Löpning Träning / DN Stockholm halvmarathon 43 inlägg 11834 visningar

Misslyckad satsning på halvmaran - Hur komma tillbaks?

Mikael Furu
1988 • Stockholm
#1
16 september 2012 - 18:19
Gilla
Varning: Långt inlägg :)

Jag är idag rejält missnöjd efter mina 1.33.13 på Stockholm Halvmarathon. Missförstå mig rätt, jag är medveten om att det är en helt ok tid, men jag hade hoppats på bättre. I oktober 2010 sprang jag min senaste halvmara (i Melbourne) på PB 1.32.43, utan att egentligen ha tränat särskilt mycket. Jag kanske sprang två-tre gånger i veckan och inte direkt superkvalitativa pass, som jag upplever det i efterhand alltså.

Med tanke på den bakgrunden var jag övertygad om att jag skulle klara 1.30.00 om jag bara tränade strukturerat för det. I somras (för nu är det väl ändå höst?) hittade jag 10-veckorsprogrammet för sub1.30 här på sidan, och har sedan dess följt det till punkt och pricka (inte missat ett enda pass faktiskt, men sprungit aningen snabbare än vissa angivelser vid något tillfälle). Veckomängden har varit 40-70 km, fördelat på 5 pass allt som oftast. Betydligt mer än jag sprungit tidigare (i alla fall kontinuerligt över en längre period), men jag har svarat bra och klarat mig utan skador eller känningar.

Förra helgen testade jag att springa 5 km på bana och kom då in på 19.40, vilket var ett rejält nytt PB. Innan loppet igår kände jag mig också bra, men när det väl satte igång gick det åt skogen. Första 5 km gick enligt målfart (4.16 min/km) men efter det tappade jag och första milen gick en bit över 44 minuter och därefter var 1.30-tankarna borta. Trots att jag slet som ett djur sista halvan lyckades jag inte heller slå mitt PB, utan rullade in på 1.33.13, som sagt. I och med att jag startade i sista startgrupp fick jag springa om massvis med människor, vilket var stundtals väldigt ansträngande och troligtvis kostade mig en minut eller så. Tror dock att 1.30.00 varit svårt även utan detta störningsmoment.

Vad vill jag då ha sagt med allt detta (förutom kanske lite medlidande)? Dels undrar jag om det är fler som har upplevt halvmara-programmen här som för långsamma/lätta (har skrivit om det förut, men får gärna mer feedback)? Sen vill jag väldigt gärna ha tips på hur jag ska få tillbaka motivationen, som nu är nere i botten? Finns det något halvmara senare i höst som jag skulle kunna revanschera mig på, eller tror ni att ett millopp är bättre? Hade tänkt försöka nå sub40 på 10 km, men det känns inte som att jag har så stor tilltro till programmen här på jogg.se för tillfället.
< < < 1 2 3 > > >
1957 • Arvidsjaur
#21
16 september 2012 kl 22:33
Gilla
Hittade formel på http://aktivtraning.se/lopning/den-perfekta-distansen-10-km
20 min på 5 km skall ge ca 1.32 på halvamaran den verka stämma i detta fall
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#22
16 september 2012 kl 23:53
Gilla
1:"Första 5 km gick enligt målfart (4.16 min/km) men efter det tappade jag och första milen gick en bit över 44 minuter och därefter var 1.30-tankarna borta. Trots att jag slet som ett djur sista halvan lyckades jag inte heller slå mitt PB, utan rullade in på 1.33.13..."
16:"Jag är definitivt bättre på längre distanser, men i och med att jag sprang halvminuten fortare i min förra halvmara utan att vara under 20 min på 5 då, trodde jag att jag skulle ha en god chans att slå den tiden i alla fall."(1:32:43).

Mikael Furu: Jag tror du helt enkelt öppnade för hårt. När man tidsmässigt jämför på dina båda lopp så kan man se att när du öppnade mjukare gick det bättre. Själv öppnade jag ändå lugnare - 21:27 - på första fem på Gbg-varvet i år och kom in på 1:28:46. Milen var på 42:03. De yttre förhållandena i övrigt synes ha varit ungefärligen densamma - 18-19 grader och en sol som tittade fram då och då. Jag tränar också 4-7 mil i veckan och har PB på 5km ungefär som ditt - 19:53, dock utan att hålla mig till något program. Mina tidigare erfarenheter av dem är att jag bara blir skadad (intervaller) eller övertränad. Nuförtiden låter jag bara kroppen och lusten bestämma hur träningen skall vara.
1959 • Hammarö
#23
17 september 2012 kl 10:24
Gilla
Hmm, förutsättningarna är "olika" ... Jag tillhör en av de "störningsmomenten" ni nämner !
Jag sprang vid 53 års ålder mitt livs första halvmara och kom in på 2:15 ... som jag är otroligt nöjd med (samma km-tid som jag för ett par månader sedan sprang 10km på, vilket då var det längsta jag sprungit).

