Löpning Träning 13 inlägg 6392 visningar

Hur kommer jag vidare mot mitt mål?

1974 • Färjestaden
#1
21 december 2019 - 10:37
1 Gilla
Började löpträna efter en stillasittande tillvaro i mars- april i år. Mitt mål är Maraton i Köpenhamn 2020. Väger nu 58 kg och träningen har gått bra; ca 3-4 pass i veckan på asfalt. Blir mellan 9-15 km per gång samt ett långpass som nu är uppe i 30 km. Långpasset går i 6.30 tempo och övriga pass 5.40-6.30. Ingen elitsatsning alltså men kroppen känns starkare och starkare.

Tänkte hoppa på något träningsprogram efter nyår men jag känner att jag tappat inspirationen. Trodde inte att jag skulle komma så här långt på den här tiden. Får lite dåliga vibbar då min Garmin nu flaggar att jag går bakåt i utveckling för att jag ligger kvar på samma träningsmängd. Hur ska jag underhålla och utveckla min form under vinter och vår? Några förslag? Ska jag lägga träningsklockan i byrålådan och träna på känsla? Mitt mål för maran (mitt första) var från början att komma runt. Nu vet jag inte om det är bättre mentalt att sätta upp ett tidsmässigt. Vad är era erfarenheter?
1974 • Färjestaden
#2
21 december 2019 kl 10:40
1 Gilla
Bild uppladdad av Ulrika Petersson
1980 • Staffanstorp
#3
21 december 2019 kl 11:34
1 Gilla
Ett bra delmål är kontinuiteten, att helt enkelt låta den goda utvecklingen fortsätta. Träningsklockorna kan ibland vilja att man kliver upp en nivå i sin träning i snabbhet/mängd för att inte stagnera, min egen ger mig såna varningar mellan varven och jag har blivit ständigt snabbare de senaste 3 åren så man kan ta det med en nypa salt.

Utifrån vad du beskriver har du fortfarande en "ökande aktiekurs", eller vad man ska kalla det. Du har satt en grundnivå och dina långpass har blivit successivt längre så du redan inne på rätt väg. Och det bara sedan i våras så det är verkligen inte bråttom.

Låt de långa passen bli längre eller förläng något av vardagspassen alternativt gör något av de kortare passen lite snabbare -för att få lite variation, men då menar jag bara någon kilometer här och där eller några sekunder per kilometer i snabbhet, inga tokförlängningar eller formel 1-fart. Skynda långsamt som du redan gör så blir du snart ännu starkare och snabbare, att du har den känslan nu är ett bra kvitto på att du är på rätt väg.
1976 • Stockholm
#4
21 december 2019 kl 12:25
1 Gilla
Wow, vilka framsteg du gjort! Jag gillar Szalkais program på marathon.se. Vad gäller Garmins spådomar så strunta bara i dem, min brukar typ be mig att vila i 48 timmar efter en 8 km-runda eller något. :)
1987 • Västerås
#5
21 december 2019 kl 12:34
1 Gilla
Garmin underskattar grovt vikten av volym (eller nyttan av volym). Min klocka säger t ex. att sedan jag ökade volymen och minskade generell instensitet så har jag gått bakåt (gjorde bara för 2 dagar sedan min snabbaste mil någonsin, på träning och utan att gå helt 100% max).

Fortsätt med samma volym och skaffa dig ett avstämningspass som du kör med t ex. 2 månaders mellanrum, då kommer du fortsätta att se utveckling.

Sen ping-pongar i vart fall min garmin ganska mycket, vid snabbare pass ökar nästan alltid Vo2 medans den ofta sjunker vid typiska zon 2 pass.
1974 • Färjestaden
#6
21 december 2019 kl 15:00
1 Gilla
Tack för alla fina råd och idéer. Kalle och Martin, tror att jag lägger klockan på hyllan ett tag. Kan komma till pass lite längre fram. Känns sunt att fortsätta att sakta öka km-mängden.

