Löpning Tävlingar & Motionslopp 7 inlägg 3443 visningar

Stockholm Maraton vs Vintermaraton 2013

1981 • Katrineholm
#1
6 april 2014 - 21:39
Gilla 
Jag gjorde maratondebut i Vintermaran i höstas, nästa maraton blir Stockholm Maraton. Tänkte höra med er som sprungit båda banorna om de är jämförbara eller vilken som ni upplever som tuffast? Jag menar bara själva banan, vi kan bortse från att det kan vara 30 grader varmt i Stockholm i maj. Förstår ju att upplevelserna kan vara olika, men jag är intresserad av alla betraktelser ;-)
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#2
7 april 2014 - 15:22
Gilla 
Sprang mitt första Vintermaraton i höstas, och har sprungit Stockholm Maraton 7 ggr. Vädret går dock inte att bortse ifrån eftersom några grader hit eller dit gör en stor skillnad... :) Under Vintermaraton var ju förhållandena i det närmaste perfekta medan under Stockholm kan det variera från +30C till +4, regn och styv kuling som det var för två år sedan. Några sega backar på Vintermaraton som kändes de sista varven. Torsgatan andra varvet kan vara seg. Andra varvet på SM ute på Djurgården är också ganska kuperat, men den största skillnaden är Västerbron som skall passeras 2 ggr ( 1:a varvet är den dock inga problem). Summa summarum: för min egen del skulle jag nog säga att SM är tuffare. SM är inte heller känd som en snabb bana direkt.
1971 • Nykvarn
#3
7 april 2014 - 16:24
Gilla 
Jag håller med Magnus, jag sprang också Vintermarathon första gången i höstas och har fyra Stockholm marathon bakom mig. Temperaturen var perfekt på Vintermarathon medans Stockholm brukar vara ganska varmt, 2012 då undantaget...

Den långa backen längs med E18 innnan Naturhistoriska var rätt sex att springa alla sex varven på Vintermaran samt att det fanns ett par brantare, kortare men lutningarna i Stockholm är längre och segare. Västerbron går lätt första varvet då den kommer tidigt, andra varvet känns den och också den korta branta knix som leder upp till bron. Värre tycker jag ändå är stigningen från Centralen upp till Odenplan som ska springas två gånger varav andra gånger alldeles i slutet av loppet. Milen på Djurgården är som Magnus skriver lite böljande och småtråkig då det är publikfattigt men det är i andra sidan vi Vintermarathonlöpare ju vana vid :-)

Stockholmsbanan är med sina långa breda raksträckor också vindkänslig, t ex Södermälarstrand där det ofta blåser motvind från Riddarfjärden.

Antalet hödmeter är kanske ganska lika men jag tycker nog Stockholm marathon är lite tuffare.

Kollade Garmin connect och höjdmeter och även om det inte är helt tillförlitligt så ser det ut så här, tycker siffrorna för Stockholm ser höga ut. Båda loppen sprungna med en Garmin 305.

Stockholm marathon (2010)

Höjdstigning: 328 m
Höjdförlust: 322 m
Minsta höjd: -7 m
Maximal höjd: 41 m

Vintermarathon

Höjdstigning: 180 m
Höjdförlust: 162 m
Minsta höjd: 7 m
Maximal höjd: 26 m
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#4
7 april 2014 - 20:19
Gilla 
@ Staffan: hade i princip samma höjdangivelser på Garmin om du. Backen vid Naturhistoriska var seg på 5:e & 6:e varvet :)

Staffan har också rätt i att SM är mer utsatt för vind - speciellt på Söder Mälarstrand. Försök att hitta en bred rygg att ligga bakom där om det blåser.
1981 • Katrineholm
#5
7 april 2014 - 20:35
Gilla 
Tack snälla för era svar. Nej alltså, det är klart att man inte kan bortse från temperaturen, det var nog inte riktigt så jag menade. Men det jag var ute efter var väl just det ni beskrev, hur backarna känns och så. Jag utgår ifrån att SM blir mycket tuffare för jag är onekligen lite värmekänslig. Är det helt orealistiskt att sikta på ungefär samma tid som på Vintermaran (om jag känner mig i bra form och så)? Är ju skönt att veta vilket tempo jag ska försöka hålla.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#6
7 april 2014 - 21:45
Gilla 
Tycker absolut att du kan sikta på samma tempo - förutsatt att du skött långpassen och om man bortser från dagsform och temp. Skillnaden som sagt är att du skall över Västerbron strax efter 32km och upp till Odengatan vid 38-39 km
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
8 april 2014 - 12:19
Gilla 
Det finns en tråd till med samma tema, kolla den också. Vädret är viktigast, räkna annars med att StM är ca 2min långsammare. Man måste ju anpassa farten till lutningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.