Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 16555 visningar

Smärta under fotknölen

Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#1
3 februari 2012 - 21:41
Gilla
Under slutet på förra året överansträngde jag hälsenan och drog på mig en hälseneinflammation. Höll upp med löpningen helt i några veckor på inrådan av sjukgymnast och det blev något bättre. För några veckor sedan återkom smärtan först i hälsenan men har nu gör det mer ont under fotknölen på utsidan. Det är framförallt i vila som det gör ont men under löpning så kan jag upplev en viss begränsning. Jag har dragit ner på löpningen nu och överväger att ta fullständigt uppehåll i några veckor även om det bär emot.

Det jag egentligen är ute efter är goda råd och om någon har upplevt samma typ av smärta under fotknölen och vet vad det kan röra sig om.


Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#2
3 februari 2012 kl 22:39
Gilla
Drabbades av ngt liknande för ett år sedan. Svullnade upp kring ankeln o det gjorde t o m ont när jag gick. Sprang ingenting på 7 månader (testade emellanåt, men då blev det åter irriterat), sedan började jag så smått igen o har kunnat löpträna sedan dess (mars 2011). Går tydligen en del senor från knä ner under fötterna och där blev det inflammerat, sannolikt efter överansträngning med för mycket löpnibg o andra hoppande aktiviteter.
Mattias
1974 • Borås
#3
4 februari 2012 kl 10:47 Redigerad 4 februari 2012 kl 10:47
Gilla
Jag hade ont under knölen på
höger fot för ett par månader sen, höll upp med löpningen i två veckor och körde cykel under tiden för att inte tappa för mycket kondition.

Gjorde även balansövningar varje dag, stod på ett ben och försökte blunda (svårt!) och gjorde tåhävningar och gick runt på tå hemma för att försöka träna upp muskulaturen i fötterna.

Sen körde jag igång med lätt löpning och ökade efter hand och har inte fått tillbaka besvären.
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#4
4 februari 2012 kl 18:10
Gilla
Hade ont på samma ställe. Anlitade dr Google och hittade ett namn som jag inte kommer ihåg. Muskeln som vickar foten i sidled börjar på underbenet går sedan ner och rundar fotknölen för att fästa på utsidan av fotbladet. Blir den för spänd blir den irriterad. Slutade aldrig springa helt men gjorde excentriska tåhävningar och tog Voltaren gel. Får ibland känningar men då kör jag ihärdigt med tåhävningar igen så brukar det släppa.
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#5
4 februari 2012 kl 21:30
Gilla
Tack för svaren, ska ta ett kort uppehåll i veckan och bara köra styrka och spinning. Ska försöka köra ordentligt med tåhävningarna, är dock en av de övningar som gör ont.
1952 • Varberg
#6
5 februari 2012 kl 10:35
Gilla
Det ni beskriver är besvär från peroneussenorna - brevis och longus. De går runt yttre fotknölen och fäster under foten. Finns en hel del att läsa om detta problem.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#7
5 februari 2012 kl 15:57
Gilla
Har haft samma problem och kom också fram till med ha dr Google och bilder etc att det var peroneussenan. Vilade, balansade och stretchade (bästa för mig var att stretcha undersidan på fötterna genom att liksom "sitta på knä" på fötterna så att senan sträcks nära sitt fäste). Har fått tillbaka det lite grann några gånger och har märkt att det tenderar att återkomma om jag går i skor med klack - något att tänka på som tjej kanske (att iallafall stretcha efter en dag i klack, eller undvika klackar om det är illa).
1980 • Åby
#8
6 februari 2012 kl 14:19 Redigerad 6 februari 2012 kl 14:19
Gilla
hade nåt liknande för ett par år sen, tog kontakt med en idrottsläkare som tejpade ihop foten på mig så den inte gick att vricka och senan/muskeln/vaddetnuvar fick återhämta sig. Försiktig start med rehab, värme/kyla och stretch och sen var problemet borta efter ytterligare ett par dagar.
Är numera noga med att stretcha och tänja på fotens alla leder och muskler som jag kommer åt för att undvika samma typ av skada igen.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#9
27 februari 2012 kl 14:20
Gilla
Efter mitt långpass i helgen fick jag ont på utsidan av vänster fot under fotknölen. Det gör inte ont i vilande läge men känns en del när jag går.
Efter Iprengel i två dagar känns det lite bättre.

Funderar på om det är peroneussenan?
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#10
27 februari 2012 kl 14:49
Gilla
Jo jag funderade på om det inte var peroneussenan men det som va skumt var att smärtan liksom vandrade lite. Drog ned på löpningen i några veckor och körde spinning och styrka. Har precis kommit igång igen och förra veckan kunde jag springa milen på band utan att jag hade ont efter så nu tror jag det börjar ordna upp sig.

För mig hjälpte den nästan inte alls med gel, det enda som hade lite effekt va antiinflamatoriskatabletter men det vill man ju inte peta i sig massor av.
1980 • Karlstad
#11
28 februari 2012 kl 09:55
Gilla
Stabilitetsövningar på balansplatta eller ännu hellre balanskudde kommer göra susen!

Har haft långvariga problem med detta och konsulterat flertal sjukgymnaster. För min del handlar det om för många stukningar i ung ålder så att senorna fått bestående skador. Därför krävs det mer stadig muskelatur för att avlasta dem. Använder jag mina balanskuddar och står på dem dagligen blir det bättre/bra. Men sen skiter jag oftast i det och då kommer problem åter rätt snart. Konstigt att man inte kan klara det där med förebyggande träning bättre... ,-)

Tejpning kan hjälpa temporärt för stöd och avlastning om man behöver för att genomföra träning/tävling under rhab-perioden med balanserandet. Kinesiologi tejp enligt denna länk är grymmt effektivt för mig: http://link.brightcove.com/services/player/bcpid5988543001?bckey=AQ~~,AAAAABjSC4E~,YBF36HfcFnYfxJPn3CJyatXq5ZJaZWYL&bclid=0&bctid=6550997001
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
16 mars 2012 kl 13:38
Gilla
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan två år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor").
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.