Triathlon Simning 3 inlägg 4252 visningar

Kan simning kompensera utebliven cykling och löpning?

#1
10 december 2007 - 16:53 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla 
Hej! Jag är helt ny på denna sida. Jag är egentligen ivrig motionscyklist ( huvudsporten) med lite löpning som hobby. Jag har ådragit mig en stressfraktur i höften efter att ha starat maratonträningen lite för intensivt. Så nu har jag totalt löp och cykelförbud i minst 3 månader ( går på kryckor). MEN ortopeden anser att simning är ok. Nu undrar jag (som total simningoskuld): kan man verkligen bibehålla/ tom utveckla kondition och muskulatur genom simning ( typ vanligt "tant"bröstsim)? Hur bör man träna för att inte tappa i kondition ?( min vanilga "belastning ligger på ca 10 landsvägsmil med cykel i veckan / 3-4-spinning pass och, innan detta med höften började ca 25 km löpning i veckan. Jag är nu jätterädd att tappa vad som tagit lång tid att bygga upp och är JÄTTETACKSAM för lite råd.
1978 • Västra Frölunda
#2
11 december 2007 - 11:25 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Det krävs tyvärr väldigt mycket teknik, vana och styrka i muskler du kanske inte är van att använda för att kunna hålla den träningspuls du är van vid. Jag tror att det blir väldigt svårt att hålla samma nivå i löpning och cykling efter tre månader med bara simning. Däremot kan du antagligen förbättra muskulaturen i armar, axlar, rygg och bröst. Och håller du igång kommer du ju också upp i din tidigare nivå snabbare.

För att kunna hålla intensiteten uppe behöver du köra ganska korta intervaller, 25-100 meter i taget. Skulle tro att du bör göra detta under en del av nästan varje pass.

Exempel på träning:
400 m insim (dvs. uppvärmning)
4x200 m under tröskelfart, vila 20 s efter varje
10x50 m tröskel/tröskel+, vila 20 s efter varje
300 m avsim (dvs. nedvarvning)

Har du någon som kan lära dig grundläggande crawl är det en bra idé så att du har något att variera bröstsimmet med. Att växla simsätt (och därmed muskelgrupper) är också ett bra sätt att hålla högre intensitet i träningen.
EvaMarie
1957 • Linköping
#3
11 januari 2008 - 22:29
Gilla 
Hej Maria!

Det är ju faktiskt precis som du skriver - du kan inte träna cykling och löpning genom att simma. MEN - du kan upprätthålla den centrala konditionen, dvs allmän syreupptagningsförmåga, hur mycket blod hjärtat orkar pumpa osv.
Sedan är det så att en hel del av energi- och syreomsättningen sker i musklerna också. När du tränar bildas det fler små blodkärl, kapillärer, som gör att blodet lättare kommer ut i musklerna. Dessutom bildas det fler mitokondrier som är musklernas små kraftverk och arbetar med energiomsättningen. Simningen håller igång detta till viss del, så när du börjar träna cykling och löpning igen behöver du inte starta från noll, och jag skulle gissa att det går ganska snabbt att komma tillbaka till din gamla form. Så jag håller med din ortoped: Simning är inte löpning eller cykling, men är nog det skonsammaste sättet att hålla igång tills skadan är läkt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.