Jag inser att prestationskraven stiger desto bättre man blir ...
Jag hoppas du hittar tillbaka till samma glädje som jag känner för 2:15 :-)
1971 • Nykvarn
#24
17 september 2012 kl 10:53
Gilla
Mycket bra är redan skrivet, banan i Stockholm är inte så lätt (det är i och för inte varvet heller) och första 5km innehåller en del motlut (starten, och så sega biten upp förbi centralstation, Torsgatan) och det gäller nog att springa lite smart.

Jag gick också ut aningen hårdare än mitt PB från förra året (10s snabbbare än då) och kanske fick jag sota för det lite då den andra femman som innehåller backen upp efter Vätskekontrollen på Kungsholmen gick klart långsammare.

2007-2009 låg jag på 1:32 på halvmaran och det krävdes att jag var ärlig mot mig själv och erkände att jag inte sprang kvalitétspass så ofta som jag trodde. 2010 blev det lite mer kvalité på träningen och då klarade jag både 1:30 och sub40 på milen med bred marginal.

1:33 är verkligen ingen tid att skämmas för, tvärtom! Det är bara att kolla i resultatlistan hur många du hade efter dig.

Likaså, stort grattis till Ulf som premiärsprang halvmaran vid 53 års ålder på 2:15, bra! Grattis!
HR
1972 • Stockholm
#25
17 september 2012 kl 10:58
Gilla
Ulf: jag tillhör dem som "drabbades" av människohopen både i början, lite grann i mitten och nästan värst i slutet av loppet.

Även om jag kände frustration så kände jag samtidigt att det är absolut inte ditt eller någon annans fel att jag startade i en sen startgrupp och fick en böljande resa och skrota min plan redan efter 6-7km.

EN sak som jag önskar hade varit inpräntad i ALLA deltagare hade varit att lämna ett smalt spår på vänster sida för de som vill rassla förbi - oavsett startgrupp. Då hade det ordnat sig för mig och många andra. Nu blev det ju som så att man fick stanna upp för en del som GICK (även i nerförsbackarna!) längst ute till vänster så man fick bromsa upp hårt någon meter innan, invänta lucka och snedda förbi eller kliva upp på trottoaren/refugen och ta sig förbi. Inte särskilt löpekonomiskt och efter ett par tusen sådana (inte gående allihopa) så tar det på orken och motivationen att försöka persa när man inte får göra sitt lopp som man tänkt. Men, det är ingens fel utom mitt att ha de förväntningarna. Dessutom finns det ett hundratal exempel på folk med samma ambition som jag som lyckades klara av det med starkare vilja och mer offervilja.

Så istället; Grattis Ulf, du har mer än dubblat din längsta distans och tagit dig i mål. Tapperhetsmedalj för dig. För de raketer som springer loppet så heter det ju Tapper Hets Medalj. Själv så fick jag en behaglig resa runt och är tacksam för det, trots allt.

Tog ut lite av min frustration dagen efter HM med ett kortare "återställningspass" i högre fart. Och se där, då fick jag lite träningsvärk trots allt. ;)

Liksom Alberto Pinton skrev tidigare så börjar jag fundera på om jag istället ska springa mindre lopp i framtiden så att man kan slippa det negativa med en sån här jättelöpmanifestation. Men, löpning är så populärt att det till slut bara blir de obskyra loppen kvar. Dessutom så kan jag tänka mig att om jag får springa EN snabb HM så kan jag bestämma mig för att inte hetsa fram PB efter PB utan då kan jag tänka mig att "jogga runt" HM på runt 1:40 bara för upplevelsens skull. :)
HR
1972 • Stockholm
#26
17 september 2012 kl 11:07 Redigerad 17 september 2012 kl 11:07
Gilla
Staffan; jag hade som längst TVÅ 15km pass under sensommaren, med tre dagar emellan. Det sista av dem lördagen innan HM. Alla andra pass var på mellan 10km och ner till 5km Host host. Fick lite krypångest inför HM och visst gjorde det skillnad rent mentalt. Hade jag fått fem-sex långpass till hade jag startat mer peppad och "beredd" på distansen.

