Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 44922 visningar

Smärta runt yttre fotknölen - inflammation?

Karin
1978 • Hässelby
#1
6 augusti 2012 - 08:39
Gilla
Hej! Kom igång ordentligt med löpträningen i våras efter två täta graviditeter. Köpte nya skor i juni (new balance) som har varit bra. Dock har jag nu fått smärta runt yttre fotknölen på vä fot. Det är lite svullet kring området men det är knappt synbart. Jag känner mig också trött i fötterna och det smärtar lite generellt under hela fotsulorna när jag går/springer.

Jag undrar om detta helt enkelt är överträning och en inflammation runt fotknölen eller om det kan vara de nya skorna? Någon som har erfarenhet kring detta? Har startat en kur med orudis och ska vila denna vecka från löpningen. Men om det är skorna kanske jag behöver något inlägg? Köpte dem på löplabbet efter de analyserat mitt löpsteg så de borde ju passa min fot...

Tacksam för svar!
Karin
1978 • Hässelby
#2
6 augusti 2012 kl 12:37
Gilla
Är det ingen av er löpvana som har någon åsikt? Kan tillägga att jag löptränar 2-3 ggr/vecka, mellan 6-10 km. Jag tycker jag har försökt hålla en måttlig träning (vanligtvis blir jag lite för entusiastisk och springer för ofta och har haft inflammation i hälsenan förrut) men jag har ju ökat intensiteten och längden på passen...
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#3
6 augusti 2012 kl 17:47
Gilla
Jag har lite samma typ av problem och det kommer och går. Har gått hos sjukgymnast för det (eftersom det också gav mig knäproblem som följd) och enligt honom beror det helt enkelt på dåliga muskler i foten. Jag har stukat den nån gång och kan numera trampa snett utan att något händer så musklerna är nog för svaga/uttänjda typ. Bra stabiliseringsövningar att göra är att stå på balansplatta (eller på ett ben på golvet om det är för svårt att hålla foten stabil på platta). Se till att foten inte "faller" åt något håll utan att den är rak och stabil. Känns mer än man tror. Annars kan det även vara peroneussenan som spökar, beroende på var runt knölen det gör ont.

Kan säkert också underlätta att välja skor som inte skaver mot knölen, det kan ju göra det värre.
Karin
1978 • Hässelby
#4
6 augusti 2012 kl 18:21
Gilla
Ja, detta med skor är ju viktigt. Köpte som sagt nya NB på försommaren på löplabbet. Tjejen jag köpte av sa att jag pronerar något men hon tyckte inte det var nödvändigt att ha ngt extra stöd i nuläget. Nu ska jag gå tillbaka till löplabbet och se om de kan ha ett inlägg som hjälper mig, hon skrev nämligen vilket inlägg som skulle passa mig på kvittot. Och jaa, jag har fått ont av skon precis där jag är svullen så tyvärr kanske den skaver lite för mycket precis runt fotknölen. Inte kul när man lägger ut dyra pengar på skor som ska vara bra :(...
Tack för svar!
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
7 augusti 2012 kl 11:10
Gilla
Jag tror på din teori om att du har svaga muskler i foten.
Min högst personliga åsikt är att du absolut skall undvika inlägg.
Jobba med att stärka musklerna istället.
Spring barfota ibland på någon gräsplan (eller fotbollsplan t.ex.)
Inlägg behövs enligt mig bara om man har en fysisk defekt.
Om man hjälper upp situationen med inlägg för att man har dåliga muskler så stärker man aldrig muskeln i sig, dvs. man blir aldrig bättre. Gissar att du på nätet kan hitta massor med övningar för att stärka fötterna. Finns säkert trådar här också kring det.
Skav vid fotknölen däremot är ju tråkigt. Ingen bra idé så där på stört om du inte vill sätta saxen i skon och "bygga om dom".
Thomas Larsson
1969 • Tyresö
#6
7 augusti 2012 kl 18:01
Gilla
Hej!

Jag har också problem med mina NB på samma sätt som du anger. Det verkar som om sidorna är för höga så de skaver på mina knölar. Jag har satt på plåster på det onda stället och det fungerar hjälpligt.

