Löpning Träning 43 inlägg 4536 visningar

Ni som sprang SthlmMara 2012...

Anders Bergman
1975 • Stockholm
#1
15 februari 2014 - 17:17
Gilla
... Förlåt om jag drar upp hemska minnen från denna vidriga dag, vädermässigt. Men hur fasen bar ni er åt?

Hade tänkt att göra en tremilare idag men det gick bara inte. Regn, blåst och kyla gjorde det fysiskt jobbigt för jag blev så kall TROTS funktionskläder överallt. Dessutom psykiskt nedbrytande. Då slog det mig att hade jag varit med 2012 så vet i tusan om jag hade gått i mål.

Någon som har några knep:
1. Att man fryser och blir blöt trots funktionskläder?
2. Att psykiskt hålla ihop?

Kanske ska tilläggas att jag aldrig varit särskilt positiv/norsk som person i sådana här lägen.
< < < 1 2 3 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
15 februari 2014 kl 17:24
3 Gilla
Skillnaden på ett lopp (jag sprang 2012) är att man har så hög intensitet att man producerar väldigt mycket värme jämfört med träning. Men viss var det tufft då vristerna stelnade och fingrarna fastnade i kloliknande formationer :-)
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#3
15 februari 2014 kl 17:29
Gilla
Like'ar inlägg och flinar lite men det låter ju asjobbigt.

Jag måste även få tips om hur man kan få upp värmen från lår till mage för det blir otroligt kallt när man börjar svettas och det spelar ingen roll om jag kör med craftkalsonger i något bra material. Det blir kallt ändå.
1962 • Torslanda
#4
15 februari 2014 kl 17:31
Gilla
Nej du drar inte upp hemska minnen. Jag slog pers med 15 min på SM 2012. (3:23) men den mentala resan var tuff. Det är dock alla mara lopp tycker jag. Men att besvara dina frågor.
1. Jag körde med kompressionskläder närmast kroppen och luftiga utanpå. Problemet för mig var händerna. De domnade bort efter 25-30 km. Hade köpt trädgårdshandskar kvällen innan men hade dem till 30 km men då var de för tunga att ha på. Att se så många som begärde hjälp med att få saker gjorda på norr mälarstrand pga att händerna var bortdomnade var sjukt.
2. Mentalt var jag oerhört stark- Läste många böcker innan om just att det är jobbigt. Kommer inte ihåg dem just nu men att fatta hur jobbigt det är att möta en total utmattning är vitalt att veta.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#5
15 februari 2014 kl 17:38 Redigerad 15 februari 2014 kl 17:44
Gilla
@Robert: Boktips?
@Zander: Det där ser inte alls sunt ut. Jag hade dött med diagnosen; nerkyld bål.
Jonas
1984 • Malmö
#6
15 februari 2014 kl 17:45
Gilla
Skulle säga att det sista du skriver är mest avgörande.

Jag kan tycka det är fantastiskt att komma ut när det är grisigt väder ute, dels så är jag inomhus så mkt på jobbet så bara komma utomhus är skönt. Sedan efter passet är den varma duschen och känslan efteråt ännu mer belönande

Det är väldigt sällan jag upplever att jag fryser pga av regn och vind och jag har inga speciella kläder. Buff runt halsen som stoppar att det drar ner kall luft i halsen innanför tröjan och som man även kan dra upp lite över ansiktet gör skillnad samt att hålla händer varma.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
15 februari 2014 kl 18:38
1 Gilla
Jag blev också kall och eländig idag på långdistans i Sthlm. Vet inte vad som gick snett, möjligen att jag tog av mig handskarna efter första milen. Det smög in kyla på mage/rygg och uppmed armarna. Obra helt enkelt! Längtar till sommaren.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#8
15 februari 2014 kl 18:39 Redigerad 15 februari 2014 kl 18:40
Gilla
Även om jag tappade känseln i händerna som dessutom blivit orörliga så verkade det som att min core-temperatur var perfekt, varken för varm eller kall. Mycket nöjd med min tid. Dock frös jag som en hund precis efteråt under promenaden till tälten. Detta var hemskt. Fick hjälp med att öppna den där folkölen man bjöd på tillsammans med varmkorven.

Problemet förberedelsemässigt var ju att man inte kunde få in i skallen att man skulle ha med sig vindjacka, buff och handskar i juni månad. "Visst, det kunde bli, kallt men man blir ju ändå varm sen när man väl springer", resonerade jag. Låg temp är en sak men i kombination med regn och kraftig blåst blir det otäckt. Nu vet jag!