Jag är bättre på att peppa andra än mig själv. Jag sprang med tidshets mer när jag var yngre och bestämde mig för att sluta klocka när jag klippte milen under 35 min. Och sprang utan klocka de sista åren innan jag lade av helt efter skada.
Jag har ett inneboende motstånd mot tidtagning sedan dess, men har givetvis ryckts med i glädjen över GPS-klockornas möjligheter och har ett litet personligt vägval som innebär att jag antingen ska börja springa längre pass och strunta i tiden och bara klocka någon gång i månaden för att "stämma av" dagsformen.





1975 • Borlänge
#27
17 september 2012 kl 11:07
Gilla
Borde inte 1:32:xx i Melbourne gjort så hamnade i A-ledet?
Eller varför seedade du inte?
1981 • Örebro
#28
17 september 2012 kl 11:22
Gilla
Sprang själv Å-stadsloppet i fjol och är anmäld i år. Är inte helt 100%, men jag sprang med farthållare på 1.40 så nog borde dom ha en för 1.30 också. Lycka till !
Håkan Lenhoff
1979 • Stockholm
#29
17 september 2012 kl 17:06
Gilla
Fantastiskt bra resultat av er alla här. Själv lyckades jag precis klämma mig in under 1.40. Det var min första halvmara och startade i grupp G. Håller inte alls samma tempo som Henrik m.fl. från den gruppen, men blev ändå lite förvånad att det var så svårt att ta sig fram i vissa partier. Riktigt trångt framför allt från Tanto och nästan hela vägen till nerförsbecken vid Götgatan. Men det var ändå en kul upplevelse!

Har dock funderat lite efter loppet på hur man ska göra vid vattenstationerna. Har bara sprungit kortare lopp tidigare och då inte brytt mig om att dricka. Nu försökte jag få i mig lite vätska vid varje vattenstation. Men dels kändes det som att det tog mycket tid och dels fick jag knappt i mig nåt ändå. Insåg att det var väldigt svårt att dricka och springa samtidigt... Så undrar om nån har nåt tips på hur man ska förhålla sig till det, om man ligger på en tid runt 1.40? Inte dricka alls, dricka färre gånger, stanna ordentligt för att dricka, eller annat att tänka på?
Kim Ahola
1970 • Västerås
#30
17 september 2012 kl 17:11
Gilla
Jag hade också problem med vattnet/sportdrycken. Jag drack lite vid alla stationer utom den sista. Försökte springa och dricka, men det gick inget vidare. Till slut märkte jag att det var enklast att bara stå still och dricka. Känns som att man kanske borde träna lite på det där.
Mikael Furu
1988 • Stockholm
#31
17 september 2012 kl 17:56
Gilla
Otto: Du kan ha en poäng i att jag öppnade för snabbt, har själv börjat komma till den slutsatsen. Ville hänga på min kompis (som jag tränat mycket med i sommar), men borde inte gjort det så länge. Dock öppnade jag inte lugnare i Melbourne utan snarare lite snabbare: då sprang jag första 10.5 på 45.07 och nu gick första 10 på 44.08 (eventuellt lite snabbare om skylten kom för sent).

Ulf: Redan efter en återhämtningsjogg i kvällssolen har jag hittat tillbaks till glädjen :) Sen vill jag absolut inte använda ordet störningsmoment om dem som springer långsammare än 1.33, naturligtvis inte. Håller dock med Henrik om att det varit bra med en ledig "omkörningsfil". I övrigt instämmer jag: ett stort grattis till din prestation Ulf!

Staffan: Kul att höra att det finns förbättringsmöjligheter. Jag får tacka för en intressant blogg också, får hämta träningsinspiration därifrån!

Fredrik: Mitt Melbourne-lopp gick 2010, och de ville ha resultat från 1/1 2011 för seedning. Jag kanske var för laglydig där, vet inte om de bryr sig om att kolla upp angivna resultat.

Elias: Det låter bra, hoppas på det. Tack detsamma!

Håkan och Kim: På halvmaran tycker jag att det är lämpligt att dricka första gången efter omkring halva loppet, och sen en gång till efter det. Personligen känner jag inte att jag behöver mer än så, då det är ett relativt kort lopp. Det är nog som sagt enklast att stanna och dricka, den lilla tid man förlorar där kompenseras nog av att man faktiskt får i sig vätskan ordentligt och lätt kan komma igång igen.
1980 • Stockholm
#32
17 september 2012 kl 18:16 Redigerad 17 september 2012 kl 18:17
Gilla
Jag hade också problem med att zickzacka genom massan från startgrupp H som debutant i halvmaran, hade amitionen att komma en bra bit under 1:40 men det blev 1:40:55 istället. Jobbigast för mig var att känna att jag kunde ge mer men inte fick inte utlopp för det.

