Löpning Övrigt 42 inlägg 5059 visningar

Maraton vs föda barn

Walker67
1947 • Växjö
#1
22 maj 2009 - 00:29 (Redigerad 22 maj 2009 - 00:33)
Gilla
Jag är man och har ingen erfarenhet av att föda barn. (blev utmotad när det var dags för frun, då jag såg lite blek ut om nosen)
Jag ställer därför frågan till er kvinnor; vilket är värst att föda barn eller att springa maraton. Även om man känner tillfredsställelse efter genomfört maratonlopp kan det inte mäta sig med känslan efter genomförd förlossning, är jag övertygad om. Och dessutom en ev. medalj kan man inte föra en dialog med, vilket man kan så småningom med barnet.

Så jag får formulera om min fråga: Vilket är bäst; att föda barn eller genomföra ett maratonlopp ?
< < < 1 2 3 > > >
Annie F
1981 • Tullinge
#2
22 maj 2009 kl 00:45
Gilla
jag dog totalt på maran sist jag sprang (innan barnen föddes) och det var inte kul. Dock var det verkligen en helt fantastisk upplevelse fram till jag sprang in i väggen.

Sedan födde jag barn på parkeringsplatsen eftersom jag inte hann till BB... det var inte heller helt kul (även om det är en rolig story idag) men troligtvis en väldigt, väldigt lätt förlossning jämfört med genomsnittsförlossningen.

Jag kan ändå säga att den mest fysiska prestationen jag gjort är att föda barn och det är verkligen det mest fantastiska och bästa jag gjort i hela mitt liv, båda gångerna!
1966 • Karlstad
#3
22 maj 2009 kl 07:01
Gilla
Den stora skillnaden är väl också att man kan träna flera år på marathon. Man kan dessutom välja att avbryta det när man vill.
1971 • Nykvarn
#4
22 maj 2009 kl 09:22
Gilla
Min bidrag:Jag är trebarnspappa och när vår första föddes, en tjej som fyller 10 i år, så naturligtvis så peppade jag och stöttade min fru enligt bästa förmåga, nervös och stirrig såklart, hämtade dricka, handdukar, peppade, berömde och stöttade på alla sätt.

Jag försökta skämta till det och utbrast, "det här är ju som värsta marathonloppet" och menade då min egen ansträngning... Då fick jag en mycket sträng blick från en av barnmorskorna som utbrast, irriterat "Lite värre är det nog ska du se..."

Vi skrattar fortfarande åt detta idag! Alltså föda barn slår marathon.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#5
22 maj 2009 kl 09:30
Gilla
@ Walker67;

Detta var nog den mest korkade och dummaste fråga jag någonsin läst på detta forum!!

Du har väl barn själv?! Vilket är bäst; dina barn eller ett marathon?? Om svaret inte är dina barn.............då vet jag inte vad..........har du löpt ett marathon?! Då har du ju svaret själv!

Din första fråga......"vilket är värst" måste ju ändå bli att föda barn. En kvinna, kan ju till skillnad från dig som gick ut pga blekhet om nosen, inte lämna förlossningen. Hon måste ju genomföra denna.....ända till slutet. Ett marathon kan man ju avbryta........när du vill....och om du känner att du måste...till skillnad mot en förlossning!
Bengt
1979 • Vallentuna
#6
22 maj 2009 kl 09:52
Gilla
Bara några timmar efter att jag och min fru blivit föräldrar så var vi ute på en rask lång promenad... Det orkar jag inte efter ett marathon.
Iof så blev vi föräldrar genom adoption på ett barnhem långt borta på andra sidan jorden.

Annars tror jag lätt att en förlossning sliter mer på kroppen än ett marathon.
1975 • Santa Clara (
#7
22 maj 2009 kl 10:02
Gilla
Niklas, finns det dum fråga? alltid gott med lite fantasi.
1986 • Göteborg
#8
22 maj 2009 kl 10:15
Gilla
Inte för att jag har barn eller sprungit en hel mara, men jag hade nog hellre sprungit en marathon per halvår än att föda barn en gång per halvår...
Eller nåt...