Huvudet är viktigt för att reglera tempen. Ha på mössa redan från början som får åka av sen om det skulle bli för varmt.
1968 • Garphyttan
#9
15 februari 2014 kl 18:45
2 Gilla
Det var tävling inte träning och då går allt. Jag sprang sämre året efter, men lite sämre träning då eftersom det var en underbar vinter och det blev mycket skidor sent in på våren.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#10
15 februari 2014 kl 18:53
1 Gilla
@Jonas: Jag trodde att jag tänkte så. Väder brukar inte få mig helt ur balans. Att @Fredrik W, skriver att han också frös, värmde en smula för då vet man i varje fall att man inte var den enda där ute idag som hade det jävligt. :)

@T Springsson: (Och alla andra med frysande händer) Jag har aldrig haft problem med kalla händer. Har köpt mig ett par craftfingervantar som går att dra över en liten tygflärp på som gör vanten till en tumvante. Vet inte om den räcker till om man är riktigt frusen men det är helt klart den bästa handske jag haft. Brukar bli för varm om händerna efter ett tag och då viker man bara upp själva fingerpåsen. Smidigt.

Känner mig lite ensam med att frysa så jäkligt på mage (navel och ner samt rumpa) Efterfryser till och med efter varm dusch.
1969 • Björkhagen
#11
15 februari 2014 kl 19:06
3 Gilla
Ullkalsonger, Ullkalsonger, ullkalsonger. Men du får leta efter ett par som går högt upp så magen kommer innanför.
1962 • Torslanda
#12
15 februari 2014 kl 19:19
1 Gilla
Markus nilsson. Träning mitt i livet att förstå hur trött alla andra är.
Haruki murakami. Vad jag tänker på när jag springer. Att fatta att man kan piggna till efter att vara utmattad
Born to run. Att kroppen klarar mer än vad man tror
Advanced marathoning. Allt är inte så himla noga
Run less run faster du är starkare än du tror
Med flera. Läs allt man lär sig alltid något... ??
1971 • Nykvarn
#13
15 februari 2014 kl 19:22 Redigerad 15 februari 2014 kl 19:38
4 Gilla
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
Som sagt, tävling och inte träning, visst var det jävligt bitvis, andra varvet Södermälarstrand och Västerbron i motvinden glömde jag aldrig men jag hade verkligen förberett mig och var så bestämd och full av självförtroende den där dagen och upplevde att jag hade god kontroll på loppet även om jag var orolig för kramp i ett lår p g a kylan. Jag nådde mitt drömmål för första gången (under tre timmar). Hur jag frös efter att jag gått i mål kommer jag dock aldrig att glömma :-)

Edit, jag tyckte jag prickade helt rätt i klädväg den där dagen med keps mot regnet, handskar, den kraftiga underställströjan under linnet och så mina raceshorts och långa strumpor.
1962 • Torslanda
#14
15 februari 2014 kl 19:31
Gilla
Att det inte fanns värmefiltar var inte bra. Det får man ju på de flesta lopp. Trodde jag skulle skaka sönder efter loppet.
Bengt
1979 • Vallentuna
#15
15 februari 2014 kl 19:36
1 Gilla
2012... Jag hade på mig tjocka långtights, t-shirt, vindjacka, mössa , vantar, och en sönderklippt sopsäck vid starten för att slippa börja springa blöt.

Jag frös inte så värst mycket första halvan, men sista 2milen var hemska, jag har aldrig i hela mitt liv frusit så mycket. Det var tomt utefter bana, inte alls mycket publik, vilket gjorde det lite tråkigt.

Trotts allt så gjorde jag ett suveränt lopp, och fick ett nytt PB på 3timmar och 11minuter..


1. Vet fan, jag frös, bet ihop och flyttade det ena benet framför det andra, allt för att komma i mål så fort som möjligt. Dom som springer långsammare måste rimligtvis frysa ännu mer, eller iallafall längre tid.

2. Tänka framåt. Jag brukar lägga upp maran i 5km etapper. Men andra ord, åtta etapper + ett par kilometer. De första 25k så kör jag bara. När jag passerar 25k och det börjar kännas lite tungt, tänker jag "nu är jag inne på etapp nummer 6, när jag passerat denna är jag inne på 7an och det är bara en kvar...
Det kan låta lite märkligt, men det fungerar bra för mig att tänka så...


