Löpning Tävlingar & Motionslopp 23 inlägg 5820 visningar

Varför sprang du INTE?

Susanne Jacobson
1975 • Saltsjöbaden
#1
18 maj 2015 - 20:47
1 Gilla
Tävlingsledningen i Nacka Halvmarathon sitter och funderar lite på hur man kan öka antalet deltagare i tävlingen. I år var det ca 230 anmälda till årets halvmara som gick den 2 maj. De som varit med och sprungit har fått utvärderingsenkät men nästan ännu mer intressant är ni som INTE sprang.
Varför sprang ni inte? Och vad skulle få dig att springa?

Nu är det ju tjockt med lopp i Stockholm så att vara ensam en helg är ju bara att drömma om......... men en fundering är om vi ligger helt fel i tiden i början på maj.
Vi tycker annars att vi är hyfsat bra på att marknadsföra loppet: hemsida, Facebook, medalj, kontrollmätt bana, i kalendrarna på löparsiter såsom jogg, Funbeat, Marathon.se mm, diverse filmer på banan och reklamfilmer på Youtube, annonser och artiklar i lokaltidningen Saltsjöbladet, annonser i Nacka-Värmdö-posten, flygblad under andra lopp och vid tex Hellasgården, affischer uppsatta, samarbete med Duvnäs och Hellasloppet, april-skämt.......... you name it.
Någon som har några tankar om hur man kan locka fler deltagare?
< < < 1 2 > > >
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
18 maj 2015 kl 20:51
Gilla
Loppet låg för nära inpå Kungsholmen Runt för min del.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
18 maj 2015 kl 21:42
Gilla
Måste jag ha missat helt. Sicklaloppet känner man ju till.

Men Nacka halvmara har jag inte sett alls. Och jag hänger här på jogg.se dagarna i ända.

Kanske starta en sån här tråd 1 månad innan loppet? (finns säkert en om man söker)

JB
1977 • Vendelsö
#4
18 maj 2015 kl 21:48
Gilla
Varför ska man springa ert lopp jämfört med de andra loppen i maj? Jag funderade på Kungsholmen runt och Nacka halvmarathon (sprang inget av dem)
men hade nog valt Kungsholmen runt då det verkade vara en snabbare bana. Ni kanske kan ha bättre priser eller tröjor till alla deltagare etc.
Henrik Karlsson
1975 • Väjern
#5
18 maj 2015 kl 22:16
Gilla
Vilka står bakom Nacka halvmaraton? Som jag kan se är det ett eventbolag. Då gynnar jag hellre en friidrottsklubb där överskottet går till barn och ungdomar.
Susan H
1986 • Tumba
#6
18 maj 2015 kl 22:37
Gilla
Fel sida om stan.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
18 maj 2015 kl 22:51 Redigerad 18 maj 2015 kl 22:53
Gilla
Lägg loppet i mitten av april istället. 2 veckor efter Premiärmilen, det blir ett perfekt upplägg för Stockholmslöparna. Vad jag vet finns det ingen halvmara i Stockholm då, medan maj är ett jytter av olika lopp. Kungsholmen runt, GBG-varvet, mängder av millopp mm.

Har man tränat hårt nov, dec, jan och feb så är man rejält sugen på att springa lopp i mars och april, men av någon anledning så trycker alla lopp in sig i maj. Och man kan inte springa hur många lopp som helst på en månad. Visst, vädret kan vara risigt i mars och april, men vem bryr sig? Det är ändå kul att springa lopp :)
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#8
18 maj 2015 kl 22:54 Redigerad 18 maj 2015 kl 22:55
Gilla
Jag tycker att ni lyckades göra gott med reklam om loppet! Jag funderade på att delta men hamnade mest av bekvämlighetsskäl på Kungsholmen. Nacka HM har ju dock bara gått två gånger tidigare och människor är ju allmänt bekväma med de evenemang de bäst känner till. Det tar väl tid att skaffa sig en stor deltagarskara.

Jag tror inte datumet var fel lagt i tiden, för även om det hade gått av stapeln en bit innan Kungsholmen Runt (som kan ha varit en konflikt pga. för nära i tiden) så tror jag att majoriteten Stockholmslöpare skulle satsa på endast ett halvmarathonlopp under våren även om det var gott om tid till nästa.