:)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#9
22 maj 2009 kl 10:20
Gilla
@ Behnam: dumma frågor....finns väl egentligen inte....men när vi börjar jämföra löpningen med BARN....då känns det löjligt. Mycket löjligt och t.o.m dumt :-) tycker jag!!
Frida E
1975 • dalby
#10
22 maj 2009 kl 10:35
Gilla
Ha ha ha ha. Jag springer hellre marathon varje dag i ett år, än går igenom en förlossning/år.
OK, tilläggas bör att jag inte sprungit ett helt marathonlopp i ett streck, (däremot ofta 36 km/dag både lördag och söndag på helgerna), och bara att jämföra halvmara-distanser (rent nöje och njutning) med hur det kändes halvvägs i förlossningen....
Fast egentligen tycker jag det är att jämföra äpplen och päron, det som är jobbigt vid förlossningen är ju inte att det är jobbigt-jobbigt, att man blir trött eller så. det är bara i n t e k u l. tyckte jag. Men det är ju så olika.
karin fägerlind
1979 • sthlm
#11
22 maj 2009 kl 11:10
Gilla
jag har inte sprungit nån mara, men det är ju för att jag inte orkar träna, inte för att jag tror det skulle vara speciellt fruktansvärt. Lidingö var säkert inte ens på top 50 mest plågsamma upplevelserna och att gå i mål var inte heller på top 50 mest lyckliga ögonblicken. Vilket jag tror att en förlossning normalt sett är.
Frida E
1975 • dalby
#12
22 maj 2009 kl 14:10
Gilla
(Ja, jag måste ju såklart tillägga att det naturligtvis var fantastiskt att det kom ut ett litet bedårande barn, att allt gick som det skulle osv, på så sätt är det såklart jättekul med förlossning. Men jag utgick från att det inte var det tråden handlade om, utan själva fysiska upplevelsen under resans gång, så att säga. Fram till att barnet ligger där, på utsidan.)
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#13
22 maj 2009 kl 16:10
Gilla
Marathon är såklart mycket värre, det vet ju alla. Föda barn är ju "a piece of cake" kvinnor gör ju detta dagligen över hela världen och det är inga problem... Bara några tusen kvinnor som dör och så några barn förstås, men vad gör det... Vi män, vet ju egentligen vilket som är värst.

NOG MED IRONI!!!!
jag sällar mig till de som tycker att detta är en mycket löjlig och dum fråga!!!! Faktiskt ett hån mot alla kvinnor som inte bara går igenom förlossningen men de nio månaderna innan med allt vad det innebär + de månaderna efter en förlossning med allt vad det innebär. Visst det finns grader i helvetet, men ALLVARLIGT TALAT!!!
1981 • Katrineholm
#14
22 maj 2009 kl 19:32
Gilla
Jag är kvinna och har fött barn och tycker att det var en ganska rolig fråga, tror inte att trådstartaren menar hur det är att bli förälder utan själva ansträngningen vid förlossningen va?

Har inte sprungit en marathon, bara tävlat på halvmaran, men det är svårt att svara på frågan. Det är smärta vid båda tillfällena men på olika sätt. Jag hade ingen lätt förlossning och inte supersnabb heller (15 timmar) men jag vill inte säga att det är jobbigare att föda barn heller. Sen kan ju lustgasen ha en del med minnet av förlossningen att göra... Kanske något att införa vid marathon.

För att sluta svamla, om jag fick välja mellan en mara om året och en förlossning om året så är valet inte självklart (om man bortser från att det naturligtvis är mer värt att få ett barn än en medalj från Stockholm Maraton) sett till fysisk ansträngning. Fast det tar förhoppningsvis inte tre månader att läka efter en maraton...