Nu i efterhand så är det rätt roligt att ha sprungit Stockholm marathon under de förhållandena. Jag skulle lätt springa under samma förutsättningar igen, men hoppas verkligen på att vädret är mer som 2013 års mara nästa år.




1965 • Kungsholmen
#16
15 februari 2014 kl 20:21
2 Gilla
Bild uppladdad av Peter P
I jämförelse verkar jag ju kanske välklädd med långa tights.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#17
15 februari 2014 kl 20:24 Redigerad 15 februari 2014 kl 20:28
2 Gilla
Egentligen var det normalt svenskt genomsnittslöpväder, fast ovanligt nog i juni. Jag sprang som farthållare och det var tufft att behöva hålla igen på farten när man hellre hade velat jobba upp lite värme.

I startfållan hade många plastsäckar som överdrag. Jag sa till dem att behålla plasten på så länge som möjligt. Flera sprang i sina säckar alla 42 kilometrarna.

Det var tuffast över gärdet på andra varvet där regn och vind piskade på så det kändes som om man stod stilla på samma fläck. De som följde mig låg där som ett fågelstreck bakom mig och försökte hitta lä så gott det gick. Jag hade flera fransmän och italienare med mig i gruppen och de hade kommit till Stockholm med enbart t-shirt och korta tights i packningen. De var rätt så knottriga under loppet.

Men i mål kom vi förstås och jag tyckte synd om de som skulle behöva huttra sig ned till ÖIP medan jag kunde slinka in i klocktornet och Stadions varma dusch.

Edit: Kom på att jag skulle svara på frågorna också:

1.) Man springer sig varm. I det avseendet är det ingen skillnad på +10 eller -15C.

2) Har man tillräckligt många mil i benen och bor i det här landet bör man ha sprungit i de flesta väder. 2012 var oväntat kallt och blött men inte alls extremt.
1979 • Mariefred
#18
15 februari 2014 kl 20:32
Gilla
Sprang Södermälarstrand och över Västerbron idag och återupplevde detta fina lopp :)

1. Som Robert #4 skrev: "kompressionskläder närmast kroppen och luftiga utanpå"

Jag tycker inte jag fröst alls på min runda idag. Hade Ice Breaker ull-kallingar och en riktigt tight underställströja från asics (http://www.startfitness.co.uk/product.asp?P_ID=53830). Och så tunn vindtät jacka, tunna tights, handskar och mössa.

2. Man blir bra på det man tränar. Har man varit ute och sprungit långpass i bitande kyla hela vintern är 4 grader och spöregn inte så farligt :)
1965 • Kungsholmen
#19
15 februari 2014 kl 20:37
1 Gilla
Där håller jag inte alls med dig Andreas. Jag springer mycket hellre i -10 än 4 plusgrader och regn. Öht är kallare än -5 att föredra för mig då jag svettas mindre och då slipper nedkylning av att vara blöt. Denna vinter har varit vidrigt varm.
HR
1972 • Stockholm
#20
15 februari 2014 kl 20:43 Redigerad 15 februari 2014 kl 20:44
Gilla
PeterP : det såg ju nästan bekvämt ut. :-D

Kände flera som sprang utöver Jogg.se kompisarna och en del som persade på den Maran. Alla tre faktiskt. :)

Jag sprang inte själv men tycker att alla som sprang loppet skulle få en extra medalj för tapperhet i fält. Jag önskar faktiskt att jag hade ställt upp, jag hade varit nöjd med att ha tagit mig runt, oavsett tid. Men, jag hade säkert varit helt "fel" klädd för uppgiften. För mig hade ett tunt vindplagg med en mid weight fleece under varit perfekt. Men jag är ju lättfrusen också.

Det "svåra" är ju att inte bli för blöt från insidan heller. I slaskväder där jag klätt mig för tjockt med lagren så är man mysvarm i ca 20km, sedan blir man genomblöt och blåser det eller om man stannar någon ynka minut så försvinner värmen snabbt ifrån kroppen och man är mest "tung".

Ylle har funkat bäst för mig, eller en midweight fleece direkt mot kroppen. Fukttransportvänligt ut till mellanlager och sedan ventilation mellan varven.

Sprang en slaskmara i snöglopp och modd och ångrar bara valet av yttre plagg, det kondenserade på insidan samtidigt som det släppte igenom lite vind. Hade varit bättre med ett tunnare vindlager utanpå mina två lager under. Då hade jag kunnat snabbventilera ut överskottsvärme då och då. Nu blev det ju blött rakt igenom till slut.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.