Löpning Skador & Rehab 37 inlägg 14562 visningar

Det eviga problemet; benhinnorna!

Sandra Larsson
1989 • Örebro
#1
15 januari 2013 - 11:22
Gilla
Jag har tränat löpning något år och tränar nu inför Göteborgsvarvet 2013. Mitt problem är att jag kan inte träna så mycket som jag vill på grund av mina benhinnor och det är riktigt frustrerande.

Mentalt och konditionsmässigt kan jag springa längre sträckor, vilket jag behöver nu för att klara av Göteborgsvarvet, men mina benhinnor stoppar mig. Ibland känns det ingenting alls, men vid nästa pass kan smärtan helt plötsligt vara olidlig.

Jag har slutat med gruppträning som innehåller mycket hopp och studs, varvar löpningen med crosstrainer (då jag fått för mig att det är snällare mot benen) och försöker stretcha benen mycket.

Är det någon som har något tips på vad man kan göra åt detta egentligen?
< < < 1 2 > > >
1965 • Täby
#2
15 januari 2013 kl 12:43
Gilla
När jag lade om löpsteget så att jag landar mindre framför mig, genom att bla öka stegfrekvensen, så flög mina benhinneproblem all världens väg. Men det är förstås ett lite längre sikts åtagande för dom flesta och man får se upp så man inte byter benhinnor mot hälsenor (som jag har nu).
Frida
1981 • Göteborg
#3
15 januari 2013 kl 12:59
Gilla
Vad har du provat hittills i form av skobyte, underlag, rehabträning, behandling, löpteknik mm?
Sandra Larsson
1989 • Örebro
#4
15 januari 2013 kl 13:16
Gilla
Löpteknik har jag inte så stor koll på direkt! Så det kan ju absolut vara värt att införskaffa sig lite kunskap om det.

Mina skor köpte jag i somras (asics 2170), jobbar i sportbutik så har själv lite koll på det där. Är riktigt nöjd med skorna förövrigt. Men saken är den att jag får ändå problem titt som tätt vilka skor jag än har. Underlag kör jag mest asfalt (ibland kan jag springa långa sträckor på asfalt utan den minsta smärta). I nuläget kör jag löpband på gymmet då jag inte tycker om att springa ute på vintern. Rehabträning och behandling har jag inte testat något!
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#5
15 januari 2013 kl 14:12
Gilla
Som Tibor säger, det handlar om löpteknik. Har man anlag för att få problem med benhinnorna, vilket kvinnor tyvärr ofta har, så hjälper det bara att fila på sin teknik.
1977 • Eskilstuna
#6
15 januari 2013 kl 14:33
Gilla
Jag hade "mycket" problem med benhinnorna när jag började springa för 2,5 år sedan.
Nu har jag inga problem alls.
Jag använder till viss del samma skor nu som då så knappast där skillnaden ligger.
Däremot springer jag ju med ett helt annat löpsteg idag.
Minns nästan inte hur det ändrades, men jag hade väl läst om framfots löpning, testade lite, och fastnade ganska omgående för det.
Försöker fortfarande tänka aktivt på löpsteget. Speciellt på långa rundor när man börjar bli lite sliten.

Man ska inte heller glömma att man faktiskt har muskler på framsidan av smalbenet som jag gissar att man ibland misstar mjölksyra/träningsverk för benhinneproblem.
Sandra Larsson
1989 • Örebro
#7
15 januari 2013 kl 15:18
Gilla
Det låter som om jag borde vara mer uppmärksam på mitt löpsteg. Är totalt okunnig vad gäller sånt och har alltid trott att det går väl bara att springa på ett sätt, så som man naturligt springer :)

Så, hur skaffar jag mig kunskap om löpteknik egentligen? Läsa på och testa, eller jaga efter någon som kan visa mig?
1971 • Nykvarn
#8
15 januari 2013 kl 15:21
Gilla
Benhinnebesvär är vanliga i början och en översyn av skor kan behövas men en bra löpteknik är viktig liksom variation av underlag där man springer.

En högre stegfrekvens (ta kortare steg) avlastar knä och stötverkan på smalbenen men kräver starkare vader då landningen sker mera centralt på foten. Att lägga om sin löpteknik, eller framförallt höja sin stegfrekvens är något som tar tid. Regelbundna löpskoleövningar och styrketräning skyndar på. Finns massor på t ex Youtube eller här på forumet om löpskolning/löpteknik.

Mycket löpning på löpband gör lustigt nog mina ben slitna och ömma också trots att det borde vara mjukare och mera fjädrande än stum asfalt.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#9
15 januari 2013 kl 15:25
Gilla
Jag säger (precis som Henrik); Jag har betydligt mer problem i början, även om jag försökte öka antalet km långsamt. Nu efter nästan 2 års löpning känner jag väldigt sällan av benhinnorna.

Sen springer jag förvisso mer i skogen nu än i början (skonsammare/mjukare underlag). Men samtidigt tror jag att benhinnor behöver "tränas upp" till en viss grad, precis som muskler, leder och senor i övrigt.
1972 • Landvetter
#10
15 januari 2013 kl 16:39
Gilla
Spring med 180 steg i minuten, sträck på dig och landa mitt på foten. Dra ner träningsvolymen till en fjärdedel och öka sedan långsamt träningstid (5% i veckan) utifrån den. Ha tålamod. Lycka till!
1963 • Linköping
#11
15 januari 2013 kl 20:02
1 Gilla
Det enda som verkligen hjälpt mig - och det är lite magiskt - är att spola vaderna 5 minuter i kallt vatten efter varje pass, jag tar det efter vanliga duschen. Jag kör det både efter löpning och efter gruppträningspass med hopp/spring som annars har gett mig samma problem som löpningen.

