla
Vad skall du göra? Anpassa din träning till dina mål.
Backträningen behövs om du skall springa kuperade lopp som Lidingöloppet osv. Intervallträningen vässar din förmåga på flera plan där får snabbhet, syreupptagningsförmåga och en mobilisering av olika muskelfibrers samverkan. Backträning kan du även använda omvänt, för att öka din förmåga att hålla rätt löpstil när du springer fort kan du springa fort utför. Backlöpning kan göras i en mycket flackare backe än väntat.
Intervallernas längd, antal repetitioner, vila osv kan du läsa mer om på: http://www.marathon.se/news/division.cfm?divserid=5
som Martin ovan hänvisade till. Det finns ju både träningsprogram, beskrivning av vad som menas med olika intervall osv samt massvis med olika träningstips. Läs och motivera dig till nya framsteg!
Anders
1974 • Knivsta
#6
28 april 2008 kl 16:02
Gilla
Jag hade tänkt backträningen som en sorts styrketräning för att orka springa fortare.
1955 • Lycke
#7
28 april 2008 kl 16:17
Gilla
I intervallträningen springer du fort och ökar förmågan att springa fort. En del i det hela är ju att hålla tekniken uppe i högt tempo. När du löper i backe använder du backteknik som ökar din kompetens att springa i backe. Blanda riktad träning med löpteknik, koordination och löpstyrka.
Du hittar även löpstyrkeövningar på matathon.se.
SuperGunnar
1983 • Lund
#8
28 april 2008 kl 21:29
Gilla
Jag tycker att man får fruktansvärt bra effekt av backträning - men att det inte alltid är så skonsamt som många vill pådyvla en. Det sliter lätt på höftböjare och annat, men herregud så stark man blir.

När nu LL30 kom på tal så är mitt förslag:
Hellre springa långpass och kortare aerob distans i kuperad terräng än specifika backintervaller (båda går såklart bra). Man blir bra på det man tränar och jag tror personligen att man kan springa ett bättre LL genom att träna på ovanstående sätt. Sedan kan man köra tvåtusingar för att skapa en grym tröskel varannan vecka och varannan kortare intervaller 400-800 för att skapa en bra teknik (om då dessa går i lätt uppförslut - ptja okej då.
En personlig favorit är fartlek i rejält kuperad terräng - DET är bra träning för att orka springa kuperade lopp. Jag brukar köra en fartleksstege på min runda där fartbitarna är långa i början och sedan blir kortare och kortare samtidigt som farten progressivt ökar. Man simulerar tävlingslika förhållanden och blir en jävel på att springa fort både uppför OCH nedför - icke att glömma bort.
Alla får förstås göra som dem vill, men man stirrar sig ofta blind på de däringa intervallerna.
Frida
1986 • Sollentuna
#9
30 april 2008 kl 00:33
Gilla
Båda samtidigt, så här t.ex:

2-3km uppvärmning, sedan
4x1000m - i racepace på 5km - med 2min vila mellan varje intervall
+ ca 1km jogg
+ 6x100m sprint i backe, jogga ner
+ ca 1km jogg
+ 3x1000m - racepace 5km - med 1.30min vila denna gång!
Sen nerjogg.

Tufft pass där du alltså ska försöka hålla din nuvarande tävlingsfart på 5000m så noga som möjligt i intervallerna. Jogga sen till en backe i närheten och kör relativt snabba sprints uppför och jogga SAKTA ned. Jogga sen tillbaka till banan för 3 tusingar till i samma fart men lite kortare vila. Effektivt pass för fartkontroll och för att du ska lära dig transportera bort laktat.
Emil Westin
1991 • Linköping
#10
30 augusti 2008 kl 22:17
Gilla
Backträning är sjukt bra träning, både för konditionen och för att öva styrkan i benen, eftersom man lyfter sin kroppsvikt i varje steg man tar. Jag själv körde backträning i ca. 40 minuter idag med 30 sek. paus mellan varje intervall som varade mellan en min till två min. Den första hälften av passet går bra att använda vikter på benen. När man sedan tar av sig vikterna vid den resterande tiden av andra halvan av passet känner man sig superlätt!! Så det ger verkligen bra resultat, helt klart. Både för styrketräning av benen och sin kondition. :)

OBS!! Glöm inte att återhämta dig och inte köra för länge i början, fast det kanske du redan är medveten om. :)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#11
31 augusti 2008 kl 11:57
Gilla
Får man inte väldigt mycket av backträning och intervallträning när man springer i kuperade rundor?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.