Hmm, glasklart svar eller??
Malin T
1974 • Duved
#15
22 maj 2009 kl 20:01
Gilla
Hm, jag har inte sprungit nåt marathon, men jag har fött barn.

har inte kännt någon längtan alls att springa så långt som marathon, har kännt att min kropp inte håller för det, har dålig rygg, en trasig fot och känsliga höfter för att nämna några saker som håller mig till kortare distanser...

att föda barn för mig var en mycket positiv upplevelse, men hade jag kunnat korta ned tiden till ett marathonlopp hade det nästan varit löjligt enkelt. jag menar, det var ju inte det mest bekväma man kunde göra, men det var ju kul.

jag fick mina första värkar på fredag kväll och sonen föddes på måndag morgon... så det kan väl räknas som långdistans. jobbigast av allt var att inte kunna sova något under hela tiden. även om man springer sakta (dvs även länge) under ett marathonlopp har jag svårt att tänka mig att man vill sova. visst, trött och sliten blir man ju garanterat, men inte trött på det sättet att man känner att man MÅSTE SOVA snart....

nä kom igen nu... jämför inte dessa saker, det skiljer för mycket i tid... ska man blanda in förlossningar kan man väl åtminstone jämföra med nåt ultralopp istället ;)
1971 • Bjästa
#16
22 maj 2009 kl 22:04
Gilla
Walker: Jag tycker att det var en riktigt bra fråga.
Jag brukar nämligen fundera på exakt samma sak själv. Inte vad som är bäst, men vad som är jobbigast: att föda barn eller att springa marathon.
Alla förlossningar är ju olika på flera sätt, men jag skulle jämföra min ungefär så här:
Att ha värkar i många timmar och föda barn (vaginalt utan bedövning och utan komplikationer) är ungefär likvärt som att vara relativt otränad och springa sitt första Marathon.

Likheter:Kul!, Ett uthållighetsprov. Energiintaget är viktigt under arbetets gång.

Olikhet: Återhämtningen efter en förlossning (komplikationsfri) är snabbare än efter första maran.


1964 • Hammarstrand
#17
22 maj 2009 kl 22:20
Gilla
Har fött fyra barn men aldrig ens funderat på att springa ett marathonlopp.Ger ett marathon en lika otrolig kick och ett liknande lyckorus som en avklarad förlossning så ska jag genast börja hårdträna ;)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#18
22 maj 2009 kl 22:26
Gilla
Tycker att det var en väldigt bra fråga; det var precis med att föda barn jag jämförde med när jag kom i mål i stlm förra året. Jag tyckte det var lika jobbigt.
1966 • Karlstad
#19
22 maj 2009 kl 22:28
Gilla
Jag kan tycka att det är minst lika löjligt att såga trådskaparen för en filosofisk fråga. I så fall är det väl lite "samla-feminist-poäng-varning" på er reaktion.
Frågan gällde marathon/föda barn.. inte mara vs tycka om barn.
Och vaddå ett hån mot alla kvinnor? Som är drabbade av djävulens påfund att bli gravida?

Jag kan ha fel, men det tycks vara män som blir mest upprörda över frågan :-)
Walker67
1947 • Växjö
#20
22 maj 2009 kl 23:50 Redigerad 22 maj 2009 kl 23:51
Gilla
Ganska intressanta inlägg;

två st båda män tyckte att det var en korkad frågeställning (frågan var ställd i första hand till kvinnor)

ingen av kvinnorna tyckte det utan lämnade varierande inlägg ur olika synvinklar - det precis det jag avsåg med min fråga.

Skall göra en liten utvinkling på det här med att föda barn (jag tar risken) inte kopplat till maratonlöpning. Min mamma brukade säga när hon såg kvinnliga gymnaster på TV: "De skulle nog inte ha svårt att föda barn" Hon menade att de var så mjuka och smidiga i kroppen och kunde gå ner i spagat, då skulle barnafödandet ske utan problem. Finns det nån forskning som visar att kvinnliga idrottsutövare i specifika sporter skulle ha mindre smärtsam förlossning än andra ?
Sen finns det väl rekommendationer hur träningen skall bedrivas fram mot barnets nedkomst.



< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.