Löpning Träning 14 inlägg 4715 visningar

Vinterträning

1995 • Västerås
#1
28 september 2016 - 09:49
Gilla 
HEJ!

Jag är väldigt intresserad av hur ni löpare tränar under vintern? Springer ute? Löpband? Styrka? Hur ser erat upplägg ut för vintern, och hur mycket springer ni? Behöver få tips och råd hur jag själv ska lägga upp träningen i vinter.

1994 • Lidingö
#2
28 september 2016 - 10:09
Gilla 
För min del blir de mest lugna och långa pass, samlar mycket mängd, mindre intervaller!
1967 • Torslanda
#3
28 september 2016 - 11:08
Gilla 
Transportjogg till och från jobbet blir det denna vinter hoppas jag, Tidigare vintrar har jag bott i Kina så då har det blivit band hela vintern igenom på grund av luftkvalitetsproblem. Målsättningen är att kunna håla 8-12 mil per vecka under vintern med de snabba passen på morgonen till jobbet och lite band på helgerna med familjen. Jag siktar på uthållighet mer än fart så distans före kvalitet fram till i februari i vart fall. Kör en del styrka efter morgonpassen då jag byter om och duschar på jobbets gym och kan då köra lite utfall, marklyft etc. Riktigt dåliga dagar eller när jag är för trött så blir det nog en del cykel som alternativ. Övertog en crosstrainer nyligen så lite på den blir det nog framför tv:n då och då med.
1954 • Högsjö
#4
28 september 2016 - 11:13
Gilla 
Pannlampa på vardagskvällar. Bara nöta på. Långpass på söndagar. Samlar mängd... Ganska lugnt tempo.
Skidor i elljusspår när och om snön kommer.
1987 • Stockholm
#5
28 september 2016 - 11:58
Gilla 
Jag kör på som jag brukar. Utomhus oavsett väderlek på morgonen före jobbet. Inte lika mycket intervaller eller korta fartpass när det är som kallast/halast, kör då hellre ett par km extra i något lägre tempo. Men inga större skillnader alltså.
Bengt
1979 • Vallentuna
#6
28 september 2016 - 12:00
1 Gilla 
Jag kör på ungefär som vanligt under vintern, anpassar fart och kläder efter väder.
Ner till -10 tycker jag det är rätt ok, under det blir det jobbigt för mig att andas, så då brukar jag dra ner tempot ännu mer.

En period för några år sedan köpte jag gymkort och sprang på löpband, men det var så jäkla tråkigt. Så jag investerade i lite bra kläder och ett par dubbade dojjor istället.

En fin vinterdag med sol och ett par minusgrader så är det riktigt mysigt att springa ute.

Under de vidriga passen i blåst, snö och flertalet minusgrader så brukar jag försöka bita i hop och köra på, tänker att de passen tränar pannbenet ordentligt. Däremot blir ett sånt pass sällan så långt.

Styrketräning och hopprep kan det bli de dagar det där riktigt kallt. Burpees är ju en suverän övning också :-)

Lycka till med vinterträningen.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
28 september 2016 - 12:15
Gilla 
Jag sänker tempot och skruvar i dubbar. Sedan är det bara att fortsätta springa...
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#8
28 september 2016 - 13:28
Gilla 
Även för mig blir det ungefär som vanligt under vintern.
Får välja bort sommarens favoritrunda hemmavid då den blir alltför blöt (och mörk!) under vinterhalvåret. Istället har jag en lämplig cykelväg som är hyffsat snöfri hela året och har gatlyktor för kvällspassen i decembermörkret. Nåt enstaka pass kan jag korta ned eller helt avstå pga snöstorm, ishalka eller sträng kyla. Min månadsmängd sjunker kanske från 13-15 mil till 10-11.
1981 • Tranemo
#9
28 september 2016 - 13:40
Gilla 
Jag tränar väldigt lite löpning Dec-jan-feb, 30-12-35km blev det i vintras, jämfört med 150km i mars. Åker skidor istället. På så vis slipper jag fundera på problemet med dåligt underlag för löpning samt att det är mörkt. Till kommande vinter tänkte jag försöka hålla uppe löpningen bättre.
Löpningen förlägger jag utomhus där det passar, finns det halksäker asfalt springer jag med vanliga skor där, alternativt skogsstigar/skogsvägar med inov8 212 (terrängskor) och de socker som krävs på fötterna, det brukar klara sig så länge det är minusgrader.
1971 • Nykvarn
#10
28 september 2016 - 14:58
1 Gilla 
Jag tränat på ungefär som vanligt vad gäller antal pass och mängd per vecka med några förändringar beroende på hur sträng vintern blir:

Andelen lugn distans är lite högre än vanligt (väglag, kyla…)

Att pulsa i skogen med terrängskor och pannlampa tillför en extra dimension till löpningen

Om det blir en snörik vinter så ersätter jag några distanspass med längdskidåkning men det brukar oftast bara bli ett fåtal skidpass varje vinter

Jag tycker och tror att en vinter med enbart lugn distansträning innebär för lite stimulans för någon som tränar på en motionärsdos. Därför varvar jag med fartpass på löpband. Ofta så springer jag mest ute och lugnt under november-december för att sedan variera med fartpass på band under andra halvan av vintern, januari-mars. Det upplägget passar mig och då får november och december lite av återhämtningskaraktär trots bibehållen mängd.
Fartpass vintertid är det enda jag använder löpband till. Det blir 1-2 pass per vecka på band, där jag försöker variera farter och intervall-längd och ibland backe. Att springa på band är inte samma sak som att springa fort ute men trött blir jag och det är också härligt att mitt i vintern ta av sig alla lager kläder och springa i lätta skor, shorts och linne.
1976 • Stockholm
#11
28 september 2016 - 15:07
Gilla 
försöker träna som vanligt, men funderar på att dra ner på pass och komplettera med styrketräning inför våren. kan tipsa om ett ställ från Nike som är vaderat och klarar kyla upp till -15. Kör med mask av neopren för kinder ,nästa, mun om det är riktigt kallt.
1962 • Öjebyn
#12
28 september 2016 - 15:36
Gilla 
Det blir distans och långpass utomhus. Sällan löpband.
Snöpulsning är både kul och nyttigt.
På 65 grader nordlig latitud är luften torr så -20 är inget problem.

Intervaller inomhus för att upprätthålla farten och funktionell styrka.
Cykel och spinning som alternativ träning.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#13
28 september 2016 - 17:31
Gilla 
Hade jag bott i Falun som ts verkar göra hade jag bytt mycket av löpningen mot längdskidor på vintern.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#14
28 september 2016 - 19:09
1 Gilla 
Har lovat mig själv att vädret/underlaget inte ofta får vara den begränsande faktorn för att komma ut på löprundan. Rätt kläder och rätt skor så har det fungerat rätt hyggligt, fast det är klart, intervallpassen blir väl inte så där värst kvalitativa i sämsta snöunderlaget och har ett flertal gånger bytts ut mot distanspass. Långpassen däremot fungerar väldigt bra, det brukar bli härliga rundor, tänk er en härlig vinterdag med strålande sol och gnistrande snö och mitt i det får man springa, inte mycket som slår det och långpass i piskande snöglopp är bra pannbensträning :-)
Fast under de tre vintrar jag sprungit måste jag ju dock tillägga att det inte varit så värst kallt många gånger när jag stuckit ut, blir kanske värre när det är minus 20...då får nog löpbandet på gymmet övervägas :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.