Istället för att lyfta blicken och segla fram i sitt tempo var det bara fokus på löparna framför och hur man ska ta sig förbi dem. Extra jobbigt i sista uppförsbacken innan Slussen där det kändes som en riktig flaskhals.

Men vädret och åskådarna som hejade på. Vilken dag!
HR
1972 • Stockholm
#33
17 september 2012 kl 18:59
Gilla
Kim: det är nog mycket bättre att stanna till och dricka någon lugn klunk, skölja ur munnen och sänka pulsen i 20-30 sek totalt. Du vinner nog på det i längden.

Axel Kårfors:
Jag tror att nu blir det "copy and paste" på din historia. Jag tror vi är minst femhundra löpare med exakt samma historia. Skönt ibland att vara "en i mängden". :)

Mikael: jag brukar normalt inte dricka under löppassen, på halvmaran tyckte jag det kändes bra att göra det dock. Lite grann iallafall. Bara man får skölja ur munnen och svälja en klunk så känns det genast bättre. Men springa och dricka - som jag gjorde runt milen - var inte smidigt. Jag hade inte förlorat på att stå still medan jag drack. Mot slutet satt det bra med en klunk till och lite splask i ansiktet. Mittendrickan borde jag hoppat över, men den serverades av min sambo i Gamla Stan, så det var ett publikstopp.

Håkan Lenhoff
1979 • Stockholm
#34
17 september 2012 kl 22:53
Gilla
Tack till er alla! Blir det någon mer halvmara, så blir det helt klart färre stopp för vatten/sportdryck. Sannolikt inte springa samtidigt heller...
Mikael Furu
1988 • Stockholm
#35
20 september 2012 kl 00:20
Gilla
Tänkte bara meddela att jag idag (igår) satte nytt PB på milen med 40.55, på en hyfsat kuperad bana! :)

Så nu undrar jag lite vad 19.40 på 5 km bana, 40.55 på 10 km skog samt en veckomängd på ~50 km "borde" ge för halvmararesultat? Förstår att det finns många fler faktorer som spelar in, men vore intressant med input!
1959 • Hammarö
#36
20 september 2012 kl 10:10
Gilla
Mikael: Kul att du hittade tillbaka snabbt :-)

(Måndagen kunde jag själv knappt gå .. så jag fick vänta till Tisdagen för en mjuk 8km-runda i snigelfart ;-)

Jag har full förståelse för frustrationen över zick-zackandet genom horder av långsamma löpare.
Trots mina 2:15 så fick jag efter 18 km - nästan oförtjänt pigg i benen - rätt mycket zick-zackande själv i uppförsbacken genom Tantolunden. Det var smalt och väldigt många som gick i bredd och pratade :-/

Till och med i Karlstads stadslopp hamnar man i startgrupp baserat på vad man tidigare sprungit på eller angivit som sluttid - dvs desto långsammare desto längre bak! Där var det inte i närheten så mycket zick-zack ... konstigt att det inte var så här !

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#37
20 september 2012 kl 10:31
Gilla
Mikael, jag tror på strax under 1:30.

En kuperad mil på 40:55 i skogen är fantastiskt bra (om nu distansen stämde) och visar på betydligt bättre form än dina 19:40 på 5000m bana, anser jag.
Mikael Furu
1988 • Stockholm
#38
20 september 2012 kl 20:24
Gilla
Tack Ulf! Jag håller med, just upp genom Tanto och förbi Zinken var vääldigt trångt! De borde fundera på om det går att bredda banan där på något vis.

Gustaf, kul att höra! Distansen är jag hyfsat säker på att den stämmer, ska vara kontrollmätt.
HR
1972 • Stockholm
#39
20 september 2012 kl 22:42
Gilla
Mikael; det låter lovande.

Det känns som att du klarar lite fortare om du skulle haft draghjälp på flack bana. Sedan kan det vara som så att du som är såpass ung kommer klara att hålla din fart ganska länge. En kuperad mil på 40:55 är kalas, då bevisar du att du har lite reservkapacitet i kroppen.

1:30 borde du kunna greja om du får ett par långpass på vägen bara. Du skulle kunnat klara det på "pannben" också.

Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#40
21 september 2012 kl 07:14
Gilla
Åland halvmara i slutet av oktober! Extremt flack bana, men ganska oinspirerade dock. Men då har du några veckor på dig att ta till dig alla tips och sedan kuta under 1.30. Lycka till!!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.