Det tar väl ett par gånger att skapa en tillställning som lockar flera deltagare, kolla bara Kungsholmen Runt för att nämna den tävlingen igen, de hade tusentals deltagare. 2001 så var det knappt 200 stycken.
1984 • Stockholm
#9
19 maj 2015 kl 08:28
Gilla
Funderade också på att springa men det kom inte överst på listan i slutändan. Valde ett traillopp (åda wildboar i trosa) samt varvet till slut istället. Många lopp att välja mellan däromkring som redan sagts. Jag tittar efter antingen en snabb bana, en passande tid+plats som inte tar så mkt familjetid eller en cool upplevelse när jag väljer bland de mindre loppen. Ni hamnade inte högst på någon av dom listorna för mig (även om jag inte är säker på hur banan är så fick jag inte uppfattningen att den var snabb som tex kungsholmen runt).
1984 • Stockholm
#10
19 maj 2015 kl 08:32
2 Gilla
Start tidig morgon eller sen kväll är en sån grej som skulle få loppet att sticka ut i mängden för mig. Skulle innebära så mkt mindre familjelogistik.
1966 • Stockholm
#11
19 maj 2015 kl 09:32
Gilla
Valde bort Nacka till förmån för Kungsholmen runt. Prioriterade dessutom ett 30 kilometers träningspass inför Stockholm Marathon framför tävlingen i Nacka.
Kan mycket väl tänka mig att springa loppet nästa år då jag inte planerar att springa maran i Stockholm, men ser helst att det inte ligger för nära Kungsholmen runt. Inte populärt att vara borta från familjen två lördagar på raken.
Susanne Jacobson
1975 • Saltsjöbaden
#12
19 maj 2015 kl 19:26
Gilla
Hej!
Stort tack alla för att ni tar er tid att svara. Intressant att höra era åsikter.
Några kommentarer:
Ni har rätt i att det inte är den plattaste banan, terrängen är kuperad. Men det finns personer som satt PB....... :-)
100 första anmälda till halvmaran fick en nike miler t-shirt - vi funderar på en finisher t-shirt till alla istället.
Angående vem som står bakom loppet så är det Saltsjöbadens IF som är en idrottsförening. Men då man inte mäktar med att på helt ideell basis driva Nacka Halvmarathon och Solsidan Runt så ligger själva genomförandet på ett externt bolag som man har ett samarbetsavtal med.
Vi gör vårt bästa för att undvika Kungsholmen runt, men sen har vi ju Göteborgsvarvet också som säkert en hel del i Stockholmsregionen springer eller är det feltänk?
1984 • Stockholm
#13
19 maj 2015 kl 19:45
Gilla
Jag tror inte det är feltänk att varvet är en konkurrent men som Gabriel sa tidigare, lägg det mitt i april istället - där händer ju typ ingenting, till skillnad från maj som är smockat med lopp. Vad gäller tröjor har jag svårt att se att det spelar jättestor roll - vissa gillar det, vissa ogillar det men de flesta bryr sig nog inte så mkt. Jag är själv rätt trött på skräpet man tvingas betala för i många lopp. OK med gratis sponsorgrejer, det är bara dåligt för miljön - men krimskrams som höjer anmälningsavgiften slipper jag helst och för mig drar såna saker ner betyget mer än det drar upp det. Bättre då med en frivillig finisher-tröja som man kan välja att köpa till. Om det däremot är gratis för löparna och bara i syfte att marknadsföra loppet så tycker jag det är en schysstare deal.

Sen tror jag inte er målgrupp kommer vara löpare som gör sin första halvmara, iallafall inte än på några år? De löparna tror jag väljer varvet eller sthlm halvmara i stor utsträckning. Tror ni har mer att vinna på att locka till er vana sthlms-löpare som vill springa ytterligare ett lopp eller få in ett extra kul långpass inför maran. De löparna tror jag är mindre intresserade av tröjor och mer intresserade av ett lågt pris, lätttillgänglig start, fin eller snabb bana samt låg avgift utan krusiduller. Men det är bara vad jag tror, kanske finns det plats för en lite mer "mainstream festlig" vårhalvmara i sthlm. womens health halvmara är nog en stor konkurrent där dock.
1984 • Stockholm
#14
19 maj 2015 kl 19:58
Gilla
Men när jag kollar hemsidan känns det lite som att nacka hm ligger lite mitt emellan massa målgrupper. Inte äventyrligt nog för trailfantasterna, inte platt nog för den tidsgalna, inte stort och häftigt nog för nybörjaren och inte hippt nog för företagen. Kvar blir löparna som springer lopp varje månad och de väljer något annat just i maj. Jag vet inte, lite branding?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#15
19 maj 2015 kl 20:12
1 Gilla
Som sagt, varför måste alla lopp ligga i maj? Vad är fel med april, eler juni, eller tom juli, för den delen?
Eller på hösten? Oktober är väl skönt för en halvmara? Eller krockar det med LL då?
1976 • Sollentuna
#16
21 maj 2015 kl 08:47 Redigerad 21 maj 2015 kl 08:47
Gilla
Jag sprang. För mig handlade det om att jag var barnfri den helgen och inte var det då Kungsholmen Runt gick. Kikade helt enkelt i kalendern här och hittade loppet. Hade ingen koll på att det var kuperat, men det blev ju pers ändå med dryga 3 minuter :)

Mycket bra arrangemang och utmanande bana. (Man får ju gå på placering lite grann när det inte är en snabb bana.) Tror att loppet kan växa med några år. Arrangemanget håller i alla fall för en rejäl ökning är min uppfattning. Förstår att det kostar, annars kan det ju tyckas vara lite dyrt för så få deltagare. Antar att man som arrangör måste välja inriktning och skala också inför kommande år.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#17
21 maj 2015 kl 09:29
Gilla
Jag tror att för de som inte springer så många lopp under ett år (dvs merparten av alla löpare), så prioriterar de flesta de stora loppen eller lokala lopp.
Kostnaden tror jag också spelar in, jag själv skulle vara tveksam till att betala 300 kr för ett litet, ganska nytt lopp.
Sånt som tröjor och liknande har jag själv väldigt svårt att förstå att det skulle locka extra deltagare... Hellre lägre kostnad i såna fall som Johan skriver.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#18
21 maj 2015 kl 21:57
Gilla
Frågan låter lite desperat tycker jag. Platt och lättsprungen halvmarathon där man kan göra riktigt bra tider har jag som intressant. Annars går den inte att värdera, och där med blir sträckan ointressant. Vill man locka folk annars behövs något spektakulärt... kanske midnatts halvmara eller ascoolt namn... Löpare är flockdjur och lär lockas till saker som iaf låter häftigt...
Micke Larsson
1971 • Norge
#19
22 maj 2015 kl 14:01
2 Gilla
När det gäller att sticka ut (som många varit inne på), gör om det till en helmara. Halvmaror går det ju tretton på dussinet. Billiga/mindre alternativ till Stockholm Marathon i Stockholmsområdet är det värre med.
1984 • Stockholm
#20
22 maj 2015 kl 14:42
1 Gilla
Nacka Morgonmara - spring ett lopp innan familjen vaknat
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.