Löpning Träning 7 inlägg 5415 visningar

Vinterträning

#1
27 juli 2015 - 16:22
Gilla
Jag håller just nu på att träna inför midnattsloppet. Jag går för tillfället efter ett träningsprogram från lopskolan.se där jag siktar på att springa under 45:00 minuter. (Dem programmen är på 12 veckor istället för 8 som finns på denna sidan) vilket passar mig bättre.

Fråga 1: Vad anser ni är skillnaden på dem träningsprogrammen i prestation på vad man får ut? (Ni som har erfarenhet av båda)

2: Hur anpassar man ett program så att man kan fortsätta att utvecklas lika mycket efter racet eller under vintern?

3: Är det bäst att helt ta bort all intervallträning och tempolöpning på vintern och enbart hålla allt vid liv genom lätt löpning på distanser, alltså bygga upp veckodistansen med 10% hela vintern i lätt hastighet?

Har precis köpt Jack Daniels Running Formula för att lära mig lite mer om hur man ska tänka vid skapande av träningsprogram.

Tack på förhand.

#2
28 juli 2015 kl 14:14
Gilla
Inga svar, måste ha varit svåra frågor :O
Leifi Plomeros
Arboga
#3
28 juli 2015 kl 15:47
1 Gilla
Det är svåra frågor eftersom effekten av träning är väldigt individuell även om två personer följer samma träningsupplägg. Du har inte beskrivit något om din nuvarande kapacitet, träningshistoria, hur många km/vecka du har möjlighet att träna, ålder, vikt utan endast angett dina mål.

1. Utan att ha tittat på programmen i detalj så tror jag att löpskolans program fokuserar mer på uppbyggnad. Därför är den 4 veckor längre än motsvarande program jogg.se.

2. Öka mängden, se till att ha varierande pass.

3. Det beror på hur många mil per vecka du springer. Springer du < 5 mil/vecka så tycker jag inte det lönar sig att springa långsamt på vintern. Glöm 10% regeln om mängdökning. Den är inte hållbar i längden. Räkna ut hur många veckor det skulle ta dig att fördubbla veckomängden så inser du hur dum den regeln är egentligen. Dessutom tar den inte hänsyn till intensitet, bara mängd.

4. Du kommer inte att få ut så mycket av Jack Daniels bok eftersom den riktar sig till snabba löpare, strax under elitnivå.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
29 juli 2015 kl 11:25
1 Gilla
Generellt för vinterträning, som jag själv kör, förutsatt att inga lopp är inplanerade:
1. Mängd
2. Gärna backträning för löpstyrka
3. Alternativ träning (styrka, rörlighet, och andra svagheter som behöver arbetas med).

Fartträningen börjar i februari igen, inför lopp vår o sommar. Tanken är att mängd då omvandlas till fart. D v s minskar mängden och ökar intensiteten i träningen. Mängden har ögat grunden, så kroppen "pallar" den.ökade belastningen som tuffa intervaller är. Kör under vintern däremellan olika intervallpass, max 1 i veckan. Beroende på väglag och väder. Säkert andra som har andra förslag;).


Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#5
29 juli 2015 kl 17:20
Gilla
Tror också att mängd är nyckeln för vintern. Själv föredrar jag att springa utomhus, och är innelaget isigt eller det är mycket snö så är det svårt att köra något annat än distans. Styrketräning någon gång i veckan är också bra, framförallt om du ökar m mängden markant jämfört med tidigare, för att minska risken för överbelastningsskador.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
29 juli 2015 kl 21:59
Gilla
Jag skulle satsa på lugn vinterträning. Lägg in lite tempo då och då för löpstyrkan. Komplettera med styrketräning. Intervall kan du köra igång under våren.
1981 • Vegan Runners
#7
29 juli 2015 kl 23:32
Gilla
Jag körde nåt i stil med Lars upplägg i vintras. Kände mig som en evighetsmaskin och kunde mata långpass dag efter dag i bra fart efteråt, men när jag sen drog igång intervallträningen till våren igen var känslan kass och all toppfart borta. Så personligen kommer jag inte göra så igen utan lägga mig närmare Emmas upplägg nästa gång och fortsätta köra maxfart åtminstone en gång i veckan.

Dock är det väldigt individuellt vad folk svarar på så prova dig fram.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.