Löpning Träning 22 inlägg 13105 visningar

Prestation under menstruation?

Kajsa B
1987 • Göteborg
#1
18 mars 2012 - 10:59
Gilla
har du stora blödningar blir du säkerligen trött just därför. att äta järnrik mat borde hjälpa till.

själv tycker jag träning under mensen optimalt. har en hel del mensvärk, men inget hjälper så bra som att ge sig ut och springa.
< < < 1 2 > > >
1970 • Järfälla
#2
18 mars 2012 kl 13:03
Gilla
PMS = skitdålig träning
Mens = superprestationer!
Konstigt!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
18 mars 2012 kl 13:17
Gilla
Tröttare, helt klart! :-P
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
18 mars 2012 kl 14:21
Gilla
kan dock hålla med om att PMS ger halvdana prestationer. men det skulle jag i alla fall vad det gäller mig vilja påstå beror på negativitet. allt känns jobbigt och meningslöst. Det är inte sådana tankar som får en prestera ;)

det man får försöka göra är väl att tänka runt det, acceptera att det är pmsen som ligger bakom och påminna sig om att den har fel!
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#5
18 mars 2012 kl 14:35
Gilla
Precis som Nina känner jag det, skulle kunna springa hur långt som helst under mensen första dagar. Under ägglossning är jag otroligt seg och har ingen "go" i benen över huvudtaget.
Säkert hormonerna som styr detta på något sätt för det är likadant varje gång.
Sen tycker jag träning under mens är världens bästa smärtstillande, efter ett pass har menssmärtor och huvudvärk försvunnit, putsväck.
Lina Johansson
1983 • Malmö
#6
18 mars 2012 kl 15:22
Gilla
Beror!
Ibland när jag springer under pms så kan jag räkna med skador direkt. Knäna har totalpajat en gång under sen sån runda. Kroppen klarar inte av ngt alls, och immunsystemet är i botten. Kvittar i hur bra form jag är annars, men precis innan mens funkar inget.
Under mens är jag allmänt seg, men det känns som om jag kan springa på hur bra som helst. Jag har satt personbästa just under mens.

Men, senaste tiden har jag tränat mer regelbundet, och tycker att det är mindre skillnader än vad det varit förut. Kan också vara en väldigt lätt mensmånad, det varierar mkt från gång till gång.
Kinsei
1974 • Malmö
#7
18 mars 2012 kl 15:31
Gilla
Håller med Nina, Kajsa och Marie. Har ingen kraftig PMS och inte särskilt ont, men är klart segare i benen precis innan.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#8
18 mars 2012 kl 15:44
Gilla
Lite seg veckan innan, ryggont mm, lätt under veckan o sedan ganska tung i kroppen veckan efter veckan. Däremellan normalläge...
Acke5
1959 • Göteborg
#9
18 mars 2012 kl 16:04
Gilla
Min fru hävdar att man absolut inte skall träna under menstruationen, att det t o m skulle vara direkt farligt. Nu har hon iofs en annan kulturell bakgrund men ligger det någonting i det, eller kan jag få några goda argument för att få henne att åtminstone kunna cykla med till köpcentrat.

I min ungdom slapp flickorna att delta i gymnastiken; ser man väldigt annorlunda på det här nu för tiden?
1967 • Fagersta
#10
18 mars 2012 kl 16:33
Gilla
känner mig för det mesta rätt tung i kroppen de dagar mensen är som mest, funderar även om det kan bero på att i alla fall jag oftast samlar på mig rätt vätska i kroppen dagarna innan mens, benen och magen svullnar rätt rejält sedan i slutet av perioden får jag springa och kissa hela tiden. Men jag tror inte att det är ett dugg farligt eller olämligt att ge sig ut man får väl helt enkelt acceptera att det går lite tyngre under ett par dagar
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#11
18 mars 2012 kl 16:33
Gilla
Acke5:
Förr i tiden? ;-)
Enda gången vi slapp undan från gympan under mens var när det var simning på schemat.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#12
18 mars 2012 kl 16:40
Gilla
Som många andra vittnar om; under ägglossningen är jag tung och trög och det gör ofta ont runt äggstockarna, men under själva mensen kan det vara helt sanslöst lätt ibland.

Acke5: Det enda jag någonsin hört vad gäller träningsrestriktioner och mens är från mitt yogautövande där man inte ska utföra vissa typer av andning samt undvika att vara upp och ner under menstruationen. Vissa hardcore-konservativa yogalärare förespråkar att man inte ska utföra några som helst yogapositioner eller utöva någon av andningsteknikerna under mens, men de flesta jag känner till har inte riktigt en så hård syn på saken.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#13
18 mars 2012 kl 17:12
Gilla
Jenny:
Varför finns rekommendationerna?
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#14
18 mars 2012 kl 17:24
Gilla
Malin: Vad gäller att vara upp och ner så handlar det helt enkelt om att inte motarbeta kroppen. Under mensen ska någonting ner och ut, då anses det kontraproduktivt att vända kroppen upp och ner.

