Löpning Övrigt 8 inlägg 5444 visningar

Maraton vs. Marathon

Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#1
12 oktober 2008 - 04:40 (Redigerad 12 oktober 2008 - 04:48)
Gilla
Varför envisas så många arrangörer av maratonlopp, diverse tillverkare av hemsidor och andra att stava maraton med ett h (marathon)?
Enligt Svenska akademins ordlista är den mest korrekta stavningen på detta att springa 42 195 meter; maraton. Marathon är däremot den plats i Grekland där allt en gång startade.

Att så många använder ett h beror kanske på att man vill vara internationella och skäms för vår svenska stavning, eller så blandar man ihop staden med loppet. Själv anser jag att vi inte har den minsta orsak att skämmas för vår svenska stavning utan h.

Så, upp till kamp, slopa h:et i maraton.

M.V.H. Språkpolisen
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#2
12 oktober 2008 kl 08:42
Gilla
Å andra sidan är det bra om språket är fritt från o- och tvetydligheter. Att ha olika stavning för sträckan marat(h)on och platsen Marat(h)on, som sträckan är döpt efter, känns onödigt krångligt. Det svenska språket måste få vara levande och föränderligt. Å andra sidan finns det ingen risk för missuppfattningar oavsett om man använder h eller inte. Gör som ni vill!

//The Good Cop
#3
12 oktober 2008 kl 08:57
Detta inlägg har raderats
1980 • Göteborg
#4
12 oktober 2008 kl 09:30
Gilla
Sen kan man ju undra varför SAOL anger stavning utan h om det nu är så att de flesta svenskar använder stavning med h. SAOL ska ju vara en beskrivning av språket. Inte en myndighet som ger direktiv för hur man ska stava. Ordlistan förändras med tiden och med språkbruket.

För mig går det bra med vilken stavning som helst. Kan ju vara roligt att ha två stavningar att välja mellan också.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#5
12 oktober 2008 kl 10:16
Gilla
Om jag t.ex. gör en sökning om någonting som har med maraton (loppet, inte platsen) att göra, här eller på Google, måste jag alltid göra en dubbel sökning eftersom detta begrepp har urvattnats så.

Söker man på Maraton (utan h) här på forumet får man upp 6 sidor med inlägg, och om man söker på Marathon (med h) får man upp 10 sidor. På Google ger en sökning på svenska, 37 400 träffar utan h och 930 000 med h, det är så att säga h-ribelt.

Däremot verkar det som om massmedja oftast använder den korrekta formen, utan h.

Visst, språket är inte statiskt utan levande, men jag kan tycka att bara för att de som bestämmer över ett storlopp som maraton i Stockholm väljer att vara internationella i sin presentation av sin tävling behöver inte alla andra också apa efter. Jag tror nämligen att det är detta som är problemet. När man läser om ”Stockholm marathon”, vilket man gör mycket ofta i dessa sammanhang, tror många att det är så det stavas, och till slut använder en majoritet den ”felaktiga” formen. Man blandar så att säga ihop äpplen med päron.

Jag har inga som helst problem med att maratonloppet i Stockholm vill vara internationella i sin framtoning, men anser det vara mycket märkligt att t.ex. en så stor sida som marathon.se, som inte är internationell precis, väljer att slänga in ett h. Det tyder mer på att man har lillebrorkomplex och vill vara coola eller att det ser häftigare ut med ett h, eller vad det nu kan vara, obegripligt är det. Detta handgrepp förvirrar bara ännu mer.




1951 • Eskilstuna
#6
12 oktober 2008 kl 10:24
Gilla
Mattias

Jag tror inte att de flesta svenskar stavar fel till ordet "maraton", men självfallet stavar vi namn på tävlingar precis som arrangörerna bestämt och det har ingenting med att göra hur vi vill att ursprungsordet ska stavas.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#7
12 oktober 2008 kl 10:39
Gilla
”Stockholm marathon” skall naturligtvis stavas ”Stockholm marathon” och inget annat. Men varför väljer andra ”små” inhemska maratonlopp att haka på denna stavning? Det finns egentligen ingen som helst anledning.
#8
12 oktober 2008 kl 11:31
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.