Löpning Avancerad träning 17 inlägg 14219 visningar

utebliven menstruation

linda hansson
1979 • halmstad
#1
31 maj 2009 - 18:20
Gilla 
Hoppas inte mitt ämnesval kommer stöta någon....

Min menstruation lyser med sin frånvaro sedan dryga tre månader och jag undrar vad det beror på. Vet med säkerhet att jag inte är gravid så den teorin behöver ni inte komma med:). Tidigare har den alltid varit regelbunden men nu alltså inte alls. Har intensifierat min träning sedan ett halvår tillbaka och har legat på mellan fyra till sex mil per vecka under denna tid och jag antar att det kan vara en orsak. Och nu är jag lite osäker på vad jag ska göra och även på hur orolig jag bör vara. För att vara ärlig är det ju rätt skönt att inte ha någon mens men kan det ändå på något sätt vara skadligt? Är det vanligt att kvinnor som tränar hårt får oregelbunden mens eller att den helt försvinner? Jag har normalt BMI bör kanske tilläggas, runt 21, men har nog tappat ett par kilo under det senaste halvåret.

Tacksam för lite råd från kvinnor (och kanske också män) här på jogg.

/Linda
Anette Björkman
1978 • Lund
#2
31 maj 2009 - 18:27
Gilla 
Att du har ett BMI på 21 är kanske inte så viktigt för vad jag förstått kan mensen utebli när man tränar riktigt hårt, precis som man tappar mycket vikt. Det handlar om att kroppen inte känner att den klarar av att vara gravid nu pga den ansträngning som du utsätter din kropp för. Jag menar absolut inte att du ska sluta träna, men snacka med någon läkare, du kanske skall äta mer fett i maten eller ngt sådant för att få tillbaka balansen.
Gurra Limebranch
1983 • Lund
#3
31 maj 2009 - 18:31
Gilla 
Om det är så att din vikt är normal, att du äter och sover normalt så tycker i alla fall jag att du ska ringa eller besöka "din" gynekolog/barnmorska och berätta hur det ligger till. Att utesluta någon form av hormonell störning är viktigt!
Annars kan du ju testa att dra ner på träningen under en månad och se om mensen kommer igång.

Enkelt beskrivet är det i många fall näringsbrist i kombination med den intensifierade träningen som gör att mensen uteblir och/eller är oregelbunden. Ta det på allvar och kolla med de som har till uppgift att svara på sådana här frågor - inte på jogg.se
1986 • Knivsta
#4
31 maj 2009 - 18:32 Redigerad 27 juli 2009 - 22:39
Gilla 
,,,
Per Arneng
1978 • Mölndal
#5
31 maj 2009 - 18:32
Gilla 
Ingen aning men sökte lite på nätet: http://www.time-to-run.com/women/physiology/periods/periods-stop.htm

"Many women believe they have stopped menstruating just because they are exercising too much. However, this is not true because there are also very thin athletes who exercise very heavily which have regular periods."
....
"What is fact, is that the cessation of periods is commonly related to nutrition loss of body fat, stress, and changes in the amount of body hormones."

Symptomen heter "Amenorrhoea" iaf.

Wikipedia håller med om samma sak att det är en brist på näringsintag: http://en.wikipedia.org/wiki/Amenorrhea#Exercise_amenorrhoea

Du kanske inte har börjat kompensations äta för alla dom extra kalorierna du bränner när du börjat träna så mycket mer?
1981 • Linköping
#6
31 maj 2009 - 19:24
Gilla 
Caisa, jag måste säga ifrån, många p-medel gör tvärtom att risken för benskörhet ÖKAR.

Linda: Som sagts, trologtvis för låg fettprocent. Det behöver ju inte vara farligt (skulle tippa på att det är rätt vanligt bland elitidrottare...) men kanske ett besök hos gynekolog vore bra?
1976 • Tullinge
#7
31 maj 2009 - 19:34
Gilla 
1984 • Norrköping
#8
31 maj 2009 - 23:15
Gilla 

LOL; jag har hittat min träningscoach! Guru Joe ftw!