Vad gäller andningen så är det främst de mer aggressiva andningsteknikerna som bhastrika och kapalabhati man bör undvika under mensen eftersom den kraftiga rörelsen i bukmuskulaturen anses störa de rörelser som livmodern själv ska göra för att göra sig av med mensblod och slemhinnor. Även kroppslås som mula bandha och uddiyana bandha säger man bör undvikas av samma anledning. Dessutom kan både andningen och låsen vara svåra att utföra rätt då man är svullen och öm i området och då är det bättre att låta bli.

Ska man då vara än mer konservativ så ska kvinnor vila helt under menstruationen för att kroppen ska få återställa sig helt och hållet i fred, men jag har inte fördjupat mig så mycket i det då det inte är aktuellt för mig.

Personligen är jag försiktig med positioner som vänder mig upp och ner samt undviker de starkare andningsteknikerna just för att det känns inte helt bra, men i övrigt kör jag på som vanligt. Använder kroppslåsen efter förmåga, första 1-2 dagarna under mensen är det ibland svårt.

(Och där blev det en novell... :D )
Anneli Edvardsson
1969 • Skogås(Huddinge)
#15
18 mars 2012 kl 17:43
Gilla
Hej tjejer,
Håller med om att man blir riktigt seg och får ont i hela kroppen vid ägglossningen och att en löprunda är hur bra som helst mot mensvärken. Jag har undrat hur man gör vid längre lopp om man nu skulle råka ut för att det infaller under mensen första dag? Jag ska springa Göteborgsvarvet och tror inte att jag klarar 2 timmar utan toalettbesök om det nu skulle vilja sig illa. Är det någon som har ett bra tips att komma med?
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#16
18 mars 2012 kl 17:49
Gilla
Anneli: Har du bra koll på din menscykel, sånär som på några dagar åtminstone, och vet att mensen kan komma under ett lopp så finns det piller för att skjuta upp mensen (om du äter p-piller har du ju möjlighet att använda dem till det också).

Jag har testat sådana piller en gång och det funkade väldigt bra. :)
Åsa Persson
1982 • Fagersta
#17
18 mars 2012 kl 18:59
Gilla
Jag mäker ingen som helst skillnad!
Ellinor Björk
1973 • Stockholm
#18
18 mars 2012 kl 21:07
Gilla
Jag har stora problem att hantera PMS och undersökte vidare i detta ämne då det för mig förstör i stort sett 25% av min träningstid.

Jag skrev ett inlägg på min blogg ( http://sub40before40.blogspot.se/2011/11/det-har-med-pms.html )

Men i korthet är det att de få studier som finns i ämnet prestation och mens har de kommit fram till att snabbast är man vid ägglossning och uthålligast är man strax före mensens första dag. Men kan variera.

Kinsei
1974 • Malmö
#19
19 mars 2012 kl 12:33
Gilla
Anneli: Jag har haft tur så att mina maror inte infallit på de värsta dagarna, men många långpass har det ju blivit även då. Har du lika rikliga blödningar under tiden du springer? Jag tycker nämligen att det brukar lugna sig lite då. Om du inte vill mixtra med menscykeln via P-piller kan du köpa Cyklo-F receptfritt på apotek, det minskar bara blödningsmängden (inga hormoner). Svarta tights är ju också ett måste för att känna sig trygg.

Jenny: Måste erkänna att jag alltid är skeptisk till läror som har en massa hokus-pokus kring mensen. Det påminner så mycket om olika religioners sätt att kontrollera kvinnor t.ex. genom påståenden om att de är orena vissa tidpunkter och därför inte får delta i olika verksamheter.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#20
19 mars 2012 kl 12:48
Gilla
Kinsei: Att jämföra det med hur man inom vissa religioner förtrycker eller kontrollerar kvinnor känns lite magstarkt då utgångspunkten i de här rekommendationerna är vad man anser är snällast mot kroppen. Känner man att det passar en bättre att köra all in under yogapasset trots att man har mens så är det ju det man ska göra.

Sedan tycker jag inte att det är så mycket hokus pokus i de förklaringar jag gav, tycker snarare att de är ganska logiska. Sen om man tycker att de har någon tyngd, det är en helt annan sak. Då finns det många, många andra saker inom yoga som är betydligt mer hokus pokus. ;)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.