Sen jag började med detta har jag varit symtomfri och jag har haft problem med benhinnorna hela livet. Långsam upptrappning har hjälpt till viss del men det har alltid slutat med att max 1-2 (1.5 i snitt) löppass i veckan fungerar över tiden, mer än så och smärtan kommer ofelbart och då har det bara varit att vila minst en vecka tills det lägger sig igen.

Tänk så mycket löpning jag hade hunnit med om jag kommit på detta knep innan jag nästan fyllt 50. För att inte tala om allt lidande jag sluppit i alla mina misslyckade försök att övervinna besvären.
Jonas
1984 • Malmö
#12
15 januari 2013 kl 21:40 Redigerad 15 januari 2013 kl 21:40
Gilla
Påbörjade att förändra mitt löpsteg förra våren till att mer landa mitt på foten. Men har fått ont i benhinnorna nu den senaste tiden. Jag var och provade ut nya skor och blev filmad och det konstaterades att jag landade mitt på foten så att landa mer mitt på foten behöver inte alltid vara lika med problemfri.

Jag har vilat och tränat alternativ i över en månad och smög igång löpningen för någon vecka sedan. Och jag känner av benhinnorna med en gång. Mitt problem började med att jag träna för hårt efter mindre kontinuerlig träning i höst och det köper jag att benhinnebesvär kan komma då.
Men nu har jag haft uppehåll från löpning i ca 5 veckor, masserat insida skenben, tåhävningar, styrka efter sjukgymnast ordination och får känning efter ett par hundra meter! Sjukt irriterande!

Har någon förslag på hur jag ska gå vidare?
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#13
16 januari 2013 kl 00:06
Gilla
Jonas: Bra löpteknik handlar inte enbart om att landa på fram/mittfot. Det handlar mer om var foten landar i förhållande till övriga kroppen. Och såklart hur resten av kroppen rör på sig.
Frida
1981 • Göteborg
#14
16 januari 2013 kl 11:17
Gilla
Sandra- Förutom tenikbrister kan dålig/obalanserad underbensstyrka vara utlösande. Gå till en duktigt sjukgymnast eller liknande och beskriv problemen. För mig var det ordentlig rehabträning som löste det mesta, och byte av underlag och skor.

Aldrig flera pass i veckan på samma underlag, och varierande skor. Jag springer inte jättebra i mina 2170 tex, även om de är utprovade enligt konstens alla regler. I 2170 på asfalt kommer jag 3 km innan det gör ont. På löpband helt barfota är 3 km inga problem med benhinnorna (dock kan hälsenorna protestera om jag springer för långt för fort). I terräng går det bäst, varierande fotisätttning sliter mindre på enskilda punkter.

Det måste inte heller vara passet som gör ont som är den egentliga boven, utan passen innan. Slitaget på benen ackumuleras om belastningen är lite för hög, och förr eller senare gör det ont.

Att se över vardagsskorna är också en bra grej. Stumma golv eller lite knepiga skor ställer till det, även om man inte känner det då.
Sandra Larsson
1989 • Örebro
#15
16 januari 2013 kl 11:21
Gilla
Tack för alla tips! Jag ska tänka på det ni sagt.

Men tror ni att barfotaskor (äger ett par ecco biom B) kan hjälpa? Eller kompressionsstrumpor? Kompressonstights?
1987 • Göteborg
#16
16 januari 2013 kl 12:12
Gilla
Jag har haft ont i benhinnorna ett tag jag också och det blev bättre när jag sprang med kompressionsstrumpor. Men mina besvär började när en vadmuskel blev överansträngd så det kan ju hända att kompressionsstrumporna gjorde att vaden blev bättre och att det därmed inte va nån muskel som drog i benhinnan längre. Så jag vet ju inte egentligen, men kanske värt ett försök!
Sandra Larsson
1989 • Örebro
#17
16 januari 2013 kl 15:28
Gilla
Hans: man har ju hört att det kan funka att spola kallt och varmt vatten på benen om vartannat vilket jag provat några gånger. Men du kör med bara kallt eller?

Olle: vad skönt att det blev bättre! Ska införskaffa mig ett par kompressionstights (2xu). Undrar om de har samma effekt som strumpor. Värt att testa iallafall, det behöver ju som du sa inte vara benhinnorna utan något annat.


Provade att springa på löpband idag i mina ecco biom. Klarade 3min sen fick jag byta till crosstrainern istället :(
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#18
16 januari 2013 kl 15:36
Gilla
Tror lite på Frida ovan...
Obalans mellan muskelgrupper kan också vara boven.
Kolla med en sjukgymnast eller naprapat.
Sandra Larsson
1989 • Örebro
#19
16 januari 2013 kl 16:22
Gilla
Frida: har du något tips på hur jag bäst tränar underbenstyrka?

Ska vila nu några dagar och sen prova springa igen. Om det fortfarande gör ont ska jag nog kontakta sjukgymnast!
1965 • Täby
#20
16 januari 2013 kl 16:26
Gilla
Vi har alla olika erfarenheter, och det är lätt att man generaliserar utifrån just ens egna erfarenheter.

Men vad gäller skor/löpteknik så ser jag det som att det inte är barfotaskorna (tunnare skor) som kommer att göra skillnaden. Utan det är det förändrade löpsteget. Om man fortsätter att landa längt framför sig med tunnare skor så finns nog risken att benhinnorna bara blir värre. Sen kan det vara svårt att få till mindre "overstride" med skor som är mycket uppbyggda och har "hög klack". Å andra sidan, om du går för aggressivt med tunna skor (typ 0 drop) så finns en risk att du får hälseneproblem istället.

Som sagt, mina erfarenheter....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.