Men måste säga att det är lite spännande med kroppsliga skillnader och hur man ser saker som "näringsbrist" av någon typ. Rent logiskt borde väl killar också få rubbningar i näringen/hormoner ifall man ökar träningen? Men hur ser man det om man inte har en biologisk visare av samma typ som mensen? Hur vet jag att jag är "fit att få barn" eller inte, så att säga.
1986 • Knivsta
#9
31 maj 2009 - 23:15 Redigerad 30 december 2009 - 22:50
Gilla 
...
1960 • Västra Frölunda
#10
31 maj 2009 - 23:25
Gilla 
Om du fortsätter träna med samma intensitet som nu så kommer du få tillbaka mensen när kroppen "vant sig". Om du äter som du skall har du inget att oroa dig för, det är helt normalt att mensturationen lägger av. den kommer lätt tillbaka igen om du äter bra och lättar lite på intensiteten. Njut av situationen!
1983 • Linköping
#11
1 juni 2009 - 01:14
Gilla 
Kroppen reagerar med utebliven mens pga stressen du utsätter din kropp för. Var längesen jag läste embryologi nu, men har för mig att det är den kontinuerliga extra tillförseln av kortisol som hämmar utsöndring olika hormoner som t.ex. FSH och LH. Så kortsiktigt är det nog ingen fara som sagts tidigare, men det är ett sätt av din kropp att varna för att du utsätter den för för mycket stress.
Sen finns det säkert många andra anledninga som skulle kunna vara orsaken, så gå till en läkare för att reda ut det.

Miska: Detsamma händer hos män också, men vi har inte alla dessa hormoner och mens och påverkas därför inte lika mycket. men långsiktigt så tar man skada av stresshormonerna som kan leda till sämre immunförsvar mm. Därför är det extra viktigt att tänka på vad man äter när man träna hårt, inte bara få i sig tillräckligt med kalorier.
Flisabeth
1980 • Umeå
#12
1 juni 2009 - 16:46
Gilla 
Jag lider av precis samma fenomen (har inte haft mens sen dec förra året). Den har blivit allt mer oregelbunden i takt med att min träningsdos ökat, och nu är den således helt borta. Dock har jag ett ganska högt BMI och är noga med att äta bra, och jag mår bra i övrigt trots att jag periodvis ligger på ganska höga träningsdoser.

Jag håller med Simon om vad som ligger bakom, nämligen kortisolhalten. Hos män sjunker den direkt efter träning, medan den fortsätter att vara förhöjd hos kvinnor. Här finns en bra artikel i läkartidningen som förkarar fenomenet: http://ltarkiv.lakartidningen.se/1998/temp/pda18738.pdf

Amenorre är något som ska tas på allvar och generellt går gränsen vid 6 mån utebliven mens innan man utreder. Som jag utläst av artikeln är det viktigt att anpassa näringsintaget efter träningen.
linda hansson
1979 • halmstad
#13
1 juni 2009 - 17:28
Gilla 
Hej och tack för alla engagerade svar! Ska ta tag i gynekolog/läkarbiten (trots att gurun joe säger no, no, no way till det och han verkade ha rätt bra koll på det mesta ;)) men först efter sommaren med tanke på det Flisabeth skriver om att utredning brukar göras först efter sex månader. Under sommaren blir det kanske lite mindre träning och lite mer glass och då kanske det hela löser sig av sig själv.
Flisabeth
1980 • Umeå
#14
1 juni 2009 - 17:34
Gilla 
Glass och lite återhämtning låter som ett bra recept ;-) Du ska se det nog kommer att komma igång.
Lycka till och var rädd om dig :-)
1979 • kiruna
#15
1 juni 2009 - 21:45
Gilla 
Har haft utebliven menstruation vid två tillfällen i mitt liv. Kontaktade gyn och var på undersökning och inget var fel mest troligt berodde det på min viktnedgång, läkaren sa att det inte är farligt att ha utebliven mens men om den inte kom igång skulle jag få piller för att sätta igång den men det behövdes ej för tillslut kom den igång av sig själv. Ringer man dit "för tidigt" säger de att man ska återkomma då det gått 6 månader. Så stressa inte upp dig, den kommer nog så småningom...
KarinE
1986 • Stockholm
#16
1 juni 2009 - 22:41
Gilla 
Vid träning är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket kalorier och äta allsidigt. När du tappar vikt kommer östrogennivåerna att minska (pga minskade LH och FSH-nivåer som Simon skrev) och menscykeln rubbas. För lite energi och näringsintag samt låga östrogennivåer ökar risken för benskörhet (tänk på kalciumintaget!) men även risken för stressfrakturer - något som kan ta lång tid att rehabilitera, så ta problemet på allvar!!!

Detta problem kallas för "the female athlete triad", vilket är ett bra sökord om du vill läsa mer om det.
http://en.wikipedia.org/wiki/Female_athlete_triad

Lycka Till!

Jenny Lindén
1992 • Växjö
#17
2 juni 2009 - 11:45
Gilla 
Jag har varit med om en liknande situation. Min mens uteblev i 100 dagar förra året. Jag var hos läkaren och vi kom då fram till att det var för att jag tränat hårt och kanske ätit lite för lite. Rådet jag fick var att bara vänta och se om det kommer tillbaka och givetvis inte träna så mkt och äta ordentligt. Och så kom den tillbaka:) visst var det skönt att vara utan den ett tag, men oron för att den uteblev var definitivt större!
Men jag tror inte du behöver oroa dig, den kommer tillbaka bara du äter bra och tränar lagom:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.