Var på Runnerstore idag och fick tipset att byta till ett par saucony progride guide 5 som har lägre sidor men i övrigt liknande uppbyggnad som mina gamla. Vi får se om det blir bättre.
Karin
1978 • Hässelby
#7
7 augusti 2012 kl 22:19
Gilla
@Anders: gick tillbaks till löplabbet idag och de trodde inte heller jag behövde inlägg och @Thomas de trodde inte det var pga mina NB skor... När jag tänker på min sista löprunda drar jag mig till minnes att jag trampade snett i skogen så foten vek sig litegrann, så kanske det faktiskt rör sig om en lättare stukning och då är det ju vila och högläge som gäller. Väldigt lätt som mammaledig med en 1- resp snart 3-åring ;). Intressant dock att du Thomas säger att du har samma problem... Berätta gärna hur det går för dig!

Tack för era svar!

Några som för övrigt har erfarenhet av lättare stukningar? Hur lång vila behövs och när vet man att man kan testa att ge sig ut igen?
Thomas Larsson
1969 • Tyresö
#8
8 augusti 2012 kl 00:36
Gilla
Angående stukning så fanns det en artikel nyligen här på jogg: http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=665
Karin
1978 • Hässelby
#9
8 augusti 2012 kl 13:10
Gilla
Tack för artikeln Thomas. Har nu inköpt kompressionsstrumpa och kör på med voltaren gel. Hoppas att det går över snabbt nu, det känns ju verkligen som det är en lindrig stukning eftersom jag knappt hade ont precis efter jag trampade snett, det kom först efter löprundan...
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#10
9 augusti 2012 kl 21:53
Gilla
Kan vara inflammation i Peroneus Brevis senan - prova med att stretcha vaden - stretcha med foten i lite olika vinklar - så att Peroneus Brevis stretchas.
Thomas Larsson
1969 • Tyresö
#11
10 augusti 2012 kl 22:33
Gilla
Hej igen!

Nu har jag testat skorna två gånger. Dels ett kort pass i, för mig, högt tempo och dels ett intervallpass (4*800m). Jag hade inga problem med att skon skavde på knölen. Till helgen får dem sitt elddop då väntar nämligen ett långpass på mestadels asfalt. Återkommer med hur det gick.

Med vänlig hälsning,
Thomad
Karin
1978 • Hässelby
#12
14 augusti 2012 kl 13:33
Gilla
Hur gick det i helgen Thomas?
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#13
14 augusti 2012 kl 14:10
Gilla
Jag råkade ut för en "stukning" på förra årets Hässelbylopp. Jag tror det inträffade precis i starten som var på en äng med ganska gropigt underlag. Kände dock ingenting förrän jag kom i mål och fick sedan halta hem. Detta var i oktober förra året och jag har fortfarande känningar av och till och det är precis där du beskriver det, yttre fotknölen och strax nedanför. Envis åkomma det där.
Karin
1978 • Hässelby
#14
14 augusti 2012 kl 16:39
Gilla
Leif: låter precis som det jag råkade ut för, kände inte så mycket under själva löppasset utan först efter. Tråkigt att det är långdraget för dig, har du fått råd av naprapat/sjukgymnast?
Thomas Larsson
1969 • Tyresö
#15
14 augusti 2012 kl 21:30
Gilla
Jodå det gick bra när det gäller knölen. Fick dock en blåsa på insidan av hälen. Aldrig får man vara nöjd....

Vill dock påpeka att mina problem med NB var av typen att de skavde på knölen så att det blev ömt och till sist skavsår. Därav plåster som jag nämnde tidigare.

Ditt problem verkar ju vara lite mer omfattande.

Med vänlig hälsning,
Thomas
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#16
15 augusti 2012 kl 21:14
Gilla
Min sjukgymnast hade tyvärr inte så värst bra råd att ge. Det som har fungerat bäst är att stå på en balansbräda och vicka fram och tillbaka och åt sidorna. Det mjukar upp och stärker fötterna. Eländigt tråkigt men ibland får man bita ihop. :)
Karin
1978 • Hässelby
#17
22 september 2012 kl 13:34
Gilla
Uppdatering: min fotled är helt bra nu. Körde balansövningar och streching samt bytte ut ett löppass per vecka mot ett crosstrainer pass (skittrist!). Sprang tjejmilen på 54:49 och nu väntar Hässelbyloppet. Tränar 3 löppass per vecka utan problem. Hurra!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.