Det jag är rädd för är att maran ska bli en enda kamp utan vare sig glädje eller njutning. Vill vara på den säkra sidan och springa hela loppet med heder och förstånd i behåll. Hur många mil i veckan är ”lagom” träning? Ska börja stämma av som du föreslår Martin. Ännu så länge har jag bara kört lugn distans.
1961 • Oskarshamn
#7
21 december 2019 kl 15:29 Redigerad 21 december 2019 kl 15:33
2 Gilla
Ulrika, du har gjort en fantastisk resa redan och tagit dig bra långt på vägen mot ditt första maraton! Fortsätt som du gör så kommer du att kunna njuta av (största delen av) loppet.
För mig har träningsprogrammen här på Jogg fungerat alldeles utmärkt. Med dem som utgångspunkt har jag långsamt lyckats förbättra mig och nå högre mål.
Du säger att du har tappat inspiration. Då kan just träningsprogram vara bra, eftersom man får variera sin träning. Ett tips är också att springa på olika ställen varje gång så det inte känns tjatigt. Och varför inte se till att belöna sig, t ex ta vägen in på ett konditori under långpasset?
En sista tanke: från och med idag börjar ljuset återvända och med det förhoppningsvis även träningsmotivationen.
1974 • Färjestaden
#8
21 december 2019 kl 15:37
1 Gilla
Tack Torbjörn! Bara att gå in på det här forumet har gett inspiration och uppmuntran! ??. Ska kolla över lite träningsprogram men jag har varit rädd att köra igång tyngre (snabbare) träning då jag inte varit tillräckligt grundtränad. Kört den mesta träningen helt själv och det kan vara svårt att gasa och bromsa på egen hand utan input.
1967 • Torslanda
#9
21 december 2019 kl 19:38
4 Gilla
Du kör redan långpass på 30 km? Wow, det är helt enkelt grymt! Fart och annat spelar ingen roll innan du kommit upp i rätt stor volym så fortsätt som du gör. Det är snällare mot kroppen att bygga volym än att harva kvalitet. De flesta, mig själv inkluderat, har för bråttom och då kommer skadorna och det är bara trist. Öka volymen, det är vad marathon handlar om, lång distans. Köpenhamn är för övrigt ett riktigt bra första marathon. Älskar det loppet. Skall springa för tredje gången 2020. Tror det är ett perfekt första marathon. Bra arrangerat, många härliga löpare i alla farter så man är aldrig ensam, bra support och rätt stor publik som verkligen hejar på alla. Klockan är bra för att mäta tid/distans men allt annat är upp åt väggarna fel på de flesta av oss. Sprang en mara nyligen och persade rätt rejält men ändå förutsåg klockan att jag nu var redo för en mara typ en havltimme långsammare än jag just sprungit och sänkte mitt Vo2Max. Nästan all min träning får kommentaren, överdriver träning:-) Strunta i det och njut av träningen istället. Kan du hålla denna volym fram till i Maj så kommer du få ett njutnignsfullt marathon. Grattis till riktigt fin utveckling. Älskar att läsa dessa berättelser om folk som går från stillasittande till aktivt liv. Jag är övertygad att träning i alla dess former gör oss mer harmoniska. För mig är det absolut nödvändig att få träna då det ger så oerhört mycket tillbaka.
1974 • Färjestaden
#10
21 december 2019 kl 23:26
1 Gilla
Tack alla än en gång för all positiv feedback. Skulle gett mig in i dessa trådar tidigare. Tror nu att det jag saknat är input då jag kört mitt eget race.känns bara det som en vitamininjektion. Enda vägledningen jag haft är Rune Larssons bok Löparglädje. Det är för övrigt svårt att sålla i alla tidningsartiklar och annan info men här har jag verkligen fått kvitto på att tiden inte varit bortkastad. Enda frågan som kvarstår för mig är hur långt jag ska sätta som Max på mitt långpass. Har nu kört 30km sex gånger och det är fortfarande ganska tungt. Får alltid ta en vilodag eller två efteråt beroende på dagsform. Vill helst komma över i alla fall 33-35 för att känna efter om väggen kommer.
Mathias, jag valde Köpenhamn för att det verkar vara ett bra första maraton. Vacker stad och glada grannar! Ses kanske över sundet! ??
1961 • Oskarshamn
#11
22 december 2019 kl 10:32
Gilla
Sex tremilare! Jag håller med Mathias, det är grymt. När jag kollar träningsdagboken inför mitt första maraton 2015 ser jag att jag hade två pass över tre mil, det längsta på 32 km. Det gick fint ändå. Orken var det inget fel på. Däremot fick jag problem med magen. Ett tips är alltså att träna på intag av sportdryck och snabba kolhydrater under långpassen så att magen inte får en chock på loppet sedan.
Det är verkligen fullt normalt att ta en vilodag eller två efter att ha sprungit 30 km. (Det är nog bara elitmotionärer som Mathias som inte behöver det ;-) Och jag håller med om att det kan kännas skönt med ett pass på 33-35 km i benen, även om det kanske mer ligger på det mentala planet. Annars brukar jag vara flexibel med längden på mina långpass. Så här års räcker det oftast gott med 20 km. Huvudsaken är att man tar det lugnt.
Lycka till, Ulrika, och uppdatera gärna om hur det går!
1987 • Västerås
#12
22 december 2019 kl 12:38
Gilla
Angående att se om väggen kommer, det gör den! På ett eller annat sätt, det är bara att vara beredd och fortsätta slita. Det värsta jag vet är egentligen när väggen inte kommer...
Har man tagit i tillräckligt?
Skulle jag ha kört lite hårdare?
Oroa dig inte för väggen, ha en trevlig stund fram dit, sen tar pannbenet hand om resten.

Min första mara fick jag någon väggen-känsla efter typ 35 km, resterande del gick i 6:00 tempo (medel på typ 5:20), så det var ju egentligen inte sååå långsamt, men det kändes som att jag gick.
Björn L
1982 • Lund
#13
22 december 2019 kl 21:36
Gilla
Ett vanligt riktmärke är att utgå från tid istället för sträcka: under längsta långpasset inför ett maraton ska du då vara ute minst lika länge som din måltid på maran. (Även om man inte har ett direkt tidsmål har man ofta en idé om tänkbar sluttid eftersom det är viktigt för att sätta utgångsfarten i loppet). Oavsett om den är 3,4 eller 5 timmar är det rimligt att längsta långpasset också är så långt. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.