Miljötänk på jobbet

Svettig på JobbetMiljöengagemanget är stort i många hem, men man kan ofta göra mer på arbetsplatsen. Nedan hittar du några smarta tips som kan göra din arbetsplats mer miljövänlig.

  • Att åka kollegtivt eller cykla till jobbet är ett bra sätt att göra en insats för både miljön och hälsan. Nästa steg i samma tänk är att cykla när du ska någonstans inom arbetet. Har ni inte cyklar att tillgå, så ge det som förslag till ledningen.
  • Välj en grön matlåda. Att välja bort kött till förmån för gröna alternativ är bra för både planeten och din hälsa.
  • Det går lika bra med…kranvatten! Det är populärt att köpa vattenautomater, men detta är slöseri med både pengar och miljö. Undvik därför vattenautomater med vattenbehållare som transporterats till kontoret. Använd istället kranvatten som man även kan kyla och kolsyra i automater på plats.
  • Spara på ljuset. En klassiker, men visste du att belysningen står för så mycket som ungefär 20 % av elanvändningen i de flesta lokaler? Här finns stora möjligheter till besparing. Byta ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor och se till att släcka efter sig i det fall att man inte har närvarostyrd belysning är enkla tips för att mina elförbrukningen.
  • Yes till diskmaskin. Har du tröttnat på disken på jobbet? Då finns flera skäl att rösta för diskmaskin. Det är mycket mera energieffektivt med en diskmaskin i fika/lunchrummet som fylls väl innan den sätts på, än att var och en diskar sin disk under rinnande vatten.
  • Källsortera mera. Ingen källsortering på jobbet? Var hjälten som löser problemet. Genom att källsortera förpackningar och kontorspapper kan du minska avfallsmängderna med upp till en tredjedel och på så sätt minska avfallskostnaderna. Dessutom bidrar vi till ett mera hållbart samhälle genom återanvändning, återvinning och energiutvinning av material.

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.